Halve Maen op de IJssel

Gepubliceerd op 11 augustus 2020 om 12:37

De social media staan er bol van. Oude tijden keren weer. Een VOC-schip dat zaterdag over de Hollandsche IJssel vaart richting Gouda oogst veel bewondering. Wat is dat voor schip en waarom vaart hij daar? Wel, het gaat om een replica van het jachtschip de Halve Maen die in 1989 in Amerika werd gebouwd door The New Netherlands Museum. Dit gebeurde op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks. Hij deed rondvaarten voor schoolkinderen op de Hudsonrivier. Niet zomaar is voor dit schip gekozen, want met de oorspronkelijke Halve Maen (1606 Amsterdam - 1618 Batavia) uit voer ontdekkingsreiziger Henry Hudson, in opdracht van de VOC langs de Amerikaanse kust en ontdekte ondermeer de rivier die naar hem werd vernoemd en waar nu New York domineert.

In 2014 werd het 21 meter lange schip van New York naar Hoorn verscheept, waar het vijf jaar lang als museumschip in de haven lag. Daarna kreeg hij als thuishaven Volendam. Hij ging in juni naar Delfshaven om deel te nemen aan het festival Delfshaven400 en keerde zaterdag 8 augustus terug naar Volendam via de Hollandsche IJssel. In Gouda werd overnacht. Via ondermeer de Gouwe via Alphen en Amsterdam voer hij zondag verder naar Volendam. Daar kan hij vanaf 14 augustus weer worden bezichtigd. Dat alles gebeurde gewoon op de motor, een machine die in de tijd van Henry Hudson nog moest worden uitgevonden. Zie ook Halvemaen.nl voor de geschiedenis van het oorspronkelijke schip.

Grappig is dat een ieder die naar de Efteling is geweest waarschijnlijk al in een andere replica van de Halve Maen heeft gezeten. Dat is namelijk de enorm grote schommel die op dit schip is geïnspireerd.

Foto Halve Maen in de haven van Hoorn (CC-BY 2.0 FaceMePLS )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.