Natuurlijke vijanden moeten eikenprocessierups bestrijden

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 15:35

De gemeente Zuidplas gaat niet alleen eiken met een biologisch middel behandelen om de eikenprocessierupsen te bestrijden, maar probeert ook natuurlijke vijanden te trekken in de strijd tegen de rupsen die met hun brandharen zorgen voor irritatie aan huis, ogen en luchtwegen.

Op drie plaatsen in de gemeente worden stroken ingezaaid met 18 hoofdzakelijk scherm- en vlinderbloemigen, die natuurlijke vijanden van de eikenrups moeten aantrekken. Ook worden vogelnestkasten opgehangen voor vogels die de rupsen eten.

Er zijn diverse vogels die eikenprocessierupsen eten, zoals koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek en vinken. Als ze nog klein zijn lusten de winterkoning, roodborstjes, boomkruiper ze ook wel. Insecten die harige rupsen eten zijn de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, weekschildkevers. Wantsensoorten zuigen de rupsen leeg. Gaasvlieglarven en larven van de inheemse 2-stippelige lieveheersbeestjes en van de Aziatische lieveheersbeestjes eten ook de eitjes en allerjongste rupsen op. Ook voor mieren en spinnen vervullen eikenprocessierupsen een rol in de voedselketen.

In uw tuin kunt meehelpen aan de biologische bestrijding van de rupsen door planten te zaaien of te poten die genoemde insecten aantrekken of door nestkastjes op te hangen.

Foto Eikenprocessierups (Sarefo – Creative Commons)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.