1631-1714 Christoffel Pierson

Christoffel Pierson werd in 1631 Den Haag geboren als zoon van een soldaat. Hij verhuisde naar Schiedam en trouwde in 1652 met Maria Willems. Het aanbod dat hij in 1653 tijdens zijn verblijf met zijn leermeester Meyburg in Duitsland kreeg om hofschilder van koningin Christina van Zweden te worden, sloeg hij af. Een jaar later nam het koppel met hun kind zijn intrek in Gouda.

Hier tekende Pierson op kalfsleer met inkt kopieen van de Goudse Glazen van de Sint-Janskerk voor reparatiedoeleinden, net als Arent Lepelaer en Julius Ceasar Boëthius dat deden. Na de dood van Maria in 1679 keerde hij met zijn nieuwe echtgenote Joppina Hodenpijl terug naar Schiedam, waar hun zoon Allard werd geboren, stamvader van het bankiersgeslacht Pierson.

Joppina overleed en Christoffel trouwde opnieuw, om in 1692 terug te keren naar Gouda. Hier werd hij in 1696 glazenier van de Sint Janskerk. Hij overleed in 1714, vier jaar na zijn derde vrouw Amarenthe Maria Paeuw.

Zijn olieverfschilderijen zijn te vinden in het Frans Hals Museum in Haarlem en in het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg. Het Museum Gouda heeft Een gezicht op Gouda en Een gezicht op het kasteel van Gouda, van rond 1684.

Kasteel van Gouda door Christoffel Pierson ca. 1684

Gezicht op Gouda door Christoffel Pierson ca. 1684 (Museum Gouda)

Christoffel Pierson, portret Arnoud van Halen, 1700 - 1732

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.