1908 Eerste Rotterdamse Marathon was heen en weer naar Gouda

De Nederlandsche Athletiek-Unie organiseerde samen met het Rotterdamsch Nieuwsblad op zondag 24 mei een groot nationaal sportfeest met als titel “De Olympische Spelen”. Het programma de avond ervoor met een sportfeest in De Doele. De sportactiviteiten werden opgeluisterd met muziek en zang en zouden eindigen met vuurwerk. Hoogtepunt was de de eerste Rotterdamse marathon, die zou worden werd gadegeslagen door tienduizenden toeschouwers.

De route liep via Crooswijk, de Nieuwe Terbrechtseweg en de Spiegelnisseweg over Capelle en Nieuwerkerk naar Gouda en terug. Gangmakers waren fietsen en motoren. De start was om half elf bij de uitgang van het Schuttersveld aan de Linker Rottekade waar de 'olympische spelen' werden gehouden. Het parcours naar Gouda en terug was ongeveer veertig kilometer.

Het evenement werd als voorproefje gezien voor de Olympische Spelen in Londen, en was zo belangrijk dat de KNVB de voetcompetitiewedstrijden voor die dag schorste.

 

Medicijnenstudent Theunissen de snelste

Waarnemers op kruispunten controleerden de lopers en wezen hen de weg. De snelste deelnemer, de Hagenees, student medicijnen Willem Theunissen uit Amsterdam, die al eerder afstandsrecords had gelopen onder de naam Simplex,  kwam na 1 uur en 24 minuten bij de Goudse gemeentegrens aan. Een paar dagen voor de wedstrijd verzwikte hij nog zijn enkel, maar dat weerhield hem er niet van om de kop aan te voeren. Een minuut na Theunissen keerde de atleet Lange en weer een minuut later kwam de Rotterdamse favoriet George Buff aan bij het keerpunt. Een aantal renners hield het bij Gouda voor gezien, geblesseerd door kiezelsteentjes in hun schoenen of botsingen met fietsers.
Aangekondigd door de fanfares kwam Theunissen als eerste de baan op, waar hij onder de luidste hoera’s nog een volle ronde moest lopen. Hij finishte in 2 uur 56 minuten en 25,4 seconden. Onderweg was hij op de been gehouden met glaasjes port.

Buff 3.09.06,4 en Lange 3.25.25,4 finishten als tweede en derde. Van het veld van elf deelnemers haalden er slechts zes de streep. Baron F.W.  van Tuyll van Serooskerken, voorzitter van de Athletiek Unie reikte de zilveren bokaal uit. Hij vertelde daarbij dat vroeger de dames een winnaar van een marathon om de hals vlogen en bedolven onder kussen. Ook vertelde de jonkheer dat een winnaar voordien een jaar vrijstelling kreeg van belasting. Hij betreurde het dat deze tradities verloren waren gegaan.

Het geheim van Theunissen? Hij roeide om zijn uithoudingsvermogen te vergroten. Zijn hardlooptrainingen deed hij ‘s avonds laat vergezeld door twee vrienden op de fiets. Bij de echte Olympische Spelen op 24 juli in Londen namen deelnemers uit 16 landen deel en werd voor het eerst de officiële afstand gehanteerd van 42,195 kilometer.  In tegenstelling tot andere berichtgeving liep Willem Theunisse hem wel uit, maar eindigde na dik 4 uur en 22 minuten in het peloton. De Amerikaan Johnny Hayes won in 2 uur, 55 minuten en 18 seconden.

Uit het Algemeen Handelsblad van 25 mei 1908:
De groote Marathon-race Rotterdam-Gouda vice-versa ... gewonnen door een Amsterdammer, den semi-arts Theunissen. Zeer frisch liep deze onder groot enthousiasme van de duizenden toeschouwers zijn baan, en stond onzen verslaggever onmiddellijk daarna zelfs een interview toe. Slechts zes weken had hij getraind, geregeld 3 maal ’s weeks en maar eenmaal daarbij een grooten afstand afgelegd, nl. 28 K.M. Onderweg had hij af en toe hevigen dorst gehad, doch zijn manager was onverbiddelijk en hij kreeg slechts nu en dan wat port. Reeds vroeger had hij tal van prijzen gewonnen. Hij voelde zich nog zeer flink, doch had een blessuur aan een van zijn voetzolen. Dadelijk moest men aan zijn meisje telegrapheeren. Hij liet wat masseeres, dronk een glas melk, en nam een douche. De regenbuitjes onderweg hadden de deelnemers eer goed dan kwaad gedaan.

Hoe het Theunissen verder verging lees je in https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1959106410003a.pdf 

Willem Theunissen won de eerste Rotterdamse Marathon in 1908 (fotograaf onbekend)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.