Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 38 2020

Onnodig vrachtverkeer van IJsseldijk geweerd

Omdat veel vrachtwagens onnodig de route over de IJsseldijk kiezen tussen de kern Ouderkerk en de Gouderaksebrug hebben de gemeente en het waterschap besloten om de dijk voor vrachtverkeer af te sluiten tussen Kattendijk 183 en 187. De kernen Ouderkerk, Lageweg en Gouderak worden daardoor ontzien. De chauffeurs worden omgeleid via de N20 en N210. Het gaat om een proef van drie maanden die 1 oktober van start gaat. Op basis van metingen wordt besloten het al dan niet permanent te maken.

Lees meer »

Toch twee rijstroken open richting Algerabrug

Om verkeershinder te beperken heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel bij nader inzien besloten om de nieuwe busbaan richting Algerabrug tijdelijk in te zetten als extra rijstrook. Dit voorkomt opstoppingen tijdens de werkzaamheden. De komende weken wordt het effect ervan bekeken. In maart start de volgende fase van project de grote kruising die voor een betere doorstroming op de Algeracorridor moet gaan zorgen. Het is de bedoeling dat de brug geen wisselstrook meer krijgt, maar geheel vierbaans wordt. Voor fietsers en voetgangers komt er een alternatieve verbinding.

Lees meer »

Geen feestje bij ontsteking verlichting Grootste Kerstboom

De stichting Grootste Kerstboom wil de Gerbrandytoren in IJsselstein ook dit jaar met lampen weer omtoveren in een kerstboom. Het is de bedoeling dat deze brandt van 12 december tot 6 januari. Het gebruikelijke ontstekingsfeestje, waarvoor bij vorige edities bekende artiesten optraden, zal vanwege het coronavirus dit jaar niet door gaan, zo heeft Mieke Kromwijk Zenderstreeknieuws.nl laten weten. De stichting heeft dit jaar ook moeite met het vinden van sponsoren.

Lees meer »

Zoutproblemen in IJssel nemen weer toe

De problemen met de hoge chlorideconcentraties in de Hollandsche IJssel leken achter de rug, maar de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) verwacht dat de komende week het getijdedeel van de Hollandsche IJssel verzilt door de afnemende rivierafvoeren in combinatie met springtij. De afvoer van de Rijn daalt weer, die in de Maas is zeer laag. Het neerslagtekort is opnieuw gestegen volgens de Droogtemonitor die LCW gisteren heeft uitgebracht, de dertiende van dit jaar. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort is de afgelopen 2 weken gestegen en bedraagt deze momenteel circa 228 mm. “Daarmee ligt het gemiddelde neerslagtekort ruim onder het tekort in de 5 procent droogste jaren. Naar verwachting neemt het tekort de komende twee weken licht toe.”

Daarom wordt weer extra water naar de Hollandsche IJssel aangevoerd dat in het getijdedeel komt via de Waaiersluis bij Gouda. Dit water komt via het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit het Amsterdam-Rijnkanaal, die op zijn beurt gevoed wordt door de Lek en het IJsselmeer.

Lees meer »

Veel belangstelling voor rondleidingen erfgoed bij Leefgoed de Olifant

Tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend waren in Zuidplas elf Rijksmonumenten open voor bezoekers. Zo ook de voormalige steenplaats van de familie Van Lange, nu Leefgoed de Olifant, met het Rijksmonument Steenoven De Olifant die is omgebouwd tot villa. Het programma was vanwege Covid-19 enigszins aangepast, maar kon gelukkig doorgang vinden, zodat we tijdens acht rondleidingen in totaal 180 bezoekers konden ontvangen.

Voor veel bezoekers was het een eerste kennismaking met de rijke historie van deze plek langs de rivier. “Ik fiets hier al zo vaak langs, maar kijk met de kennis van nu heel anders aan tegen deze prachtige plek” was een veelgehoorde opmerking. 

Gids Bart Belonje nam de bezoekers mee naar vroegere eeuwen, toen er langs de Hollandsche IJssel nog volop ijsselsteentjes werden gebakken.

Niet alleen de fabricage van de beroemde ‘geeltjes’, zoals ze ook wel werden genoemd, kwam aan bod tijdens de wandeling, maar ook de anekdotes over de vroegere bewoners van het buurtschap. Zoals de ongetrouwde gezusters Bloot, tot 1972 de eigenaressen van de steenplaats, waarnaar Restaurant & terras De Dames is vernoemd. Beide dames zijn vastgelegd in een kunstwerk bij de ingang van het Leefgoed en heten daar bezoekers een warm welkom.

In de voormalige ovenruimte vormt het nieuwe kunstwerk van Mariska Palsgraaf een bijzondere aanvulling op het steenovenverhaal. Ze maakte een zwart gebrande XXL replica van een steenovenkruiwagen om tastbaar te maken hoe heet de stenen na het bakken konden zijn die de vrouwen van de steenplaats uit de oven kruiden; soms nog zo heet, dat het hout van de kruiwagens ging smeulen.

De wandeling eindigde bij het oude tolhek, dat vroeger pas openging voor passanten die de toegangsweg van de dijk naar de Ouderkerkselaan wilden gebruiken als de tol was betaald aan de familie Bloot.

 

Beeldentuin blijft nog langer open

Nu staat het hek uitnodigend open voor bezoekers van de Beeldentuin. Deze is gratis is te bezoeken tot en met zondag 1 november van woensdag t/m zondag vanaf 11.00 tot 18.00 uur. Dit betekent opnieuw een verlenging van de expositieperiode, die eerder van 13 september naar half oktober was verlengd. Omdat het dan vroeger donker wordt, sluit met  ingang van 7 oktober de tuin om 17.00 uur. 

 

Rondleidingen

Door het succes van de rondleidingen met gidsen tijdens coronatijd, is het de bedoeling dat er volgend jaar op vaste tijden rondleidingen worden gehouden. Voor groepen is het ook mogelijk een privérondleiding te krijgen.

Alle informatie, ook over de historie van de steenovens, vindt u op leefgoed.nl

 

Fotobijschrift: geboeid luistert de groep bezoekers naar de verhalen van gids Bart Belonje.

Lees meer »

Winkelcentrum De Korf bijna klaar

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating. Dan worden er nog acht hoge bomen en gezellige banken in de winkelstraat die er doorheen slingert geplaatst en is de upgrade van Winkelcentrum De Korf in Krimpen aan den IJssel voltooid. Projectontwikkelaar Nieuw Holland Vastgoed heeft in overleg met betrokkenen geprobeerd de hele operatie zonder al teveel overlast voor de gebruikers en bezoekers te realiseren. Veel winkeliers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun interieur aan te pakken. Sommige zaken kon op hun vertrouwde plek blijven, andere verhuisden naar een andere locatie. De eigenares van de boekwinkel was op leeftijd en besloot te sluiten. Tussen de ketenwinkels van Jumbo, Lidl, Action, Zeeman en Kruidvat vind je er nu een slager, bakker, slijter, opticien en modezaken. De horecabedrijven maken de gezelligheid compleet. Er zijn nog vijf winkelunits beschikbaar voor winkeliers die het aanbod willen verbreden.

Lees meer »
Week 37 2020

Eerste paal Natuurlijk de Loete geslagen

Onder applaus van tientallen vrijwilligers en medewerkers die voor het zwembad in Haastrecht in touw zijn, heeft bestuurslid en vrijwlliger Jan Molenaar van de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB) vrijdag de eerste paal van de 400 geslagen voor een nieuwe zuiveringsinstallatiebassin voor het zwembad. Hierin komt een grote plantenbak met een droogfilter en een helofytenfilter die het water op een natuurlijke manier filteren en het gebruik van chloor overbodig maken. Het nieuwe plan sluit naadloos aan op de omringende natuur van ondermeer natuurgebied de Hooge Boezem.

De stichting hoopt zo meer bezoekers aan te kunnen trekken en maanden per jaar langer open te kunnen blijven. "Natuur de Loete', wordt de nieuwe naam van het zwembad, kan in april al open. Het project is financieel mogelijk gemaakt door steun van de provincie, Europa en de gemeente. Meer informatie www.vlisterbaden.nl

Lees meer »

Exotische zoetwaterpijlstaartrog in Krimpenerwaard

Waarschijnlijk omdat het dier te groot werd voor zijn aquarium, is deze stekelrog in de sloot gegooid in de Krimpenerwaard. Natuurlijk hoort deze sierlijke Zuid-Amerikaanse exoot die een nieuwe hype zijn hier niet, dus zal het waterschap de beenvis laten vangen en naar een opvanglocatie laten brengen.

Roggen groeien hun leven lang, zolang ze voldoende te eten krijgen. Iemand die zo’n vis houdt moet er rekening mee houden dat het beest net zoveel kost aan voeding als een hond. Zijn eetlust zorgt ook voor de nodige afvalstoffen en dat houdt in dat het water waarin deze dieren worden gehouden vaak moet worden gefilterd. Ze steken alleen als ze bedreigd worden. Het gif veroorzaakt zwellingen en start rottingsprocessen. Zijn stekel heeft weerhaken waardoor het erg veel pijn doet om hem uit je huid te trekken.

Foto HH Schieland en de Krimpenerwaard

Lees meer »

Heikikkers bij Montfoort verhuizen voor groene stroom

Op de voormalige vuilstort bij Montfoort leven beschermde heikikkers. Deze kikkersoort is gevoeliger dan een groene of bruine kikker. De amfibiën moet naar een nieuwe habitat worden verhuisd vanwege de aanleg van een zonneveld van 12 hectare op die plek. Met een zaklamp en een schepnet zijn 350 exemplarenuit het water gehaald om ze elders uit te kunnen zetten. De panelen moeten voor zestig procent gaan voorzien in de stroomvraag van de gemeente. AD.nl/woerden besteedt er aandacht aan.

Lees meer »

Open Monumentendagen sober

De manier waarop aandacht wordt geschonken aan het erfgoed zal komend weekend in schril contrast staan met vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. De organisaties die zich met de historie bezighouden worden bemensd door vrijwilligers die qua leeftijd in de gevarenzone zitten. Ook veel geïnteresseerden komen uit die leeftijdsgroepen. Daarom zijn vooral activiteiten in krapbemeten ruimtes afgeblazen. Ook de vaarverbindingen met oude schepen tussen de kernen aan de rivier, waar vorige jaren zoveel belangstelling voor was, zijn er niet.

In Krimpen aan den IJssel zijn er bij het Streekmuseum Krimpenerwaard op zaterdag van 10 tot 17 uur wel activiteiten. Op het erf worden oude ambachten uitgeoefend, zoals wilgentenen vlechten, touwslaan en spinnen. Ook geeft bijenstal De Nesse uitleg over het houden van honingbijen.

Het Cultuurplatform van de gemeente Zuidplas heeft in samenwerking met de historische organisaties vier fietsroutes uitgezet die langs de monumenten voeren.  www.openmonumentendag.nl/comite/zuidplas/ 

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn er zaterdag (10-16 uur) activiteiten bij de steenovens op Klein Hitland en molen Windlust op Kortenoord waar een draaiorgel voor de gezelligheid zorgt. Ook zijn de Dorpskerk (14-16 uur) op het Oude Dorp en de Oudheidskamer op de ’s-Gravenweg 6a (14-17 uur) open. Op Ver-Hitland kun je zowel op zaterdag als zondag op rondleidingen krijgen op voormalige steenplaats De Olifant, Groenendijk 325 (aanmelden via leefgoed.nl/agenda). 

In Moordrecht is van 13.30 uur de DIJ Beeldentuin te bezoeken. De Oudheidkamer in het voormalige weeshuis is open van 13,.30-16.30 uur. Om 14.30 uur is er een muzikaal samenspel van het carillon, trompet en piano op het Kerkplein bij de monumentale dorpskerk op nummer 12.

Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle organiseert zaterdag een wandeling in Tweemanspolder, waarbij jachthuis The Jolly Duck open is voor een rondleiding.

De Krimpenerwaard heeft fiets- en wandelroutes uitgezet, ze zijn verkrijgbaar via www.krimpenerwaard.nl/openmonumentendag

In Gouda zijn een aantal monumenten te bezoeken, zoals de Sint-Janskerk, het oude Stadhuis en de Gouwekerk.. Ze staan op www.openmonumentendag.nl/comite/gouda

Oudewater is altijd actief als het om de geschiedenis gaat. De St. Franciscuskerk aan de Kapellestraat is geopend vanaf 9.30 uur, evenals de Grote of St. Michaelskerk in de Noorderkerkstraat. hier wordt om 15.00 uur een kinderconcert uitgevoerd met een vertelling door Bert Rebergen en stadsorganist Gerben Mourik Ook open zijn de Oude Katholieke Kerk Johannes de Doper in de Leeuweringerstraat 12 en het Stadhuis op de Visbrug met het prachtige schilderij van de “Oudewaterse Moord” en uitleg door een gids. Uitleg is er over het schilderij “Het Weeshuis” in het Stadskantoor op de Waardsedijk 219. De musea “de Baanschuur”,  Reijersteeg (zijstraat van de Leeuweringerstraat) en de Heksenwaag in de Leeuweringerstraat zijn open. en er is muziek en dans op de Markt.

In Montfoort zijn voor bezichtiging van 10-16 uur geopend: het Oude Stadhuis, de Grote of Sint-Janskerk, de Rooms-katholieke kerk en molen de Valk. Ook het kersverse museum De Knoperij is open. Meer info www.openmonumentendag.nl/comite/montfoort 

In IJsselstein zijn de Oude Nicolaaskerk (10-17 uur) en de Basiliek (11-16 uur) open. Museum IJsselstein opent van 13-17 uur. Ook het historische Stadhuis op de Plaats kun je bezoeken van 12-17 uur.

Lees meer »

Meer respect voor blauwe zone

Boa’s en politie gaan beter toezien op de blauwe zones in Haastrecht. De KVO-werkgroep Haastrecht wil met de ondernemers en handhavers het centrum schoon, heel en veilig houden of verbeteren. Om langparkeerders in de blauwe zone te waarschuwen worden flyers achtergelaten met informatie. Wethouder Jan Vente gaf de aftrap van de actie door met spuitbus en een sjabloon ‘De regels van blauw gelden ook voor jou’, op de grond te spuiten. Na de bewustwordingsperiode zullen de toezichthouders strenger gaan optreden en beboeten.

Lees meer »
Week 36 2020

Vijf kunstenaars in Goudse Agnietenkapel

Van dinsdag 22 tot en met zondag 27 september exposeren vijf kunstenaars met totaal verschillend werk in de Goudse Agnietenkapel aan de Nieuwe Markt. Vier van hen zijn lid van de Waddinxveense Kunstkring: Nelly Geluk, Peter Baaijens, Dick Miedema en Rein de Lange. Lia Reijnders uit Roosendaal is gast.

Over bijna de hele diepte trekt een elf meter lang kunstwerk van Peter Baaijens de aandacht. Een studie naar vorm, contravorm en kleur, uitgevoerd in hout, karton en acrylverf. Peter is kunstenaar ruimtelijke vormgeving en woont en werkt tegenwoordig in het Franse Bousseraucourt. Peters object leidt je langs grote panelen van Lia Reijnders, waarin een honderden olieverfschilderijtjes zijn verwerkt. De tegen elkaar geplaatste schilderijtjes vormen een geheel, dat uitnodigt om aandachtig te bekijken. Aan het eind van de kapel hangen van haar twee grote tekeningen op krantenpapier. 

Tussen dit alles staat een werk van Nelly Geluk, die dit jaar ook te zien is in de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk . Het zijn huizen in de vorm van klassieke blokken zoals zij die in haar jeugd kende en die hier ‘hoop’ verbeelden. Nelly put inspiratie uit het platteland, de polder, de natuur, en emoties, waarin liefde, verdriet, hoop, geloof en dromen, een belangrijke plaats innemen.

De foto’s zijn van Rein de Lange. Zijn stijl komt voort uit de architectuurfotografie. Lijnen, vlakken en vormen van bebouwing gebruikt hij als decor voor passanten. Zijn werk is meestal in zwart wit, ook wel in kleur als dat een meerwaarde heeft. Een tiental opnames van hoogspanningsmasten moeten door de wijze waarop ze zijn vastgelegd associaties oproepen.

 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »