Haven Het Huys ten Donck uitgebaggerd voor getijdenpark

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 15:46

Een beetje uit de richting, maar hemelsbreed niet zo ver: het landgoed behorend bij de unieke buitenplaats Het Huys ten Donck in Ridderkerk, waar een schitterend getijdenpark aan de Nieuwe Maas wordt ontwikkeld. Het ligt recht tegenover eiland de Zaag op de grens van beide Krimpens. De oude getijdenhaven van de buitenplaats wordt nu geheel uitgebaggerd.

Door de realisatie van een getijdenpark krijg Het Huys ten Donck zijn oorspronkelijke ligging aan de oever terug. Deze buitenplaats werd in 1746 gebouwd door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam, op de fundamenten van een kasteeltje uit 1616. Naast de favoriete plek van de familie, werd het ook gebruikt om relaties te ontvangen. De nazaten beheren nog steeds het landgoed, dat inmiddels is ondergebracht in een stichting die de cultuurhistorische parel in stand houdt. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, wordt het gebied weer voor wandelaars opengesteld.

De Zaag werd in het verleden door schippers, komende van de Lek en de Drechtsteden, gezien als de toegangspoort tot de Hollandsche IJssel. Het is een gebied waar bevers zich thuisvoelen. Zowel het natuurgebied daar en de herbestemmingsplannen voor Zaag55.nl, als landgoed Het Huys den Donck kwamen vorig jaar nog in opspraak, omdat op deze prachtige locaties de toeritten voor een nieuwe oeververbinding waren voorzien die de verkeersdrukte op de Brienenoordbrug en de Algeracorridor moest verlichten. De lobby van de Krimpenerwaard voor dit plan mocht niet baten, want de keuze viel op een nieuwe brug aan de andere kant van de Brienenoordbrug in Rotterdam.

Op de Zaag was de getijdennatuur al teruggebracht door Rijkswaterstaat. Hier is vijf kilometer wandelpad gerealiseerd en kunstwerk de Beverburcht. Op dit moment wordt de voormalige directiewoning van Motorenfabriek Bolnes die op het eiland is gevestigd op een bijzondere manier verbouwd. De begane grond verdwijnt daarbij in een nieuw dijktalud, zodat de villa weer de uitstraling krijgt van na de bouw, inmiddels een eeuw geleden. De salon met het terras aan de Nieuwe Maas wordt daarbij een stuk vergroot. Dit pand, met de naam ‘Het Huis van de Kikker’ kan net als Het Huys ten Donck straks gehuurd worden, maar dan voor wat voor kleinschaliger partijen en vergaderingen. Als het aan Zaag55 ligt komt er in de toekomst een veerverbinding tussen de haven van het eiland en die van het landgoed aan de overkant.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.