Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 33 2020

ParkShuttle 3.0 in Rivium

Al meer dan twintig jaar geleden werden de eerste ParkShuttles geïntroduceerd in de wijk Rivium in Capelle aan den IJssel. Deze passagiersvoertuigen zonder chauffeur waren toen uniek in Nederland en verbinden sindsdien via een eigen rijbaan Metrostration Capelse Brug en bedrijventerrein Rivium. Na een jaar vertraging werd deze week de eerste shuttle van de derde generatie afgeleverd aan vervoerder Transdev. Deze werd ontwikkeld door de Utrechtse bouwer 2getthere. De nieuwe aanwinst zal eerst uitgebreid worden getest en klaargestooomd zijn om straks zelfstandig de busbaan te kunnen verlaten om de openbare weg op te gaan en door te rijden tot de plek waar de Waterbus een nieuwe halte moet gaat krijgen.

Een autonoom rijdend passagiersvoertuig op de openbare weg is opnieuw een primeur. Transdev houdt zich nog een beetje op de vlakte als het gaat over het moment waarop dit laatste zal gebeuren. Eerst moet de shuttle kilometers maken om aan te tonen dat alles deugdelijk en volkomen veilig is.

Uiteindelijk komen er zes ParkShuttles 3.0 die de verouderde voorgangers  vervangen. De volgende twee worden volgende week al afgeleverd.

Foto www.transdev.nl 

Lees meer »

Halve Maen op de IJssel

De social media staan er bol van. Oude tijden keren weer. Een VOC-schip dat zaterdag over de Hollandsche IJssel vaart richting Gouda oogst veel bewondering. Wat is dat voor schip en waarom vaart hij daar? Wel, het gaat om een replica van het jachtschip de Halve Maen die in 1989 in Amerika werd gebouwd door The New Netherlands Museum. Dit gebeurde op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks. Hij deed rondvaarten voor schoolkinderen op de Hudsonrivier. Niet zomaar is voor dit schip gekozen, want met de oorspronkelijke Halve Maen (1606 Amsterdam - 1618 Batavia) uit voer ontdekkingsreiziger Henry Hudson, in opdracht van de VOC langs de Amerikaanse kust en ontdekte ondermeer de rivier die naar hem werd vernoemd en waar nu New York domineert.

In 2014 werd het 21 meter lange schip van New York naar Hoorn verscheept, waar het vijf jaar lang als museumschip in de haven lag. Daarna kreeg hij als thuishaven Volendam. Hij ging in juni naar Delfshaven om deel te nemen aan het festival Delfshaven400 en keerde zaterdag 8 augustus terug naar Volendam via de Hollandsche IJssel. In Gouda werd overnacht. Via ondermeer de Gouwe via Alphen en Amsterdam voer hij zondag verder naar Volendam. Daar kan hij vanaf 14 augustus weer worden bezichtigd. Dat alles gebeurde gewoon op de motor, een machine die in de tijd van Henry Hudson nog moest worden uitgevonden. Zie ook Halvemaen.nl voor de geschiedenis van het oorspronkelijke schip.

Grappig is dat een ieder die naar de Efteling is geweest waarschijnlijk al in een andere replica van de Halve Maen heeft gezeten. Dat is namelijk de enorm grote schommel die op dit schip is geïnspireerd.

Foto Halve Maen in de haven van Hoorn (CC-BY 2.0 FaceMePLS )

Lees meer »

Fulcotheater heropent coronaproef

Het Fulcotheater in IJsselstein heeft de gedwongen sluitingsperiode goed benut door alles te renoveren en coronaproef te maken. Vanaf maandag 17 augustus kan het weer open. Er worden dan tot en met 30 augustus twee films vertoond voor jong en oud: De Beentjes van Sint-Hildegard en Spike en de Magische Steen. De kaartjes kosten in het kader van de 1,5 meter afstand die moet worden gerespecteerd, € 1,50 per stuk.

Lees meer »

Expositie Beeldentuin verlengd

De Beeldentuin op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel ging vanwege de Coronacrisis een maand later open, daarom heeft de organiserende stichting Leefgoed de Olifant besloten de sluitingsdatum ook een maand te verlaten. De finissage, zoals de feestelijke sluiting heet, is op zondag 11 oktober. Vanaf 17.00 uur zijn de meeste deelnemende kunstenaars op het terras van De Dames om dit te vieren. Je kan op dat moment komen en horen wat ze over hun werk te vertellen hebben. Je kunt de Beeldentuin gratis bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Parkeren kan bij Restaurant & terras De Dames, Groenendijk 325. Hier kun je ook je e-bike opladen.

Lees meer »
Week 32 2020

Pleziervaart moet voorzichtig omgaan met gas

AD.nl/Alphen wijdt een groot artikel aan het gevaar van het gebruik van gas aan boord van pleziervaartuigen. Het komt nogal eens voor dat er een explosie ontstaat door een gaslekkage. Onlangs ging een boot in Wilnis daardoor in vlammen op en raakte een man door een explosie gewond bij Leimuiden. Volgens kenners is de oorzaak een verouderde installatie. Leidingen moeten namelijk iedere drie jaar worden vervangen en dat weten de eigenaren niet. Het lekkend gas is zwaarder dan lucht en zakt onderin de boot. Een waakvlammetje doet de rest. Een gasfles moet daarom in een gasbun staan. Dat is een vat met een ventilatieopening buiten de boot. Als het om aanleg van een nieuwe installatie gaat kun je beter voor een elektrische verwarmingsoplossing kiezen. Het hele artikel lees je hier.

Foto CCO

Lees meer »

Zeldzame zwarte ooievaars gespot bij Oudewater

RTVUtrecht.nl meldt dat Arjan Boele vijf zwarte ooievaars heeft gespot in de weilanden tussen Oudewater en Lopik. Ze worden hier niet vaak waargenomen. De vogels leven meer verborgen en broeden in de dichte bossen met open plekken in de ons omringende landen en overwinteren in Afrika ter hoogte van de evenaar. Wellicht komt het door de droogte dat ze uit hun comfortzone zijn gekomen om hier te foerageren voordat ze op de vleugels gaan naar het zuiden. De vogel is eenvoudig te herkennen, ze zijn gemiddeld iets kleiner dan de gewone ooievaar, maar hebben een zwarte kop. Met het verdwijnen van de ooibossen langs de rivieren in de achttiende eeuw, verdwenen ook de zwarte ooievaars uit ons land.

Foto CCO

Lees meer »
Week 31 2020

GOUDasfalt mag blijven van Gouda

Door toestemming te geven voor het plaatsen van een zonnedak op GOUDasfalt gaf de gemeente Gouda het eigenlijk al aan: GOUDasfalt mag doorgaan aan de Hollandsche IJssel. Het bestuur en alle vrijwilligers van de stichting die het voormalige terrein van Koudasfalt met veel inventiviteit duurzaam omtoverde in een gebied waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, heeft bewezen haar beloftes na te kunnen komen. De huurovereenkomst van vier jaar, die tot 2020 duurde, is daarom officieel omgezet in een erfpacht voor onbepaalde tijd. Dat betekent zekerheid voor de gebruikers van het terrein, waar ondermeer een bierbrouwerij en horecabedrijf De Vrijheid aan het stadsstrand zijn gevestigd. GOUDasfalt is de afgelopen vier jaar niet alleen een belangrijk centrum geworden voor festivals en culturele evenementen, maar ook een plek waar wordt geëxperimenteerd met, kunst, recycling, groenaanleg en groente en fruit. Het plan om er een broedplaats voor creativiteit van ambachtelijke ondernemers en bewoners te maken, kan verder gestalte krijgen, want nu kunnen partijen die er iets willen starten of met hun activiteit willen doorgaan, verantwoord in hun projecten gaan investeren.

Lees meer »

Flyer voor de recreatievaart op Rotte

Het vaargebied van de Rotte is vooral in de zomerperiode een populair toevluchtsoord om de warmte te ontvluchten. Omdat veel mensen er zo over denken, gaat het soms mis op het water. Soms zitten de roei,- en zeilboten, kano’s en sloepjes elkaar in de weg, of veroorzaken ze overlast voor de omwonenden. De heldere flyer die nu door het recreatieschap is uitgebracht, geeft het vaargebied van de Rotte weer met tips en spelregels om het varen voor iedereen leuk te houden.

Ook staan er verwijzingen in naar websites waar informatie staat verzameld over vaarregels, snelvaren, bedieningstijden van bruggen en sluizen, activiteiten op en rond het water en het vaarroutenetwerk van de Rotte.

De voor en achterkant kunt u hier downloaden.

Lees meer »

Atalanta en dagpauwoog meest voorkomende vlinders

Uit de jaarlijkse vlindertelling die in juli werd georganiseerd door de vlinderstichting komt de atalantavlinder uit de bus als meest voorkomend. In Zuid-Holland werden in meer 700 tuinen 2000 tellingen gedaan. De dagpauwoog kwam als tweede uit de bus, gevolgd door het kleine koolwitje. De atalanta-, admiraalvlinder of nummervlinder is een trekvlinder met een spanwijdte van zo’n 55 millimeter. Ze overwinteren in Zuid-Europa. Van mei tot oktober verkeren ze in onze streek. Ze zijn in staat om in vijf dagen van Finland naar de Middellandse Zee te vliegen. Hun rupsen vind je vooral op brandnetels.

Lees meer »

Wisselstrook Algerabrug dicht tot 28 augustus

Het verkeer dat via de N210 richting de Algerabrug rijdt, krijgt te maken met verkeershinder omdat de wisselstrook tussen de Grote Kruising en de brug tot 28 augustus buiten gebruik is. Het is de bedoeling dat deze wordt verlengd voor de nieuwe busbanen en -haltes. Ook de Nieuwe Tiendweg in Krimpen is van 10 tot en met 15 augustus dicht voor de aanleg van oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Meer hierover www.grotekruising.nl 

Lees meer »

Nieuw eetcafé in Ouderkerk: Biefstuk & Broodjes

In Dorpsstraat 56 in Ouderkerk draait donderdag eetcafé Biefstuk & Broodjes proef. Het is van Tineke Helleman en Jeanette Gelderblom. De dames uit Lekkerkerk hebben het pand waar het Italiaanse restaurant Trattoria Casa Caminata omgebouwd. Chefkok Patricia Hammen heeft een uitgebreide menukaart samengesteld met, waar mogelijk, ingrediënten lokaal gekweekte of gemaakt ingrediënten. Vanaf 1 augustus gaan ze de hele week open. 

Meer informatie en foto FB Biefstuk & Broodjes.

Lees meer »

Sanering gif Stormpolderdijk kost miljoenen meer

Het Kontakt besteedt deze week aandacht de sanering van de voormalige koolteerfabriek in Krimpense Stormpolder, waar later afgewerkte olie werd verwerkt. De kosten van het schoonmaken lopen daar aardig uit de hand, omdat de damwand niet sterk genoeg lijkt om te garanderen dat het goed blijft gaan tijdens de sanering. Ook is de hoeveelheid vervuilde grond veel meer dan gepland. De thermische verontreinigde grond moet chemisch worden gereinigd bij een gespecialiseerd bedrijf. Het schoonmaken zal daarom langer gaan duren dan gepland. Het is nog onduidelijk wie er voor de extra kosten moet opdraaien. Als dit deel van de Stormpolder klaar is krijgt het weer een industriële bestemming. Meer erover vind je via www.hetkontakt.nl.

Op deze plek was er al in de 14e eeuw een steenplaats. Hiervan is bekend dat ze in 1366 30.000 bakstenen leverden voor de bouw van het kasteel van Blois in Gouda.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »