GroenLinks stelt vragen bij Staten over sanering EMK-terrein

Gepubliceerd op 26 augustus 2020 om 11:51

GroenLinks Statenlid Robert Klumpes bezocht het EMK-terrein aan de IJssel en de Sliksloot op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel omdat GroenLinks zich zorgen maakt omdat de beoogde sanering dreigt te mislukken. Gebleken is dat de damwanden te zwak zijn voor de werkzaamheden die moeten worden verricht en dat er meer gif in de grond zit dan verwacht. Dat brengt onverwacht meer kosten met zich mee, dan voorzien. De overheid heeft al miljoenen geïnvesteerd om het veilig te maken. Drie jaar geleden kocht de gemeente het terrein van de staat om het schoon te maken en er een bedrijventerrein van de maken.

De malafide chemisch afvalverwerker Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK), die tussen 1970 en 1980 opereerde ging failliet en liet een gifbelt achter op het terrein waar vanaf de 16e eeuw een steenfabriek stond en vanaf 1896 een steenkoolteerfabriek. Van zo’n 73.000 ton chemisch afval dat bij EMK werd aangeleverd is niet bekend waar het is gebleven. Een deel van de vervuiling werd bij de sanering ingepakt en een pompinstallatie zorgt er sindsdien voor dat het grondwaterpeil binnen de damwanden laag blijft. 

GroenLinks Zuid-Holland heeft het probleem nu bij de Provinciale Staten neergelegd. Meer hierover staat op een speciale website giftbeltkrimpen.net

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.