Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 22 2020

Meer dan 60 nieuwbouwwoningen in Gouderak?

Gouderak zou wel eens meer woningen kunnen krijgen dan de zestig die waren gepland. Deze zouden gebouwd moeten worden aan de oostkant van de kern. Voor dat doel heeft de raad besloten een voorkeursrecht te hechten aan 12 hectare landbouwgrond. Wethouder Leon de Wit legde de raad uit dat van 500 van de 3.000 woningen die er in de Krimpenerwaard bij moeten komen nog geen locatie is vastgesteld en dat Gouderak best meer inwoners kan gebruiken. De ruimte kan ook gebruik worden voor sportvelden en maatschappelijke voorzieningen. Door het voorkeursrecht te claimen voorkomt de gemeente dat er met de grond gespeculeerd gaat worden. Pro Krimpenerwaard is wil geen 'aantasting van de groene buffer' rond het dorp.

Lees meer »

De Gouderakse Veerstalhoeve zet roodbont in bij beheer natuurland

De familie Van Drunen van boerderijwinkel Veerstalhoeve in Gouderak gaat de komende zes jaar 70 hectare natuurland in de polder Veerstalblok pachten en beheren voor de Stichting Zuid-Hollands Landschap (SZHL). Met koffie en gebak werd dit eerste contract voor langdurig beheer gesloten. Het gaat om percelen met kruidenrijk grasland en vochtige weidevogelgrasland. Op het natuurland dat Van Drunen in beheer heeft, grazen roodbonte koeien.  Vlees hiervan wordt in de boerderijwinkel verkocht, samen met andere ambachtelijke producten, zoals boerenkaas. De overeenkomst is het gevolg van eerdere samenwerking. ‘Deze samenwerking verloopt goed’, meent SZHL, ‘de natuurwaarde van de percelen neemt stap voor stap toe en er is wederzijds vertrouwen.’ De boerderijwinkel Veerstalhoeve ligt aan de Gouderakse Tiendweg 97. Er worden ook paarden gestald.

Lees meer »

Streekmuseum Krimpenerwaard op afspraak open

Het Streekmuseum Krimpenerwaard gaat vanaf 2 juni open voor individuen of gezinsleden die een afspraak hebben gemaakt. Dit kan voor dinsdag tot en met donderdag tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit kan via e-mail info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of via een formulier op www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl Daarna ontvang je een e-mailbericht of telefoontje van een medewerker om het tijdstip af te stemmen. De normale toegangsprijzen worden gehanteerd en betaling gaat met de bankpas. De koffiehoek blijft gesloten  en er is geen rondleider. Hiermee volgt het bestuur het protocol van de Museumvereniging. De voetballiefhebbers zal het goed doen dat de Tentoonstelling DCV, 100 jaar voetbal in Krimpen aan den IJssel is verlengd.

Lees meer »

Heksenwaag: ‘een nieuw begin’

Het wordt lastig om de aanpassingen te doen om de anderhalve meter afstand tussen bezoekers te kunnen garanderen, maar directeur Marieke Lejeune is blij dat ze 1 juni weer open kan met de Heksenwaag in Oudewater. Het water staat het kleine museum aan de lippen, want er is een tekort van 70.000 gulden en als niemand bijspringt, dan zou dat het eind betekenen voor de huidige exploitant van het pand met het schitterende verhaal uit de tijd van Karel V. Wie de Heksenwaag wil bezoeken moet van tevoren reserveren en krijgt een tijdslot van drie kwartier. Het museumpje in het Middeleeuwse stadje ontvangt normaal zo’n 15.000 bezoekers per jaar.

Lees meer »

Pop-up restaurant in Museumtuin Gouda

De intieme Museumtuin bij de ingang Achter de Kerk van het Museum Gouda komt na 1 juni een pop-uprestaurant van LF Gouda en het Museumcafé. Dit krijgt een sfeeervolle overkapping in de vorm van een nomadentent. Het gaat donderdag, vrijdag en zaterdag open en er kan gegeten worden in twee shifts van 17.00 tot 19.45 uur en vanaf 20.00 uur. U krijgt een 4-gangenmenu geserveerd voor maximaal vier personen per tafel. Dit kost € 34,95 per persoon.

Lees meer »

Theaterbakkerheij past programmering aan

Initiatiefnemers Bakker en Heij van de Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk in Gouda zijn dolgelukkig dat ze 1 juni weer open mogen. Veel van de geplande activiteiten zijn echter niet uit te voeren binnen de nieuwe kaders die de overheid heeft gesteld, daarom is het duo nu nog druk aan het broeden op een nieuw programma, waarmee ze op 1 juni van start willen gaan. Zodra er meer bekend is, wordt dat via de website www.theaterbakkerheij.nl en socaila media bekendgemaakt en zullen we dat in onze agenda opnemen.

Lees meer »

Cinema Gouda gaat 1 juni open

Vanaf 1 juni gaat Cinema Gouda open met een maximum van 30 mensen per filmzaal. Het filmaanbod in de eerste maand zal bestaan uit een combinatie van oude films en nieuw aanbod. Gaandeweg groeit het aanbod met nieuwe filmreleases. Als het Coronavirus onder controle blijft, geldt op 1 juli een maximum van 100 mensen per filmzaal. Kijk voor meer informatie op www.cinemagouda.nl.

De Goudse Schouwburg 1 juli open

In juli zijn er in de grote zaal voornamelijk theatervoorstellingen te zien die oorspronkelijk gepland stonden voor de kleine zaal. In de kleine zaal komt nieuwe programmering. Zo zijn er toneel-op-toneel voorstellingen en voorstellingen in café of club setting. Uiteraard met een maximum van 100 personen per zaal.

Ook worden er speciale horecapakketten ontwikkeld die mee de zaal in mogen en is na afloop van de voorstelling het theatercafé op reservering geopend.

Foto De Goudse Schouwburg

Lees meer »

Jonge merels vliegen uit

Jonge merels die uitvliegen zien er uit als hun moeders, maar wel donziger. Je vindt ze snel genoeg, want het alarmsysteem van merels werkt fantastisch. Zodra er een kat in de buurt van zo‘n nestvlieder komt, beginnen zijn ouders hard te schreeuwen en daarmee helpen ze ook andere dieren die een prooi voor katten zijn. De merels zijn gek op wormen, insecten en bodemdieren. Bessen en fruit versmaden ze ook niet. Ze broeden tot in juli en hebben twee tot drie legsels met 4 tot 5 eiren. De 'schuwe bosvogel' van een eeuw geleden, is nu een van de meest voorkomende tuinvogels. Ze nestelen in dichtbegroeide lage bomen, struiken of in de klimop. De eitjes zijn groen met bruine vlekjes en makkelijk te vinden, waardoor kraaiachtigen en katten ze eenvoudig kunnen vinden. Na een paar weken verlaten de vogels het nest en gaat vooral zijn diepzwarte vader ervoor zorgen dat hem niets tekort komt en er geen vijanden in de buurt komen. Ma zit dan al op de volgende nazaten te broeden.

Foto Rob Stolk Concepts©

Lees meer »

Golfers in hun hum

Bij golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel was het de afgelopen week een drukte van belang. De golfers lieten er geen gras over groeien toen de baan werd heropend. Zo’n tweehonderd spelers per dag, meest vast klanten, vonden het veilig genoeg om weer een balletje te gaan slaan. Zeven vrijwilligers zorgen ervoor dat de nieuwe maatregelen worden nageleefd. Zo moet vooraf worden gereserveerd en mogen de spelers niet eerder dan een kwartier vantevoren het terrein op. De 1,5 meter afstand houden is geen probleem, want de holes liggen minimaal 150 meter van elkaar. Recreatieschap Hitland heeft van de sluitingsperiode geprofiteerd om de baan te beluchten, waar nodig nieuw in te zaaien en te bemesten.

Lees meer »

Hollandsche IJssel onderdeel van Prins Willem III vaarroute

De Stichting Oude Hollandse Waterlinie heeft een aantal sloepenvaarroutes uitgezet, waarvan de Prins Willem III vaarroute over de Hollandsche IJssel voert. Het doet de locaties aan die een rol hebben gespeeld voor de Oude Hollandse Waterlinie. Prins Willem III gaf opdracht de polders onder water te zetten om de Franse troepen van koning Lodewijk XIV te stoppen die het idee had opgevat zijn rijk uit te breiden tot de aan Rijn. Door op strategische plaatsen schansen te bouwen werd de vesting Holland onneembaar. Het Rampjaar kostte velen het leven en zorgde ervoor dat veel verloren ging. Zo werd kasteel Monfoort opgeblazen en werden de Haastrechtse steenovens gesloopt om verdedigingswerken van de bakstenen te kunnen maken. De uitgebreide omschrijving van de plaatsen die de route van ongeveer 59 kilometer lang aandoet, vind je via oudehollandsewaterlinie.nl

Morgen kunt u meer hierover leren tijdens een webinar dat werd samengesteld door Historizon (zie Agenda).

(Kaart OudeHollandseWaterlinie.nl)

Lees meer »

Isala Theater gaat de straat op

Kunst en vliegwerk is het motto van het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Als het niet binnen kan, dan maar buiten. Daarom wil het theater een terras voor het theater zetten op het Stadsplein. Het is idee is om daar een ook podium neer te zetten, zodat daar bij mooi weer drankomzet uit kan komen en er kleinschalige cabaretvoorstellingen kunnen worden gegeven. Samen met nog 23 Zuid-Hollandse theaters heeft Isala aan de bel getrokken voor financiële ondersteuning. De zalen mogen per 1 juni weer open, maar voor niet meer dan dertig personen. Door de foyer te gebruiken, kan een derde zaal worden gecreëerd. Rendabele voorstellingen zitten er niet in. Pas per 1 juli mogen er honderd mensen naar binnen, maar met de nieuwe maatregelen passen die alleen in de grote zaal. In de kleine zaal is dan plaats voor 30 personen Vanaf de verplichte sluiting tot 1 juni waren 65 voorstellingen gepland en waren de zalen verhuurd aan derden. Gelukkig heeft eenderde van de mensen die een kaartje hadden gereserveerd het ticketbedrag aan het theater geschonken. Het terras mag vanaf 4 juni iedere donderdag, vrijdag en zaterdag in juni open.

Lees meer »
Week 21 2020

Boswachters grijpen in op De Zaag

Staatsbosbeheer heeft volgens een tweet van boswachter Peter donderdag een groep van 22 personen van natuureiland De Zaag moeten wegsturen. Een rondje opruimen leverde daarna 3 zakken zwerfvuil op. De Zaag is een eiland op de grens van Krimpen aan de Lek en IJssel dat deels is ingericht als natuurgebied waar de getijden hun gang kunnen gaan. Er komen ondermeer wadvogels en bevers voor. Er is een 5 kilometer lang wandelpad, maar het  is beperkt toegankelijk via een afsluitbaar hek.

Foto van boswachter Peter

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »