Doorstart Fulcotheater gaat niet zonder horten en stoten

Gepubliceerd op 15 juli 2020 om 13:46

De doorstart van Stichting Fulcotheater gaat niet eenvoudig. In een rapport aan de gemeente IJsselstein van de Raad van Toezicht staat dat het eigen vermogen van 495 mille van de Stichting Fulcotheater, moet worden teruggestort, zodat het kan worden ingezet voor de toekomst van het theater. Het vorige bestuur van de stichting schonk dit bedrag voordat het aftrad namelijk aan een nieuwe cultuurstichting in de gemeente, die ze voor dat doel oprichtten. Ook bij de betaalde transitievergoeding voor de oud-directeur van 46.000 euro werden vraagtekens gesteld. Oud-wethouders Doesburg, Van der Lugt en De Regt, die de Raad van Toezicht vormen van de Stichting Fulcotheater, menen dat het allemaal moet worden teruggevorderd, omdat er anders sprake zou zijn van onbehoorlijk bestuur.

De hele gang van zaken had niet de voorkeur van het college dat de onderhandelingen voerde over de voortgang van het theater, maar die had geen zeggenschap over de daden van de stichting, volgens de scheidende cultuur-wethouder Roks. Zonder deze oplossing, waarbij het geld beschikbaar blijft voor cultuur in IJsselstein, kon liquidatie van de Stichting Fulcotheater worden voorkomen en zou een doorstart volgens hem meer hebben gekost.

De bioscoop gaat in ieder geval 15 augustus weer open met vijf dagen vier voorstellingen per dag. Dan is het dak weer geheel gerestaureerd. Door het pand in drie zones in te richten met drie ingangen en toiletgroepen, nodig vanwege coronamaatregelen, kunnen er in de bioscoop 24 personen terecht (normaal 100) en in de grote zaal 100 (normaal 357). Daardoor kunnen vaste gebruikers, zoals zangkoren en de bridgeclub, er vanaf 1 september weer gebruik van maken en kunnen er bijvoorbeeld thema-avonden plaatsvinden. De foyer kan worden gebruikt als podiumruimte voor lokale musici en kleinkunsttalenten. De Raad van Toezicht werkt erop aan dat er in 2021 een theaterprogramma kan draaien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.