Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 15 2020

Bediening Snelle Sluis blijft op afspraak

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard meldt dat het gevolg van de beperkende maatregelen betekent dat de Snelle Sluis op de grens van Moordrecht en Nieuwerkerk, die toegang biedt tot de Hollandsche IJssel, beperkt blijft voor recreatievaart. De winterdienstregeling wordt voorlopig verlengd tot 28 april. Voor de actuele stand van zaken kun je kijken bij www.hhsk.nl 

Lees meer »

Stop op bestelling Paasbrunches op Eerste Paasdag bij Leefgoed de Olifant

De belangstelling voor de ophaal- en bezorging van Paasbrunches bij Leefgoed de Olifant was zo onverwacht groot, dat bedrijfsleider Erwin de Visser moest besluiten een stop in te voeren voor Eerste Paasdag. ‘Daarmee voorkomen we dat we moeten inboeten op de kwaliteit en voorkomen we dat er teveel mensen tegelijk aan de counter komen om de pakketten af te halen. Voor Tweede Paasdag gaan we nog even door, maar ook daar dreigt het al vol te lopen.’ Wie het avondeten gezellig wil maken, kan nog wel losse culinaire gerechten bestellen om af te halen of te laten bezorgen.’

Lees meer »

Niet naar buiten, maar toch van natuur genieten

Het is verstandig om nu niet naar plaatsen te gaan waar veel mensen samen kunnen komen, als je er al toegang toe kan krijgen. Volgende week zal die behoefte ook minder zijn, want dan wordt het weer vertrouwd koud voor de tijd van het jaar. Live genieten van de natuur kun je ook thuis via www.nestkastlive.nl Daar kun je alle verrichtingen volgen van broedende vogels. Spannend, leerzaam en leuker dan mensensoap op de buis.

Lees meer »

Dieren profiteren van rust

Hans Paul Andersen van het AD sprak de Goudse stadsecoloog André van Kleinwee. Hij vertelt dat vogels en bijvoorbeeld de ringslang minder gestoord worden bij het nestelen, omdat minder mensen het huis uit gaan. In de wijk Bloemendaal in Gouda zijn veel ringslangen die nu ongestoord op de geluidswal in het zonnetje energie kunnen opdoen. Ook ziet hij dat eenden minder gevoerd worden, waardoor er minder poep in de grachten komt. Zo is er minder kans op botulisme en blauwalg. Omdat er minder gevaren wordt, wordt het water ook helderder.

Ook natuurgids Cees van der Starre komt aan het woord. Hij volgt sinds 2006 de verrichtingen van de familie bever die tussen de spoortaluds in de vork Gouda-Rotterdam-Alphen een burcht heeft. Ook helpt hij zwarte sternen in de Krimpenrwaard aan vlotjes waarop ze kunnen nestelen. Volgens hem zullen de paar maanden rust niet tot gedragsverandering van dieren leiden, omdat die al gewend zijn aan mensen.  (Bron ad.nl)

Foto ringslang Creative Commons

Lees meer »

Automobiliste rijdt auto de IJssel in

Een curieus ongeval vond donderdagmiddag plaats in Capelle aan den IJssel. Door onbekende oorzaak reed een vrouw haar auto het water in. Ze moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een berginsvoertuig moest eraan te pas komen om het voertuig op de kant te zetten. Het leverde bijzondere foto’s op die te zien zijn op de 112 website Nieuws op Beeld.

Lees meer »

Buxusmot op z’n retour

De afgelopen jaren waren desastreus voor de buxus. De rupsen van de buxusmot vraten de struikjes helemaal kaal. Daar was geen kruid tegen gewassen. Maar er is goed nieuws. De Vlinderstichting meent uit de resultaten van een Vlaams onderzoeken te kunnen concluderen dat de plaagdruk, vooral in het zuiden van Nederland flink afneemt. Dat komt natuurlijk omdat veel mensen ervoor gekozen hebben om de kale struikjes te verwijderen, waardoor de biotoop kleiner is geworden, maar ook, en dat is interessanter, omdat kauwtjes en koolmezen de exotische rupsjes op hun menu hebben gezet. Het vermoeden is dat ook wespen en sluipvliegen de buxusvreters hebben leren waarderen. Wie zijn buxushaag mist, kan dus in de komende jaren weer een poging wagen een nieuwe te planten. (Bron ad.nl)

Lees meer »

Leefgoed de Olifant gaat tijdelijk over op afhalen en bezorging

‘Bij de pakken neerzitten is geen optie’, meent de altijd goedgemutste Zeeuw Erwin de Visser, bedrijfsleider van Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland aan de Hollandsche IJssel in Nieuwerkerk. ‘We betreuren het dat we met dit heerlijke weer nu geen bezoekers op ons terras mogen ontvangen en dat het restaurant De Dames en de vergaderlocaties dicht zijn. Om de mensen toch het Leefgoed-gevoel te geven hebben we besloten om de mogelijkheid te bieden de meest populaire gerechten af te halen of te laten bezorgen.’

‘Voor de Paasdagen was onze locatie De Kas al volledig geserveerd voor een Paasbrunch. Die gasten moesten we helaas teleurstellen. De gemeente reageerde onmiddellijk positief op ons verzoek of we tijdelijk het stuur mochten omgooien. Fantastisch. Daardoor kunnen we het uitgebreide buffet op beide Paasdagen thuisbezorgen of op laten halen. De mensen kunnen nu thuis de gewenste gerechten en wijnen op een veilige manier kiezen en betalen via Ideal.’

De website is voor dat doel tijdelijk omgebouwd tot culinaire webwinkel. Het kreeg direct een overstelpende hoeveelheid bezoekers.

‘Vooral de Paasbrunch scoort goed’, vertelt De Visser, ‘We gaan veel meer Paasbrunches uitleveren, dan we in De Kas hadden kunnen serveren. Je ziet dat mensen ondanks de crisis toch iets speciaals van deze dag willen willen maken. Hartverwarmend is ook dat veel klanten op deze manier proberen om ons door deze trieste tijd heen te helpen. Daarvoor zijn we ze heel erg dankbaar.’

De gerechten die kunnen worden gekozen, zijn gemaakt van verse producten van lokale producenten, of van het Leefgoed zelf. Van soep tot en met zelfgerookte zalm of ham, tot de klassieke appeltaart. Het enige dat u thuis hoeft te doen is het opwarmen of afbakken. Meer informatie of bestellen: www.leefgoed.nl 

Foto: Bedrijfsleider Erwin de Visser

Lees meer »

Nieuwe Waterbus doet pas in 2022 Rivium aan

De Waterbus krijgt per 1 januari 2022 een nieuwe exploitant. De Provincie Zuid-Holland heeft gekozen voor de Combinatie Aqualiner BV / Swets ODV Maritiem BV. Deze vervoerder moet de exploitatie tussen Rotterdam en de Drechtsteden overnemen van Aquabus BV, een samenwerkingsverband tussen Arriva en Koninklijke Doeksen BV. Overigens is Doeksen tevens aandeelhouder van Aqualiner BV die samen met Swets uit Zwijndrecht sinds juni 2017 DeWaterbus in Antwerpen exploiteert en onlangs is ook rederij Ottevanger OV die veerdiensten ondermeer onderhoudt bij Rhoon, Puttershoek en Maasluis-Rozenburg onderdeel van Swets.

De aanbesteding ging niet over rozen. Pas na verhoging van het budget kwam de nieuwe combinatie in beeld. Geen Doeks/Arriva maar Doeks/Swets. Met de komst van de nieuwe vervoerder komt er een nieuwe vloot van emissievrije vaartuigen die ook binnen de Drechtsteden worden ingezet. Ze zijn voorzien van een rolstoelvriendelijk toilet en oplaadpunten voor e-bikes. De bestaande haltes Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht West kunnen worden behouden. Het betekent ook dat de halte bij het Zalmhuis op Rivium, die al jarenlang in de pijplijn zit, er eindelijk gaat komen. Aqualiner/Swets gaat in ieder geval tot 2030 varen. De vervoerder krijgt de optie om dit met zeven jaar te verlengen.

Lees meer »

Natuurlijke vijanden moeten eikenprocessierups bestrijden

De gemeente Zuidplas gaat niet alleen eiken met een biologisch middel behandelen om de eikenprocessierupsen te bestrijden, maar probeert ook natuurlijke vijanden te trekken in de strijd tegen de rupsen die met hun brandharen zorgen voor irritatie aan huis, ogen en luchtwegen.

Op drie plaatsen in de gemeente worden stroken ingezaaid met 18 hoofdzakelijk scherm- en vlinderbloemigen, die natuurlijke vijanden van de eikenrups moeten aantrekken. Ook worden vogelnestkasten opgehangen voor vogels die de rupsen eten.

Er zijn diverse vogels die eikenprocessierupsen eten, zoals koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek en vinken. Als ze nog klein zijn lusten de winterkoning, roodborstjes, boomkruiper ze ook wel. Insecten die harige rupsen eten zijn de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, weekschildkevers. Wantsensoorten zuigen de rupsen leeg. Gaasvlieglarven en larven van de inheemse 2-stippelige lieveheersbeestjes en van de Aziatische lieveheersbeestjes eten ook de eitjes en allerjongste rupsen op. Ook voor mieren en spinnen vervullen eikenprocessierupsen een rol in de voedselketen.

In uw tuin kunt meehelpen aan de biologische bestrijding van de rupsen door planten te zaaien of te poten die genoemde insecten aantrekken of door nestkastjes op te hangen.

Foto Eikenprocessierups (Sarefo – Creative Commons)

Lees meer »

Zuidplas sluit recreatiegebieden in Paasweekend

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zullen de parkeerterreinen bij recreatiegebieden in de gemeente Zuidplas worden afgesloten op vrijdag 9 en het Paasweekend. Het gaat om:

  • Alle parkeerplaatsen aan de Hitlandse laan
  • Parkeerplaats Tweemanspolder
  • 4 parkeerplaatsen aan de Strandweg/Wollefoppenweg en de overloop bij parkeerterrein Strandweg
  • Parkeerplaats Nely Gambonplein
  • Parkeerplaats Seoulbrug / Plein Holland Acht
  • Parkeerplaats Oudheusdenweg (uitkijktoren)

Wie zich niet houdt aan dit tijdelijk parkeerverbod zal worden beboet door de handhavers.

Lees meer »

Supermaan boven de Hollandsche IJssel

Als de maan zich met zo’n heldere lucht zo laat zien , dan moet je er wel een foto van maken. Dat lukte zelfs met een eenvoudige digitale Sony camera met een lens die 50x kan inzoomen.

Foto: Rob Stolk Concepts

Lees meer »

Natuur profiteert van coronacrisis

De lucht is knalhelder, buiten is het relatief stil, een voorbijknetterende motor nagelaten. Niemand praat meer over stikstofvervuiling, CO2-uitstoot. De natuur vaart er wel bij en daarmee ook de mensen die met deze temperaturen buiten zitten. Een stukje wandelen is lekker rustig, want iedereen houdt netjes afstand. En hoe fijn kun je nu genieten van alle eendjes in het water, de eerste tortels die uitvliegen en de weidevogels.

De parkeerplaatsen bij de recreatieparken zijn gesloten, maar dat betekent niet dat je geen ommetje kunt maken. Nu doen. Volgende week wordt het weer kouder en nat. 

Foto Rob Stolk Wilde eend 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »