Bas Lont doet hond Willem van Oranje de das om

Gepubliceerd op 18 juli 2020 om 11:45

De toezegging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff vorige jaar aan de toenmalige burgemeester Pieter Verhoeve Oudewater van om de fout te herstellen dat de naam Oudewater ontbrak op de sokkel van de steden, die Willem van Oranje steunden, bleek lariekoek. Het kwam uit bij de onthulling door prinses Beatrix op 19 oktober vorige jaar. Stom foutje, de kunstenaar wist niet beter. Maar toen het erop aankwam bleek herstel te begrotelijk. Dus bleef het maar fout. Wethouder Bas Lont van Oudewater en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht hebben er nu een ludieke draai aan gegeven door het idee van Adri de Heer uit Zwijndrecht uit te voeren. Bas Lont heeft een sjaal van voetbalvereniging FC Oudewater aan het hondje bij het beeld gehangen. Beter iets dan niets. Een hondje dat er overigens bij staat om de trouw van de steden te symboliseren.

Bij Dordrecht.net en Dordtcentraal.nl staan er een verhalen en staan de foto’s.

Het beeld van de Vader des Vaderlands met zijn hondje staat overigens bij de ingang van het gemeentemuseum Het Hof van Nederland, waar de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572  plaatsvond met de vertegenwoordigers de geuzen, Oranje en de twaalf steden die Oranje steun toezeiden.

In 1572 zou het hondje Willems leven gered hebben. Het dier maakte hem wakker toen moordenaars zijn tent in Hermigny (België) beslopen. Nadat Balthasar Gerards hem twee jaar te grazen nam, at het dier geen hap meer en stierf drie dagen later. Hij werd samen met zijn baasje in Delft begraven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.