Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 28 2020

Burgemeester Verhoeve Gouda: ‘mooiste waterstad!’

Een bordje aan de ingang van Gouda met ‘Mooiste waterstad van Zuid-Holland’, was de tip die burgmeester Pieter Verhoeve tijdens een rondvaart op de trekschuit Jan Salie aan Pim Arts van de de Wateralliantie gaf, om Gouda als waterstad in de picture te zetten. In Oudewater, waar hij eerder burgemeester was,  was dat ook gedaan en daardoor werd dit direct tot mooiste stadje van het Groene Hart gebombardeerd. Verhoeve kan het zeggen, zonder Oudewaternaren tegen zich in het harnas te jagen, want Oudewater ligt in Utrecht. Het Goudse water is de drager van de stadsmarketingactiviteiten van Gouda die gericht is op een langer verblijf in de stad. De Wateralliantie biedt de activiteiten die met het water in en rond de stad te maken hebben via www.GoudaWaterstad.nl een platform en praat mee bij de ontwikkeling van festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van de stad die in 2022 moeten plaatsvinden. 

Lees meer »

CAPSLOC maakt ‘sfeervolle oase in urban jungle‘

Het terras van pop- en cultuurpodium Capsloc aan de Peilkaanweg moet een sfeervolle oase in de uban jungle worden, waar mensen uit de omgeving een praatje kunnen maken en een drankje kunnen drinken. Ze werken alleen met duurzame materialen, tot aan de kleding toe. Paul Venrooij laat de IJssel en Lekstreek deze week weten dat ze de ambitie hebben om het groenste podium van Nederland te worden. Het buitenterrein, waar ondermeer vleermuizenkasten hangen is volop in ontwikkeling. Zo worden er weesplanten opgevangen, staan er tomatenplanten en munt. Meer over de activiteiten vind je via www.capsloc.nl. Voorlopig nog geen concerten in Capsloc, maar gratis Caploc-sessions die je thuis kunt bezoeken via Facebook.

Lees meer »

Open Monumentendag Montfoort in handen van lokale historische clubs gelegd

De organisatie van Open Monumentendag in Montfoort/Linschoten is nu in handen van de historische clubs uit Linschoten en Montfoort. Voorgaande jaren werd het door de Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten (SOMML) georganiseerd. De komst van de Vereniging Oud-Linschoten in 2013 en de Stichting Oud Montfoort in 2019, die belangrijke bijdragen leverden tijdens de laatste edities, heeft de SOMML, die 15 jaar geleden werd opgericht, eigenlijk overbodig gemaakt. Voorzitter Evert de Jong sluisde daarom symbolisch de verantwoordelijk voor de organisatie van Open Monumentendag over op beide lokale instanties. Open Monumentendag vindt altijd plaats op de tweede zaterdag van september.

Lees meer »

Directeur Museum IJsselstein: ‘2020 wordt ons beste jaar ooit...’

Ondanks de lock down laat Museum IJsselstein (MIJ) zich flink zien in het stadje. In het Kronenburgplantsoen rond de Nicolaaskerk, via een film op de website en een bijlage met informatie over het museum was het museum zichtbaarder dan ooit. De manier om thema’s niet alleen in het musuem, maar ook op straat naar buiten te brengen werkt en is ook de aanpak van de tentoonstelling ‘Empathie | Geen mens is een eiland’, die afgelopen zaterdag in de Kasteeltoren  is gestart. Ook de tekst op het stadhuis ‘Hallo ik wil vrienden met je zijn, ik hoor graag van je’ en de wereldvlag op de Plaats hoort daarbij en straks in september de foto-expositie in het Kronenburgplantsoen, het Molenplantsoen en het Kasteelpark. Directeur Bert van Murk zegt in Zenderstreeknieuws deze week vol goede moed ‘2020 wordt ons beste jaar ooit voor wat betreft impact en zichtbaarheid, zelfs landelijk’. Zie ook EXPOSITIES

Lees meer »

Grote Dons geringd

Piet van Andel van Ooievaarsopvang Herwijnen heeft de jonge ooievaar op de schoorsteen van de kerk in IJsselstein geringd. De verrichtingen van de ooievaars is te volgen via een webcam die bij het nest is geplaatst. Initiatiefneemster Ria Hooijen-Bos heeft het  kuiken, waarvan de geboorte vijf weken geleden met beschuit met muisjes werd gevierd, Grote Dons genoemd. Het dier weegt inmiddels al meer dan drie kilo en zal over een paar weken zijn eerste rondjes vliegen. Livestream »

Foto juveniele en volwassen ooievaar (Rob Stolk©)

Lees meer »

Museum Bisdom van Vliet uitgebreid

Het Museum Paulina Bisdom van Vliet wordt groter. Het is de stichting vorig jaar gelukt om het ernaast gelegen koetshuis te verwerven dat  bij het statige huis hoort. Vanaf september wordt dit ingericht met de tentoonstelling ‘Kom kijken in het Koetshuis’. Het gaat  over de geschiedenis van Haastrecht en daarmee de familie Bisdom van Vliet die daarin een regenteske rol speelde. Er is tekst en beeld, maar er zijn ook voorwerpen die normaal niet in de voormalige woning, nu een rijksmonument te zien zijn. Het oorspronkelijke museum is overigens dit jaar gesloten, wegens restauratie- en onderhoudswerkzaamheden.

Fototentoonstelling

Onderdeel van de expositie in het Koetshuis wordt een fototentoonstelling waaraan je zelf kunt bijdragen. Iedereen wordt namelijk opgeroepen om een foto op te sturen die in of bij het museum is genomen. De meest interessante foto’s worden geëxposeerd. Inzenden kan naar info@bisdomvanvliet.nl 

Foto Museum Paulina Bisdom van Vliet (Rob Stolk©)

Lees meer »
Week 27 2020

Bever- en muskusratten ondermijnen het land

Voor de bestrijding van muskus- en beverratten hebben de drie waterschappen in onze regio Muskusrattenbeheer ingezet. Dit organisatie wordt aangestuurd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De aanpak schijnt te werken, want vorig jaar werden 3129 muskusratten minder gevangen dan in 2018.

Door het graven en woelen veroorzaken muskusratten schade aan het hele watersysteem. Het meest gevaarlijk zijn hun lange gangenstelsels en holen in dijken of keringen. Zo’n onderkomen krijgt direct een lengte van 5 meter, na een jaar groeit dat uit tot zo'n 15 meter. Door dit gegraaf ontstaat erosie, afkalving, ondermijning, verzakking en doorgraving van dijklichamen. Het water kan dan door de dijk heen sijpelen en de dijk van binnenuit verzwakken. Snel schadeherstel is dan geboden. 

Muskusratten beschadigen niet alleen dijken, maar het hele watersysteem. Sloten en kanalen worden ondieper door de uitgegraven grond, waardoor de waterafvoer stagneert. Daarnaast ontstaat schade op het land: verzakkingen van (spoor)wegen, schade aan landbouw- en natuurgebieden.

Herstel

Als een medewerker van Muskusrattenbeheer schade aan een kering constateert, waarschuwt hij zijn collega bij het betreffende waterschap. Een waterschap dat een schade constateert, schakelt de organisatie om het gangenstelsel in kaart te brengen. Keringbeheerders kunnen de schade dan efficiënt herstellen.

Klem in kooi

Bestrijders van Muskusrattenbeheer zetten het vangmateriaal zo uit dat de kans de verkeerde dieren te vangen zo klein mogelijk is. Dat gebeurt met klemmen en kooien. Deze worden steeds verbeterd om ervoor te zorgen dat de dieren zo snel mogelijk worden gedood en te voorkomen dat andere dieren er leed van hebben.

Graafwerende voorzieningen

Om te voorkomen dat de habitat geschikt blijft voor bever- en muskusratten, treft het waterschap anti-graafmaatregelen door aanleg van ondoordringbare beschoeiing. Een dure grap, want deze oplossing kost 200 euro peter meter en het gaat in totaal om 17 duizend kilometer.

Foto beverrat Rob Stolk©

Lees meer »

Gezenderde Krimperwaardgrutto Johan terug in Afrika

Grutto Johan, die in de Krimpenerwaard deel uitmaakte van de groep vogels die is gevolgd om het broedgedrag te bestuderen, is terug naar Afrika gevlogen, waar hij vervolgens een vreemd vluchtgedrag vertoonde. Medewerkers van Stichting Het Zuid-Hollands melden hun bevindingen, maar je kunt Johan ook zelf volgen.

Lees meer »

Goudse Gidsen Gilde maakt weer zomerwandelingen

Het Goudse Gidsen Gilde gaat evenals voorgaande jaren elke zaterdagmiddag met groepen een zomerwandeling door de Goudse binnenstad maken. Het is nu nog vanwege coronamaatregelen beperkt tot 10 personen per groep. Je loopt met een van de meer dan 20 gidsen in het heden langs het verleden van de historische stad, waarvan het stratenplan sinds de middeleeuwen ongewijzigd is. Natuurlijk ontbreken de Waag, de Sint-Janskerk en het Stadhuys niet, maar ook wat rest van de vele kloosters en kappellen die de stad kende voor de reformatie. Voorinschrijven kan voor € 3,50 via www.goudsegidsengilde.nl of op de dag zelf bij de VVV in de Waag op de Markt. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. De start is om 14.00 uur achter de Waag.

Foto website www.GoudseGidsengilde.nl 

Lees meer »

Run op vispassen door Coronacrisis

Dat vissen een goed alternatief is voor thuiszitten, blijkt wel uit de run op vispassen die er dit jaar door de Coronacrisis is. In Gouda gingen dertig procent meer vispassen richting hengelaars, en in Alphen en Woerden was er zelfs een verdubbeling of meer. Ook de hengelsportverenigingen spinnen er garen bij, want die merken ook een toeloop van leden. Vooral bij de jeugd is vissen nu hot, er zijn nu al bijna net zoveel jeugdVISpassen als het hele vorige jaar verkocht. Dat is voor kinderen tot 14 jaar. Vissen is veilig, want je kunt probleemloos de anderhalve meter van elkaar houden. Zonder pas vissen is overigens niet verstandig, want dat kan een boete van 140 tot 320 euro opleveren.

Lees meer »

Toerisme in Oudewater komt weer op gang

Het TIP-kantoor in Oudewater is weer geopend. De anderhalvemeternorm zorgt ervoor dat de Grachtenvaart met de Geelbuik beperkt blijft tot acht personen en de Touwtrein blijft nog even in de remise. Ook de torenbeklimming kan nog niet doorgaan. Wel zijn rondleidingen mogelijk in de Sint Franciscuskerk en door de stad. Ook komen er op zaterdagen weer een gratis concerten in de Sint Michaelskerk.  Nieuw is de QR-speurtocht voor kinderen van 5-8 jaar door de stad. In Zenderstreeknieuws meldt de manager van TIP Oudewater, Trudi van Eck,  dat de herdenking van de Oudewaterse Moord en Monumentendag in aangepaste vorm door zullen gaan en dat de trekvaarten van Reederij de IJsel naar Hekendorp voor in totaal 15 passagiers weer zijn begonnen.

Lees meer »

Museum IJsselstein kan door tot en met 2024

Museum IJsselstein krijgt met ingang van 2022 van de gemeente de gevraagde halve ton extra voor het salaris van een bezoldigd directeur, die de plaats in kan nemen van de huidige directeur Bert Murk, die als vrijwlliger dit werk doet. De gemeentepartijen zijn dermate tevreden over de rol die het museum vervult, dat ze de financiële meevaller van het rijk hiervoor graag wil inzetten tot en met 2024 . Er is wel een voorwaarde aan verbonden: het museum moet dit jaar meedenken bij het invullen van de kunst- en cultuurnota.

Het museum beperkt haar activiteiten niet alleen tot de exploitatie van het gebouw aan de Walkade, maar organiseert ook happenings en tentoonstellingen buiten het museum, zoals in de oude kasteeltoren en in de bibliotheek.

Via het AD laat directeur Bert Murk weten dat hij tevreden is met de gemeentelijke toezegging die morgen (2 juli) wordt geformaliseerd: „Ik ben blij dat de politiek haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Uiteindelijk is IJsselstein de grote winnaar. Een stad met zo’n rijke cultuurhistorie is Museum IJsselstein meer dan waard!”

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »