Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 01 2021

Enquete over hondenbeleid in natuurgebieden

Met een nieuw hondenbeleid voor alle natuur- en recreatiegebieden van de Groenalliantie moeten de regels voor hondenbezitters eenduidig en helder worden. Het hondenbeleid wordt vastgelegd in een hondenverordening. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken gemeenten. De Groenalliantie zal de hondenverordening in juli 2021 vaststellen, samen met de plaatsen waar honden los mogen lopen, aangelijnd moeten zijn, of niet mogen komen. Hondenuitlaatservices en hondentrainers moeten voortaan een vergunning aanvragen om in de gebieden van Groenalliantie te werken. De instanties willen deze activiteiten spreiden over de gebieden en weten we wie, waar werkt.

Via een enquête wordt informatie verzameld om een en ander vorm te geven. Gevraagd wordt waar hondenuitlaters komen in de gebieden van Groenalliantie en waar mensen komen die geen honden uitlaten. Ook willen ze weten waar mensen last hebben van honden. Van hondenuitlaatservices en hondentrainers willen ze weten of ze in aanmerking willen komen voor een vergunning om in de gebieden van Groenalliantie te (blijven) werken.

De enquête kan tot 15 januari 2021 worden ingevuld. De resultaten worden in februari en maart 2021 gesproken tijdens bewonersavonden.

Groenalliantie en Staatsbosbeheer werken in dit project samen met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJsel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Bezoekers van de gebieden (al of niet met hond), hondenuitlaatservices en hondentrainers worden betrokken bij het opstellen van de zonering en het hondenbeleid.

Meer hierover en de enquête: groenalliantiemiddenholland.nl.

Lees meer »

Oude filmfragmenten steenplaats Klein Hitland

Het eerste deel met de oudste opnamen zouden op Klein Hitland gemaakt kunnen zijn. Andere mogelijk steenplaatsen kunnen zijn de Spreeuwenhoek in Ouderkerk van Arie Mijnlieff en De Eerste Steenplaats in Gouderak van Jan Ulrich Rijkaard.

Op de film, gemaakt door een onbekende cineast, zijn beelden te zien van de oude ijsselsteenfabriek in werking.

Ze laten zien hoe de turf van het turfschip werd gekruid en beelden van de kleiput en de plakplaats.

De opnamen dateren, gezien het fragment van een vrachtwagen die veel weg heeft van een Amerikaanse GMC legertruck, waarschijnlijk van kort na de Tweede Wereldoorlog.

Opnamen in kleur, zeker van Klein Hitland, zijn – gezien de automodellen – van later datum en tonen de ovens met voorraden stenen eromheen gestapeld en de kapitale villa buitendijks van de familie Mijnlieff. Deze steenfabriek sloot in 1964 en is nu een Rijksmonument.

De filmfragmenten, op dubbel 8 formaat, waarschijnlijk kopieën, werden door een particulier aan de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel geschonken.

Boom Rodenburg maakte de digitale kopie.

Lees meer »

Kunstenaar gezocht voor object bij Station Gouda

De gemeente Gouda vraagt kunstenaars te komen met een idee voor een spraakmakend object dat het Zuidelijk Stationsgebied Gouda moet gaan sieren. Het kunstwerk is onderdeel van de metamorfose die dit gebied heeft ondergaan. Het werk moet het gezicht van de stad gaan worden en natuurlijk bestand zijn tegen de elementen. De beoordelingscommissie bestaat uit Marc de Beyer (directeur Museum Gouda), wethouder Thierry van Vught en Marien Brand. Er is een ton exclusief btw in euro’s voor beschikbaar. Wie ideeën heeft kan op deze link zien of het voldoet aan de criteria www.goudaspoorzonezuid.nl/oproep-beeldende-kunstopdracht-zuidelijk-stationsgebied-gouda 

Lees meer »
Week 53 2021

Gemaal Haastrecht krijgt traplift van Otolift

Toen de poging van Museumgemaal Hooge Boezem achter Haastrecht om een traplift gesponsord te krijgen van de ANWB mislukte, besloot de directie van Koninklijke Otolift Trapliften uit Bergambacht het als kerstcadeau aan te bieden. Als het poldermuseum straks weer opengaat kunnen dan ook mindervaliden naar de zolderverdieping van de machineruimte waar allerhande activiteiten plaatsvinden.

Lees meer »
Week 52 2020

Historische loodsen en woonhuis scheepswerf Van Duijvendijk in verkoop

Verdoold Makelaars heeft van de gemeente Krimpen aan den IJssel opdracht gekregen om de rijksmonumentale resten van de voormalige scheepswerf Duijvendijk te verkopen. Het gebied is al lang een onderwerp van discussies. Het gaat om de verkoop van een deel van het terrein met de vervallen houten loodsen en de woning. Door deze los van het bijbehorende terrein te verkopen waar de bouw van appartementen is gepland, hoopt de gemeente een partij te vinden die het op een verantwoorde manier kan herstellen en het geheel een nieuwe bestemming kan geven. De gemeente wil af van het Rijksmonument dat nu door gebrek aan onderhoud op instorten staat. Zelf wil ze er niet in investeren. Partijen als Erfgoedwerf maken zich sterk om er een bijvoorbeeld scheepsatelier te maken voor het maken of herstellen van historische houten binnenvaartschepen waarmee het gebied aan de Hollandsche IJssel zijn historische context behoudt. De verkoop gebeurt bij inschrijving. Meer informatie over het object: ijsseldijk363.nl 

Lees meer »

Historische Kring Krimpen knapt eeuwenoude begraafplaats op

In Krimpen aan den IJssel is een unieke buitendijkse begraafplaats waar vrijwel alle inwoners uit de negentiende eeuw begraven zijn. Deze plek schuin tegenover het Streekmuseum aan de Hollandsche IJsseldijk heeft een historische betekenis, maar dat komt nu niet uit de verf. Daarom wil de Historische Kring Krimpen (HKK) de monumentale waarde en objecten (grafstenen) te herstellen, de groene omgeving te verbeteren en de historische wetenswaardigheden etaleren. De gemeente blijft het dagelijks onderhoud doen en helpt HKK bij de projectinhoudelijke ondersteuning. HKK gaat nu eerst de kosten begroten om vervolgens met fondsenwerving te starten. Het is de bedoeling om de lokale inwoners en bedrijven te betrekken bij het project dat waarschijnlijk een paar jaar gaat lopen.

Lees meer »

Sloop Turfmarktkerk was niet nodig

De karakteristieke Goudse Turfmarktkerk is ten onrechte in opdracht van de gemeente gesloopt, meent StAB die er in opdracht van de Rechtbank een onderzoek naar heeft ingesteld. De gemeente gebruikte bestuursdwang om de kerk te slopen, omdat die meende dat er instortingsgevaar dreigde. Eigenaar Khalid Boutachekourt die er appartementen wilde bouwen, wilde de karakteristieke buitenkant behouden. Ondanks zijn protest zette de gemeente de sloop door en presenteerde hem daarna de rekening. Stichting Advisering Bestuursrechtspraak komt nu tot de conclusie dat Boutachekourt gelijk had. Van acuut instortingsgevaar was geen sprake. De eigenaar heeft volgens StAB gehandeld naar de richtlijnen van Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

De gemeente concludeerde destijds dat de situatie te onveilig was op basis van rapportages van ODMH en externe deskundigen. Er dreigde gevaar voor de woningen direct rond de kerk. Daarom heeft de gemeente de regie over de sloop in de hand genomen. De hamvraag is welke rol ODMH hier in speelt, want als de veiligheidsmaatregelen die de eigenaar had getroffen, conform ODMH-regels waren, hoe kan het dan toch zo gevaarlijk zijn geweest dat de gemeente slopen als enige optie zag? Twee jaar geleden werden de zes woningen eromheen op last van de gemeente zelfs ontruimd omdat de achtergevel bewoog, overigens zonder de bewoners een alternatief onderkomen te bieden. Het lijkt er achteraf op dat de verantwoordelijke wethouder Thierry van Vught onder druk van omwonenden te snel heeft besloten tot bestuursdwang. 

Ook bij de sloopkosten die de gemeente vervolgens aan de eigenaar doorberekende, zet StAB haar vraagtekens. Die raamt het op 280 mille, bijna de helft van wat de gemeente de eigenaar in rekening bracht.  Of deze rekening betaald moet worden door de eigenaar, zoals de gemeente wil, bepaalt de rechter. De kosten waren ondermeer zo hoog omdat het puin in kleine hoeveelheden moest worden afgevoerd door de slechte kwaliteit van de Turfsingel.

De gemeente heeft laten weten dat ze de uitkomst van het gerechtelijk besluit met vertrouwen tegemoet zien. 

De karakteristieke kerk werd in 1931 gebouwd en kreeg geen monumentale status, tot verdriet van de Vereniging Behoud Stadsschoon.

Lees meer »

Nieuw hoogspanningsstation in Zuidplas

Netbeheerders TenneT, Stedin en Liander gaan nieuwe hoogspanningsstation tussen de A12 en de N219 bouwen in de buurt van Zevenhuizen. De vraag naar elektriciteit neemt toe en de groene energie die lokaal wordt opgewekt vraagt ook om een plek waar dit het hoogspanningsnet op kan. Vanaf half 2022 gaan de werkzaamheden beginnen. Die behelzen de aanleg van kabels en de bouw van het station. Het station moet in 2024 operationeel zijn. De uitdaging van de netbeheerders is om de gevraagde constante spanning af te stemmen op de energie die uit een steeds grotere mix van bronnen aangeleverd wordt. Het nieuwe station moet hieraan bijdragen voor de gemeenten Zuidplas, Waddinxveen en Langsingerland.

Lees meer »

Te laat om met Kerst thuis uit eten te gaan

Wie van plan was om zich door een lokaal restaurant tijdens de Kerstdagen thuis te laten verwennen met een bezorgmenu, vist nu vaak achter het net. Domweg omdat de meeste restaurants uitverkocht zijn. In werkelijkheid is dat niet het geval, maar is het probleem de capaciteit van de keuken, de korte tijd die rest om ingrediënten in te kopen en de last minute bezorging. De keuken, het personeel en de logistiek zijn niet ingesteld op zo’n grote vraag. Liever nee verkopen, dan er een potje van maken, zeggen de horecabedrijven. Volgens Horeca Nederland is de vraag overal veel groter dan verwacht. Zo ook bij restaurant De Dames op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel, die deze hele week de hele afhaal en bezorgmogelijkheid sloot, omdat ze overstelpt werden door alle orders. ‘We moeten maar liefst 320 kerstdiners voorbereiden’, vertelt bedrijfsleider Erwin de Visser, ‘en die moeten wel allemaal morgenmiddag zijn en aan alle eisen voldoen’. Niet alleen is daar veel vraag naar kerstmenu’s, maar ook ongewoon veel vraag van werkgevers naar eindejaarspakketten die hun medewerkers willen verwennen met delicatessen. ‘De volgende uitdaging wordt Oud en Nieuw’, meent De Visser. ‘Ook dat moet deze keer noodgedwongen feestelijk in kleine kring thuis worden gevierd en willen de mensen gezellig maken. Wie een culinair Kerstmenu heeft gemist, krijgt daarom opnieuw een kans om een fijne avond thuis uit te zijn, maar wees er wel op tijd bij, want zodra het ernaar uitziet dat we het logistiek en kwalitatief niet meer kunnen behappen, nemen we geen orders meer aan.’

Lees meer »

Japanse Daiwa House krijgt meerderheidsbelang in Jan Snel

Het in Montfoort gevestigde bedrijf Jan Snel Group wordt onderdeel van de beursgenoteerde Japanse bouwonderneming Daiwa House Group (32 miljard omzet per jaar). Daiwa wil met geïndustrialiseerd modulair bouwen inspelen op de woningnood in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dat vraagt om slimme huisvestingsoplossing. Het bedrijf wil vooral investeren in robotisering van het bouwproces van de modules die in Montfoort worden geproduceerd en daarmee het proces versnellen om de concurrentiepositie te versterken. Jan Snel is marktleider in de Benelux op het gebied van geïndustrialiseerde en modulaire bouw.

Daiwa House opereert hoofdzakelijk in Azië, Noord-Amerika en Australië. De Jan Snel Group valt onder de Holding Flexbuild Holding en is in Nederland actief in Hulst en Eemshaven, in het buitenlandin België (Sint-Niklaas), Duitsland (Bochum) en het VK (Swansea). Door deze overname is het realistisch om heel Europa als doelgroep te zien, laat Harry van Zandwijk, CEO van Jan Snel weten via de website. Snel bouwt een soort containers om in te wonen of te werken. Deze compleet ingerichte units, inclusief installatiewerk en voorzieningen als betegelde toiletten en keukenmodules, operatieunits, etc. worden op de bouwplaats als legostenen tot een gebouw gestapeld. Fabrieksmatig bouwen is weersonafhankelijk en levert op de bouwplaats dertig tot vijftig procent tijdwinst op. Ook is de tekentafeltijd korter. Deze units worden op de millimeter nauwkeurig met de helft van de CO2-uitstoot gebouwd en kunnen na gebruik worden gerecycled of worden hergebruikt op een andere locatie. Ideaal voor tijdelijke pieken, snel opschalen, of noodvoorzieningen. Tachtig procent van de componenten kan worden hergebruikt.

Jan Snel begon zestig jaar geleden als melkbussentransporteur, speelde in op het containervervoer en produceren van containers en bouwmodules, waarna de groei op de Montfoortse locatie razendsnel ging. Jan Snel Group is gevestigd aan de Hollandsche IJssel naast de voormalige baksteenfabriek IJsseloord in Willeskop, een gemeentelijk monument dat door directeur Jan Snel werd gekocht om er ondermeer een steenmuseum in te vestigen.

Lees meer »
Week 51 2020

Martijn Kajuiter wordt manager van nieuw hotelrestaurant in Weeshuis Gouda

Sterren chef-kok Martijn Kajuiter wordt verantwoordelijk voor de innerlijke mens in het nieuwe hotel restaurant WSHS van de internationaal opererende vereniging Relais & Châteaux. Dat wordt de nieuwe bestemming van het voormalige Weeshuis Gouda. WSHS is het vijfde lid in Nederland van deze prestigieuze keten. Het geheel moet in het voorjaar opengaan. WSHS is van Sharon en Lennart van Gastel die in Gouda ook Museumcafé Gouda, Keck en restaurant LF (in een oude lichtfabriek) onder hun hoede hebben. Voor de styling van LF kregen ze een nominatie voor de Nationale Design Award. Het restaurant van WSHS gaat Lizz heten, een 'casual fine dining-restaurant'. Een nieuwe uitdaging voor Kajuiter, die blij is dat hij vanaf nul kan beginnen en zo zijn eigen culinaire stempel op de zaak kan drukken.

Kajuiter werkte eerder in het Ierse Cliff House Hotel in de baai van Ardmore en schreef twee boeken over zijn vakgebied.

Lees meer »

Eerste paal voor laatste vergaderlocatie op Leefgoed

Vandaag wordt naast de parkeerplaats van Leefgoed de Olifant de eerste paal geperst voor een nieuwe vergaderlocatie. Tot en met woensdag worden 17 palen geperst die 15 meter lang zijn. Dit nieuwe pand vervangt de kleinere Blokhut. Er komen twee vergaderzaaltjes in het nieuwe gebouw. Een daarvan is ter vervanging van de vergaderruimte De Plaets, nu nog aan de andere kant van Restaurant en terras De Dames; dit wordt een personeelsruimte. De andere vergaderruimte vervangt de inmiddels verdwenen kleine blokhut, die in de praktijk te weinig capaciteit had. Deze ruimte krijgt, net als locatie De Hut, zicht over het weiland en krijgt daarom de toepasselijke naam De Weide. Het is de bedoeling dat het pand wordt gemaakt van recycleerbare materialen en na de zomervakantie wordt opgeleverd.

Het wordt in stijl van de andere locaties op het terrein gebouwd, houtskelet, deels bekleed met zwarte plankengevels, deels met recyleerbare betonlook kunststof. Het lijkt daardoor of er twee kleinere gebouwen in elkaar geschoven zijn. Zo harmonieert het met de andere vergaderlocaties en het landschap. Het dak en de zijkant van het pand aan de parkeerzijde krijgen zonnepanelen. Hiermee wordt voor een groot deel voorzien in de energiebehoefte van Leefgoed de Olifant.

Wat betreft Ahja Sipkema en Ariann Kraaijeveld, die samen de directie voeren over het Leefgoed, komt hiermee een eind aan nieuwbouwactiviteiten op hun parkachtige terrein waar jaarlijks de bekende beeldenexpositie wordt gehouden. ‘Met dit laatste pand ontstaat er niet alleen een goede balans tussen het groen en de omgeving, maar ook tussen ons voorzieningenniveau en personele bezetting.’

Het Leefgoed is hoopvol gestemd: ‘Ons team staat te trappelen om meer gasten te ontvangen en probeert nu, ondanks de beperkingen, te doen wat mogelijk is. Passanten kunnen soep, koffie of een broodje to go afhalen. Er vond onlangs nog een huwelijksvoltrekkingen plaats in De Kas waar 30 mensen mochten samenkomen. Als alternatief voor eten en drank, kregen ze een goodie bag vol ingrediënten mee, waarmee ze thuis iets lekkers konden bereiden. Onze chef hielp ze daarbij op een ludieke wijze via een live videostreams. Het is wat behelpen, maar dit heeft ook zijn charme en de ambiance van de De Kas heeft meer romantiek dan een zaaltje.’

‘Als de coronacrisis is beslecht, kunnen we er weer vol tegenaan. Tot het zover is, kunnen we gelukkig nog tot 12 mensen ontvangen op de vergaderlocaties voor cursussen of overleg en biedt de keukenbrigade afhaalgerechten, weekmenu’s en pakketten voor bijvoorbeeld een high tea, high wine, of high beer zodat je het thuis gezellig kan maken. 'Thuis uit eten' is daarom ons motto. In de omgeving bezorgen we ook. Zelfgemaakte delicatessen van het Leefgoed of regioproducten verkopen we in de pop-up Leefgoed Landwinkel die we in het restaurant hebben gemaakt. Van Kerstavond tot en met Oud en Nieuw is de Landwinkel op het Leefgoed gesloten.’

‘Dat mensen ook een Kerstdiner bij ons kunnen bestellen was een schot in de roos. Vanaf november stroomden de opdrachten al binnen. Door het grote succes hebben we een bestelstop moeten invoeren, logistiek wordt het anders niet meer te behappen.

Voor het reguliere afhalen- en bezorgen bij de Leefgoed Landwinkel kan je nog tot en met 20 december terecht, want daarna moeten we met z’n allen hard aan de bak om de honderden Kerstdiners voor te bereiden. ’

Ook de vrijwilligers van het Leefgoed laten zich niet uit het veld slaan. Die zijn al druk bezig met de organisatie van de volgende editie van de Beeldentuin die half mei start. Het Leefgoed ligt aan de Groenendijk langs de authentieke haven met historische werkschepen aan de Hollandsche IJssel en Park Hitland op een steenworp afstand van Capelle.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »