Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 16 2020

VION schenkt 12 mille aan Stichting Zuidplas Helpt

Het geld dat de Nieuwerkerkse ondernemersvereniging VION overhoudt omdat een aantal geplande activiteiten niet door kunnen gaan door de coronacrisis, heeft ze gedoneerd aan de Stichting Zuidplas Helpt. Deze stichting gaat het inzetten voor de voedselbank in gemeente Zuidplas waarvoor ze namens de Vereniging van Nederlanse Voedselbanken de coördinatie en uitgifte verzorgt. Voorzitter Lenny van Iperen van Zuidplas Helpt kreeg voor een fotomomentje symbolisch een check van 12.000 euro overhandigd door voorzitter Robin Dijkgraaf van VION. De vrijwilligers van ANBI-stichting Zuidplas Helpt helpt belangenloos alle mensen in Zuidplas die het accuut nodig hebben met huisraad/kleding, geld in de vorm van een gift, of als renteloze lening, het zoeken van de juiste hulpinstanties en voedsel.

Lees meer »

IJsselstein viert 710 jarig bestaan symbolisch

In IJsselstein gaat de geelzwarte vlag uit als het aan Comité IJsselstein 700 jaar ligt. Tien jaar geleden vierde de stad op 22 april haar 700-jarig bestaan, maar juist nu is het belangrijk om de gezamenlijke verbondenheid te benadrukken vinden de leden van het toenmalige comité onder leiding van oud-burgemeester Patrick van den Brink. Het plan ontstond om een oproep te doen aan heel IJsselstein om van 22 april tot en met 16 mei de geelzwarte vlag van de stad uit te hangen of een poster van deze vlag achter het raam te hangen. Dit jaar zouden activiteiten plaatsvinden in het kader van het 710-jarige bestaan. Het comité biedt via www.ijsselstein710jaarstad.nl een printversie om te downloaden. In de Zenderstreeknieuws van vandaag is een paginagrote affiche afgebeeld.

Lees meer »

Glastuinbouwgrondverkopers krijgen geen nabetaling

Grondbank Zuidplas laat via haar jaarstukken weten dat de nabetalingstermijn voor de gronden die ze hebben verworven is vervallen. Door gewijzigde bestemmingsplannen en daling van grondprijzen stijgt de waarde van de aangekochte 300 hectare niet in die mate dat het grondbedrijf van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Zuidplas, Gouda en Waddinxveen de verplichting tot nabetaling aan verkopers hoeven na te komen. Op een aantal percelen rust een  nabetalingsverplichting tot 2030, maar de grondbank acht de kans klein is hiervoor moet worden nabetaald. Dat zou gaan om maximaal 7,5 miljoen euro. 19 Hectare van de aangekochte grond zal worden gebruikt om 37.000 zonnepanelen te plaatsen voor een periode van 19,5 jaar die goed zijn voor 13.000 Kw per jaar (Bron www.gfactureel.nl)

Lees meer »

Boerderijwinkels doen goede zaken

Boerderijwinkels worden nu bezocht als uitje in het Groene Hart, zo blijkt uit een artikel van Hans-Paul Andriessen in het Ad.nl van 13 april. Hij sprak een aantal boeren, waaronder Henk van Drunen uit Gouderak. Volgens hem zou het elke dag qua drukte van fietsers en wandelaars op zondag, al is hij ‘s zondags niet open. Hij moet extra koeien slachten om aan de vraag te kunnen voldoen en schat dat het anderhalf keer zo druk is dan normaal. Kees Vlooswijk van de gelijknamige plattelandswinkel in Montfoort krijgt dertig procent meer klanten en die besteden volgens hem meer. In een artikel van 11 april in Het Kontakt over de recreatie op het platteland, staat dat het in de winkel van Teus Hoogerwaard in Ouderkerk drukker is dan normaal. Het compenseert een beetje het verlies aan omzet van de bussen met toeristen die er normaliter voor een boerderijbezoek komen en geld in het laatje brengen. Omdat hij niet onder horeca valt is daar vooralsnog geen overheidscompensatie voor.

Foto Creative Commons CC0

Lees meer »
Week 15 2020

Alle Paasbrunches van Leefgoed de Olifant uitverkocht

Restaurant & terras De Dames op Leefgoed de Olifant uit Ver-Hitland in Nieuwerkerk laat weten dat de enorme belangstelling voor de ophaal/bezorg Paasbrunches ervoor heeft gezorgd dat er nu ook voor Tweede Paasdag een stop is. De teller stond toen in totaal op 160 brunches. De nieuwe webwinkel trok binnen twee weken meer dan 1.000 mensen die van thuis eten een feestje wilde maken. De klassieke gerechten voor de avonden kunnen nog wel worden besteld. Ophalen tussen 15.00 en 17.00 uur mag als u bestelt voor 14.00 uur, want de Groenendijk is wel beide Paasdagen geopend voor bestemmingsverkeer. Neem wel voor de zekerheid uw bestelformulier mee, zodat u bij de controle kunt aantonen dat u uw bestelling gaat afhalen.

Lees meer »

Theaterbrochure Goudsche Schouwburg verlaat

In verband met de coronamaatregelen heeft de directie van de Goudse Schouwburg besloten de theaterbrochure voor het nieuwe seizoen, die normaal in deze tijd uitkomt, later uit te geven. Hierdoor kan de voorverkoop voor 2020-2021 nog niet beginnen. Sommige voorstellingen worden in het nieuwe seizoen ingegehaald, waardoor nieuw geplande voorstellingen wellicht niet door kunnen gaan.  De startdatum voor de voorverkoop wordt in overleg met andere theaters bepaald. Voorlopig is alles afgelast tot en met 1 juni. Wie een ticket heeft gekocht voor een voorstelling die is geannuleerd, wordt gevraagd om de ticket te bewaren.

De tickethouders krijgen vanaf 28 april te horen of de voorstelling later plaatsvind of geschrapt. Kun je dan niet? Dan kun je kiezen voor een digitaal tegoed voor een volgende reservering of krijgt je je geld terug of de mogelijkheid het bedrag te doneren aan gedupeerden achter de schemren. Meer hierover vind je bij goudseschouwburg.nl 

Het Capelse  Isala Theater uit bericht zojuist dat het tickettegoed bij alle theaters kan worden besteed die zijn aangesloten bij de VSCD.

Lees meer »

Mensen dumpen grofvuil in de natuur

Het AD.nl besteedt vandaag aandacht aan een nieuw fenomeen: grof afval dumpen de natuur. In een uitgebreid interview van Serena Hofman met boswachter Peije van Staatsbosbeheer die de oorzaak van de dumpingen, ondermeer op het Kale Jonkerpad in Gouda, wijdt aan de wachtrijen bij de milieustraten, terwijl nu juist veel mensen die gedwongen thuis zitten aan het klussen zijn. Acht tot tien keer per week komen er meldingen binnen van gedumpte spullen zoals een ijsmachine, wastafels, tuinhout tot complete keukens. Als ze worden betrapt staat de overtreder een boete van 400 euro te wachten. Zo niet zal justitie een onderzoek doen en krijgt zo’n delict een langer staartje. Lees artikel in ad.nl »

Foto Staatsbosbeheer: Troep aan de Klaas Jonkerkade in Gouda

Lees meer »

Dijk tussen Gouda en Capelle dicht voor verkeer

Alleen bestemmingsverkeer mag over de Groenedijk in Capelle, de Groenendijk in Nieuwerkerk en de Schielands Hogezeedijk in Nieuwerkerk en Moordrecht rijden. Ze zijn dit weekend afgesloten om dagrecreatie tegen te gaan. Verkeersregelaars, handhavers en politieagenten zien toe op naleving. De parkeerterreinen bij recreatiegebieden zijn ook afgesloten. Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk thuis.

Lees meer »

Meer aaneengesloten drassige gronden nodig voor weidevogels

De Provincie Zuid-Holland heeft een onderzoek laten verrichten naar het effect van de aanpassing van het weidelandschap in de Krimpenerwaard drie jaar geleden ondermeer in Polder De Nesse aan de IJssel tussen Ouderkerk en Gouderak. Het gebied is een aantrekkelijk gebied geworden voor grutto’s, kievitten, slobeenden, zomertalingen en lepelaars. Door de afwisseling van natte en droge percelen leven er meer regenwormen en insecten en zijn er voedsel- en broedplekken ontstaan voor vogels. Uit het onderzoek is gebleken dat de biodiversiteit is toegenomen er meer vogelsoorten voorkomen. In dat opzicht is het plan gelukt. Uit het onderzoek blijkt wel dat er grotere aaneengesloten drassige gebieden moeten ontwikkeld. Daarnaast wordt geadviseerd gevarieerd te hooien, zodat er in juni-juli meer kruiden en grassen blijven voor insecten die als voedsel dienen voor de jonge vogels. Weidevogels worden namelijk niet gevoerd, maar moeten direct hun eigen kostje opscharrelen.

Lees meer »

Controles IJsseldijken goed verlopen

Het stormseizoen eindigt 15 april. Het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van de dijken langs het getijdedeel van de Hollandsche IJssel, heeft daarom een inventarisatie gemaakt van de kwaliteit van de 71 kilometer dijk die ze beheert. Tijdens de inspectieronde is extra gecontroleerd op stukken grond die niet door het waterschap worden onderhouden, zoals van bewoners die aan de dijken wonen. Eventuele schades worden ingevoerd in een app, zodat er snel een goed overzicht ontstaat van de schades, zodat die snel kunnen worden hersteld. (Bron en foto HHSK).

Lees meer »

Bediening Snelle Sluis blijft op afspraak

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard meldt dat het gevolg van de beperkende maatregelen betekent dat de Snelle Sluis op de grens van Moordrecht en Nieuwerkerk, die toegang biedt tot de Hollandsche IJssel, beperkt blijft voor recreatievaart. De winterdienstregeling wordt voorlopig verlengd tot 28 april. Voor de actuele stand van zaken kun je kijken bij www.hhsk.nl 

Lees meer »

Stop op bestelling Paasbrunches op Eerste Paasdag bij Leefgoed de Olifant

De belangstelling voor de ophaal- en bezorging van Paasbrunches bij Leefgoed de Olifant was zo onverwacht groot, dat bedrijfsleider Erwin de Visser moest besluiten een stop in te voeren voor Eerste Paasdag. ‘Daarmee voorkomen we dat we moeten inboeten op de kwaliteit en voorkomen we dat er teveel mensen tegelijk aan de counter komen om de pakketten af te halen. Voor Tweede Paasdag gaan we nog even door, maar ook daar dreigt het al vol te lopen.’ Wie het avondeten gezellig wil maken, kan nog wel losse culinaire gerechten bestellen om af te halen of te laten bezorgen.’

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »