Boa’s vallen in slangenkuil

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 15:06

Als het is wat het lijkt, dan is het flink mis met de reputatie van handhaving in de gemeente Zuidplas. Het heeft er namelijk alle schijn van dat twee, misschien zelfs vier van de zes boa’s die in dienst van de gemeente moeten toezien op het correcte gedrag van haar inwoners, afgelopen weekend dingen in het verlaten raadhuis deden, die niet door de beugel kunnen. De videobeelden van ramen waarachter simultaan mogelijk sexuele handelingen door de boa’s worden verricht gingen viraal. Deze laten weinig aan de verbeelding over. Omdat het in een shot van twee ramen op verschillende verdiepingen van het nieuwe raadhuis in Nieuwerkerk aan den IJssel plaatsvindt, komt het bijna surrealistisch over. Heel Nederland had het erover, van Jinek, Dumpert tot Hart van Nederland, Binnenlands Bestuur. Zelfs in België haalde de absurditeit Het Laatste Nieuws (HLN.be). Lokale en landelijke kranten en social media staan er bol van en iedereen heeft er een mening over.

Loco-burgemeester wethouder Jan Verbeek (CDA) kreeg er alle aandacht door, want die mocht namens de gemeente de pers te woord staan bij afwezigheid van de verantwoordelijke portefeuillehouder burgermeester Han Weber. Voorlopig zijn de betrokken boa’s op non-actief gesteld. Door de gemeente wordt een intern- en extern onderzoek ingesteld om de onderste steen boven te krijgen. Van de opnamen krijgt hij geen rode oren, maar dat er sexuele handelingen worden verricht in het Raadhuis vindt hij ontoelaatbaar.

De beelden zouden gemanipuleerd kunnen zijn, maar gezien de gefilmde reactie van de op de beelden herkenbare handhavers, lijkt dat niet het geval. Toen de twee mannen in uniform door de jongeren die de opnames maakten na afloop bij de dienstuitgang werden geconfronteerd met hun daden, vluchtten ze terug het Raadhuis in. Wie de dames achter de ramen zijn, is niet bekend.

Nieuwe boa’s zijn niet een twee drie te vinden. De gemeente heeft daarom hulp toegezegd gekregen van de buurgemeenten. Nu helemaal hard nodig vanwege de toezicht op de naleving van coronamaatregelen. Het zal hoe dan ook veel belastingcenten gaan kosten om uit te zoeken wie betrokken waren bij de hete standjes en om tijdelijke vervangers in te zetten of, mocht het leiden tot ontslagen, nieuw personeel te vinden.

Handhavers die niets met het voorval te maken hebben, zijn zwaar de dupe, want die worden, zeker door jongeren, hierdoor ook niet meer serieus genomen. De grappen over het voorval doen in ieder geval de ronde.  Ook vragen velen zich af wat de consequenties zijn voor de privé-relaties van de betrapte ambtenaren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.