De Tromps uit Gouds Museum gaan verhuizen

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 12:57

Onlangs is dit schilderij van de kinderen van admiraal Tromp, rond 1650 gemaakt door Jacob Willemsz Delff de jongere, gerestaureerd zodat het weer in volle glorie tentoongesteld kan worden. Het schilderij belandde in de collectie van Museum Gouda, omdat men aannam dat de schilder Jacob Willemsz Delff uit Gouda kwam. Dit gold wel voor zijn grootvader, portretschilder  Jacob Willems (Delff de oudere ±1550-1601) , maar die verhuisde op 25-jarige leeftijd naar Delft, waar hij een hele schildersdynastie stichtte...

met zijn vrouw Maria Nagel. Kleinzoon Jacob Willemsz Delff de jongere (1619-1661), de schilder van het doek, is het kind van Jacobs jongste zoon, portrettist Willem Jacobsz Delff (1580-1638) en Geertruid van Miereveld.

Het familieportret wordt in Gouda als een vreemde eend in de bijt beschouwd en daarom hangt het er vanaf oktober niet meer. Het verhuist niet naar Delft, wat logisch lijkt, maar gaat in bruikleen naar het Historisch Museum Den Briel, waar veel aandacht is voor de Tachtigjarige Oorlog Daar is het familieportret beter op zijn plek, want hier komt admiraal Maarten Harpertszoon Tromp immers vandaan. Voor wie Den Briel een beetje ver weg vindt: het werk nu is het nog te zien in Gouda! 

Foto Musuem Gouda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.