Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 18 2020

Bestuur Fulcotheater stopt

De coronacrisis is er medeverantwoordelijk voor dat de IJsselsteinse stichting Fulcotheater ervoor heeft gekozen om niet  nog een theaterseizoen maar per 1 juli te stoppen. Ze gaat daarmee in op een andere optie die door de gemeente is aangeboden. Het betekent dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het theater en de programmering ervan. Het personeel gaat over naar de gemeente. Het vermogen van de stichting, bijna een half miljoen, wordt naar een nieuw op te richten stichting gestort die culturele activiteiten in IJsselstein gaat stimuleren. Wethouder Roks, die de onderhandelingen voerde over het voortbestaan nadat het theaterbestuur de handdoek in de ring had gegooid, toen de gemeente niet meer wilde betalen voor de programmering van het theater, heeft te kennen gegeven dat het fijn is dat er nu duidelijkheid is. Hoe en wie wat verder gaat doen, is nog niet duidelijk.

Lees meer »

Nieuwe sloepenroute over de Hollandsche IJssel

Binnenkort introduceert de Stichting Oude Hollandse Waterlinie  een nieuwe vaarroute-app met drie routes opgenomen: de Prins Willem III vaarroute verbindt Woerden met Montfoort, Oudewater en Gouda. Langs deze vaarroute liggen tientallen steigers waar sloepen kunnen worden aangemeerd.

Daarnaast komt er de Michiel de Ruyter-vaarroute die van Abcoude naar Woerdense Verlaat loopt, en riviertjes als Kromme Mijdrecht en Angstel met elkaar verbindt. In het Rampjaar vochten hier Hollandse matrozen met kanonnen van Michiel de Ruyter tegen de Franse invallers. Verder de Luxembourg-route (van Woerden via Meije naar Zwammerdam en terug).

Lees meer »

Bijeenkomst voor promotors in gebieden rond Oude Hollandse Waterlinie

Voor ambassadeurs van de betreffende regio is een nieuwe datum vastgesteld voor de eerder door de stichting Oude Hollandse Waterlinie geplande bijeenkomst in het Goudse cultuurhuis de Garenspinnerij. Het gaat nu echt gebeuren op vrijdag 19 juni van 13.00 tot 16.00 uur. Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten, stadsmarketeers, gidsen, mensen van VVV’s en andere instellingen die zich inzetten voor de promotie van hun stad of gemeente in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie. In 2022 wordt in Nederland het 350-jarig jubileum van het Rampjaar 1672 herdacht en gevierd en daarbij staat de Oude Hollandse Waterlinie daarin centraal waarbij het gebied rond Gouda, Oudewater en Montfoort bij betrokken waren. Het aantal plaatsen is beperkt. aanmelden gaat via het e-mailadres l.braat@ohwl.nl.  Als de coronamaatregelen worden verlengd, wordt de bijeenkomst online gezet.

Lees meer »

Waterschap verbouwt watergangen voor Klimaatbestendige Wateraanvoer

Al drie keer moest door het waterschap van de De Stichtse Rijnlanden worden geïmproviseerd om Rijnwater via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Oude Rijn de polders in te laten, om het waterpeil op hoogte te houden. Normaal vindt die inlaat plaats via de Hollandsche IJssel, maar als de zouttong oprukt bij minder watertoevoer van de Rijn, en de rivier verzilt, kan daar geen water worden ingelaten. In dat geval wordt via gemaal De Aanvoerder bij Utrecht vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal water ingelaten in de Leidse en Oude Rijn en het Gouwekanaal. Het ging om 7 kubieke meter water per seconde. Op die manier kunnen de polders, die normaal door de Hollandsche IJssel worden gevoed, op peil worden gehouden, zonder risico van verzilting. Het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt de Lek bij Nieuwegein en het IJ bij Amsterdam. De stroming in de Leidse Rijn was de laatste keer zo sterk dat er tijdelijk een vaarverbod moest worden ingesteld voor de pleziervaart. 

De Klimaatbestendige Wateraanvoer (KW) die nu wordt aangelegd moet een eind maken aan het improviseren met noodpompen, zoals afgelopen keren nodig was. De capaciteit wordt daarmee verhoogd naar 15 kubieke meter per seconde. De oevers langs de Leidsche en Oude Rijn worden opgehoogd om een hogere waterstand te creëren voor meer druk op de Enkele Wiericke en Gouwe. Dan is er geen inzet meer nodig van noodpompen. De versmalling door de brughoofden van een fiets- en een autobrug over de Enkele Wiericke in Nieuwerbrug vormen nu nog knelpunten. Waterschap De Stichtse Rijnlanden gaat die twee bruggen daarom rond mei 2021 vervangen. Mocht het deze zomer nodig zijn, dan kan de KW wel al worden aangezet, maar zal de capaciteit nog niet optimaal zijn. (Bron AD.nl)

Foto autobrug over Enkele Wiericke (©HDSR)

Lees meer »
Week 17 2020

GOUDasfalt geeft de moed niet op

Het terrein dat afgelopen jaren bruiste van activiteiten, ligt er nu weer bij als in 2015 toen de vrijwilligers het ontdekten, die GOUDasfalt nieuw leven hebben ingeblazen. De 'levendige stadsoever' is nu ‘leeg en verlaten’. De coronacrisis heeft bijna alle activiteiten stilgelegd. Gezien de maatregelen die de regering heeft afgekondigd, ziet het er ook niet naar uit dat er dit jaar nog evenementen gaan plaatsvinden. Wat voor 1 juni zou gebeuren, is ieder geval allemaal afgelast. Dus ook het populaire Rrrollend Food Festival dat van 15 tot en met 17 mei was gepland. GOUDasfalt moet nu de broekriem aanhalen en hoopt op steun van de verhuurder, de gemeente Gouda.

De website meldt wat ze nu missen:

‘Het paviljoen De Vrijheid, dat deze lente een nieuwe start zou maken met een vers management. Het strand, waar we nu zeker de eerste gasten zouden ontvangen. De jeugd van de scouting die in het weekeinde hun activiteiten op het terrein hebben. De mensen van Kwintes, ASVZ, de activiteiten van de Brede School, de leerlingstages van praktijkschool Het Segment. Allemaal stopgezet. Ook geen beweging bij Yogabird en de Gymboxx. Zij geven hun lessen nu online.’

Sommigen maken van de nood een deugd. Zo geven de pontschipper en zijn vrouw het pontje dat de Veerstal met GOUDasfalt verbindt een verfbeurt.

Wat wel doorgaat is de uitlevering van de producten van Rechtstreex in het voormalige kantinegebouw. Mensen die het niet kunnen afhalen vanwege de coronacrisis, krijgen het thuisbezorgd. Ook de werkzaamheden en het onderhoud aan de Warmoezerij gaan gewoon door. Die wordt vergroot en er komt een theetuin en een nieuwe muurkas met pergola.

Een positief geluid is ook te horen, want dankzij de zonnige periode die we nu hebben is de opbrengst van het nieuwe zonnedak is groter dan verwacht.

‘We slepen GOUDasfalt er door met in ons kielzog onze ondernemers. Om straks, als het allemaal voorbij is, met nog meer kracht en enthousiasme aan de toekomst te werken. Voor GOUDasfalt en alles wat daarbij hoort en uiteindelijk voor een mooier en diverser Gouda. Let maar op!’

Afbeelding Warmoezerij (GOUDasfalt). Bron www.goudasfalt.nl 

Lees meer »

Dik anderhalf miljoen voor boerenlandvogels

De anderhalf miljoen die de Provincie Zuid-Holland in 2019 beschikbaar stelde voor natuur- en landbouworganisaties voor het vogelvriendelijk inrichten van leefgebieden van boerenlandvogels komt nu vrij. De subsidie kan worden ingezet om het land kruidenrijker te maken of het waterpeil aan te passen, waardoor er tijdelijk plasdras-terreinen ontstaan. Niet alleen goed voor de weidevogels, maar ook tegen droogte. Deze maatregelen worden tussen half juli en half oktober uitgevoerd, omdat het weiland dan niet te nat is om te bewerken en er geen vogels meer broeden. 

Naast vernatting en het inrichten van kruidenrijk grasland hoort daar ook het verminderen van de hoeveelheid mest op weilanden en akkers bij. Verder worden op diverse plekken in Zuid-Holland zogenoemde weidevogelkerngebieden ingericht op grond van de provincie. In deze gebieden wordt speciaal rekening gehouden met de behoeften van weidevogels. Bijkomend voordeel is dat het werk oplevert voor aannemers die door beperkingen minder opdrachten hadden.

Lees meer »

Waterschap schraapt mos van de dijk

Waar mos groeit, groeit geen gras. En dat gras zorgt er nu juist voor dat de grond van de steile dijk niet wegspoelt. Op een aantal plaatsen langs de dijk groeit er gras tussen het gras en daar moet het waterschap iets tegen doen. Een hardeoplossing is het wegschrappen van de toplaag en de dijk opnieuw inzaaien met gras en graslandkruiden. Tegelijkertijd wordt de grond bemonsterd om naar de oorzaak te zoeken van de mosgroei. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard doet proeven aan de Nijverheidsstraat in Capelle aan den IJssel en langs de Schieland Hoge Zeedijk in Moordrecht.

Lees meer »

Goudse wethouder Hilde Niezen lid van ERM-bestuur

‘Het ‘boven water houden’ van monumenten in de historische binnenstad van Gouda is een enorme opgave’, vindt Hilde Niezen, wethouder namens GroenLinks in Gouda die zich ondermeer bezighoudt met de bodemdaling in de stad. Ze is daarom toegetreden tot het bestuur van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). De gemeente heeft veel te maken met de richtlijnen van ERM, ook de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) die opereert voor de gemeente in de regio. Dit helpt in de informatievoorziening richting burgers. De kennis die ze in Gouda heeft opgedaan, zet ze graag in voor andere overheden en bedrijven.

Voorzitter Jacques Monasch van ERM hecht veel waarde aan de gemeentelijke inbreng bij discussies over beleid en koers. De problematiek wordt breder en de rol van de gemeenten groter, vindt het bestuur. Input vanuit de gemeenten is gewenst en daarom is het bestuur blij met de komst van Niezen.


(Foto gemeente Gouda) Bron ERM

Lees meer »

Pinkst’Art afgelast | SBKZ biedt alternatief

Pinkst’Art, het kunstevenement dat jaarlijks tijdens het Pinksterweekend in de gemeente Zuidplas wordt georganiseerd door Stichting Beeldende Kunst Zuidplas, gaat door de coronacrisis de mist in. Daarom niet getreurd, want dat hoeft de deelnemende kunstenaars niet te weerhouden door te gaan met hun expressievormen. SBKZ vraagt ze daarom nu de natuur in te trekken om mooie plekjes in de gemeente vast te leggen. De tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s, schilderijen of andere projecten die daar het resultaat van zijn, wil de stichting later dit jaar exposeren. Wie aan dit project wil deelnemen, kan zich melden bij sbkzuidplas@gmail.com.

Lees meer »

Zuidplas doet een beetje voor ondernemers om pijn te verzachten

De gemeente Zuidplas stelt het innen van toeristenbelasting en precariobelasting tot 1 juni uit bij ondernemers en instellingen. Dat geldt ook voor de BIZ-aanslag. Maatregelen voor invordering van lokale belastingen worden opgeschort. Zo doet de gemeente wat om de pijn te verzachten voor ondernemers en instellingen die het door de coronacrisis moeilijk hebben. De gemeente zal ook ondernemers die rekeningen sturen sneller betalen. Als de overheidsmaatregelen worden verlengd legt het college een volgend voorstel aan de raad voor.

Lees meer »

Gemeente Zuidplas maakt Erfgoedvisie

De gemeente heeft zzp-er architectuurhistorica Linda Driesen-van der Male van Adviesbureau Cultuurhistorie Culthis in de arm genomen om een gemeentelijke erfgoedvisie te ontwikkelen. De gemeente wil dit als basis laten dienen voor het erfgoedbeleid. Nu wordt bij bouwplannen en bestemmingswijzigingen advies ingewonnen bij de gemeentelijke monumentencommissie en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, maar die adviezen zijn niet bindend. Op politiek niveau wordt er op basis van aanbod besloten in plaats van vanuit beleid. De nieuwe  erfgoedvisie moet als basis fungeren voor de aanpak in de toekomst.

Actueel zijn ondermeer de boerderij Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg 25, gebouwd in 1888 (zie foto) die nu op instorten staat en de herbestemming van het steenovencomplex op Klein Hitland in Nieuwerkerk. Voor de Snelle Sluis in Moordrecht komt de nota helaas te laat. Linda Driesen-van der Male inventariseert de situatie met hulp van partijen die zich met erfgoed bezig houden, zoals de historische organisaties en eigenaren/beheerders van erfgoed.

Lees meer »

Aaltjes ingezet tegen eikenprocessierups

In de nacht van zondag op maandag zijn op de Breekade langs natuurrecreatiegebied Krimpenerhout en het Kooipad in Lekkerkerk aaltjes over de eikenbomen gespoten met de opbracht om de larven van de eikenrupsen te doden. Zo wordt een biologische strijd ingezet die moet voorkomen dat de hoeveelheden rupsen kleiner worden. 

Aaltjes, ook wel rondwormen of nematoden genoemd, zijn minuscule, draadachtige bodemorganismen van 0,3 tot 0,7 mm lang, voor het blote oog onzichtbaar. Ze behoren tot de meest soortenrijke meercellige organismen die overal te vinden zijn, van de zeebodem tot de toppen van de Himalaya, ook in insectenlarven. Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en andere nematoden en zijn de natuurlijke vijanden van insectenlarven. Ze gebruiken rupsjes om zich te voeden en zich voort te planten. De uv-lichtgevoelige aaltjes die het op eikenrupsen en trips hebben voorzien heten steinernema felitae.

De aaltjes worden ’s nachts gespoten omdat ze geen zonlicht verdragen. Het waterschap voert dit uit, omdat het tevens de beheerder is van de wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale en snelwegen die onder Rijkswaterstaat vallen.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »