Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 22 2020

Nieuwe pijp door IJsseldijk moet water in Krimpenerwaard schoon houden

In Krimpen aan den IJssel is door het waterschap een persleiding van een halve meter doorsnede door de Hollandsche IJsseldijk heen geboord. Dit 'lek' is nodig om het peil in de Krimperwaard op orde te houden met schoon water. De persleiding wordt ingericht als vissluis, zodat vissen uit de polder terug naar de rivier kunnen zwemmen, omgekeerd kunnen ze met de stroom meezwemmen bij het inlaten.. Eerder werd een visvriendelijke pomp aan het eind van de Tiendweg Oost in Ouderkerk aangelegd. De Europese Gemeenschap doet hiervoor een duit in het zakje in het kader van POP3. Rijkswaterstaat draagt bij om vismigratie mogelijk te maken.

Lees meer »

De Zelling op Kortenoord najaar 2020 in verkoop

Op de kale vlakte op Kortenoord aan het eind van de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk, waar eerder stenen werden gebakken, glas werd geblazen, carrosseriën werden gebouwd en vrachtauto’s werden opgekalefaterd en vlees verwerkt, wordt binnenkort de wijk Zellngen gebouwd door Synchroon. Het complex bestaat uit 32 splitlevelwoningen, 9 brede panoramawoningen en 17 luxe appartementen. Alle met een wijds uitzicht over de Hollandsche IJssel. De verkoop gaat waarschijnlijk in het najaar in de verkoop. Wie geïnteresserd is kan zich nu aanmelden bij www.nieuwbouwzelling.nl waar je via een enquête kunt aangeven waaraan de details van je woning moeten voldoen als het aan jou ligt, zodat bij de uitvoering rekening kan worden gehouden met de behoefte van toekomstige bewoners.

Klunder Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen en de openbare ruimte is ontworpen door Houtman+Sander landschapsarchitectuur. Voor de civieltechnische werkzaamheden en de milieukundige (bodem) aspecten zijn respectievelijk  Waalpartners civil engineering en ATKB adviesbureau voor bodem, water en ecologie betrokken bij dit project. Ontwikkelteam Zelling bestaat uit Klunder Architecten, Houtman+Sander landschapsarchitectuur, Waalpartners, ATKB en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

Omdat verkooppresentie met prachtige afbeeldingen meer zegt dan woorden, laten we hier zien hoe het er moet gaan uitzien.

Afbeeldingen Synchroon/Klunder Architecten

Lees meer »

Tamara van Ark wordt minister

De Nieuwerkerkse Tamara van Ark, oud VVD wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas, belandde in 2010 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd ze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze  wordt nu Minister van Medische Zorg en Sport. Deze portefeuille valt 9 juli vrij door het vertrek van PvdA-invaller minister Martin van Rijn. Wie Van Ark als staatssecretaris gaat opvolgen is nog niet bekend.

In 2009 deed Tamara van Ark nog mee aan een festival in het kader van de doorkomst van Napoleon in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze had het naar haar zin naast haar gemaal Napoleon in de statiekoets .

Lees meer »

Dienstregeling in Utrecht meer uitgebreid

Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht gaat per 31 mei volgens een nieuwe dienstregeling rijden. Er gaan meer bussen en trams rijden om meer ruimte te creëren voor passagiers die nu de activiteiten buitenshuis weer opstarten noodzakelijkerwijs moeten reizen. Syntus Utrecht rijdt vanaf deze datum met het maximale aantal bussen dat mogelijk is. Daar waar nodig, bijvoorbeeld op drukke (spits)tijden of naar populaire bestemmingen, zetten het bedrijf extra bussen in. Ook staan er extra bussen stand-by. Op deze manier kan drukte in de bussen worden opgevangen. De uitgebreide dienstregeling geldt voor de zomerperiode. Reizigers worden geadviseerd om alleen met het ov te reizen als het echt nodig is, drukke (spits)tijden te vermijden en zoveel mogelijk alleen te reizen.

 

OV-protocol

  • Reis alleen als dat echt nodig is.
  • Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in onze bussen en treinen voor reizigers van 13 jaar of ouder.
  • Houd voldoende afstand in het voertuig en bij het in- en uitstappen.
  • Vermijd drukke (spits)tijden.
  • Volg de instructies in het voertuig.
  • Houd rekening met elkaar.

Alle informatie over de nieuwe landelijke maatregelen die gelden per 1 juni vind je op deze pagina. Hieronder vind je per regio de belangrijkste informatie over de uitgebreide dienstregeling per 31 mei. Plan je reis voor vertrek altijd via  reisplanner van Keolis of 9292.nl. Meer informatie Syntus Utrecht

Lees meer »

Beeldentuin wordt ingericht

Op dit moment wordt de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel  ingericht. Langzaam groeit niet alleen de kwaliteit van de jaarlijkse expositie maar ook het formaat van de beelden. Zoals deze uit cortenstaal gelaste figuren die dankzij het Nieuwerkerkse bedrijf Blok Hoveniers vanuit Drachten naar Zuidplas konden komen. Ze zijn van de kunstenaar Jan Ketelaar van Potzenmakerij Ketelaar, die menigmaal opzien baarde in de kunstscene en vooral bekend is van zijn hoge beelden op de Nieuwe Zeedijk bij Holwerd. De beelden op het Leefgoed zijn wel 5 meter hoog.

Er nemen acht beeldend kunstenaars deel aan deze editie, waarvan er twee ook eerder deelnamen. Er is tevens werk te zien van kunstenaars die er permanent met monumentaal werk exposeren, zoals Leo Jongenotter en Ineke van Dijk uit de Krimpenerwaard.

Land art

Naast beelden worden op Leefgoed de Olifant installaties gebouwd die de opmaat zijn voor een tweejaarlijks Land art Festival in Park Hitland. Vijf kunstenaars zijn daarvoor in de slag gegaan en worden gesubsdieëerd in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Burgemeester Han Weber wil dan ook graag de opening op zaterdag 6 juni verrichten, vanwege de crisismaatregelen voor een besloten gezelschap.

‘De expositie krijgt zo steeds meer kwaliteit, diepgang en breedte’, legt organisator Bart Belonje uit naast de aanhanger waarmee hij naar Drachten is geweest met transporteur Peter. ‘Onze reputatie stijgt en daardoor wordt het steeds makkelijker om het beter werk te krijgen.’

Bezoektijden

Door de coronacrisis kunnen bezoekers er voorlopig van woensdag tot en met zondag terecht tussen 11  en 18 uur in tijdslots van een uur voor maximaal tien personen. Een vrijwilliger van Stichting Leefgoed de Olifant zal de bezoekers begeleiden. Tickets à 5 euro p.p. kunnen per tijdslot worden aangeschaft via leefgoed.nl

Lees meer »

Grotere terrassen in Capelle

Horecaondernemers in Capelle mogen hun terrassen twee keer zo groot maken, mits het aantal zitplaatsen gelijk blijft. Ook voetgangers en hulpverleners mogen er geen hinder door ondervinden. De Bank, De Boekenkast, De Bourgondiër, Brownies & Downies en My Döner en Pizza gaan uitbreiden op het Stadsplein. Ook het Isala Theater zal een terras openen. De gemeente zal er geen extra huur voor in rekening brengen. De toestemming wordt verleent tot 1 oktober.

Lees meer »

Twee keer zoveel terrasgebied op Goudse Markt

De Goudse markt gaat er tot 1 september helemaal anders uitzien. De gemeente heeft namelijk besloten dat de horecagelegenheden rond het plein hun terrassen twee keer zo groot mogen maken in het verlengde van hun huidige terrassen. Voor het personeel betekent dit meer meters maken, maar de gasten kunnen dan wel  op veilige afstand elkaar van hun drankje genieten. Koninklijke Horeca is ook bezig om meer terrasruimte te creëren voor ondernemer buiten de markt. Helemaal blij is niet iedereen, want enkele stukken liggen ongunstiger dan van de buurman. Ook het bereik van de bestaande wifi-zenders is niet voldoende voor de communicatie met de kassasystemen.

De extensies, of 'coronaterrassen', mogen open blijven tot 23 uur, op vrijdag en zaterdag tot middernacht. Als er markt is moeten de tafels en stoelen wijken.

Tekening Gemeente Gouda

Lees meer »

Goudse Filmhuis knapt op, met jouw hulp

Het Filmhuis gebruikt de lock down om de filmzaal een opknapbeurt te geven, de stoelen op een tribune plaatsen en rijen breder maken. Door middel van een crowdfundingsactie moet dat financieel mogelijk zijn, want op 5.000 euro na is 75% van het benodigde bedrag al binnen. Er moet een stuk muur voor wijken en de projectie-cabine moet worden verplaatst. daarna wordt het licht en geluid opnieuw geïnstalleerd. Wie deze operatie wil steunen kan de stichting helpen via www.voordekunst.nl Geef Filmhuis Gouda een Droomzaal 

Waarschijnlijk heropent het Filmhuis per 1 juli. Een groep van vier bezoekers uit een gezin mag bji elkaar elkaar zitten. De bezoekers andere bezoekers eromheen moeten op 1,5 meter afstand houden. Ze gaan meer films per dag draaien, doordeweeks vaker ’s ochtends. De planning is om 1 voorstelling per dag extra te draaien.

Lees meer »

Goudse Steegjesboek snel uitverkocht

In twee uur tijd waren er 400 exemplaren van verkocht: het Goudse Steegjesboek dat Gouwenaar Hans van de Water schreef. Het is ontstaan toen de schrijver, die looproutes uitzet voor de Goudse Runners, in aanraking kwam met de ontstaansgeschiedenis van de steegjes, toen hij de Steegjesloop uitzette. Van het een kwam het ander, zo ontstond het boekje die een route beschrijft van zeven kilometer door Gouda met wetenswaardigheden over de steegjes die je passeert. Al snel was het uitverkocht en moest er een tweede druk komen. Het boekwerkje kwam ook in beeld bij Omroep MAX en die maakte er de documentaire van die afgelopen maandag om 16.40 uur werd uitgezonden op NPO1. Hans van de Water komt daar zelf als gids in actie. Bron Goudse Post.

Lees meer »

Capelse markt weer open

De Capelse markt is weer terug op het Stadsplein. Vanaf donderdag kun je weer alle boodschappen doen. Nog niet als vanouds, want er geldt strikt eenrichtingverkeer en de anderhalve meter afstand moet wel worden gerespecteerd. 

Lees meer »

Ooievaar kwam langs bij ooievaars IJsselstein

Op Hemelvaartsdag kon iedereen die de live webcam volgt die gericht is op het nest op de IJsselsteinse basiliek zien, dat de eerste twee ooievaarskuikens uitkwamen. Drie dagen later gevolgd door nog een uit de in totaal vijf eieren die zijn gelegd. Dat werd gevierd met beschuit met muisjes. Vrijdagmiddag wordt tussen 14.00 en 17.00 uur het publiek getrakteerd door blije Ria Hooijen-Bos die het initiatief nam om het nest op de basiliek te zetten. Plus J. Schimmel zorgt voor de beschuit met roze en witte muisjes. Ooievaarsdeskundige Piet van Andel is er bij om vanaf een afstandje vragen te beantwoorden. Kinderen krijgen kleurplaten die ze tot vrijdag 12 juni kunnen inleveren om in aanmerking te komen voor een prijsje. Zie ook Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

Lees meer »

Pleit voor otterpassages tussen Gouda en Oudewater

De otter of visotter keert langzaam terug in het Nederlandse landschap. Bij de Nieuwkoopse Plassen en Reeuwijk vinden ze al hun draai, maar nu de Krimpenerwaard nog. Jonge otters staan inmiddels op de rand van de Krimpenerwaard op zoek naar een eigen territorium, maar om daar te komen is de N228 tussen Gouda en Oudewater een flink obstakel. Otters kunnen flinke afstanden afleggen en komen om in het verkeer. De provinciale weg moet op de schop en wordt aangepast voor een maximum snelheid van 60 kilometer. Daarom pleit Zuid Hollands Landschap, de gemeente Krimpenerwaard, de KNNV Gouda, IVN IJssel & Gouwe, de NVWK, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het bewonerscomité N228 en de Zoogdiervereniging Nederland ervoor bij de provincies om bij de reconstructie van deze weg otterpassages aan te leggen die het risico om onder autobanden te sterven verkleinen. 

Bron www.ZuidHollandsLandschap.nl  

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »