220 mille voor archeologisch onderzoek van ondermeer steenovens

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 14:05

Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) uit Nieuwerkerk krijgt een deel uit de pot van 220.000 euro voor in totaal 17 projecten waarmee de Provincie Zuid-Holland archeologisch onderzoek dichter bij de inwoners wil brengen. Afgelopen maand hebben amateurarcheologen van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) vooronderzoek naar de locatie met rijksmonument Steenovens Klein Hitland gedaan. Ze hebben bestudeerd hoe groot de kans is dat er meer te ontdekken valt naast de linkerturfschuur, waar laatst woning stond, maar waar daarvoor een schuur stond die smederij werd genoemd. Rob Stolk ontdekte vorig jaar dat daar nog eerder de plek was waar een oudere steenoven heeft gestaan. Een stuk ovenwand was geïntegreerd in de woning en een deel daarvan is nog zichtbaar.

SSKH wil met de studenten archeologie en toerisme het heden en verleden van de voormalige steenfabriek in beeld te brengen en het op een aantrekkelijke manier onder aandacht brengen.

Voorzitter Theo de Vlaming heeft op de Facebook-pagina van SSKH gemeld dat de behoefte om de linker turfschuur te verbouwen steeds groter wordt. Hij vraagt wethouder Jan Verbeek om meer aandacht voor de behandeling van de verbouwingsplannen van SSKH.

 

Onderzoekslocatie

Door oude topografische kaarten over elkaar heen te leggen, ontdekte Rob Stolk, initiatiefnemer van HIJM, in april van dit jaar, dat de contouren van de schuur die rechts op de tekening staat naast de turfschuur van oven A, overeenkomen met een deel van een oudere dubbele steenoven die eronder zichtbaar is. De dikke inpandige scheidingswand staat op de plek van de ovenwand. Hij veronderstelt dat overblijfselen van de vuurmonden in die muur lager te vinden zijn. Deze dubbele oven moet voor 1809 zijn gebouwd, want op een kaart van toen, gemaakt in opdracht van Waterstaat, staat de dubbele oven al op deze plek. Waar nu de dubbele oven staat, was toen nog een enkele oven.

Kaarten van eerder datum, zoals onderstaande waterschapskaart uit 1653 zijn minder accuraat, maar tonen slechts een enkele oven op Klein Hitland.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.