Steenfabriek Elden wordt De Leeffabriek

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 11:44

Een beetje uit de regio, maar wellicht nspiratie voor herbestemming van de steenovens Klein Hitland (17e eeuw-1963) in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vandaag draagt BOEi de monumentale steenfabriek in Elden (1928-1982) over. Dit wordt De Leeffabriek. Het moet een ontmoetingsplek worden voor zelfontwikkeling, inspiratie en bezinning, vergelijkbaar met de doelstellingen van Stichting Leefgoed de Olifant die de voormalige steenplaats op Ver Hitland (18e eeuw-1919) met de tot villa verbouwde steenoven, eveneens in Nieuwerkerk aan den IJssel, een herbestemming gaf.

De Leeffabriek is een initiatief van Anne-Job Rodenburg en Frank van Jaarsveld.

Verschil met Leefgoed de Olifant is dat gasten van De Leeffabriek aan de Rijn in Arnhem Zuid er ook kunnen overnachten. BOEi nam de steenfabriek vijf jaar geleden over van de gemeente Arnhem om scenario’s te maken voor herbestemming. Steenfabriek Delden is een heel ander type fabriek dan de steenfabrieken die eeuwenlang langs de Hollandsche IJssel stonden, maar door deze nieuwe invulling krijgt het markante industriële erfgoed een zinvolle invulling en blijft het monument voor verval bespaard.

BOEi is gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. Het bedrijf is deels ontstaan door privatisering van een overheidsinstelling. (Bron en foto www.boei.nl).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.