Krimpenerwaard beter af met één raadhuis

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 10:09

Financieel is de gemeente Krimpenerwaard goedkoper uit als ze één centraal raadhuis heeft in plaats van verdeeld over vier plekken, dat voldoet aan de nieuwe energienorm C in 2023. Waar dit zou moeten staan is nog niet bekend. Stolwijk lijkt qua praktische ligging het hoogste ogen te scoren. Hier is nu ook het 'hoofdkantoor' van de gemeente gevestigd.

Via Omroep West laat wethouder Leon de Wit weten dat de huidige panden niet in orde zijn qua duurzaamheid en dat die plaats zouden kunnen maken voor een maatschappelijk doel of woningen. Het karakteristiek historische raadhuis van Schoonhoven is als rijksmonument bijzonder representatief, maar voldoet niet als kantoorpand. In de voormalige gemeentehuizen in Lekkerkerk en Bergambacht werken nu ook nog ambtenaren. Het monumentale raadhuis in Haastrecht werd onlangs door een particuliere belegger gekocht.

Door het thuis- en flexwerken, wat door de corona-maatregelen versneld nieuwe norm is geworden, is er minder kantoorruimte nodig. Wel blijft er behoefte aan een raadzaal om elkaar fysiek te kunnen ontmoeten, zeker nu de raad in de praktijk heeft ervaren dat digitaal vergaderen zo slecht is bevallen dat ze helemaal naar Alphen aan de Rijn moest uitwijken voor een coronaproof vergaderlocatie.

Het nieuwe gebouw moet circulair worden gebouwd, als het aan De Wit ligt. Of in de overwegingen wordt meegenomen wat consequenties zijn voor de lokale maatschappelijke betrokkenheid inwoners, een probleem waar veel fusiegemeenten mee worstelen, zal ongetwijfeld een discussiepunt worden. De raad neemt in april een beslissing.

Afbeelding Google Streetview 2018

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.