Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 27 2020

Toerisme in Oudewater komt weer op gang

Het TIP-kantoor in Oudewater is weer geopend. De anderhalvemeternorm zorgt ervoor dat de Grachtenvaart met de Geelbuik beperkt blijft tot acht personen en de Touwtrein blijft nog even in de remise. Ook de torenbeklimming kan nog niet doorgaan. Wel zijn rondleidingen mogelijk in de Sint Franciscuskerk en door de stad. Ook komen er op zaterdagen weer een gratis concerten in de Sint Michaelskerk.  Nieuw is de QR-speurtocht voor kinderen van 5-8 jaar door de stad. In Zenderstreeknieuws meldt de manager van TIP Oudewater, Trudi van Eck,  dat de herdenking van de Oudewaterse Moord en Monumentendag in aangepaste vorm door zullen gaan en dat de trekvaarten van Reederij de IJsel naar Hekendorp voor in totaal 15 passagiers weer zijn begonnen.

Lees meer »

Museum IJsselstein kan door tot en met 2024

Museum IJsselstein krijgt met ingang van 2022 van de gemeente de gevraagde halve ton extra voor het salaris van een bezoldigd directeur, die de plaats in kan nemen van de huidige directeur Bert Murk, die als vrijwlliger dit werk doet. De gemeentepartijen zijn dermate tevreden over de rol die het museum vervult, dat ze de financiële meevaller van het rijk hiervoor graag wil inzetten tot en met 2024 . Er is wel een voorwaarde aan verbonden: het museum moet dit jaar meedenken bij het invullen van de kunst- en cultuurnota.

Het museum beperkt haar activiteiten niet alleen tot de exploitatie van het gebouw aan de Walkade, maar organiseert ook happenings en tentoonstellingen buiten het museum, zoals in de oude kasteeltoren en in de bibliotheek.

Via het AD laat directeur Bert Murk weten dat hij tevreden is met de gemeentelijke toezegging die morgen (2 juli) wordt geformaliseerd: „Ik ben blij dat de politiek haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Uiteindelijk is IJsselstein de grote winnaar. Een stad met zo’n rijke cultuurhistorie is Museum IJsselstein meer dan waard!”

Lees meer »

Fuiks popt terras up met zeecontainerbar

In navolging van Rustwat op Kortenoord, heeft nu ook Fuiks in Capelle een extra terras ingericht met een zeecontainerbar aan de Hollandsche IJssel. Zeecontainer lijkt het toverwoord dat precies past bij de industriële uitstraling dat de Hollandsche IJssel aan het getijddeel heeft, met zijn passeren containerschepen. Ook in Gouda op GOUDasfalt zijn zeecontainers gebruikt, daar heeft Rederij De Vrijheid zijn hele restaurant aan een strandje van gebouwd.

Bij het Vuykpark is nu een terras gekomen van 150 vierkante meter, onder een kap van tentdoek. Zo kunnen mensen die spontaan besluiten te gaan borrelen en snacken buiten terecht zonder reservering. Er zijn meer ideeën, meldt eigenaar Bothof, Hij  heeft plannen voor een sunset-bioscoop, een pick-nick in het park en dagen die om verse seizoensproducten draaien. Fuiks Buiten is bij lekker weer vanaf heden open. Andere terrassen langs de IJsseldijk, waaronder dat van Leefgoed de Olifant op Ver -Hitland en ’t Hooge Water in Capelle gingen al eerder open.

Lees meer »

Kunststroming uitgesteld naar volgende jaar

Krimpener Kunst Waard heeft veel inschrijvingen ontvangen voor het kunstevenement Kunststroming dat in september zou plaatsvinden. Het evenement met exposities, buitenkunst, theater, muziek en deelname van scholen zou deze keer aan de Hollandsche IJssel plaatsvinden op GOUDasfalt in Gouda. Vanwege de Coronacrisis is besloten het evenement uit te stellen naar volgend jaar.

De groepsexpositie eind van dit jaar in de Tuyter in Krimpen aan den IJssel krijgt de titel Wat een Jaar. Het is de bedoeling dat kunstenaars daar laten zien hoe hun beleving van 2020 was. Een voorproefje is te zien op de website van de club . Iedere kunstenaar, ook niet-leden van deKrimpener Kunst Waard kan eraan deelnemen. Meer informatie op opgave voor deelname info@kunstwaard.nl 

Foto: The world inside my head, Anita van Ast

Lees meer »
Week 26 2020

Wethouder Bernd Roks wordt burgemeester van Halderberge

Wethouder Bernd Roks (VVD) van IJsselstein is voorgedragen als burgmeester van de gemeente Halderberge. Hij woont in buurgemeente Etten-Leur met zijn vrouw en twee kinderen. Daar was hij eerder wethouder, maar moest hij vertrekken volgens CDA-fractievoorzitter Ronnie Buiks van Ettten-Leur in het AD, omdat hij buiten zijn collega’s van het college om persinformatie had verstrekt. Een poging om daar alsnog wethouder te worden strandde in 2014, ondanks een campagne met een eigen glossy. Daarna kreeg hij het voor elkaar om een periode wethouder te worden in Hilvarenbeek. In IJsselstein had hij ondermeer Maatschappij in zijn portefeuille. Op 17 september wordt hij normaliter geïnstalleerd.

Foto gemeente IJsselstein

Lees meer »

Containerschip Alphenaar vaart elektrisch

Van buiten zie je het niet, maar in de machinekamer wel degelijk. De Alphenaar van Combined Cargo Terminals (CCT) gaat geheel elektrisch varen op het traject Moerdijk - Alphen aan de Rijn. Het schip vaart via de Hollandsche IJssel naar de terminal van Alphen aan de Rijn aan de Gouwe. Het schip is ontwikkeld om 52 containers met in totaal 2,5 miljoen bierflesjes, voor Heineken te vervoeren. Jaarlijks gaat dat per schip (er varen er nog twee) om 600 miljoen flesjes die zijn verpakt in kratten of dozen. Dat is in Zoeterwoude gebrouwen exportbier. Met vrachtwagencombinaties worden de containers van de brouwerij naar de terminal Alpherium aan de Gouwe gereden, waar ze op de schepen worden gezet. De wereldwijde distributie is vanaf de terminal in Moerdijk.

Omdat het schip gaat pendelen tussen dezelfde locaties kan het verwisselen van batterijen efficiënt worden georganiseerd. Het schip is gebouwd door Concordia Shipping en afgebouwd bij CCM3 in Werkendam. De bedoeling is dat de stroom voor het opladen van de accu’s groen wordt opgewekt uit restafval.. De onderhoudskosten van de elektrische scheepsmotoren zijn beduidend lager en geluidshinder van een stampende dieselmotor is er niet bij deze fluisterboot. De maten zijn begrensd door de grootte van de Julianansluizen in Gouda: 90 meter lang en 10,5 meter breed.

Door de ballasttanks met 1000 kuub water te vullen, kan hij leeg onder de 7 meter hoge bruggen van de Gouwe door. Het schip heeft ook geen roer, maar stuurmotoren. De verwachting is dat ook de twee andere schepen van CCT, For-Ever (zie foto) en Gouwenaar 2.0 zullen worden vervangen voor elektrische exemplaren. Het is nog wachten op de Loyd's goedkeuring van de het accupakket. Tot dan staat er een aggregaat voorop het schip dat met dieselolie de benodigde stroom opwekt.

Foto For Ever (Rob Stolk)

Lees meer »

Soos Beach achter St Joseph

In Zalencentrum St Joseph in Montfoort kan weinig gebeuren vanwege de coronamaatregelen. Dan moeten we maar naar buiten, bedachten Marcel en Marjolanda Peters en Jessica de Rooij. De lege parkeerplaats achter het zalencentrum toverden ze om in een strand met parasols en een bar in beachstyle. Nu kunnen er 40 mensen van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 22.00 uur genieten van het lekkere weer, want onder de 20 graden blijft het strand gesloten.

Lees meer »

Tekenbeet? Pak ’m beet!

Het tekenseizoen is weer begonnen. Zuid-Hollands Landschap biedt in deze Week van de Teek een handig hulpmiddel aan om teken veilig te verwijderen. Het past in de portemonnee bij de andere passen. Als je wilt weten waar teken actief zijn kun je naar de website Tekenradar. Wat te doen bij een tekenbeet? Ga naar Weekvandeteek.nl

Lees meer »

Vlotjes zwarte stern belaagd door marterachtigen

De zwarte sterns hebben het moeilijk. De populatie is in de afgelopen 70 jaar geslonken tot minder dan tien procent. Dat komt door het inlaten van water uit de grote rivieren om het polderpeil op hoogte te houden. De watervegetatie die wel groeit in regenwater kan hier niet tegen. Zo zijn drijvende planten als krabbenscheer, waarvan sternen hun nesten maken, verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en de kunstmatige ingrepen van vogelliefhebbers die ieder jaar vlotjes in de watergangen leggen, is er een lichte toename te zien. Maar de natuur laat zich niet sturen. Bunzings en hermelijnen kunnen zwemmen en weten die vlotjes ook te bereiken. Vooral als er weinig muizen zijn, moeten de nesten het ontgelden. Deze marterachtigen kunnen ze in enkele nachten leegroven. Ook volwassen sterns worden door deze dieren gedood.

De Vogelbescherming heeft daarom als proef vier schermen rond de drijvende nesten in de Krimpenerwaard gebouwd met camera’s om te zien of dit kan werken. Ze doet dit in samenwerking met Jan van der Winden Ecology, Soontiëns Ecology en Zuid-Hollands Landschap. Deze proef wil de Vogelbescherming met Natuurmonumenten ook op andere locaties uitvoeren, aldus Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland in een bericht in Nature Today.

Zo wordt de ene oplossing op de andere gestapeld, terwijl een natuurlijker oplossing zou zijn om de in de natuurgebieden de oorspronkelijke habitat met vegetatie terug te brengen met gebufferd regenwater.

Foto vlot Zwarte Stern Wikimedia JanB46 

Lees meer »

Koninginnenpage fladdert door de regio

In Gouderak en Krimpen aan de Lek is de zeldzame koninginnenpage waargenomen. Misschien fladdert hij nu ook wel bij jou in de buurt rond. De grote vlinder heeft een spanwijdte tot 75 millimeter. Hij komt hier voor als trekvlinder. 

Foto koninginnepage op eendagslelie CCO.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »