Open Monumentendagen sober

Gepubliceerd op 9 september 2020 om 14:26

De manier waarop aandacht wordt geschonken aan het erfgoed zal komend weekend in schril contrast staan met vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. De organisaties die zich met de historie bezighouden worden bemensd door vrijwilligers die qua leeftijd in de gevarenzone zitten. Ook veel geïnteresseerden komen uit die leeftijdsgroepen. Daarom zijn vooral activiteiten in krapbemeten ruimtes afgeblazen. Ook de vaarverbindingen met oude schepen tussen de kernen aan de rivier, waar vorige jaren zoveel belangstelling voor was, zijn er niet.

In Krimpen aan den IJssel zijn er bij het Streekmuseum Krimpenerwaard op zaterdag van 10 tot 17 uur wel activiteiten. Op het erf worden oude ambachten uitgeoefend, zoals wilgentenen vlechten, touwslaan en spinnen. Ook geeft bijenstal De Nesse uitleg over het houden van honingbijen.

Het Cultuurplatform van de gemeente Zuidplas heeft in samenwerking met de historische organisaties vier fietsroutes uitgezet die langs de monumenten voeren.  www.openmonumentendag.nl/comite/zuidplas/ 

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn er zaterdag (10-16 uur) activiteiten bij de steenovens op Klein Hitland en molen Windlust op Kortenoord waar een draaiorgel voor de gezelligheid zorgt. Ook zijn de Dorpskerk (14-16 uur) op het Oude Dorp en de Oudheidskamer op de ’s-Gravenweg 6a (14-17 uur) open. Op Ver-Hitland kun je zowel op zaterdag als zondag op rondleidingen krijgen op voormalige steenplaats De Olifant, Groenendijk 325 (aanmelden via leefgoed.nl/agenda). 

In Moordrecht is van 13.30 uur de DIJ Beeldentuin te bezoeken. De Oudheidkamer in het voormalige weeshuis is open van 13,.30-16.30 uur. Om 14.30 uur is er een muzikaal samenspel van het carillon, trompet en piano op het Kerkplein bij de monumentale dorpskerk op nummer 12.

Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle organiseert zaterdag een wandeling in Tweemanspolder, waarbij jachthuis The Jolly Duck open is voor een rondleiding.

De Krimpenerwaard heeft fiets- en wandelroutes uitgezet, ze zijn verkrijgbaar via www.krimpenerwaard.nl/openmonumentendag

In Gouda zijn een aantal monumenten te bezoeken, zoals de Sint-Janskerk, het oude Stadhuis en de Gouwekerk.. Ze staan op www.openmonumentendag.nl/comite/gouda

Oudewater is altijd actief als het om de geschiedenis gaat. De St. Franciscuskerk aan de Kapellestraat is geopend vanaf 9.30 uur, evenals de Grote of St. Michaelskerk in de Noorderkerkstraat. hier wordt om 15.00 uur een kinderconcert uitgevoerd met een vertelling door Bert Rebergen en stadsorganist Gerben Mourik Ook open zijn de Oude Katholieke Kerk Johannes de Doper in de Leeuweringerstraat 12 en het Stadhuis op de Visbrug met het prachtige schilderij van de “Oudewaterse Moord” en uitleg door een gids. Uitleg is er over het schilderij “Het Weeshuis” in het Stadskantoor op de Waardsedijk 219. De musea “de Baanschuur”,  Reijersteeg (zijstraat van de Leeuweringerstraat) en de Heksenwaag in de Leeuweringerstraat zijn open. en er is muziek en dans op de Markt.

In Montfoort zijn voor bezichtiging van 10-16 uur geopend: het Oude Stadhuis, de Grote of Sint-Janskerk, de Rooms-katholieke kerk en molen de Valk. Ook het kersverse museum De Knoperij is open. Meer info www.openmonumentendag.nl/comite/montfoort 

In IJsselstein zijn de Oude Nicolaaskerk (10-17 uur) en de Basiliek (11-16 uur) open. Museum IJsselstein opent van 13-17 uur. Ook het historische Stadhuis op de Plaats kun je bezoeken van 12-17 uur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.