Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2020

Haven Het Huys ten Donck uitgebaggerd voor getijdenpark

Een beetje uit de richting, maar hemelsbreed niet zo ver: het landgoed behorend bij de unieke buitenplaats Het Huys ten Donck in Ridderkerk, waar een schitterend getijdenpark aan de Nieuwe Maas wordt ontwikkeld. Het ligt recht tegenover eiland de Zaag op de grens van beide Krimpens. De oude getijdenhaven van de buitenplaats wordt nu geheel uitgebaggerd.

Door de realisatie van een getijdenpark krijg Het Huys ten Donck zijn oorspronkelijke ligging aan de oever terug. Deze buitenplaats werd in 1746 gebouwd door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam, op de fundamenten van een kasteeltje uit 1616. Naast de favoriete plek van de familie, werd het ook gebruikt om relaties te ontvangen. De nazaten beheren nog steeds het landgoed, dat inmiddels is ondergebracht in een stichting die de cultuurhistorische parel in stand houdt. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, wordt het gebied weer voor wandelaars opengesteld.

De Zaag werd in het verleden door schippers, komende van de Lek en de Drechtsteden, gezien als de toegangspoort tot de Hollandsche IJssel. Het is een gebied waar bevers zich thuisvoelen. Zowel het natuurgebied daar en de herbestemmingsplannen voor Zaag55.nl, als landgoed Het Huys den Donck kwamen vorig jaar nog in opspraak, omdat op deze prachtige locaties de toeritten voor een nieuwe oeververbinding waren voorzien die de verkeersdrukte op de Brienenoordbrug en de Algeracorridor moest verlichten. De lobby van de Krimpenerwaard voor dit plan mocht niet baten, want de keuze viel op een nieuwe brug aan de andere kant van de Brienenoordbrug in Rotterdam.

Op de Zaag was de getijdennatuur al teruggebracht door Rijkswaterstaat. Hier is vijf kilometer wandelpad gerealiseerd en kunstwerk de Beverburcht. Op dit moment wordt de voormalige directiewoning van Motorenfabriek Bolnes die op het eiland is gevestigd op een bijzondere manier verbouwd. De begane grond verdwijnt daarbij in een nieuw dijktalud, zodat de villa weer de uitstraling krijgt van na de bouw, inmiddels een eeuw geleden. De salon met het terras aan de Nieuwe Maas wordt daarbij een stuk vergroot. Dit pand, met de naam ‘Het Huis van de Kikker’ kan net als Het Huys ten Donck straks gehuurd worden, maar dan voor wat voor kleinschaliger partijen en vergaderingen. Als het aan Zaag55 ligt komt er in de toekomst een veerverbinding tussen de haven van het eiland en die van het landgoed aan de overkant.

Lees meer »

Gouda bij Kaarslicht dit jaar op TV West en via livestreams te beleven

Ook het traditionele Gouda bij Kaarslicht op de Markt gaat dit jaar de mist in door de aanhoudende coronacrisis. Dit jaar wordt het wel, maar anders gevierd. De werkgroep is bezig met een alternatief programma dat uitgezonden zal worden via TV West, en ook te volgen zal zijn op livestreams vanaf omroepwest.nl gouwestad.nl en goudabijkaarslicht.nl. Volg de (social) media voor actuele informatie. Gouda bij Kaarslicht is al 64 jaar Gouda in kerstsferen. Het is een dag met veel hoogtepunten in muziek, theater, cultuur en entertainment. 

Gewoonlijk start Gouda bij Kaarslicht, ‘Kaarsjesavond’, aan het begin van de middag en kunnen duizenden mensen zich in de historische binnenstad vermaken met muziek, wandelingen, straattheater en dans. Ook de ‘levende’ kerststal draagt bij aan het geheel. In de kerken zijn gratis concerten en de winkeliers en de horeca zetten hun beste beentje voor. Het hoogtepunt vindt normaliter van 19.00-20.00 uur plaats op de Markt bij het door kaarsen verlichte, Middeleeuws stadhuis. De burgemeester leest het kerstverhaal, de lichtjes in de kerstboom worden ontstoken en duizenden mensen zingen mee met de kerstliedjes.

Dat wordt ’m dus niet dit jaar. De organisatie heeft een overeenkomst gesloten met theaterproducent John de Heij van de Theaterbakkerheij. Wat dat gaat opleveren is nog niet bekend, maar wordt duidelijk in aanloop naar de 65ste editie van Gouda bij Kaarslicht. Zeker is dat veel Gouwenaars er een prominente rol in gaan spelen en burgemeester Pieter Verhoeve niet zal ontbreken. Het laatste nieuws erover kun je volgen via www.goudabijkaarslicht.nl 

Lees meer »

Weeshuis wordt Boutique Hotel WSHS

Boutique Hotel WSHS opent volgend voorjaar. Het wordt gebouwd in het voormalige Weeshuis in de oude binnenstad van Gouda. Sharon en Lennart van Gastel bouwen er niet alleen een hotel, maar ook een luxe restaurant met linnen, tafelzilver en kristal. Er komen ook ontvangstruimtes. Cocktailbar Coco komt tegenover het hotel aan de binnenplaats. In de voormalige Regentenkamer ernaast wordt het ontbijt geserveerd. Het hotel krijgt 25 kamers, ‘van ruime familiekamers tot romantische getaways’. Aan ambitie geen gebrek, want het wordt het vijfde lid in Nederland van Relais & Châteaux met exclusieve hotels, resorts, restaurants en villa’s. Andere leden van dit marketingverband zijn Château St. Gerlach in Valkenburg en Landgoed Hotel Het Roode Koper in Leuvenum. 

Lees meer »

Zuidplas telt na 10 jaar 10 procent meer inwoners

Toen de fusiegemeente Zuidplas in 2010 tot stand kwam telde het 40.410 inwoners. Dat aantal is gestaag gestegen naar 45.000. Die groei zal doorgaan, dat is de opgaaf van de hogere overheid aan de gemeente. Rekenmeester Louis Bekker stelt in deGouda.nl dat er theoretisch 200.000 inwoners zouden kunnen wonen als de bevolkingsdichtheid zo groot wordt als Gouda. Hij vertelt er niet bij dat in Zuidplas veel groen behouden moet blijven voor recreatie en dat er agrarische bedrijven en bedrijventerreinen nodig zijn voor de bevolking in de volgebouwde steden Rotterdam, Gouda en Capelle. Als we al die ruimte af trekken komt er wel een andere rekensom uit. Wel is de kans groot dat over tien jaar de teller nog tien procent hoger staat, want er wordt hard gewerkt aan nieuwe woningbouwplannen, waaronder de nieuwe kern tussen Moordrecht en Waddinxveen.

Lees meer »

Coop aan Kleine Haven verhuist naar Galgoord

Het Coop-filiaal aan de Kleine Haven in Haastrecht zit klem en gaat naar de nieuwe locatie Galgoord verhuizen om een breder aanbod te kunnen bieden aan de groeiende Haastrechte populatie. De nieuwe supermarkt komt op de plek waar nu nog de verpauperde speeltuin De Kleine Betuwe is. Op en rond de nieuwe supermarkt worden woningen gebouwd, meldt Distrifood. Wethouder Leon de Wit staat te popelen om de vrijgekomen plek een nieuwe invulling te geven. Het is de bedoeling dat het verouderde bedrijventerrein Galgoord wordt aangepakt en dat er een tweede verbinding over de Hollandsche IJssel komt. Adriaan van Erk houdt zich met de herontwikkeling van het gebied bezig.

Lees meer »

Ets van Gouwenaar Gerardus Emaus de Micault (1798-1863) aangeboden voor 25 euro op veiling

Bij Kunstveiling.nl wordt een ets te koop aangeboden van de bekende Goudse graveur/tekenaar Gerardus Emaus de Micault die leefde van 1798 (Helmond) tot 1863 (Gouda). Veel van zijn etsen en tekeningen vind je in de collectie van Museum Gouda. Hij maakte behalve paarden en soldatentaferelen ook landschappen. De ets die hier staat afgebeeld is 17 x 22 cm groot en wordt aangeboden met een beginbod van slechts 25 euro. De veiling op internet loopt tot 31 oktober 10.33 uur bij Kunstveiling.nl. Hier zijn ook meer afbeeldingen te zien. Meer over de kunstenaar »

Lees meer »

Otter gespot in IJssel

Het was al lang niet meer de vraag 'of', maar 'wanneer' de otter zich in de Hollandsche IJssel zou laten zien, na de groei van de populatie rond de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen. Nu is er dan eindelijk een op de korrel genomen: fotograaf Jan Trouwborst zag een vreemd dier bij een boei ter hoogte van Lageweg in Ouderkerk en nam een foto. Zijn oproep op Facebook met de vraag om welk dier het ging, bracht een golf van reacties teweeg. Maar duidelijk was dat het om een otter gaat. Een van de reacties kwam van een vrouw die enkele weken geleden een otter had waargenomen ter hoogte van Hitland. Het betekent dat de otters zich, net als bevers weer gaan vestigen langs de IJssel en de oversteek naar de Krimpenerwaard maken, waar ze een bijdrage kunnen leveren aan een grotere biodiversiteit. De kans dat je otters ziet is klein, want deze dieren verplaatsen zich hoofdzakelijk ’s nachts.

Lees meer »

Cultuurprijswinnaar Zuidplas Marlonneke Willemse komt met educatieve schoolplaten

De scholen in de gemeente Zuidplas hebben van fotografe Marlonneke Willemsen een educatieve schoolplaat gekregen. Op de plaat staan gedetailleerde foto’s van de stadia van de groei van een rups tot een klein koolwitje. De schoolplaat kan in lesprogramma’s worden gebruikt in combinatie met de projectie van andere foto’s in eerste levensstadia van het groeiend aantal dieren die op haar website staan.

Dit bijzondere fotoproject waar Marlonneke haar levenwerk van heeft gemaakt, zorgde er vorig jaar voor dat ze de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas 2020 won. Het bedrag dat zij daarna mocht inzetten voor een cultureel doel, is gebruikt voor de productie van de schoolplaten.

Over enkele weken wordt de vijfde Cultuurprijs uitgereikt: een speciaal ontworpen trofee en de eer om een bedrag te mogen toekennen aan een cultureel doel naar keuze. De drie genomineerden zijn dit jaar: Stichting molen Kortenoord, Stichting Leefgoed de Olifant en de Zevenhuizense IJsclub. De jury bestaat uit Henk ten Hoopen (juryvoorzitter), Marja Meijer, Marjan Sijbrandij en Ghislain Bellefroid. Hoe en waar de uitreiking dit jaar plaatsvindt in de Nationale Kunstweek van 7 tot 15 oktober, is vanwege de coronamaatregelen nog niet bekend.

Lees meer »
Week 42 2020

Theaterbakkerheij dicht tot en met 15 november

Ook de Theaterbakkerheij in Gouda cancelt het lopende programma. Voorlopig tot en met zondag 15 november. ‘Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten dat we voor een periode van vier weken het programma annuleren. Door de nieuwe regels omtrent horeca, die ook voor ons theater gelden, mogen wij geen hapjes en drankjes aanbieden. Dit maakt het voor ons onmogelijk om met 30 personen open te blijven,’ melden John de Heij, Inge Bos en Ruud Bakker die de leiding hebben over het theater. Ze gaan de geplande voorstellingen pas verplaatsen als duidelijk is wanneer ze weer open kunnen. Tickethouders worden per mail op de hoogte gebracht. Ondertussen kijken ze, creatief als ze zijn, naar alternatieven. Voor wie de stichting wil steunen met een donatie: klik hier.

Lees meer »

Theater Concordia plat tot 10 november

Met pijn in het hart heeft het bestuur van Theater Concordia in Haastrecht besloten om alle activiteiten tot 10 november neer te leggen. Theater Concordia met Grand café Concordia wil hiermee onnodige verspreiding van het coronavirus voorkomen en daardoor iedereen snel weer te kunnen ontvangen
Wie tickets heeft voor een geplande voorstelling in de sluitingsperiode krijgt persoonlijk bericht over het verdere vervolg. Je kunt het theater steunen door steuntickets te kopen via de website. De laatste ontwikkelingen en nieuws staan op de website en socials van Theater Concordia.

Lees meer »

Isala schrapt grote voorstellingen

Ook in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel mogen vanwege de laatste maatregelen maximaal slechts dertig bezoekers in een zaal zitten. Een aantal voorstellingen kunnen nog wel doorgaan tot woensdag 11 november. Ook de films in oktober worden vertoond zoals gepland.

De voorstellingen die doorgaan zijn de toneelvoorstelling Liefdesles met ondermeer Kees Boot op 23 oktober, Renée doet de dames door Renée van Wegberg op 24 oktober, Bob Dylan - de songs, de mythe door ondermeer Yorick van Norden op 29 oktober en Femme façade door Janneke Jager op 30 oktober. Voor bijna al deze voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Met maximaal dertig personen in de grote zaal hebben ze alle ruimte in het veilige 1,5 meter-Isala. Ook voor de voorstellingen na 11 november zoals die van Martijn Koning en de 3JS kunnen kaarten gekocht worden. Als deze niet kunnen doorgaan, kun je je geld terugkrijgen.

De voorstellingen met een bezoekersaantal groter dan dertig die nu niet doorgaan, zullen voor zover mogelijk op een later tijdstip gespeeld worden. Kaartkopers krijgen hierover persoonlijk bericht. Zie ook Cultuuragenda»

Lees meer »

Johan van Veen in steen

Aan de IJsseloever in de Capelse Dorpsstraat staat sinds kort het uit steen gefreesde portret van Johan van Veen van Rijkswaterstaat. Van Veen, ook wel de ‘Vader van de Deltawerken’, bedacht ook Europoort. Hij speelt een belangrijke rol in onze historie, omdat we mede dankzij hem onze voeten droog houden in Nederland. Zijn torso staat op die plek aan de IJssel, omdat de Hollandsche IJsselkering tussen Capelle en Krimpen, in 1958 geopend door Minister Algera, het eerste afgeronde project was van zijn Deltaplan. Als zijn inzichten eerder waren erkend, had de Watersnoodramp van 1953, die vooral in Zeeland veel mensenlevens kostte, voorkomen kunnen worden. Door deze ramp, met alle gevolgen die hij had voorspeld, werden zijn ideeën plots wel serieus genomen en konden snel de Deltawerken van start gaan. Het initiatief om een beeld van hem te plaatsen komt van de stichting De Blauwe Lijn die zich richt op het behoud van het culturele erfgoed van Waterbouwkundig Nederland en jongeren wil inspireren oplossingen te zoeken tegen de dreigingen die wonen aan het water met zich meebrengen. Het stenen beeld is een replica van een bronzen beeld dat eerder werd gemaakt in het kader van het Johan van Veenjaar in 2019 die 60 jaar geleden overleed toen hij op weg was naar Den Haag om te praten over zijn ideeën over de aanleg van de Eemshaven.

Foto Rijkswaterstaat. 1953 Johan van Veen presenteert Deltaplan.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »