Aaltjes ingezet tegen eikenprocessierups

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 15:41

In de nacht van zondag op maandag zijn op de Breekade langs natuurrecreatiegebied Krimpenerhout en het Kooipad in Lekkerkerk aaltjes over de eikenbomen gespoten met de opbracht om de larven van de eikenrupsen te doden. Zo wordt een biologische strijd ingezet die moet voorkomen dat de hoeveelheden rupsen kleiner worden. 

Aaltjes, ook wel rondwormen of nematoden genoemd, zijn minuscule, draadachtige bodemorganismen van 0,3 tot 0,7 mm lang, voor het blote oog onzichtbaar. Ze behoren tot de meest soortenrijke meercellige organismen die overal te vinden zijn, van de zeebodem tot de toppen van de Himalaya, ook in insectenlarven. Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en andere nematoden en zijn de natuurlijke vijanden van insectenlarven. Ze gebruiken rupsjes om zich te voeden en zich voort te planten. De uv-lichtgevoelige aaltjes die het op eikenrupsen en trips hebben voorzien heten steinernema felitae.

De aaltjes worden ’s nachts gespoten omdat ze geen zonlicht verdragen. Het waterschap voert dit uit, omdat het tevens de beheerder is van de wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale en snelwegen die onder Rijkswaterstaat vallen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.