Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 17 2020

Droogte vraag om maatregelen

Omdat het sinds maart niet nauwelijks meer heeft geregend, laat het waterschap rivierwater in om de waterstanden in de polders op peil te houden. Omdat ook de watertoevoer van de Rijn vermindert, is er minder tegendruk voor binnendringend zeewater. Boeren die water willen inlaten moeten zich aan de regels ouden. Uit de Zevenhuizenplas en het Krimpenerhout mag geen water worden gepompt. Voorlopig is er nog genoeg zoet water in de Hollandsche IJssel, de Lek en de Nieuwe Maas. Dijkinspecties om kades op uitdroging te controleren zijn ook nog niet nodig, aldus de site van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, daarvoor is er in maart voldoende regen gevallen.

Lees meer »

Streekarchief wil coronacrisis documenteren

Het Streekarchief Midden-Holland roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze regio. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. Het streekarchief wil graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. Het archief vraagt aan iedereen om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie wordt opgenomen in de collecties van het streekarchief.

Sigfried Janzing (directeur streekarchief): “We willen graag de hele samenleving documenteren.; niet alleen overheidsarchieven, die we op basis van de Archiefwet bewaren, maar juist ook alle andere facetten van de samenleving. In deze bijzondere tijden leggen we nog meer nadruk op het verzamelen van dát materiaal, dat iets zegt over hoe we deze tijd beleven, welke trieste gebeurtenissen ons raken, maar ook welke mooie initiatieven er ontstaan, zodat men in de toekomst ook een goed en eerlijk beeld krijgt van deze periode.”

Het Streekarchief Midden-Holland zoekt materiaal dat deze periode in de regio typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Janzing: “Hoe beleeft een verpleegkundige in het Groene Hart ziekenhuis deze moeilijke periode? Hoe ervaart een dominee het vieren van een kerkdienst op afstand en hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen? Hoe verandert het thuiswerken familierelaties? Alles waarvan u kunt bedenken dat interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”   

De archieven van gemeentes, waarin ook veel informatie rond de coronacrisis is vastgelegd, worden straks al bewaard door het streekarchief. Samen met de gemeenteambtenaren wordt extra aandacht gegeven aan die (digitale) documenten die in normale tijden misschien vernietigd zouden worden. Daarnaast stelt het archief zelf ook zo veel mogelijk berichten uit (digitale) kranten en sociale media veilig voor bewaring.

Inwoners, organisaties en bedrijven uit de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel, Waddinxveen en Zuidplas kunnen materiaal sturen naar Streekarchief Midden-Holland. Dat kan per post naar Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda, maar het liefst digitaal via corona@samh.nl. Vermeld bij het materiaal zo veel mogelijk uw naam en contactgegevens zodat we contact op kunnen nemen over bijvoorbeeld auteursrechten of privacy-eisen. Wilt u meer weten over welk materiaal we verzamelen en aan welke eisen het moet voldoen, kijk dan op www.samh.nl/corona.

Foto Groene Hart Ziekenhuis

Lees meer »

De Hollandse Pot van ’t Hooghe Water

De bezorgservice De Hollandse Pot had Restaurant ’t Hooghe Water bij het tennispark aan de Capelse Groenedijk bedacht om de rustige winterperiode te overbruggen. Toen de coronacrisis ervoor zorgde dat het restaurant niet open kon, heeft Martin van Delft besloten om de formule van De Hollandse Pot snel de kast te halen om deze periode te overbruggen. Afhalen en laten bezorgen in Capelle, Krimpen en Nieuwerkerk kan van 17.00 tot 21.00 uur. Ook kunnen passanten een tosti of bolletje ijs kopen bij de To Go bij het restaurant. De Hollandse potjes zijn gemaakt van verse seizoensgebonden ingrediënten. www.hooghewater.nl 

Lees meer »

Nieuwe ophaalbrug over Hollandsche IJssel

In Hekendorp is donderdag 17 april de nieuwe brug in gebruik genomen. De stalen ophaalbrug voor fietsers en voetganger met één klep vervangt de dubbele die over de Hollandsche IJssel ligt, naast de Goejanverwellesluis, op de grens tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Hij heeft net als zijn verslten voorganger de naam Wilhelmina van Pruisenbrug gekregen.

De brug is vernoemd naar Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau die op 28 juni 1787 in Hekendorp gegijzeld werd door de Patriotten onder leiding van Cornelis de Lange. Haar kamermeisje had verraden dat ze van Nijmegen op weg was naar Den Haag om bij de Staten Generaal orde op zaken te stellen die haar man had laten liggen. Bij Bonrepas aan de Vlist werd ze staande gehouden door het Goudse vrijcorps en meegenomen naar Hekendorp. Dit staat bekend als de aanhouding bij Goejanverwellesluis. Na twee dagen werd ze teruggestuurd naar Schoonhoven. Het gevolg was dat ze haar broer, koning Frederik Willem II van Pruisen inschakelde, die met steun van Engeland militair ingreep. Willem V kreeg het weer voor het zeggen, maar dat duurde niet lang, want in 1795 kwam de Bataafse Revolutie die daar een eind aan maakte.

Lees meer »

Galerie Sille gaat gewoon door

Galerie Sille aan de Goudsestraat 8 in Oudewater gaat gewoon door. De voorjaarszomerexpositie taLENTEn is verlengd tot en met 30 mei. Er is ruimte om 1,5 meter afstand te houden. Met de kunstenaars kunt u kennis maken via Instagram en Facebook. De deelnemende kunstenaars zijn Henrique van Putten, Eelke van Willegen, Merian van Rooijen, Frank E Hollywood, Marieke Gaymans, Samuel Dejong, Hans Leijerzapf, Marly Freij, Suus Suiker, Saskia Hoeboer, Gert Kist. De galerie is geopend van donderdag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur. Op maandag en dinsdag kunt u er op afspraak terecht. www.sillekunst.nl 

De zomerexpositie krijgt als thema Spiegel. Deze start op 13 juni.

Lees meer »

Speurtocht in Montfoort met de koning

Stichting Konngsdag Montfoort organiseert van 24 april tot en met 3 mei een Koningsdag gezinsspeurtocht. Je kunt alleen meedoen als je voldoende afstand houdt van andere mensen. De tocht begint op De Plaats bij The Old Bakery waar de eerste QR-code hangt. Door hem te scannen met je smartphone krijg je een filmpje van koning Willem-Alexander die een vraag stelt met twee antwoorden. Bij ieder antwoord hoort een nieuwe locatie. Was je antwoord fout, dan loop je verkeerd en moet je terug om de vraag goed te beantwoorden. Op de goede locaties hangen letters die aan het eind de oplossing van de speurtocht vormen. Meer info: www.koningsdagmontfoort.nl 

Lees meer »

Grote kans op nieuwe ijsbaan in stadspark Montfoort

In Zenderstreeknieuws Montfoort Oudewater wordt een halve pagina besteed aan de nieuwe ijsbaan die in het stadspark van Montfoort moet komen. De Montfoortse IJsclub is initiatiefnemer. Deze werd opgericht in 1888 toen de winters nog koud waren en geschaatst kon worden op de Grote Gracht. De aarde warmde op en dat betekende dat dit niet meer kon. Al in 2014 werden daarom plannen gemaakt om een halve hectare in het stadspark onder te laten lopen om daar te kunnen schaatsen.

In overleg met de KNSB is de grond nu geëgaliseerd. Het is de bedoeling dat het ’s winters verzadigd wordt met water, zodat er bij vorst een laagje overheen kan worden aangebracht en er zelfs wedstrijden gereden kan worden. Het is wachten op de komende winter om te zien of Park IJsbaan open kan. De club verwacht een grote toeloop van leden als het gaat lukken. Meer informatie www.montfoortseijsclub.nl 

Lees meer »

Nieuwe Faceboekgroep De natuur in de Krimpenerwaard

Gerrit Brusse is vorige week de Faceboekgroep ‘De natuur van de Krimpenerwaard’ gestart. De leden kunnen daar zelfgemaakte foto’s plaatsen. Gerrit beheert de pagina samen met Jeroen van Zomeren. Wie foto’s wil delen of ervan genieten, kan lid worden. In no time steeg het ledental boven de 400.

Lees meer »

Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

Op het nieuwe ooievaarsnest op de basiliek in IJsselstein wordt lustig gebroed. Wie het proces wil volgen kan dat via Youtube, want er is een webcam bij geplaatst. Een waarschuwing: een ooievaarskuiken dat het niet dreigt te halen worden er door hun sterkere broers en zusters zonder pardon uitgegooid. De ooievaars foerageren niet ver van hun nest, dus als u in de buurt van IJsselstein een ooievaar ziet, is de kans groot dat het een van de ouders is.

Via onderstaand youtubekanaal kunt u het live meemaken.

Lees meer »

Pannenkoe gaat ook bezorgen

Ook restaurant Pannekoe die ondermeer in Gouda en Krimpen aan den IJssel is gevestigd, heeft de keuze gemaakt om te gaan bezorgen. Het bedrijf hoopt zo de coronacrisis door te komen. Afhalen was vorige week al mogelijk. De 'Pannenkoeriers', zoals ze zich noemen, gaan de weg op met drie auto’s en twee fietsen in Pannekoe-stijl. 

Het Pannekoe-concept werd bedacht door Joost Suijten, Rolf Mampaey en Ewout Mampaey en sloeg in 2010 direct aan in Bleiswijk. Drie maanden later openden ze de tweede vestiging in Krimpen aan den IJssel. Snel volgden Berkel en Rodenrijs en Leidschendam. In 2015 werd Pannenkoe Gouda geopend. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Ridderkerk, Schiedam en Lisse.

Op de www.pannekoe.nl vindt je meer informatie.

Lees meer »

Reeën profiteren van coronarust

In de Krimpenerwaard worden steeds meer reeën gespot. Waarschijnlijk zijn de maatregelen die getroffen zijn tegen verspreiding van covid-19  daar de oorzaak van. Het Kontakt drukte afgelopen dinsdag een foto van een ree af die oud-burgemeester Ries Jansen maakte voor zijn huis bij Krimpenerhout in Krimpen aan den IJssel. Bij het Loetbos bij Lekkerkerk lopen er ook een aantal. Ook in de in bosschage bij IJsselstein zijn er meer dan tien geteld. Het heeft ook zijn keerzijde, want vorige week werd een doodgereden reebok aantroffen langs de N210 bij Schoonhoven.

Lees meer »

VIC onderzoekt maatregelen tegen bodemdaling

Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld zoekt naar manieren om bodemdaling tegen te gaan. Zowel waterschappen als provincies dragen tot en met 2023 bij aan het onderzoek. Erik Jansen, coördinator van de onafhankelijk stichting VIC, vertelt dat de veenbodemdaling op dit moment tussen de 5 en 10 millimeter per jaar is. Niet alleen de daling is een probleem, maar ook de CO2 die daarbij vrijkomt. De VIC kijkt wat gedaan kan worden met instandhouding van de melkveehouderij. Gekeken wordt naar lichtere koeien. Ook alternatieve teelten worden uitgeprobeerd, bijvoorbeeld gewassen als cranberries en lisdodden die houden van een drassige bodem. Een andere ontwikkeling is waterinfiltratie onder het maaiveld, waardoor in natte tijden de grondwaterstand kan worden verlaagd, zodat het vee er eerder op kan.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »