Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2023

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De burgerinitiatiefnemers Gerard Hoogerwaard (erfgoedadviseur) en Rob Stolk (HIJM) die in februari 2023 het pleidooi Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn schreven, zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die het beleid bepaalt voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en budgetten om verbeteringen te realiseren. De lokale vrijetijdseconomie en streekmusea profiteren hiervan. Het biedt educatief ook de nodige kansen.

De gemeente Zuidplas heeft de voortrekkersrol op zich genomen.

De Provincie heeft de boodschap van de gemeenten opgepakt en is nu ambtelijk met verkenningen bezig om het te integreren in het toekomstige erfgoedbeleid. Door de Statenverkiezingen is er wat tijd overheen gegaan, maar nu wordt het weer opgepakt onder de nieuwe gedeputeerde Meindert Stolk (CDA). Binnenkort vinden op ambtelijk niveau weer verkennende gesprekken plaats.

Rob Stolk en Gerard Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Het pleidooi kun je via onderstaande link downloaden. Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

Lees meer »
Week 28 2023

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »
Week 19 2023

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Ook presenteert Rob Stolk zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over het verleden van Steenplaats Hitland. Naast de ontwikkeling, het bakproces, aandacht voor de steenbakkersfamilies: Vranck, Rook, Berkhouwer, Vonck en Mijnlieff. De laatste stopte ermee in 1964. Hitland was de laatste steenpfabriek die sloot langs de IJssel. Al deze families hadden banden met oudere steenbakkerijen die verspreid langs de hele rivier lagen, hoe dat in elkaar stak, komt ook aan bod. De dynastie Mijnlieff waaierde in de tweede helft van de negentiende eeuw uit naar andere plekken, zoals Woerden, Oudewater, Vianen, Jutphaas, Herwijnen en Hagenstein en werd een begrip in de wereld van de grofkeramiek.

U kunt de tentoonstelling bezoeken op 27, 28 en 29 mei (Pinksterweekend) en in juni op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.  Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Dit is onderdeel van het archeologieporject van Stichting Steenovens Klein Hitland, gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland. In het kader hiervan zijn er publieksdagen geweest en is een reconstructie gemaakt van het woonhuis 'de smederij' naar de oostelijke turfschuur waar de tentoonstelling plaatsvind.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Er werd vier keer zoveel turf verbruikt als klei voor de productie van baksteen. Het laden en lossen van turf was een van de belangrijkste werkzaamheden aan de kades van de steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel. Hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging kun je op dit filmpje van de historische vereniging Oud Meppel mooi zien.

Lees meer »
Week 07 2023

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die beleidsbepalend is voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en deuren opent voor overheidsinvesteringen. Zo kan er meer aandacht komen voor unieke zaken zoals de vroegere ijsselsteenindustrie, waterhuishouding, scheepvaart, maar ook voor de gevolgen van vervening en industrialisatie, waardoor miljoenen mensen meters diep onder NAP moeten wonen en de rivier de vuilste werd van Nederland.

Aansluiting op de Erfgoedlijn Waterdriehoek vinden Hoogerwaard en Stolk het meest logisch, al biedt een verbinding met de erfgoedlijn Trekvaarten ook kansen. Streekmusea, erfgoedlocaties en oudheidskamers, kunnen daardoor meer bezoekers verwachten. De lokale vrijetijdseconomie profiteert hiervan. Het biedt ook educatief de nodige kansen.

Namens alle participanten leggen Stolk en Hoogerwaard de gedrukte versie op woensdagmiddag 22 februari voor aan een delegatie van de Provincie Zuid-Holland die voor dit doel naar het Raadhuis van Zuidplas komt om over de mogelijkheden te praten. Burgemeester Han Weber is daar de gastheer. Ook wethouder Frans Klovert van erfgoed en cultuur is daarbij aanwezig en de betrokken beleidsmedewerkers.

Stolk en Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

 

Lees meer »
Week 01 2023

Opnamen van Spreeuwenhoek 1937

De Spreeuwenhoek was het decor voor deze film die door een onbekende cineast werd gemaakt voordat deze steenplaats rond 1940 werd doorgegraven om de scherpe bocht af te korten in de Hollandsche IJssel die regelmatig voor omgeslagen zeillende vrachtschepen had gezorgd. De orginele loop werd deels gedempt, waardoor de directiewoning van Spreeuwenhoek van de familie Mijnlieff in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel terecht kwam. In het filmpje die het productieproces uitlegt is te zien dat het bedrijf nog volop in bedrijf was.

 

Lees meer »

Welke steenfabriek is dit?

Op Youtube is onderstande film te zien waarin duidelijk beelden zijn van een ijsselsteenfabriek. Welke dit kan dit zijn? Waarschijnlijk de Spreeuwenhoek in Ouderkerk, waar ook de fragmenten vandaan komen op de fragmenten van een deel van de film die bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is.

Lees meer »
Week 50 2022

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Het fietspad onder aan de dijk kan dan een lommerrijke wandellaan worden en de groenvoorziening ernaast ondermeer een speeltuin, hondenuitrengebied, sporttoestellen en een bloemenweide. Als de bedrijven langs de dijk hun verrommelde buitenterrein netjes maken, ontstaat er een ecologische aangename wandelzone tussen Capelle-West en het bos in Kralingseveer.

Op maakcapelle.nl vragen ze stakeholders en overheden om een donatie te doen om hun ideeën door een architectenbureau te kunnen laten visualiseren en presenteren. Hiermee is ruim 8.000 euro gemoeid. De buurtgroep heeft zelf al een duit van 1.000 euro in het potje gestopt.

Lees meer »

HIJM.info op Facebook

De Hollandsche IJsselregio leeft. Het afgelopen half jaar trok onze Facebook-pagina maar liefst 17.240 kijkers. Daar melden we wat bovenlokaal interessant is om te beleven aan de Hollandsche IJssel.

Lees meer »
Week 47 2022

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »
Week 44 2022

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Dankzij deze vele positieve bijdragen konden de initiatiefnemers Gerard Hoogewaard en Rob Stolk het verhaal verfijnen. De essentie blijft: De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn. De meest recente pdf van de notitie, ingeleid met de korte historie van de IJssel vind je hier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een Programma Faro gestart met als doel burgerinitiatief en -participatie tot een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. 

Lees meer »

Bloot zonder boot

Steenbakker Dirk Bloot van Ver-Hitland keek in de zomer van 1913 vreemd op toen hij zag dat zijn roeiboot verdwenen was. Een briefje dat hij aan de wal vond, leek geruststellend. De roeiboot was ongevraagd geleend door een Gouwenaar die beloofde hem terug te brengen waar hij hem had gepakt. Een berichtje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1913 laat zien dat degene die de boot geleend had zijn woord nog niet was nagekomen. Anno nu, meer dan een eeuw later, ligt er op de plek waar dit gebeurde een roeiboot op de dijk. Twee kille dames bewaken deze praam bij de afrit van Het Leefgoed, met een cortenstalen blik.

Lees meer »

NIEUWS


Zoek de IJsselsteen

Een leuke actie. Bedacht in IJsselstein ter ere van het 710 jarig bestaan, maar het is er een die beslist navolging verdient in andere IJsselgemeenten: zoek de IJsselsteen. Moeder en dochter Joke en Fleur van Rooijen bedachten deze speurtocht waaraan iedereen in IJsselstein kan deelnemen, jong en oud. De IJsselsteen verwijst naar het ontstaan van het kasteel IJsselstein waarvan alleen een toren rest in het Kronenburgplantsoen. De geel/zwarte kei waaraan een geplastificeerd briefje met uitleg is gehangen met QR-code van de Facebookpagina, heeft al heel wat plekken gezien, volgens weekkrant Zenderstreeknieuws, die er deze week aandacht aan besteedt. Het is de bedoeling dat de vinder hem meeneemt, op een volgende plek binnen de gemeente neerlegt en er daar een foto van maakt om die op de Facebookpagina te posten. Wie wil zien hoe dat werkt, kijkt naar FB IJsselstein. 

Lees meer »

75 jaar Bevrijding in Montfoort in de etalage

De Stichting Oud Montfoort (SOM) wilde 4 en 5 mei de deuren openen van hun nieuwe onderkomen in de Keizerstraat met een expositie over 75 jaar Bevrijding. Het coronavirus gooit dat in de war, maar SOM gooide niet de handdoek in de ring. De expositie vindt nu plaats in de etalage van het voormalige winkelpand. Er staan panelen met foto’s uit de oorlogsjaren, zoals van voedseldroppings. Ook liggen er voorwerpen uit die tijd, zoals een knijpkat (door handenergie aangedreven lamp), radio, carbidlampen en een jerrican. De raamexpositie is tot 1 juni te bezichtigen. 

Lees meer »

Bijeenkomst voor promotors in gebieden rond Oude Hollandse Waterlinie

Voor ambassadeurs van de betreffende regio is een nieuwe datum vastgesteld voor de eerder door de stichting Oude Hollandse Waterlinie geplande bijeenkomst in het Goudse cultuurhuis de Garenspinnerij. Het gaat nu echt gebeuren op vrijdag 19 juni van 13.00 tot 16.00 uur. Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten, stadsmarketeers, gidsen, mensen van VVV’s en andere instellingen die zich inzetten voor de promotie van hun stad of gemeente in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie. In 2022 wordt in Nederland het 350-jarig jubileum van het Rampjaar 1672 herdacht en gevierd en daarbij staat de Oude Hollandse Waterlinie daarin centraal waarbij het gebied rond Gouda, Oudewater en Montfoort bij betrokken waren. Het aantal plaatsen is beperkt. aanmelden gaat via het e-mailadres l.braat@ohwl.nl.  Als de coronamaatregelen worden verlengd, wordt de bijeenkomst online gezet.

Lees meer »

Pinkst’Art afgelast | SBKZ biedt alternatief

Pinkst’Art, het kunstevenement dat jaarlijks tijdens het Pinksterweekend in de gemeente Zuidplas wordt georganiseerd door Stichting Beeldende Kunst Zuidplas, gaat door de coronacrisis de mist in. Daarom niet getreurd, want dat hoeft de deelnemende kunstenaars niet te weerhouden door te gaan met hun expressievormen. SBKZ vraagt ze daarom nu de natuur in te trekken om mooie plekjes in de gemeente vast te leggen. De tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s, schilderijen of andere projecten die daar het resultaat van zijn, wil de stichting later dit jaar exposeren. Wie aan dit project wil deelnemen, kan zich melden bij sbkzuidplas@gmail.com.

Lees meer »

Gemeente Zuidplas maakt Erfgoedvisie

De gemeente heeft zzp-er architectuurhistorica Linda Driesen-van der Male van Adviesbureau Cultuurhistorie Culthis in de arm genomen om een gemeentelijke erfgoedvisie te ontwikkelen. De gemeente wil dit als basis laten dienen voor het erfgoedbeleid. Nu wordt bij bouwplannen en bestemmingswijzigingen advies ingewonnen bij de gemeentelijke monumentencommissie en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, maar die adviezen zijn niet bindend. Op politiek niveau wordt er op basis van aanbod besloten in plaats van vanuit beleid. De nieuwe  erfgoedvisie moet als basis fungeren voor de aanpak in de toekomst.

Lees meer »

Streekarchief wil coronacrisis documenteren

Het Streekarchief Midden-Holland roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze regio. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. Het streekarchief wil graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. Het archief vraagt aan iedereen om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie wordt opgenomen in de collecties van het streekarchief.

Lees meer »

De Hollandse Pot van ’t Hooghe Water

De bezorgservice De Hollandse Pot had Restaurant ’t Hooghe Water bij het tennispark aan de Capelse Groenedijk bedacht om de rustige winterperiode te overbruggen. Toen de coronacrisis ervoor zorgde dat het restaurant niet open kon, heeft Martin van Delft besloten om de formule van De Hollandse Pot snel de kast te halen om deze periode te overbruggen. Afhalen en laten bezorgen in Capelle, Krimpen en Nieuwerkerk kan van 17.00 tot 21.00 uur. Ook kunnen passanten een tosti of bolletje ijs kopen bij de To Go bij het restaurant. De Hollandse potjes zijn gemaakt van verse seizoensgebonden ingrediënten. www.hooghewater.nl 

Lees meer »

Galerie Sille gaat gewoon door

Galerie Sille aan de Goudsestraat 8 in Oudewater gaat gewoon door. De voorjaarszomerexpositie taLENTEn is verlengd tot en met 30 mei. Er is ruimte om 1,5 meter afstand te houden. Met de kunstenaars kunt u kennis maken via Instagram en Facebook. De deelnemende kunstenaars zijn Henrique van Putten, Eelke van Willegen, Merian van Rooijen, Frank E Hollywood, Marieke Gaymans, Samuel Dejong, Hans Leijerzapf, Marly Freij, Suus Suiker, Saskia Hoeboer, Gert Kist. De galerie is geopend van donderdag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur. Op maandag en dinsdag kunt u er op afspraak terecht. www.sillekunst.nl 

Lees meer »

Speurtocht in Montfoort met de koning

Stichting Konngsdag Montfoort organiseert van 24 april tot en met 3 mei een Koningsdag gezinsspeurtocht. Je kunt alleen meedoen als je voldoende afstand houdt van andere mensen. De tocht begint op De Plaats bij The Old Bakery waar de eerste QR-code hangt. Door hem te scannen met je smartphone krijg je een filmpje van koning Willem-Alexander die een vraag stelt met twee antwoorden. Bij ieder antwoord hoort een nieuwe locatie. Was je antwoord fout, dan loop je verkeerd en moet je terug om de vraag goed te beantwoorden. Op de goede locaties hangen letters die aan het eind de oplossing van de speurtocht vormen. Meer info: www.koningsdagmontfoort.nl 

Lees meer »

Grote kans op nieuwe ijsbaan in stadspark Montfoort

In Zenderstreeknieuws Montfoort Oudewater wordt een halve pagina besteed aan de nieuwe ijsbaan die in het stadspark van Montfoort moet komen. De Montfoortse IJsclub is initiatiefnemer. Deze werd opgericht in 1888 toen de winters nog koud waren en geschaatst kon worden op de Grote Gracht. De aarde warmde op en dat betekende dat dit niet meer kon. Al in 2014 werden daarom plannen gemaakt om een halve hectare in het stadspark onder te laten lopen om daar te kunnen schaatsen.

Lees meer »

Pannenkoe gaat ook bezorgen

Ook restaurant Pannekoe die ondermeer in Gouda en Krimpen aan den IJssel is gevestigd, heeft de keuze gemaakt om te gaan bezorgen. Het bedrijf hoopt zo de coronacrisis door te komen. Afhalen was vorige week al mogelijk. De 'Pannenkoeriers', zoals ze zich noemen, gaan de weg op met drie auto’s en twee fietsen in Pannekoe-stijl. 

Lees meer »

Gemeente Zuidplas zonder zenders tijden coronacrisis

Omroep Zuidplas heeft afgelopen vrijdag de stekker eruit getrokken, omdat het Commissariaat voor de Media heeft bepaald dat Zuidplas-FM de komende vijf jaar zendgemachtigde mag zijn in gemeente Zuidplas, terwijl deze nieuwkomer nog niet klaar is om te starten. Geen lokaal nieuws meer op de buis of radio dus. Een ongelukkiger moment had niet kunnen worden gekozen voor zo’n bruuske overgang. Tijdens deze coronacrisis moeten  immers alle zeilen worden bijgezet om de laatste maatregelen van de gemeente onder een zo breed mogelijk publiek te kunnen verspreiden. Vooral veel ouderen gebruiken de radiozender achter de kabelkrant om te horen wat er speelt. Dit is nu niet mogelijk.

Lees meer »