Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 25 2020

Windlust weer open voor publiek

Vanaf morgen (zaterdag 20 juni) is op Kortenoord korenmolen Windlust aan de Hollandsche IJssel weer open voor publiek. Interimvoorzitter Rob Rosbergen meldt verheugd: ‘We kunnen weer vol goede moed zeggen: Het gebeurt op KortenoordBezoekers zijn welkom en hun donaties,’ zegt hij met een glimlach.

‘Onze  gids leidt maximaal twee personen rond. Dat kan niet anders met de steile trappen en krappe ruimtes boven. Als een groep groter is, moet men even  op elkaar wachten. Het terras rond de molen heeft daarvoor voldoende zitgelegenheid. Op het terras hoef je je niet te vervelen, want daar kun je genieten van het uitzicht op de Hollandsche IJssel, met zijn levendige natuur en drukte van plezier- en beroepsvaart.  Bij de deur moet je even je handen desinfecteren met gel en je naam en telefoonnummer of e-mailadres achter laten voor een eventuele coronatrack. Gegevens worden discreet bewaard en na 4 weken vernietigd.

Zelfgemalen meel en zelfgebuilde bloem, dat door medewerkers van ASVZ De Korenaer is verpakt, is op zaterdag te koop.  Bezoekers zijn welkom op woensdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur en op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 16:00 uur.

Lees meer »

De Knoperij nieuw museum in Montfoort

Meer dan veertig jaar lagen de schatten van Montfoort opgeslagen. De laatste jaren in de kelder van het Huis van Montfoort. Al die tijd bekommerden vrijwilligers zich om die schatten, dromend over een eigen onderkomen. De afgelopen jaren  schaarden ze zich rond voortrekker Bernhard Weber. De stichting Oud Montfoort zag het levenslicht. En toen het leegstaande winkelpand Keizerstraat 25 door eigenaar Janmaat beschikbaar werd gesteld, kon hun droom worden bewaarheid. Helaas overleed Weber in februari en kon hij de opening niet meemaken.  Het nieuwe museum kreeg de naam De Knoperij, naar de knopenindustrie waar Montfoort om bekend stond.

Het antwoord van het bestuurslid Peter Versloot van Stichting Oud Montfoort  (SOM) op de vraag die RTV Utrecht stelde of het wel een goed idee is om in coronatijd een museum te openen is duidelijk:

‘Misschien kun je zeggen dat het dankzij de coronatijd zo voorspoeding is gegaan. Vrijwilligers hadden wat meer tijd en zo hebben we het in vier maanden uit de grond gestampt. En we zijn er beretrots op.’ 

De vrijwilligers lieten zich door cornonamaatregelen niet ontmoedigen en exposeeerden de geplande expositie over 75 jaar bevrijding in de schitterende etalage van het oude pand waar Blokker/Daags in was gevestigd, zodat iedereen het kon bewonderen.

Maar toen de deuren eindelijk open mochten voor publiek, zij het op een kier, is het museum toegankelijk gesteld voor bezoekers. De kleurrijke canon van het eeuwenoude stadje Montfoort aan de Hollandsche IJssel, dat stamt uit de tijd toen rivaliserende ridders elkaar nog te lijf gingen, staat  onder een enorm schilderij van het imposante oude kasteel van Monfoort, dat in het Rampjaar door de Fransen werd opgeblazen nadat de troepen van Lodewijk IV waren stuk gelopen op de Oude Hollandse Waterlinie.

SOM heeft aangegeven dat De Knoperij meer moet worden dan alleen een museum, het moet ook een plek worden waar toeristen kunnen binnenwippen om informatie te krijgen over de regio.

Meer informatie »

Foto’s www.oudmontfoort.nl 

Lees meer »

Start Grensgeval Festival met 18 mini-voorstelling

Vanaf morgen (19 juni) gaat De Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk in Gouda van start met het Grensgeval Festival. Dit festival telt vier editities met in totaal maar liefst 18 voorstellingen. Theaterstrooigoed, zeg maar. Zeker leuk omdat na afloop op het terras aan de kant van GOUDasfalt gezellig kan worden nageborreld. De aftrap op vrijdag is  met vier monologen.

Robert Spillenaar speelt 'Over de schadelijkheid van tabak'. Een man houdt een speech over tabak. En wordt daarbij in de gaten gehouden door zijn alles overheersende vrouw. Als ze even wegloopt kan hij zich niet meer inhouden.. en vertelt hij alles...
Rolando Sanabria speelt 'Eindelijk...' 5 grensgevallen, 5 hoogtepunten uit wereldberoemde musicals verweven in het eigen authentieke verhaal van Rolano Sam
Rositha Rikkers speelt 'Ware liefde?' Over een meisje die op zoek is naar haar ware liefde. Of is ze gewoon verslaafd aan aandacht...?
Sanne Maas speelt 'Is dit het nou?' Is dit het nou? Waar alle liedjes over gaan? Waar zoveel liedjes overgaan. Een Rotterdams meisje vertelt en zingt over de verschillende fases van liefde.

Meer informatie en links vind je in de KALENDER

De PR foto is gemaaakt door Lieke Alblas

Lees meer »

Laatste nieuws van satelietgrutto’s uit Krimpenerwaard

Niet alleen voor Hollandse vakantiegangers zijn de grenzen naar Frankrijk geopend. Ook onze grutto’s hebben hun oog op het populaire vakantieland laten vallen en zijn hem gespeerd. Voor de geleerden is de proef in de Krimpenerwaard met satelietzenders geslaagd, maar is de patiënt overleden. De gezenderde vijf grutto’s brachten geen opvolgers groot.

Lees meer »

Oudheidkamer Het Weeshuis weer open

De Historische Vereniging Moordrecht durft het aan om Oudheidkamer Het Weeshuis weer voor bezoekers open te stellen. Vier personen tegelijk kunnen vanaf 1 juli naar binnen na reservering. Op zaterdag 8 augustus zal dat soepeler kunnen. Er is een expositie over Moordrechtse Indiëgangers. Voor wie buiten de openingstijden een bezoek wil brengen wil, kun je Jaap Waasdorp benaderen via j.waasdorp@caiway.nl of telefoonnummer 06-12625419. De expositieruimte is daarna weer elke tweede zaterdag van de maand open van 13.30-16.30 uur. 

Lees meer »

Pas op voor hitsige reetjes

Ook in onze regio moeten we in het verkeer gaan oppassen voor wilde reeën. Ze komen steeds vaker voor in de waarden. Een bokje werd  dood gereden bij de afslag naar het schakelstation in Krimpen op de N210. Eerder dit jaar viel er een slachtoffer in de buurt van bij Schoonhoven. Staatsbosbeheer waarschuwt automobilisten daarom goed op te passen, want de dieren komen de komende maanden in de bronstijd en dan hebben ze meer aandacht voor elkaar dan voor het verkeer. Vaak moet een geit het op een lopen zetten voor een vasthoudende bok. Niet alleen voorkomt u daarmee dierenleed, maar ook autoschade, die kan oplopen tot 2000 euro.

Lees meer »

Monumentale Sluis Eefde gereviseerd bij Hollandia in Krimpen

Afgelopen weekend is in het Twenthekanaal de monumentale Zuidersluis van Sluis Eefde tussen de heftorens vandaan getakeld om vervoerd te worden naar het Krimpense constructiebedrijf Hollandia. De sluisdeuren en de traversen komen naar Hollandia, omdat die een techniek heeft ontwikkeld om onder gecontroleerde omstandigheden verf te verwijderen waarin Chroom-6 is gebruikt. Daarna worden de onderdelen behandeld om te conserveren.

De sluiskolk van het sluiscomplex Eefde is vorig jaar uitgebreid met een tweede kolk die de Noordersluis heet. Daardoor kan nu de Zuidersluis worden aangepakt zonder ernstige hinder voor het scheepvaartverkeer. De Zuidersluis is een rijksmonument, gebouwd in 1933 naar een ontwerp van Dirk Roosenburg in de stijl nieuwe zakelijkheid.

Vorig jaar werd in de Hollandiafabriek in Stormpolder ervaring opgedaan met de markante Stationsbrug uit Middelburg waar ook de kankerverwekkende Chroom-6 in de oude verflaag zat.

Foto Rijkswaterstaat.

Lees meer »
Week 24 2020

Aanpak Algeracorridor begint pas in 2028

Verkeersgedeputeeerde Floor Vermeulen vertelde dat de aanpak van de Algeracorridor pas plaatsvindt na het vernieuwen van de Algerabrug. CHU-raadslid Anthony Tom van Krimpenerwaard ziet de bui al hangen, meldt RTVKrimpenerwaard.nl. Hij vreest nog tien jaar verkeersellende rond die ontsluitingsweg over de Hollandsche IJssel. Hij vindt het onacceptabel en hoopt dat het college alles in het werk zal stellen om het niet zolang te laten duren. Vermeulen zegt dat er vooruitgang voor plannen wordt gemaakt, maar dat het nog onduidelijk is wat er moet gebeuren om de verkeerstroom tussen de Krimpenerwaard en Schieland te verbeteren.

Lees meer »

Secretaris van Oudewater wordt wethouder CDA in Krimpen

De vier kandidaten voor de wethoudersposten in Krimpen aan den IJssel zijn door de coalitie bekendgemaakt. De ervaren Rotterdammer Wubbo Tempel (CDA) is  sinds december 2016 gemeentesecretaris van Oudewater en directielid van de Woerdense ambtenarij, daarvoor ondermeer wethouder van Korendijk en waarnemend burgemeester in Hellevoetsluis,  Econoom Hugo van der Wal (SGP) is senior beleidsadviseur bij het ministerie van VWS en Coen Derickx (PvdA) de gemeentesecretaris van Loon op Zand, eerder was hij dat in Ooststellingwerf en Oostflakkee. De VVD schuift de zittende wethouder Anthon Timm naar voren.

Ze worden op 2 juli geïnstalleerd.

Lees meer »

Gezamenlijke aanpak Plastic Soep in Zuid-Holland

Meer dan twintig organisaties gaan de plastics in de Zuid-Hollandse rivieren aanpakken. Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam hebben daartoe de  Community of Practice Plastic (CoPP) opgericht en ervaringen en kennis te delen. Deze richt zicht op het meten, afvangen en het stimuleren van hergebruik van plastics in water.

De partijen brengen eerst het probleem in kaart en verkennen vervolgens gezamenlijk maatregelen, met als uiteindelijk doel plasticvrije Zuid-Hollandse rivieren en wateren. Belangrijke vragen zijn hierbij: Hoe kunnen we het probleem van plastics in water goed in kaart brengen? Hoe kunnen we plastics uit het watersysteem krijgen? En hoe kunnen we deze plastics weer terugbrengen in de productieketen?

Aan de CoPP nemen deel: AllSeas, Antea Group, Braveheart Marine, By the Ocean We Unite, Clear Rivers, Deltares, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Heijdra Milieu, Hogeschool Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, MRD Marine Support, Natuur- en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Tauw, Technische Universiteit Delft, The Great Bubble Barrier, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit.

Deze partijen zijn aangehaakt vanwege hun gezamenlijke doelstelling om een bijdrage te leveren voor het zwerfafvalprobleem in het water. Deze mix van partijen is bijzonder en zorgt voor veel creativiteit.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »