Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 30 2020

Gemeente steunt waardse boeren

De petitie over bemesting van grasland, die de boeren vorige week in Ouderkerk aan de raad van Krimpenaard hebben aangeboden, krijgt steun van de gemeente. Die is het met de boeren eens en brengen hun probleem, dat ze niet mogen gieren bij temperaturen boven de twintig graden, bij landbouwminister Carola Schouten. De maatregel moet vanaf volgend jaar ingaan. De gemeente verzoekt de minister om nader onderzoek teneinde verstoring van de Krimperwaardse samenleving te voorkomen.

Lees meer »

Van Hattum en Blankevoort en Boskalis gaan IJsseldijk versterken

De uitvoering van werkzaamheden aan het dijktraject Krimpen aan den IJssel - Gouda in het kader van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK), is door het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HSKK) aanbesteed bij Van Hattum en Blankevoort uit Vianen, een dochter van het grootste bouwbedrijf van Nederland, Koninklijke Volker Wessels Stevin, die het met ondermeer baggeraar Boskalis gaat uitvoeren. Naast de bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos zijn ook de VolkerWessels-ondernemingen Volker Staal en Funderingen (VSF) en VolkerWessels Infra Competence Centre (VWICC) bij het project betrokken. 

Door klimaatverandering stijgt het waterniveau van de zee en komen in rivieren vaker hoge waterstanden voor. Hierdoor is er ook vaker hoog water in de Hollandsche IJssel. Tegelijkertijd daalt de bodem van Krimpenerwaard. 

Om ook in deze omstandigheden voor waterveiligheid te kunnen zorgen, moet het dijktraject van Gouderak tot Krimpen aan den IJssel worden verbeterd. Dat gebeurt in het project KIJK: Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard. Bij hoog water staat er meer druk op de dijk. Om te voorkomen dat stukken dijk afbreken, moet de dijk worden versterkt. Golven die over de dijk slaan kunnen de dijk beschadigen. Om dat te voorkomen moet de dijk worden verhoogd. De start van werkzaamheden is in 2023. Als alles goed verloopt voldoet de dijk in 2026 weer aan de veiligheidsnormen.

Nu de verkenningsfase is afgerond, start het projectteam van KIJK met de uitwerkingsfase. Daarbij wordt waar mogelijk rekening gehouden met de ingebrachte ideeën van omwonenden en anderszins betrokkenen. Daarna volgt de realisatiefase en uiteindelijk een nazorgfase. De uitwerking van de plannen start na de bouwvak. Het projectteam van KIJK werkt het ontwerp met HHSK verder uit en stelt het projectplan Waterwet op met de nodige vergunningen. De bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos gaan dit op papier zetten. VSF brengt expertise in op het gebied van specialistische uitvoeringsmethoden en VWICC levert projectmanagement en projectbeheersing.

Gisteren kwam het bericht dat Boskalis ook de Gelderse IJsseldijken gaat aanpakken tussen Zwolle en Olst. Daar gaat het om een afstand  van 30 kilometer. Boskalis is een van de grootste baggerbedrijven ter wereld. Het concern is ook betrokken bij het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en werkt samen met partners aan het versterken van de Markermeerdijken. De werken aan de Houtribdijk en Waddenzeedijk zijn onlangs afgerond. 

Illustratie en foto: Van Hattum en Blankevoort

Lees meer »
Week 29 2020

Bas Lont doet hond Willem van Oranje de das om

De toezegging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff vorige jaar aan de toenmalige burgemeester Pieter Verhoeve Oudewater van om de fout te herstellen dat de naam Oudewater ontbrak op de sokkel van de steden, die Willem van Oranje steunden, bleek lariekoek. Het kwam uit bij de onthulling door prinses Beatrix op 19 oktober vorige jaar. Stom foutje, de kunstenaar wist niet beter. Maar toen het erop aankwam bleek herstel te begrotelijk. Dus bleef het maar fout. Wethouder Bas Lont van Oudewater en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht hebben er nu een ludieke draai aan gegeven door het idee van Adri de Heer uit Zwijndrecht uit te voeren. Bas Lont heeft een sjaal van voetbalvereniging FC Oudewater aan het hondje bij het beeld gehangen. Beter iets dan niets. Een hondje dat er overigens bij staat om de trouw van de steden te symboliseren.

Bij Dordrecht.net en Dordtcentraal.nl staan er een verhalen en staan de foto’s.

Het beeld van de Vader des Vaderlands met zijn hondje staat overigens bij de ingang van het gemeentemuseum Het Hof van Nederland, waar de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572  plaatsvond met de vertegenwoordigers de geuzen, Oranje en de twaalf steden die Oranje steun toezeiden.

In 1572 zou het hondje Willems leven gered hebben. Het dier maakte hem wakker toen moordenaars zijn tent in Hermigny (België) beslopen. Nadat Balthasar Gerards hem twee jaar te grazen nam, at het dier geen hap meer en stierf drie dagen later. Hij werd samen met zijn baasje in Delft begraven.

Lees meer »

Drie Tiny Forests in Zuidplas

Een succesje voor de fractie van Nieuw Elan Zuidplas. De gemeenteraad heeft ingestemd met de aanleg van drie zogeheten tiny forests in de Gemeente Zuidplas. Dat zijn stukje ongerepte natuur ter grootte van een tennisveld. Een druppel op een gloeidende plaat zou je zeggen, maar omdat het de bedoeling is om bij de aanleg en het toezicht scholieren en omwonenden te betrekken, kunnen dergelijke bosjes niet alleen de natuur in de bebouwde kom een handje helpen, maar ook ook bijdragen aan waardering van de natuur. De gemeente en IVN Natuureducatie leggen de drie bosjes aan voor 2022. Wie een leuk plekje weet, kan dat melden bij www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer 

Of zo’n plek geschikt is, hangt van diverse factoren af. Het bestemmingsplan wordt er in ieder geval niet voor veranderd. Provincie Zuid-Holland steunt de plannen financieel.

Lees meer »

Fietstraplift bij Algerabrug

Deze week is het VeloComfort-systeem geopend op de Algerabrug in Krimpen: een elektrische band die fietsers helpt om hun fiets de steile trappen op en af te krijgen.

Maandag werd de fietslift officieel geopend door wethouder Timm. “Op de Algeracorridor staat het autoverkeer regelmatig vast”, licht hij toe. “De komende 2 jaar wordt dit nog erger door werkzaamheden aan de Grote Kruising onderaan de brug. Wij hopen dat meer mensen de fiets pakken én hopen hen met de fietslift extra te enthousiasmeren.” De gemeente Krimpen aan den IJssel, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie zijn financiers van het project.

Het gaat om een elektrisch aangedreven lopendeband, Als de fiets er in staat kunt je er makkelijk de trap mee oplopen. Bij het afdalen remt de goot met borstels aan de andere kant van de trap de fiets af. Het is een gebruiksvriendelijk systeem. Het past zich aan je tempo aan. De fietslift is bij andere gemeenten al een succes gebleken. De provincie paste het systeem eerder toe bij de brug over de Noord, op de snelfietsroute F15 Beneden Merwede.

 

Lees meer »

Hoofdweg Nieuwerkerk-Capelle officieel heropend

De werkzaamheden aan de Hoofdweg tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel zijn eindelijk klaar. De wethouders Maarten Struyvenberg (Capelle), Jan Willem Schuurman (Zuidplas) en Henk Alkema, de gebiedsmanager van Prins Alexander Rotterdam, hebben het traject maandag 13 juli officieel heropend. Hiermee is een eind gekomen van opstoppingen en omleidingen. Door de nieuwe inrichting moet het verkeer soepeler gaan verlopen. Het Capelse deel is tweebaans geworden en de rotonde met de Laan van Avant-Garde (richting Nesselande) kreeg een bypass. Fietsers moeten nu ook veiliger kunnen oversteken. Er is voor gekozen om het stuk tussen de genoemde rotonde en de Verlengde Europalaan in Nieuwerkerk enkelbaans te houden.

Lees meer »

La Place Goudse Markt sluit

Horeca-keten La Place van retailer Jumbo is door de Coronacrisis in zwaar weer gekomen. Het is de bedoeling om later dit jaar met een nieuwe aanpak verder te gaan onder het motto Good Food Fast. Het filiaal op de Goudse Markt naast de Waag past niet in dit nieuwe concept  en wordt daarom met nog 22 filialen elders in het land gesloten.

Lees meer »

Boeren protesteren vanavond in Ouderkerk

Boer Floor de Jong uit de Krimpenerwaard heeft www.boerderij.nl laten weten dat er vanavond meer dan zestig boeren richting het gemeentehuis in Ouderkerk gaan om een daar petitie aan te bieden. Ze willen dat de gemeente bij de hogere overheid bezwaar maakt tegen het mestuitrijdverbod met sleepvoetbemesters als het warmer is dan 20 graden. Dat is verboden, maar door zomerse temperaturen onwerkbaar. Een alternatieve manier om het land te bemesten is er voor de Krimpenerwaardse boeren niet voor de slappe veengrond.

Deze keer gaat het dus niet om een kleinere veestapel of eiwitreductie in voer, maar om de extra eis die is gesteld voor het gebruik van de zogeheten sleepvoetbemesters op klei- en veengrond. Als er geprotesteerd wordt, is overigens altijd De Jong er bij. Sinds de stikstofmaaatregelen van kracht zijn is het voor hem de achtste keer dat hij er met zijn trekker op uit gaat. 

Lees meer »

Reebokje zwemt door Gouda

Berry Boer  kon gisteren (dinsdag 14 juli) zijn ogen niet geloven en pakte zijn smartphone om het vast te leggen, want wie zou hem anders geloven: hij zag een reebok zwemmen in de Karnemelksloot in Gouda. Door de rust in het begin van coronacrisis worden er steeds meer reetjes gespot in woonwijken. Onlangs ook in Krimpen. De dieren zijn nu bronstig en kunnen op de vlucht van een sterkere opponent vreemde bokkensprongen maken. Als je tussen kademuren in het water belandt is dat even pech, want je moet dan wel een eindje zwemmen om er weer uit te kunnen. Gelukkig kunnen de dieren goed zwemmen, anders zouden ze zich in het moeraslandschap waar ze leven niet kunnen handhaven.

Lees meer »
Week 28 2020

Heemschut dient opnieuw handhavingsverzoek in voor verkrottende Geertruidahoeve

De momentale Geertruida-hoeve die in 1848 werd gebouwd aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk staat al tien jaar te verkrotten. Erfgoedliefhebbers zijn het zat en vinden dat gemeente Zuidplas de eigenaar moet verplichten het rijksmonument in stand te houden.  D66 Zuidplas wil dat de gemeente gebruik maakt van de wettelijke handhavingsbevoegdheid om de eigenaar van het rijksmonument te dwingen onderhoud te plegen. Dit kwam in het verleden niet verder dan het opnieuw afdekken van het pand met zeilen en het dichttimmeren van kapotte ramen en deuren.

Erfgoedvereniging Heemschut heeft deze maand opnieuw een handhavingsverzoek aan het Zuidplascollege gedaan. Het gaat om een Rijksmonument, dat door de eigenaar zwaar is verwaarloosd. Niet alleen de gemeenteraad, maar ook Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is het een doorn in het oog. Heemschut diende eerder in 2016 een handhavingsverzoek in. De redactie van het overkoepelend platform Erfgoedstem.nl besteedt deze week aandacht aan het gebrek aan daadkracht van de gemeente.

De luchtfoto (Beeldbank HVN foto 203) dateert uit 1960, toen de hoeve nog volop in bedrijf was.

Lees meer »

Montmartre in Gouda start weer op

Vanaf volgende week woensdag (15 juli) keert Montmartre iedere woensdag terug op de Goudse Markt, zij het in afgeslankte vorm. Vanwege corona staan er in plaats van 140 kramen 100 kramen. Dat biedt meer mogelijkheid om te voldoen aan de coronamaatregelen. Deze zomerse curiosa- en antiekmarkt is al tientallen jaren een begrip in de regio en trekt duizenden toeristen. Samen met de mogelijkheid om mensen te ontvangen op de dubbelgrote terrassen rond het Stadhuys, komt de economie in de binnenstad weer een beetje op gang.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »