Containerschip Alphenaar vaart elektrisch

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 17:51

Van buiten zie je het niet, maar in de machinekamer wel degelijk. De Alphenaar van Combined Cargo Terminals (CCT) gaat geheel elektrisch varen op het traject Moerdijk - Alphen aan de Rijn. Het schip vaart via de Hollandsche IJssel naar de terminal van Alphen aan de Rijn aan de Gouwe. Het schip is ontwikkeld om 52 containers met in totaal 2,5 miljoen bierflesjes, voor Heineken te vervoeren. Jaarlijks gaat dat per schip (er varen er nog twee) om 600 miljoen flesjes die zijn verpakt in kratten of dozen. Dat is in Zoeterwoude gebrouwen exportbier. Met vrachtwagencombinaties worden de containers van de brouwerij naar de terminal Alpherium aan de Gouwe gereden, waar ze op de schepen worden gezet. De wereldwijde distributie is vanaf de terminal in Moerdijk.

Omdat het schip gaat pendelen tussen dezelfde locaties kan het verwisselen van batterijen efficiënt worden georganiseerd. Het schip is gebouwd door Concordia Shipping en afgebouwd bij CCM3 in Werkendam. De bedoeling is dat de stroom voor het opladen van de accu’s groen wordt opgewekt uit restafval.. De onderhoudskosten van de elektrische scheepsmotoren zijn beduidend lager en geluidshinder van een stampende dieselmotor is er niet bij deze fluisterboot. De maten zijn begrensd door de grootte van de Julianansluizen in Gouda: 90 meter lang en 10,5 meter breed.

Door de ballasttanks met 1000 kuub water te vullen, kan hij leeg onder de 7 meter hoge bruggen van de Gouwe door. Het schip heeft ook geen roer, maar stuurmotoren. De verwachting is dat ook de twee andere schepen van CCT, For-Ever (zie foto) en Gouwenaar 2.0 zullen worden vervangen voor elektrische exemplaren. Het is nog wachten op de Loyd's goedkeuring van de het accupakket. Tot dan staat er een aggregaat voorop het schip dat met dieselolie de benodigde stroom opwekt.

Foto For Ever (Rob Stolk)


«   »