De Knoperij nieuw museum in Montfoort

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 11:19

Meer dan veertig jaar lagen de schatten van Montfoort opgeslagen. De laatste jaren in de kelder van het Huis van Montfoort. Al die tijd bekommerden vrijwilligers zich om die schatten, dromend over een eigen onderkomen. De afgelopen jaren  schaarden ze zich rond voortrekker Bernhard Weber. De stichting Oud Montfoort zag het levenslicht. En toen het leegstaande winkelpand Keizerstraat 25 door eigenaar Janmaat beschikbaar werd gesteld, kon hun droom worden bewaarheid. Helaas overleed Weber in februari en kon hij de opening niet meemaken.  Het nieuwe museum kreeg de naam De Knoperij, naar de knopenindustrie waar Montfoort om bekend stond.

Het antwoord van het bestuurslid Peter Versloot van Stichting Oud Montfoort  (SOM) op de vraag die RTV Utrecht stelde of het wel een goed idee is om in coronatijd een museum te openen is duidelijk:

‘Misschien kun je zeggen dat het dankzij de coronatijd zo voorspoeding is gegaan. Vrijwilligers hadden wat meer tijd en zo hebben we het in vier maanden uit de grond gestampt. En we zijn er beretrots op.’ 

De vrijwilligers lieten zich door cornonamaatregelen niet ontmoedigen en exposeeerden de geplande expositie over 75 jaar bevrijding in de schitterende etalage van het oude pand waar Blokker/Daags in was gevestigd, zodat iedereen het kon bewonderen.

Maar toen de deuren eindelijk open mochten voor publiek, zij het op een kier, is het museum toegankelijk gesteld voor bezoekers. De kleurrijke canon van het eeuwenoude stadje Montfoort aan de Hollandsche IJssel, dat stamt uit de tijd toen rivaliserende ridders elkaar nog te lijf gingen, staat  onder een enorm schilderij van het imposante oude kasteel van Monfoort, dat in het Rampjaar door de Fransen werd opgeblazen nadat de troepen van Lodewijk IV waren stuk gelopen op de Oude Hollandse Waterlinie.

SOM heeft aangegeven dat De Knoperij meer moet worden dan alleen een museum, het moet ook een plek worden waar toeristen kunnen binnenwippen om informatie te krijgen over de regio.

Meer informatie »

Foto’s www.oudmontfoort.nl 


«   »