Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 20 2020

75 verhalen, 75 jaar vrijheid

Op 5 mei 2020 was het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland werd bevrijd. In de 75 dagen voorafgaand aan die dag, heeft de gemeente Capelle dagelijks een verhaal over vrijheid van een Capellenaar, of iemand die een speciale band met Capelle heeft, gepubliceerd. Wat verstaan zij onder vrijheid? Deze verhalen zijn gebundeld tot het boek ’75 jaar vrijheid - 75 verhalen’. Slechts 250 exemplaren zijn gratis beschikbaar voor Capellenaren. Zolang de voorraad strekt kunnen die vanaf maandag 18 mei een exemplaar op het gemeentehuis afhalen. Let op de openingstijden van de gemeente, want die zijn anders dan anders zijn in verband met de coronacrisis.

Voor wie de verhalen wil lezen en geen boek mag afhalen: ze blijven op de website van de gemeente www.capelleaandenijssel.nl staan tot 24 oktober, het eind van het lustrumjaar omdat dit de oprichtingsdatum was van de Verenigde Naties (VN) in 1945, 

Lees meer »

Witte muurleeuwenbek op steenovens

De schattige muurleeuwenbekjesvarianten die vooral op oude wanden groeien, zijn geen inheemse planten. Oorspronkelijk kwamen ze alleen voor in het zuiden van Europa. Maar, zoals Dodonaeus in zijn kruidenboek in 1644 schreef, is  'de neerstigheydt van de Cruydmebinners' het kruidje in Delft gaan kweken om 'brugghe oft eenigh stadtgebouw cierlijck' mee te bekleden. Geen wonder dat dit plantje het heeft voorzien op de wanden van de ovens van rijksmonument Steenovens Klein Hitland. Mieren zijn de belangrijkste verspreiders van het zaad, waarmee ze hun larven voeden. Als muren een beetje vochtig blijven, zoals bij kademuren of aan de schaduwzijde van de dikke muren van de ijsselsteenovens in Nieuwerkerk aan den IJssel het geval is, dan weet het plantje uit de varenklasse met klimopachtige blaadjes en lange stengels goed stand te houden. Wie inzoomt op de kleine paarslila bloemen, die vrijwel het hele jaar bloeien, ziet dat ze iets weg hebben van orchideetjes. Het is een teken dat de dikke muren vochtig blijven en de zachte ijsselsteentjes die voor de wanden zijn gebruikt, ’s winters kapot kunnen vriezen.

Zeldzame witte variant

Wat dit jaar opvalt is dat ook de zeldzame witte variant (Globosa Alba), die normaal alleen in Itlaië groeit, de wanden van de steenovens gevonden heeft. Deze vormt geen uitlopers en heeft lichtgroene blaadjes.

De blaadjes zijn eetbaar, een beetje bitter en bevatten veel vitamine C. Een middel tegen scheurbuik dus waar zeelieden in de Gouden Eeuw maar wat graag gebruik van maakten, want die namen ze peventief mee op reis.

Lees meer »

Waterschap maait eerst boven en later onderkant dijken

Vanaf nu worden de dijken gemaaid. Dit gebeurt in twee fasen om te voorkomen dat teveel dieren er onder lijden. Eerst de bovenstrook, vanwege het zicht voor verkeer, dat gebeurd wat golvend. De volgende maand wordt onderkant gedaan. Zo krijgen de planten, vogels, vlinders en bijen meer kans zich te ontwikkelen. Het grasmaaisel wordt vervolgens verwerkt tot ondermeer bokashi; een soort compost. Ook wordt er biobrandstof van gemaakt. Beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Zo wil het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard haar doelstelling om 100 procent circulair te worden halen. Wie wil weten wanneer waar wordt gemaaid, kan naar www.hhsk.nl/regels/maaien 

Voorbeeldfoto HHSK

Lees meer »

Gouda750 start later door corona

In 2021 bestaat de stad Gouda 750 jaar. Dat moet gevierd, maar de corona gooit roet in het eten. Wethouder Thierry van Vugt  meldt namelijk in de Goudse Post van deze week dat de start van de feestelijkheden die geplan waren vanaf 1 juli 2021 tot en met augustus 2022, worden opgeschoven naar 2022. De Stuurgroep en het Fonds Gouda750 wil kunnen anticiperen op wat nog kan na de coronacrisis. Dit heeft met de anderhalvemeter samenleving en financiële mogelijkheden te maken. Ook Gouda Waterstad, dat in 2021 zou plaatsvinden verhuist naar het jaar daarop.

Lees meer »

Reconstructie Hitlandselaan klaar

Honderden populieren die meer dan een eeuw langs de Nieuwerkerkse Hitlandselaan stonden, moesten worden gerooid voor de herinrichting van de laan. De finishing touch was het herstellen van de brug over de Watering tussen Park Hitland en het vakantieoord Topparken. Bezwaren tegen de kap van de markante bomenrijen konden vorig jaar niet voorkomen dat ze omgingen. De wortels zouden te zwak zijn, waardoor de kans dat de bomen konden vallen te groot was geworden. Er is na inspraakrondes gekozen voor de goedkoopste oplossing: niet een reconstructie van de bestaande weg, die ooit als toegangsweg diende voor de rijksmonumenten Steenovens Klein Hitland, met populieren, maar voor het aanplanten van wilgen aan weerszijde van de laan. Voorzitter Daan de Haas van stichting Recreatieschap Hitland, de eigenaar van Park Hitland, meent, nu de werkzaamheden gedaan zijn, dat het een 'karakteristiek laan' is geworden die 'gezien mag worden.’ Voor het autoverkeer tussen de ’Gravenweg en de Groenendijk is er weinig veranderd. De weg is te smal om elkaar te passeren, dat moet in de verhoogde passeerkommen gebeuren. Voor voetgangers is er een alternatief wandelpad parallel aan de laan aangelegd, dus die kunnen kiezen voor een veilige route.

Lees meer »

Gratis handboek voor coronaprotocollen

Ruimtelijk ontwerpbureau Tom Postma Design (TPD) heeft drie geïllustreerde handboeken gemaakt met ruimtelijke en praktische tips voor musea en erfgoedinstellingen, kunstbeurzen en galeries. De handboeken voor musea, erfgoedinstellingen en kunstbeurzen met tips over o.a. inrichting, routing, bezoekersstromen binnen de anderhalvemeter maatschappij zijn hier gratis te downloaden https://tompostmadesign.nl/news .

Het handboek voor galeries komt volgende week online beschikbaar. TPD maakte de handboeken op basis van ervaring met het ontwerpen van tentoonstellingslocaties (o.a. Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum, Art Basel, Tefaf) en als bijdrage aan de herstart van het culturele leven.

Voor aanvullende informatie en toelichting: meike@tompostma.nl 
Bij grote belangstelling kan mogelijk besloten worden een openbaar webinar te organiseren.

Lees meer »

Capelle sleept verkeerd geparkeerde auto’s weg

De gemeente Capelle aan den IJssel kent geen pardon voor verkeerdparkeerders. Met name automobilisten die misbruik maken van parkeerplaatsen die bestemd zijn voor vergunninghouders, gehandicapten, laden en lossen, markttereinen of voetgangersgebieden. Een berginsbedrijf brengt de voertuigen naar een van de bewaarplaatsen aan de Hoofdweg 8 of de Plantsoenstraat 13A. Het kost minimaal € 157,30 om je auto terug te krijgen. Iedere dag dat de auto laten wordt opgehaald kost € 15,13 extra. Voor auto’s zwaarder dan 3,5 ton gelden hogere boetes. Als de kosten oplopen tot een bedrag dat meer is dan de wagen waard is, zal de gemeente hem verkopen. Dit treedt na twee weken in werking.

Lees meer »

Optreden cellliste Aristizabal Puga en pianiste Lever

Op donderdag 15 mei om 20.30 uur prestenteert Jos Bol De muzikale proeverij via een livestream over het internet. Oliha Aristizaval Puga en pianiste Lineke Lever vertellen over hun programma met werk van Tsaijkovsky, Wagner en Debussy, waar je kunt stemmen welke twee stukken ze zullen spelen. Onder de stemmers wordt de CD La Lecture verloot. Aanmelden kan via het organiserende platform van Museum IJsselstein floor@snijders@museumijsselstein.nl Toegang op donatiebasis via de website.

Lees meer »
Week 19 2020

Ed Struijlaart treedt live op

De Krimpenaar Ed Struijlaart is bekend van zijn uitverkochte concerten in de kleine zaal van het Isala Theater en zijn optredens tijdens de Proloog en SMAACK. Zaterdag 16 mei treedt hij voor thuisblijvers live op om 20.30 uur. Dit is te bezien en beluisteren via de link op de website www.IsalaTheater.nl En wie dat leuk vindt kan meedoen aan de viruele meet and greet via de chat. Ed bedacht Nederlands eerste virtuele theatertour ‘Van Huis Uit’. Via impresariaat AT Next werd contact gezocht met de theaters en binnen een paar dagen stonden de eerste 10 shows gepland. De shows worden uitgezonden via de kanalen van de theaters (Facebook en YouTube), waaronder Isala. Een kaartje kopen is niet nodig, want de toegang is gratis. Wie hem wil steunen geld in een virtuele gitaarkoffer gooien tijdens de voorstelling.

Lees meer »

Dijk Moordrecht Nieuwerkerk tot 18 mei afgesloten

Door werkzaamheden aan de dijk tussen het Westeinde en de Snelle Sluis is verkeer tussen Moordrecht en Nieuwerkerk niet mogelijk van maandag 11 tot en met maandag 18 mei. Het is de bedoeling om de rijbaan met zijn fundering geheel te vervangen. De bus zal een andere route nemen, daardoor komen een aantal haltes te vervallen.

Lees meer »

Streekarchief heropent studiezaal weer op 14 mei

Door versoepeling van de coronamaatregelen kunnen mensen weer op afspraak terecht in de Chocoladefabriek in Gouda om onderzoek te doen en orginele stukken te raadplegen van Streekarchief Midden-Holland. De openingstijden zijn dinsdag tot en vrijdag 11.00-17.00 uur. Wel moet eerst telefonisch of e-mail een afspraak worden gemaakt. Onderzoek kan de eerste of tweede drie uur van de dag. De studiezaal is zo ingericht dat er voldoende afstand kan worden bewaard.

Lees meer »

Platform Mooi Zuidplas brengt ontwikkelingsvisie in kaart

Platform Mooi Zuidplas staat positief tegenover de impressie van de Landschappelijke schakel in de Ontwikkelingsvisie middengebied Zuidplaspolder. Dit gebiedt creëert een ecologische zone waar natuur, cultuurhistorie en recreatie met elkaar in evenwicht zijn. Het vormt een groene corridor tussen de Rotte en de Hollandsche IJssel en sluit aan op Park Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Met iconen is aangegeven hoe het gebied kan worden ingericht. De in de ijstijd gevormde kreekruggen krijgen een herkenbare plaats, zodat het cultuurhistorisch landschap behouden blijft.

Met deze kaart wil Mooi Zuidplas inwoners een duidelijk beeld geven over de invulling van de zogenaamde Groene Waterparel en de gemeente oproepen dit tegelijktijdig te ontwikkelen met het vijfde dorp. Het platform vraagt de gemeente ook om een ecologische kansenkaart te maken waarin de deelnemers aan het platform Mooi Zuidplas worden gekend. Het platform bestaat uit bestuursleden van de Stichting Natuurpolders, Milieuvereniging Zuidplas, Platform Eendrachtpolder, de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel en de Natuur- en Vogelwacht Rotta. Meer info www.mooizuidplas.nl 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »