Steenovens Klein Hitland krijgt bezoekerscentrum

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 12:21

De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om een ton te investeren in een nieuw bezoekerscentrum in Rijksmonument Steenovens Klein Hitland aan de Hollandsche IJssel in Nieuwerkerk aan den IJssel. Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) zet zich al zes jaar in om een passende herbestemming te vinden voor het fabriekscomplex waar eeuwenlang ijsselsteen werd gebakken. Het bezoekerscentrum moet komen in de linker turfschuur van de steenoven die in de 80er jaren werd gerestaureerd. De overige drie open veldsteenovens werden in 2009 hersteld tegen verder verval.

Aanvankelijk wilde de SSKH het beheer van het gemeentecomplex niet op zich nemen, maar slechts zoeken naar passende gebruikers. Dat was vergeefs. Intussen organiseerde het bestuur wel de nodige activiteiten om de ovens in beeld te brengen. Nadat de ambitieuze plannen werden afgeblazen van de projectgroep Hollandsche IJssel Meetingpoint (HIJM), die er een ecomuseum en horecavoorzieningen wilden realiseren, besloot De SSKH het complex zelf in beheer te nemen en aantrekkelijker te maken voor bezoekers en vrijwlligers.

Ze wil voorzieningen treffen in de linkerturfschuur, zoals toiletten en verwarming. Ook wordt de schuur geschikt gemaakt voor educatieprojecten. Met de totale verbouwing is zo’n 2,6 ton gemoeid, waarvan door sponsors is al 40 mille toegezegd.

Nu meer dan de helft wordt gefinancierd, verwacht het bestuur van SSKH uit andere fondsen voldoende bijdragen te kunnen krijgen om de rest te bekostigen. Ook al heeft de stichting nog geen concreet plan overlegd, cultuurwethouder Jan van Beek heeft er het volste vertrouwen in dat de toegezegde ton goed terecht komt.

Foto: Het bezoekerscentrum komt in de linkerschuur. ©Rob Stolk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.