Japanse Daiwa House krijgt meerderheidsbelang in Jan Snel

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 11:38

Het in Montfoort gevestigde bedrijf Jan Snel Group wordt onderdeel van de beursgenoteerde Japanse bouwonderneming Daiwa House Group (32 miljard omzet per jaar). Daiwa wil met geïndustrialiseerd modulair bouwen inspelen op de woningnood in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dat vraagt om slimme huisvestingsoplossing. Het bedrijf wil vooral investeren in robotisering van het bouwproces van de modules die in Montfoort worden geproduceerd en daarmee het proces versnellen om de concurrentiepositie te versterken. Jan Snel is marktleider in de Benelux op het gebied van geïndustrialiseerde en modulaire bouw.

Daiwa House opereert hoofdzakelijk in Azië, Noord-Amerika en Australië. De Jan Snel Group valt onder de Holding Flexbuild Holding en is in Nederland actief in Hulst en Eemshaven, in het buitenlandin België (Sint-Niklaas), Duitsland (Bochum) en het VK (Swansea). Door deze overname is het realistisch om heel Europa als doelgroep te zien, laat Harry van Zandwijk, CEO van Jan Snel weten via de website. Snel bouwt een soort containers om in te wonen of te werken. Deze compleet ingerichte units, inclusief installatiewerk en voorzieningen als betegelde toiletten en keukenmodules, operatieunits, etc. worden op de bouwplaats als legostenen tot een gebouw gestapeld. Fabrieksmatig bouwen is weersonafhankelijk en levert op de bouwplaats dertig tot vijftig procent tijdwinst op. Ook is de tekentafeltijd korter. Deze units worden op de millimeter nauwkeurig met de helft van de CO2-uitstoot gebouwd en kunnen na gebruik worden gerecycled of worden hergebruikt op een andere locatie. Ideaal voor tijdelijke pieken, snel opschalen, of noodvoorzieningen. Tachtig procent van de componenten kan worden hergebruikt.

Jan Snel begon zestig jaar geleden als melkbussentransporteur, speelde in op het containervervoer en produceren van containers en bouwmodules, waarna de groei op de Montfoortse locatie razendsnel ging. Jan Snel Group is gevestigd aan de Hollandsche IJssel naast de voormalige baksteenfabriek IJsseloord in Willeskop, een gemeentelijk monument dat door directeur Jan Snel werd gekocht om er ondermeer een steenmuseum in te vestigen.

Voorbeeld van een gebouw gemaakt van stapelde units.
Foto JanSnel.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.