Tweede Kamer wil weten wat Krimpen wil met gifbelt op Stormpolder

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 11:32

In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen over de hersanering van het slecht ingepakte gifterrein op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. In 1988 werd de giftige grond van afvalverwerker EMK door het Rijk met damwanden geïsoleerd, maar dat bleek in de praktijk niet afdoende. Door de motie wordt de discussie over afhandeling van het gifprobleem nu niet langer 'in achtkamertjes' van het raadhuis gevoerd. De gemeente moet de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de plannen, kosten en risico’s.

De gemeente kocht in 2017 het terrein van zes hectare van het Rijk voor drie miljoen om het te ontwikkelen tot bedrijventerrein. Voorwaarde was dat de gemeente de rotzooi van deze grootste gifbelt van Nederland zou opruimen. Projectontwikkelaar Dura Vermeer, die de klus moest klaren, legde er echter het bijltje bij neer toen duidelijk werd dat de slechte damwanden een reinigingsoperatie onmogelijk maakten. Het deel waar geen gif ligt werd in de loop van 2020 wel bouwrijp gemaakt.

De lokale bestuurders van GroenLinks vonden dat onacceptabel, maar wethouder Wubbo Tempel (CDA) ontkende zonder onderbouwing dat de de lekkende damwand die het gif zou moeten tegenhouden, prima voldoet. Het ministerie baseert zich op eigen onderzoek en stelt de actievoerders in het gelijk; de oude damwanden voldoen niet aan de eisen; omdat sommige te lang zijn kunnen ze doorbuigen en niet garanderen dat de vervuilde grond op zijn plaats blijft. GroenLinks wijst ook naar de doorvoer van twee kabels van het elektriciteitsnet die via de Sliksloot naar het terrein lopen waar de damwand niet doorloopt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.