1523-1584 Pieter Pourbus

Pieter Pourbus was een beroemd schilder en cartograaf die tot in het begin van de Gouden Eeuw in Brugge leefde, waar hij in 1584 overleed. Pourbus werd in 1523 geboren in Gouda. Waarschijnlijk belandde hij al rond zijn twintigste in Brugge op uitnodiging van de Brugse schilder Lancelot Blondeel. Pourbus trouwde met Blondeels dochter in 1549 en is dan al lid van het Sint Lucasgilde, het ambacht van kunstschilders.

Pourbus schilderde in de stijl van de Brugse school, het resultaat van Vlaams-Italiaanse invloeden. Hij maakte tekeningen, beelden en landkaarten, daarnaast was hij architect en ingenieur. Hij speelt een belangrijke rol in Brugge dat door door Antwerpen was voorbijgestreefd. Zijn eerste belangrijke opdracht was om de triomfale intocht van Karel V te schilderen en de kroning van Filips II in Brugge. Hij werd befaamd als portrettist die haarscherp detailleert en als scenarist van Bijbelse thema’s.

Hij ontving orders tot vanuit de Canarische eilanden. Ook de stad Gouda was klant; hij schilderde twee altaarstukken, waarvan een voor de Sint Janskerk, maar daar kwam hij niet voor terug naar zijn geboortestad.

Zijn zoon Frans Pourbus de Oudere (1545-1581) en zijn, aan het Franse hof populaire kleinzoon en portrettist Frans Pourbus de Jongere (1569-1622) traden in zijn voetsporen.

Werk van Pieter Pourbus is te zien in de vaste collectie van Museum Gouda: 

Pieter Pourbus, portret van een onbekende jonge vrouw uit 1554 die een sterke gelijkenis vertoont met prinses Anna van Oranje van Buren, vrouwe van IJsselstein, de eerste vrouw van Willem van Oranje.

Pieter Pourbus, de Wederopstanding (Musée des beaux-arts  in Belfort)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.