Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 10 2021

Nieuw verkeerscirculatieplan moet Gouda autoluw maken

Afgelopen woensdag presenteerde de B&W van Gouda het nieuwe verkeerscirculatieplan (VCP) dat de stad een stuk veiliger moet maken. Dit is in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. In het kort komt het erop neer dat alleen op de randweg en hoofdontsluitingswegen nog 50 kilometer per uur mag worden gereden, de rest van de stad wordt 30 kilometer-zône. Het plan is in vier episodes opgedeeld, waarvan eerste in de komende vijf jaar wordt uitgevoerd. Het voorziet in maatregelen die de doorstroming op de 50 kilometerwegen moet verbeteren. Er komen beperkende maatregelen voor doorgaand verkeer aan singels en in woonstraten. Fietspaden krijgen een opknapbeurt. Een belangrijke ingreep is dat de kade aan de Hollandsche IJssel autoluw wordt en aantrekkelijker wordt ingericht. Het gaat om de Nieuwe Veerstal, waar cruiseschepen en pleziervaartuigen aanleggen en waar veerpont ’t Gein de verbinding vormt met evenemententerrein GoudAsfalt.

 

 

Lees meer »

Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

Op het nieuwe ooievaarsnest op de basiliek in IJsselstein wordt ook nu weer lustig gebroed. Wie het proces wil volgen kan – dat net als vorig jaar –doen via Youtube, want er is een webcam bij geplaatst. De ooievaars foerageren niet ver van hun nest, dus als u in de buurt van IJsselstein een ooievaar ziet, is de kans groot dat het een van de ouders is.

Een waarschuwing: een ooievaarskuiken dat het niet dreigt te halen worden er door hun sterkere broers en zusters zonder pardon uitgegooid.

Via onderstaand youtubekanaal kunt u het live meemaken.

Lees meer »

Proef vrachtverkeer weren op IJsseldijk werkt

Het doorrijverbod voor vrachtverkeer dat het waterschap en de gemeente op de Kattendijk als proef instelden om vrachtverkeer over de IJsseldijk tegen te gaan, heeft zijn vruchten afgeworpen. De bewoners en bedrijven hebben twintig procent minder zwaar verkeer over de dijk en dat maakt de situatie er een stuk veiliger op. Het vrachtverkeer kan Gouderak, Lageweg en Ouderkerk nu alleen bereiken via de provinciale wegen N027 en N210. Omdat de proef als geslaagd wordt gezien, wordt deze afsluiting permanent.

Foto HHSK

Lees meer »
Week 09 2021

Leefgoed de Olifant ook op dinsdag open

Tijdens de openingstijden van de landwinkel in restaurant De Dames staan ook de hekken open van het Leefgoed. Zo kunnen passanten een kijkje nemen in dit park om de steeds groter wordende collectie  beelden en de landart te bekijken die er permanent of voor een langere periode staan. Nieuw is dat de landwinkel ook op dinsdag opengaat van 10.00 tot 18.00 uur. Hier kun je koffie, thee, een drankje broodje of snack to go afhalen. Voor wandelaars of fietsers is er ook een luncharrangement. Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan Beeldentuin 2021 die in mei open kan voor publiek. Het Leefgoed is te vinden op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de Groenendijk 325 en is alleen maandag gesloten. Het ligt tussen de haven met historische binnenvaartschepen en Park Hitland.

Lees meer »

Hybride ringslang verdringt inheemse populaties

De ringslang is in Nederland vermoedelijk de meest talrijke slangensoort. Hij leeft ook buiten natuurgebieden in tuinen en op woonerven. In de populaties in Alphen aan de Rijn en op de Brunsummerheide is genetische vermenging tussen de inheemse ringslang (Natrix helvetica) en de oostelijke ringslang ontdekt. Een deel van de aanwezige ringslangen is daar gestreept. Zo’n strepenpatroon is niet bekend bij onze ringslangen, maar komt wel voor bij de oostelijke ringslang (Natrix natrix), die met strepen op de Balkan voorkomt. Hybridisatie betekent dat onze inheemse ringslang een deel van zijn identiteit verliest en op den duur zelfs kan worden verdrongen door de exoot. De oostelijke ringslang in de Krimpenerwaard is de afgelopen decennia sterk uitgebreid. Hierdoor bestaat nu het gevaar dat ook hier de exotische genen de inheemse ringslangpopulatie bereiken.

 

Bron Nature Today

Lees meer »

Jean Marie wordt Table Marie Jean

Door de corona ging het plan van echtpaar Jan en Marieke Hartman van het Goudse restaurant Jean Marie de mist in. Ze wilden de zaak verkopen en naar Frankrijk verhuizen. Corona zette een streep door het plan om om hun etablissement bij de Haastrechtse Brug vna de hand te doen. Ze besloten hun plannen uit te stellen en hun avontuur in Gouda nog even voort te zetten, maar dan onder een nieuwe naam en met een knipoog naar hun Franse toekomst: Table Marie Jean.

Foto Jean Marie

Lees meer »

Uithoek Nieuwerkerk dieptepunt in rijtje te bezoeken plekken in Nederland

De Telegraaf vermeldt in de rubriek Lifestyle kern Nieuwerkerk aan den IJssel bij de uithoeken van Nederland. Als dieptepunt weliswaar, met in de Zuidplaspolder ter hoogte van de vrachtautohandel van Van Vliet aan de Rijksweg op 6,76 meter onder NAP. Daartegenover staat het Drielandenpunt op de Vaalserberg met 322,5 boven NAP. Het meest noordelijk ligt natuurlijk het eiland Rottummerplaat, maar op het vaste land is dat De Noordkaap boven Uithuizermeeden. Het meest oostelijke punt ligt in Bad Nieuweschans, terwijl we voor het zuidelijkste punt naar Zuid-Limburg moeten om grenspaal 12 te bezoeken bij Klein-Kuttingen, dat je alleen vanwege de naam al een keer in je leven moet hebben bezocht.

Voor het meest westelijke puntje moeten we naar Zeeuws-Vlaanderen waar de 55 inwoners van het kleinste stadje van Nederland Sint Anna te Muiden de grens met België verdedigen. Tenslotte wordt als jongste stad Almere genoemd waar de eerste huizen in 1976 werden opgeleverd. Welke stad het oudste is, weet niemand. Dat is een gevecht tussen Heerlen, Nijmegen, Maastricht en Voorburg.

Het hele met foto’s verluchtigde artikel vind je bij telegraaf.nl 

Lees meer »
Week 08 2021

Tweede Kamer wil weten wat Krimpen wil met gifbelt op Stormpolder

In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen over de hersanering van het slecht ingepakte gifterrein op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. In 1988 werd de giftige grond van afvalverwerker EMK door het Rijk met damwanden geïsoleerd, maar dat bleek in de praktijk niet afdoende. Door de motie wordt de discussie over afhandeling van het gifprobleem nu niet langer 'in achtkamertjes' van het raadhuis gevoerd. De gemeente moet de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de plannen, kosten en risico’s.

De gemeente kocht in 2017 het terrein van zes hectare van het Rijk voor drie miljoen om het te ontwikkelen tot bedrijventerrein. Voorwaarde was dat de gemeente de rotzooi van deze grootste gifbelt van Nederland zou opruimen. Projectontwikkelaar Dura Vermeer, die de klus moest klaren, legde er echter het bijltje bij neer toen duidelijk werd dat de slechte damwanden een reinigingsoperatie onmogelijk maakten. Het deel waar geen gif ligt werd in de loop van 2020 wel bouwrijp gemaakt.

De lokale bestuurders van GroenLinks vonden dat onacceptabel, maar wethouder Wubbo Tempel (CDA) ontkende zonder onderbouwing dat de de lekkende damwand die het gif zou moeten tegenhouden, prima voldoet. Het ministerie baseert zich op eigen onderzoek en stelt de actievoerders in het gelijk; de oude damwanden voldoen niet aan de eisen; omdat sommige te lang zijn kunnen ze doorbuigen en niet garanderen dat de vervuilde grond op zijn plaats blijft. GroenLinks wijst ook naar de doorvoer van twee kabels van het elektriciteitsnet die via de Sliksloot naar het terrein lopen waar de damwand niet doorloopt.

Lees meer »

Klei uit de Betuwe tegen bodemdaling Krimpeneraard

De positieve resultaten van de proeven die in de Provincie Utrecht zijn gedaan om bodemdaling tegen te gaan door een laagje klei door de toplaag van veengrond te mengen worden nu verder uitgerold. Vier boeren gaan er in de Krimpenerwaard mee experimenteren. Ze krijgen 50 kubieke meter klei uit de Betuwe die ze door de toplaag mengen. Dit maakt de toplaag sterker en voorkomt oxidatie van de turf dat vergaat als het aan lucht wordt blootgesteld, hierbij komt CO2 vrij. Ook wordt het effect op de grasopbrengst gemeten. Bij het experiment wordt de helft van de percelen behandeld, zodat een vergelijking mogelijk is. Het gaat op percelen van een kwart tot een halve hectare groot volgens LTO Noord.

Lees meer »
Week 06 2021

Schaatsen gaat beter in Krimpenerwaard

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard wil wel graag meewerken aan een mooie ijsvloer, maar dat lukt niet overal. Vooral in Schieland is dat lastig omdat de polders daar diep liggen. Ze lopen met tien centimeter per dag vol als er niets aan gedaan wordt. Het is dus gevaarlijk om daar niet te pompen. De Krimpenerwaard daarentegen ligt een stuk minder diep en daar kan het geen kwaad om een tijdje niet te pompen. De kans dat schaatsliefhebbers daar straks een strakke ijslaag vinden is dus veel groter. Hetzelfde zal gelden voor de Lopikerwaard. Het blijft wel oppassen geblazen, je schaatst voor eigen risico.

Lees meer »

Ruiterportret Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq naar Rijksmuseum

Het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat dit kwartaal in het teken van de restauratie van een groot ruiterportret van Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq dat wordt tentoongesteld in een expositie over slavernij het Rijksmuseum. Het schilderij komt uit het kasteel van Beverweerd. Maurits Lodewijk was de zoon van de nooit getrouwde Prins Maurits van Oranje die de heerlijkheden de Lek en Beverweerd van zijn vader erfde, zodat hij zich ondermeer Heer van Lalecq kon noemen. We weten dat Maurits Lodewijk met zijn neef stadhouder Willem III op veldtocht ging. Zijn jongere broer Hendrik van Nassau, heer van Ouderkerk sneuvelde al jong.

Een groot deel van de Krimpenerwaard behoorde toe aan de Van Nassaus. Toen prins René van Chalon van Orange, geboren als Reinhart van Nassau Breda, overleed, zorgde keizer Karel V ervoor dat René’s neefje, Willem van Nassau Dillenburg, bijgenaamd De Zwijger, zijn erfgenaam werd. Ook de heerlijkheid De Lek viel Willem de Zwijger ten deel, dat was een flink deel van de Krimpenerwaard, met Ouderkerk als belangrijkste plaats.

De jonge prins Willem kreeg niet alleen heel veel bezittingen in Nederland en België in de schoot geworpen, maar ook in Frankrijk, waaronder het soevereine staatje prinsdom Orange aan de Rhône, niet ver van Avignon. Na zijn huwelijk met de rijke Anna van Egmond werd de prins in een klap de grootste landeigenaar van de Lage Landen. Van Oranje had geen tijd om zich met heerlijkheid De Lek te bemoeien, dat toen hooguit wat inkomsten uit visrechten genereerde. Er waren ook nog wat agrarische bedrijven en steenbakkerijen. De hoofdplaats van Lalecq was Ouwerkerk (Ouderkerk aan den IJssel). Willem liet net als zijn voorgangers de lage rechtspraak en het vruchtgebruik over aan een ambachtsheer.

Lees meer »
Week 05 2021

Potjes en Deksels de afvalvrije kruidenier komt naar je toe

In Capelle gaat binnenkort een nieuw initiatief van start om kruidenierswaren verpakkingsvrij bij je thuis te brengen. De formule Potjes en Deksels is bedacht door Tessa Overboom en Anne Sonnleitner. Ze willen met een bestelbus die op groen gas rijdt droge voedingswaren, als noten, rijst, pasta en bonen gaan verkopen, maar ook koffie, thee, groenten, oliën en chocolade en verzorgingsproducten. Het idee is dat de mensen met hun eigen potje, zakken, dozen en tassen naar de bus in de straat komen om dit bij de counter te kopen. Een uitzondering qua verpakkingsmateriaal wordt gemaakt voor glas, omdat dit 100 procent herbruikbaar en recyclebaar is. Door middel van crowdfunding werd in no time voldoende geld opgehaald om hun bus aan te passen en in te richten. Hiermee is de eerste afvalvrij kruidenier van Nederland een feit. De milieubewuste dames hebben berekend dat hun klanten per jaar zo’n 75 ton afval kunnen reduceren en bewuster met de planeet om te gaan. Via www.potjesendeksels.nl kun je vragen of ze ook bij jou in de straat langs willen komen.

Tessa en Anne komen beiden uit een heel andere branche, maar zijn de afgelopen jaren steeds bewuster gaan leven. Onderwerpen zoals klimaat en dierenwelzijn liggen hen na aan het hart. Ze willen de hoeveelheid afval die jaarlijks in Nederland wordt geproduceerd, zo’n 400 kilo per persoon met dit initiatief reduceren door mensen een alternatief bieden. Zo hoeven ze niet bij iedere boodschap verspilde grondstoffen te kopen.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »