Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 21 2020

Aquacapelle loopt langzaam vol

Sportcomplex Aquapelle nadert het moment dat het open kan. Wie denk dat je een zwembad even vol kan laten lopen en warm laten worden, komt bedrogen uit, want alles moet vooral langzaam gebeuren om te voorkomen dat er schade ontstaat door druk en warmteverschillen. Daarom kan het met maar vijf centimeter per uur worden gevuld en mag de temperatuur per 24 uur maar een graad stijgen. Het complex heeft naast dit wedstrijdbad dat 2,5 meter diep is en 25 bij 15 meter groot is een zogenaamd doelgroepbad van 2 meter diep en 15 bij 10 meter. In beide baden ligt een beweegbare bodem. Ze bevatten in totaal 1,5 miljoen liter water. Een sporthal die door middel van vouwwanden in vieren kan worden verdeeld, is onderdeel van het complex. Zoals het er nu naar uitziet kan het in september worden geopend en blijven de kosten binnen de begroting. (Impressie Sportcomplex Aquapelle)

Lees meer »

Molenfundament in Hitland ligt er verloren bij

Van de oude molentweegang in Park Hitland is weinig meer over. Tot 1866 maalde de molen, waarvan de fundering bij de fietsbrug met blauwe leuningen over de wetering te zien is, niet ver van de parkeerplaats tussen het evenemententerrein en Topparken. Hij maalde in zijn eentje het poldertje Esse leeg in een boezem die bij eb loosde in de IJssel. Jammergenoeg hebben pogingen van de historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) er niet toe geleid dat de eigenaar Recreatieschap Hitland meer aandacht wil schenken aan dit fundament, want dit vertelt de geschiedenis van de waterhuishouding van Park Hitland. Het schap is wel bereid om het beheer van het fundament aan HVN over te doen, maar de vereniging kan daar niet op ingaan, want die heeft zijn handen al vol aan het beheer van de Oudheidkamer aan de ’s-Gravenweg. Gelukkig is er wel een laagje beton op het restant gesmeerd om te voorkomen dat de ijsselsteentjes door voorbijgangers worden meegenomen of in de sloot worden gegooid. 

Lees meer »

Buren b&b in Goejanverwellesluis naar Raad van State

Hoe romantisch is het om te overnachten in het sluiswachtershuisje van de historische Goejanverwellesluis in Hekendorp (gemeente Oudewater)? Dat bedacht de eigenaar van het pand die er een bed en breakfast locatie van wil maken. Het ligt aan de sluis en tegenover de boerderij waar Wilhelmina van Pruisen eeuwen geleden door de Patriotten werd vastgehouden. Zijn plan staat echt haaks op wat de buren daarvan vinden, want die vrezen voor overlast, vooral vanwege de parkeerproblemen die er nu al vaak zijn. De Utrechtse bestuursrechter kwam eraan pas en oordeelde dat dit soort problemen je lot is als je ervoor kiest om in een historische kern te wonen. De rechter kon zich daarom niet vinden in het probleem van de bewoners en vindt dat die een minder privacy en een zekere mate van geluidshinder maar moeten aanvaarden. De Hekendorpers zijn daar echter niet blij mee en hebben besloten nog een ultieme poging te wagen om het besluit ongedaan te maken door naar de Raad van State te stappen. Volgens RTV Utrecht overwegen ze zelfs om actie te gaan voeren.

Lees meer »

Gouda zinkt dus moet er iets gebeuren

De gemeente Gouda heeft door verzakkingen flink te kampen met wateroverlast. Op sommige plekken klotst het water letterlijk over de kades. Om erger te voorkomen heeft de stad een kaderplan ontwikkeld met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de historische binnenstad niet verloren gaat. Het heet Gouda Stevige Stad - Ontwerp Kaderplan Bodemdaling Binnenstad. De keuze van aanpak komt neer op geleidelijke verlaging van het oppervlaktewater in de grachten. Tegenstanders van deze aanpak wijzen erop dat dit tot verder inklinken van de bodem leidt, maar alternatieven, zoals het opkrikken van woningen en kades zijn onbetaalbaar. Ook het verlagen van de waterstand, waar nu voor gekozen is, heeft gevolgen. Vooral voor panden die op houten palen staan, want de koppen kunnen bloot komen te liggen en gaan rotten. Daarvoor is een compensatieregeling. Maar niet alle kosten worden gecompenseerd. Wie geïnteresseerd is in het plan, kan het downloaden.

Drie cruciale keuzes hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het totstandkoming van het stuk dat er nu ligt.

Gelijkwaardige samenwerking

De gemeente Gouda en het hoogheemraadschap van Rijnland hebben al vroeg in het proces geconstateerd dat een oplossing er alleen komt als beide organisaties bereid zijn om over de grenzen van de eigen verantwoordelijkheden heen te kijken. Daarom is er voor gekozen om in de planvormingsfase als gelijkwaardige partners samen te werken.

Hulp van ‘buiten’

Gemeente en Rijnland hebben ook al vroeg geconstateerd dat de problematiek van de Goudse binnenstad te complex is om op eigen kracht op te lossen. Dat heeft geleidt tot de oprichting in 2014 van de Coalitie Stevige Stad bestaande uit: Gemeente Gouda, het hoogheemraadschap van Rijnland, De provincie Zuid-Holland, het Platform Slappe Bodem, de TU-Delft, Rijkswaterstaat, Deltares en het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek. Dankzij de kennis van deze partijen is een hoogwaardig onderzoeksprogramma naar de bodemsamenstelling, de snelheid van de bodemdaling en het grond- en oppervlakte-watersysteem opgezet.

Individuele bewoners

Naast belangenorganisaties hebben ook individuele eigenaar-bewoners een volwaardige rol in het planvormingsproces gekregen. Dit is gelukt door het gesprek in eerste instantie te voeren over de overlast die nu wordt ondervonden en wat daar op korte termijn aan te doen is. Pas daarna is ook gesproken over oplossingen voor de lange termijn. Een dergelijk intensief traject was mogelijk door een focus op een relatief kleine groep van 130 adressen in het probleemgebied.

Toolbox

In het project Toolbox Bodemdaling Historische Steden, mogelijk gemaakt door de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart, worden deze en andere lessen uit de Goudse aanpak beschikbaar gemaakt voor toepassing in andere steden. Daarbij is aandacht voor: juridische aspecten (o.a. nadeel compensatie), Kosten (MKBA), Procesaanpak, Onderzoek en modellering, aanpak op privéterrein en de gevolgen van toenemende hoogteverschillen.

Lees meer »

Vanaf 21 mei weer 'gewoon' varen

Goed nieuws voor de watersportliefhebbers. De provincies hebben besloten om vanaf 21 mei te stoppen met het winterregime voor brug- en sluisbediening. Dit was aangehouden in verband met de coronacrisis. Dit betekent dat mensen met een pleziervaartuig weer langere tochtjes kunnen maken, mits de geldende coronamaatregelen in acht worden genomen: houd minimaal 1,5 meter afstand en mijd drukke plekken. Voor uw en andermans gezondheid!

Lees meer »

Snijkopzuiger te water gelaten bij IHC

In de grote loods op de werf van IHC i de Krimpense Sotrmpolder is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een baggerschip van het type snijkopzuiger. Een enorm gevaarte van bij 150 meter lang met enorme torens op het achterschip. Het bakbeest kan tot 35 meter diep baggeren. Het werd gebouwd in opdracht van de Suez Cancal Authority (SCA) van Egypte, waarvan de directie in handen is van admiraal Osama Rabie. Er wordt nog een tweede exemplaar gebouwd dat komend najaar van de helling moet lopen.

IHC kan onlangs nog in opspraak toen er een overname dreigde van de Chinese overheid. Er is alles op alles gezet om dat te voorkomen, om de hoogwaardige technologie niet verloren te laten gaan voor de Europese baggerpartners. Het bedrijf is ook nog in de race voor een miljardenorder van de Nederlandse overheid die een nieuwe duikbotenvloot wil laten bouwen.

Lees meer »

Hotel Restaurant Abrona redt het niet

Het eerste hotel-restaurant dat werkplekken bood aan mensen met een verstandelijke beperking bestaat niet meer. Hotel Restaurant Abrona, gevestigd in een rijksmonument in Oudewater, moet na ruim twee decennia de deuren sluiten. De coronacrisis is niet de oorzaak, want het was al eerder lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. De sluiting was onvermijdelijk, oordeelde de stichting, omdat het instandhouden van de verlieslijdende horecagelegenheid ten koste ging van de investeringen in zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling van cliënten. Abrona biedt namelijk op vijftig locaties werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doet er nu alles aan om een alternatief te vinden voor de klanten en medewerkers. Stichting Abrona gaat kijken of het gebouw dat nu een driesterren-hotel is met 24 kamers, kan worden verkocht. (Foto Abrona)

Lees meer »
Week 20 2020

Cinema Gouda start 1 juni met aangepast programma

De bioscopen mogen per 1 juni weer open, zij het voor maximaal derig bezoekers per filmzaal. Cinema Gouda kan niet wachten tot die datum en zal komen met een aangepast aanbod. Het wordt een mix van oude films en nieuw aanbod. Langzaam moet dat weer gaan groeien naar meer nieuwe films. Zoals het ernaar uitziet kunnen mogen er per 1 juli honderd bezoeker in een filmzaal. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de anderhalve meter afstand die moet worden gehouden. De Goudse Schouwburg wil vanaf 1 juli weer beginnen door het programma dat stond gepland voor de kleine zaal in de grote zaal te zetten. In de andere zalen en in het café worden aparte dingen georganiseerd. Het theater ontwikkelt horecapakketten die mensen in de grote zaal kunnen worden genuttigd.

De organisatie laat weten dat Cinema Gouda en De Goudse Schouwburg een veilige omgeving willen bieden voor bezoekers, medewerkers en bespelers. De plannen voldoen aan de richtlijnen van de RIVM en de protocollen van de NVBF, VSCD en KHN. De financiële positie wordt er niet veel beter van, vrezen ze. De aangepaste programmering is er in eerste instantie op gericht om de mogelijkheden te ontdekken binnen de 1,5 meter samenleving en om in contact te blijven met de bezoekers.

Lees meer »

Goudse Cookhouse maken feelgood videoclip

Ook de broers Ronald en Jeroen Hendriksen van de Goudse band Cookhouse zitten thuis zonder gigs. Een goed moment om na te denken over een manier om alle thuisblijvers een hart onder de riem te steken, dachten ze en schreven het lied Hard Times en maakten deze videoclip.

Lees meer »

Oude anticonceptiemiddelen drijven in Park Hitland

Wat is dat nou weer? Olie op het water, rare gedrochten die hun kop opsteken? Een wandeling langs de watergangen in Park Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel levert altijd wel wat op. Zoals deze foto van een van de waterleliewortelstokken die door baggeren los zijn geraakt in de watergang van de voormalige ondermolen naar de voormalige bovenmolen van de Blaardorp, Gansdorp en Nessepolder. Geen ramp, want ze groeien als kool, dus straks zijn ze weer in volle glorie te bewonderen. Voor wie dat interesseert: Plinius schrijft dat je nieren koud worden als je een afstreksel hiervan drinkt en dat het sperma wegtrekt en doodt. In de Scandinavisch landen werd er daarom een kuisheidslikkepot van gemaakt. ‘De pil‘ avant la lettre. Monniken en zusters gebruikten het poeder van deze wortelstok, ook wel rhizoom genoemd, door het eten om de zinnen in te tomen. Daarentegen geeft het een goede en vaste stem en zou het een goed mondkruid zijn. Dit dus alleen op dokteradvies gebruiken. Wat je wel veilig kunt doen is het vermalen, dan wordt het een mooie donkerbruine kastanjekleurige verf. (Foto Rob Stolk).

Lees meer »

Kwikstaartjes in steenovens

Een bezoekje aan de steenovens op Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel is altijd verrassend. De rijke cultuurhistorie die dit rijksmonument vertegenwoordigt, zal dit witte kwikstaartje een worst zijn. Die heeft alleen interesse voor insecten en larfjes die tussen de ijsselstenen vloer van de ovens leven. De staart van het beestje is op deze foto is onscherp. Het beest heet niet voor niets kwikstaartje. Aan het snelle op en neer bewegen van die staart heeft het zijn naam te danken. Overigens is dit niet de enige telg van de kwikstaartenfamilie, er zijn er nog drie: de grote gele kwikstaart, de gele kwikstaart en de zeldzamere rouwkwikstaart. En het bijzonder aardige is dat ze meestal broeden in de menselijke omgeving, in schuren, nissen of onder dakpannen, maar ook in slootkanten. (Foto Rob Stolk)

Lees meer »

Doe mee met Popquiz Theaterbakkerheij

Na de succesvolle Popquiz die op 2 mei werd gehouden, komt de Theaterbakkerheij op zaterdag 16 mei terug met nieuwe vragen en dezelfde hoeveelheid gezelligheid! Swing mee en test je kennis over de muziek van vroeger en nu! Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er op tijd bij! Hoe gaat dit in z´n werk? Meedoen is heel eenvoudig. Koop een ticket op de website en vul je emailadres in. Daarop zul je een link ontvangen naar een virtuele videoruimte (Zoom). Wat je nodig hebt is een computer, pen en papier. Eén ding is verplicht, namelijk een hapje & drankje bij het inloggen, zodat de deelnemers gezamenlijk kunnen toosten!  Je wordt verwelkomd met een live performance door de hosts Robin van Beek & Michelle Splietelhof om de sfeer er gelijk goed in te brengen en vervolgens start de quiz. Tot slot zingen Robin & Michelle nog een aantal nummers (verzoekjes zijn welkom) en wordt afgesloten met een toost.

Tickets: www.theaterbakkerheij.nl/tickets 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »