Streekarchief wil coronacrisis documenteren

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 12:46

Het Streekarchief Midden-Holland roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze regio. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. Het streekarchief wil graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. Het archief vraagt aan iedereen om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie wordt opgenomen in de collecties van het streekarchief.

Sigfried Janzing (directeur streekarchief): “We willen graag de hele samenleving documenteren.; niet alleen overheidsarchieven, die we op basis van de Archiefwet bewaren, maar juist ook alle andere facetten van de samenleving. In deze bijzondere tijden leggen we nog meer nadruk op het verzamelen van dát materiaal, dat iets zegt over hoe we deze tijd beleven, welke trieste gebeurtenissen ons raken, maar ook welke mooie initiatieven er ontstaan, zodat men in de toekomst ook een goed en eerlijk beeld krijgt van deze periode.”

Het Streekarchief Midden-Holland zoekt materiaal dat deze periode in de regio typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Janzing: “Hoe beleeft een verpleegkundige in het Groene Hart ziekenhuis deze moeilijke periode? Hoe ervaart een dominee het vieren van een kerkdienst op afstand en hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen? Hoe verandert het thuiswerken familierelaties? Alles waarvan u kunt bedenken dat interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”   

De archieven van gemeentes, waarin ook veel informatie rond de coronacrisis is vastgelegd, worden straks al bewaard door het streekarchief. Samen met de gemeenteambtenaren wordt extra aandacht gegeven aan die (digitale) documenten die in normale tijden misschien vernietigd zouden worden. Daarnaast stelt het archief zelf ook zo veel mogelijk berichten uit (digitale) kranten en sociale media veilig voor bewaring.

Inwoners, organisaties en bedrijven uit de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel, Waddinxveen en Zuidplas kunnen materiaal sturen naar Streekarchief Midden-Holland. Dat kan per post naar Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda, maar het liefst digitaal via corona@samh.nl. Vermeld bij het materiaal zo veel mogelijk uw naam en contactgegevens zodat we contact op kunnen nemen over bijvoorbeeld auteursrechten of privacy-eisen. Wilt u meer weten over welk materiaal we verzamelen en aan welke eisen het moet voldoen, kijk dan op www.samh.nl/corona.

Foto Groene Hart Ziekenhuis

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.