Stemmingmakerij over ontslag medewerkers Goudse Schouwburg

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 14:51

DeGouda.nl van 7 november pakt uit met het verhaal dat directeur Tineke Maas van de Goudse Schouwburg de twaalf medewerkers die in juli zijn ontslagen vijf minuten gaf om hun spullen te pakken en het pand te verlaten. Onder hen mensen die er tien  tot vijftien jaar hadden gewerkt. Bovendien moesten de medewerkers om voor een ontslagvergoeding in aanmerking te komen, tekenen voor zwijgplicht.  Volgens een andere bron van DeGouda waren al eerder twee financieel medewerkers vervangen door twee duurdere externe krachten. Alle financiële consequenties die dit met zich meebrengt komen ten laste van de schouwburg, zo meldt de redactie. Dit laatste wordt in het licht gezien van de twee ton die de schouwburg van de gemeente kreeg om de coronacrisis door te komen. Het overleven van de culturele sector is een ding, dat is zeker, maar om zo ongenuanceerd naar buiten te brengen dat er dingen fout zijn gegaan maakt het er voor de betrokkenen van het meest gastvrije theater van Nederland niet vrolijker op.

Op 24 juli schreef het AD al uitgebreid over het ontslag van de betrokken medewerkers. Ook Omroep West besteedde er aandacht aan. Maas maakt overduidelijk dat ze het betreurt dat de contracten moesten worden beëindigd en ze hoopte dat er weer ruimte komt na de crisis om terug in dienst te keren. Het ging overigens niet alleen om medewerkers van de schouwburg, maar tevens om medewerkers van Cinema Gouda.

Het bedrag van de gemeente was voorwaarde om het dubbele van de overheid te kunnen krijgen. Hiermee konden de directe schulden worden voldaan die ondermeer het gevolg waren van overkoepelende afspraken over betaling aan artiesten die niet konden optreden. Maas heeft dat uit en te na uitgelegd, ook in de Goudse Post. Ook op de website van het theater zelf staat duidelijk wat er speelt. Van drie mensen die eerder afscheid was genomen, liep het kontrakt af, of ging het om iemand die een andere baan had gevonden. Die functies zijn niet opnieuw ingevuld. Er staan nog steeds 75 mensen op de payroll van de organisatie.

Het is duidelijk dat de directie en de overgebleven mensen van de schouwburg alle zeilen bij moet zetten om te overleven. Het ontslag van personeel waar tijdelijk niets voor te doen is, is een zure maar een legitieme keuze die voorkomt dat alles omvalt. Dat er door de corona even op zure appels moet worden gebeten is logisch.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.