Van Hattum en Blankevoort en Boskalis gaan IJsseldijk versterken

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 10:14

De uitvoering van werkzaamheden aan het dijktraject Krimpen aan den IJssel - Gouda in het kader van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK), is door het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HSKK) aanbesteed bij Van Hattum en Blankevoort uit Vianen, een dochter van het grootste bouwbedrijf van Nederland, Koninklijke Volker Wessels Stevin, die het met ondermeer baggeraar Boskalis gaat uitvoeren. Naast de bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos zijn ook de VolkerWessels-ondernemingen Volker Staal en Funderingen (VSF) en VolkerWessels Infra Competence Centre (VWICC) bij het project betrokken. 

Door klimaatverandering stijgt het waterniveau van de zee en komen in rivieren vaker hoge waterstanden voor. Hierdoor is er ook vaker hoog water in de Hollandsche IJssel. Tegelijkertijd daalt de bodem van Krimpenerwaard. 

Om ook in deze omstandigheden voor waterveiligheid te kunnen zorgen, moet het dijktraject van Gouderak tot Krimpen aan den IJssel worden verbeterd. Dat gebeurt in het project KIJK: Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard. Bij hoog water staat er meer druk op de dijk. Om te voorkomen dat stukken dijk afbreken, moet de dijk worden versterkt. Golven die over de dijk slaan kunnen de dijk beschadigen. Om dat te voorkomen moet de dijk worden verhoogd. De start van werkzaamheden is in 2023. Als alles goed verloopt voldoet de dijk in 2026 weer aan de veiligheidsnormen.

Nu de verkenningsfase is afgerond, start het projectteam van KIJK met de uitwerkingsfase. Daarbij wordt waar mogelijk rekening gehouden met de ingebrachte ideeën van omwonenden en anderszins betrokkenen. Daarna volgt de realisatiefase en uiteindelijk een nazorgfase. De uitwerking van de plannen start na de bouwvak. Het projectteam van KIJK werkt het ontwerp met HHSK verder uit en stelt het projectplan Waterwet op met de nodige vergunningen. De bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos gaan dit op papier zetten. VSF brengt expertise in op het gebied van specialistische uitvoeringsmethoden en VWICC levert projectmanagement en projectbeheersing.

Gisteren kwam het bericht dat Boskalis ook de Gelderse IJsseldijken gaat aanpakken tussen Zwolle en Olst. Daar gaat het om een afstand  van 30 kilometer. Boskalis is een van de grootste baggerbedrijven ter wereld. Het concern is ook betrokken bij het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en werkt samen met partners aan het versterken van de Markermeerdijken. De werken aan de Houtribdijk en Waddenzeedijk zijn onlangs afgerond. 

Illustratie en foto: Van Hattum en Blankevoort

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.