Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 24 2020

Streekarchief Midden-Holland zet beeldmateriaal weer online

Streekarchief Midden-Holland kan de ruim 10.000 scans die in de beeldbank staan, weer online zetten. De beeldbank werd twee jaar geleden uit voorzorg op zwart gezet door een uitspraak van de kantonrechter. Een uitgever won toen namelijk een rechtzaak tegen Erfgoed Leiden over foto’s waar geen auteurssrechten over waren betaald. Deze uitspraak  betekende de erkenning forse claims en dat anonieme foto's en prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar niet meer zomaar publiekelijk mochten worden getoond. Bezoekers moesten naar de studiezaal van het Streekarchief om foto's ter plekke te gaan zoeken. 

In hoger beroep werd het vonnis van de kantonrechter vernietigd. Anoniem gepubliceerde foto's en ansichtkaarten ouder dan 70 jaar mogen nu wel weer getoond worden. Het schadebedrag is bovendien tot een redelijk bedrag teruggebracht, mocht een beschermde afbeelding per ongeluk toch online komen. Deze uitspraak betekent veel voor alle erfgoedinstellingen, omdat ze nu weer substantiële hoeveelheden bestanden uit de  gedigitaliseerde collectie kunnen laten zien. 

De afgelopen twee jaar heeft het Streekarchief gebruikt om extra onderzoek te doen naar rechthebbenden, zodat er in de loop van het jaar via de website nog meer beschikbaar komt.

Het Streekarchief verwacht dat er ook snel een Europese aanpassing komt op de auteurswetgeving, zodat erfgoedinstellingen cultureel erfgoed in de vorm van foto’s eenvoudiger kunnen publiceren.

Een van de ansichtkaarten  die op de beeldbank te zien is: gemaakt rond 1900 bij steenplaats ‘t Zandrak in Krimpen aan den IJssel.

Lees meer »

Grand Canyon start door als Grand Canyon Events

In het AD staat geschreven dat het evenementenbedrijf Grand Canyon een doorstart gaat maken onder de naam Grand Canyon Events. Het bedrijf moest aan het begin van de Coronacrisis de conclusie trekken dat het te weinig vlees op de botten had om de vaste lasten door te kunnen betalen en trok eind april de stekker eruit. Nu maakt het een doorstart met minder personeelslasten, vooral om toeristen in het VVV-kantoor in De Waag ten dienste te kunnen zijn. Even geen grootschalige evenementen, maar eigenaar Remko van der Hammen sluit niets uit. Grand Canyon verzorgde de jaarlijkse ijsbaan rond het oude stadhuis op de Markt en het Gouda Beach festival.

Lees meer »

Vrouwe Bertha en Heer Gijsbrecht zijn weer in de vaart

Stichting Yselvaert heeft de elektrische rondvaartboten Vrouwe Bertha en Heer Gijsbrecht van stal gehaald om weer rondvaarten te gaan verzorgen in en rond IJsselstein. De 19 vrijwillige schippers/gidsen stonden al in april in de startblokken om  aan de slag te gaan, maar de coronacrisis zorgde ervoor dat ze nog even moesten wacht. Ze gaan nu weer varen met inachtneming van het protocol. De passagiers krijgen plastic handschoenen en bij het op- en afstappen moet worden opgelet. Het vaarseizoen duurt zeker tot 25 oktober. Er wordt gevaren op zaterdagen van 13.30, 14.30 en 15.30 uur en op zondagen van 13.30 en 14.30 uur. Opstappen kan bij Museum IJsselstein aan de Walkade 2. KAarten zijn 5 euro, kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee. Meer informatie, ook voor een tochtje naar en van Marnemoende en Lopikerkapel, www.rondvaartenijsselstein.nl

Lees meer »

Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren

Een nieuwe beheerscollectief gaat de zogenaamde NNN-gronden met ‘nieuwe natuur’ onder zijn hoede nemen. Dit collectief beheert 2250 hectare in de Krimpenerwaard die onderdeel vormen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het wordt nu beheerd door boeren, particulieren, pachters, grondeigenaren en het Zuid Hollands Landschap (ZHL). In het nieuwe collectief nemen ook vertegenwoordigers van belangenorganisaties zitting, zoals de Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK), Natuurcoöperatie Krimpenerwaard en landbouworganisaties. 

Op deze wijze proberen de partijen gezamenlijk de natuurdoelen te halen. In de praktijk nemen de boeren het meeste werk voor hun rekening. 1100 hectare is van ZHL en 400 hectare van boeren of particulieren, de rest wordt erfpacht of eigendom van het collectief. Jaarlijks moet verantwoording worden afgelegd bij de provincie en over twaalf jaar moeten de natuurdoelen zijn behaald. Halverwege de periode wordt geëvalueerd of de gekozen aanpak werkt.

Voor boeren is het geen vetpot, zo staat vandaag in een artikel van Floris Bakker in Het Kontakt te lezen. Ze krijgen slechts kosten vergoed en zien natuurbeheer als onderdeel van de bedrijfsvoering. Verwacht daarom niet dat de Krimpenerwaard er plots anders uit gaat zien, zeker niet als de Oostvaardersplassen. Wel krijgen kruiden er meer kans en zullen er andere koeienrassen komen.

Lees meer »

Varen historische schepen op Open Monumentendag gaat niet door

Coördinator voor Open Monumentendag, Jan Suyderhoud van de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel, heeft kenbaar gemaakt dat het varen met historische schepen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september vanwege covid-19-maatregelen in het water valt. Net als voorgaande jaren was het de bedoeling om met diverse historische schepen tussen de bezienswaardigheden in kernen aan de rivier veerverbindingen te maken.

Deze keer was de primeur dat ook Gouda verbonden zou worden met de veren, zodat het hele getijdedeel van de rivier van Veerstal Gouda tot Vuykspark Capelle over water kon worden bereikt. Andere halteplaatsen zouden komen bij Korenmolen de Schelvenaer in Krimpen, de haven van Ouderkerk, Korenmolen Windlust op Kortenoord in Nieuwerkerk en de recreantenhaven in Gouderak.

De activiteiten worden georganiseerd door het samenwerkingsverband van ondermeer historische verenigingen, musea en erfgoedbeheerders aan het getijdedeel van de Hollandsche IJssel. Suyderhoud meldt tevens dat ook de geplande openingstellingen in Ouderkerk aan den IJssel niet doorgaan.

Vorig jaar was er veel belangstelling voor de vaartochtjes. Foto Rob Stolk Concepts©

Lees meer »

College moet motorrijders beter in de gaten houden

De meerderheid van de Krimpenerwaardse raad stemde in voor een motie dat het college ervoor moet zorgen dat er beter wordt gehandaafd tegen motoroverlast. Het college had eerder aangegeven dat de handhaving door andere prioriteiten niet mogelijk was, ondanks veel klachten van bewoners, die langs de populaire routes wonen voor motorrecreanten zoals de slingerwegen op de dijken langs de rivieren Hollandsche IJssel, Lek en de Vlist. Vanwege de coronamaatregelen werden de wegen voor dit verkeer afgesloten in de weekenden en tijdens feestdagen. Maar dat is geen optie als permanente oplossing. Burgemeester Roel Cazemier, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, opperde de gemeenteraad om in het politiebeleidsplan het overlast van motoren te prioriteren, zodat er wel meer controles kunnen worden ingepland op geluidshinder en verkeerd weggedrag.

Lees meer »

Struinen en Vorsen komt met 13 nieuwe wandelroutes

Goed nieuws voor de natuurliefhebbers en wandelaars. Struinen en Vorsen heeft in de Utrechtse Waarden – het gebied tussen Woerden, IJsselstein, Schoonhoven en Haastrecht – dertien nieuwe wandelroutes uitgezet die in lengte variëren van 7,6 tot 69 kilometer. Via de website StruinenenVorsen.nl  is de wandelkaart met 220 kilometer wandelpad al te downloaden. Binnenkort is hij ook in papieren vorm onder andere verkrijgbaar bij de toeristeninformatiepunten in de gemeenten die hieraan hebben meegewerkt: Oudewater, Montfoort, IJsselstein en Lopik. Ook de Provincie Utrecht droeg haar steentje bij aan de realisatie. Het advies blijft om te genieten, maar elkaar vooral de ruimte te geven.

Lees meer »

Twintig terrassen groter in Krimpenerwaard

Burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard maakte tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering bekend dat twintig horeca-ondernemers gebruik maken van de mogelijkheid om hun terras te vergroten. Daardoor kunnen ze met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel toch hun capaciteit behouden. Het kan alleen als dat goed gaat met de buren. De uitbreiding is toegestaan tot 1 oktober.

Lees meer »

Land art ook in Steenoven Klein Hitland?

Voorzitter Theo de Vlaming van de Nieuwerkerkse Stichting Steenovens Klein Hitland, een vrijwlligersorganisatie die zich inzet voor het behoud van het gelijknamige rijksmonument met vier veldsteenovens, toont nimmer gebrek aan inspiratie. De installatie die hij eerder in deze oven maakte van de gerooide populieren van de oude Hitlandselaan in Nieuwerkerk aan den IJssel moest het veld ruimen vanwege onderhoudwerkzaamheden. Hij heeft de populierenstammen een derde leven gegeven in deze installatie. Passanten kunnen vanaf de Groenendijk dit prachtige werk aanschouwen. Of dit wel of geen land art is, het sluit in ieder geval prachtig aan op de huidige expositie in de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant. Zo wordt het Hitlandgebied steeds rijker.

De fotocompilatie is te zien op de Facebookpagina van Stichting Steenovens Klein Hitland

Lees meer »

Strijd tegen verzilting is weer begonnen

Door de lage neerslag in Nederland, Frankrijk en Duitsand komt er niet voldoende water de Maas en Rijn af om het zoute zeewater buiten onze rivierendelta te houden. De Nieuwe Maas verzilt daardoor en als het langer duurt, net als voorgaande jaren het geval was, ook het getijdedeel van de Hollandsche IJssel. In de Lek is er nog wel voldoende zoetwateraanvoer. Het zoetwaterniveau in de polders wordt normaliter met water uit de Nieuwe Maas en Hollandsche IJssel op peil gehouden.

Verzilting van het oppervlaktewater vormt niet alleen een gevaar voor de flora en fauna in de achterliggende polders, maar ook voor de land- en tuinbouwbedrijven die het oppervlaktewater gebruiken voor hun gewassen. Het grondwaterpeil moet bovendien op niveau blijven om het rotten van de koppen van funderingspalen te voorkomen, die onder grondwaterniveau moeten blijven. 

Alternatieve routes

Daarom wordt vanaf nu via alternatieve routes water ingelaten en laat gemaal Schilthuis op het Oostplein in Rotterdam geen water meer in. De Ringvaart die als boezem dient voor de Prins Alexanderpolder en Zuidplaspolder kan door vernuftige omleidingen van Lekwater nu nog worden gevoed uit de Hollandsche IJssel. Met water uit de Ringvaart kan het gemaal Leemhuis-Stout de Rotte op niveau houden en daarmee het gebied dat normaal via gemaal Schilthuis wordt bediend. Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel richting Gouda verzilt, loost gemaal Verdoold in Gouderak zoetwater op de Hollandsche IJssel uit de Krimpenerwaard. Die waard wordt op zijn beurt gevuld met zoet Lekwater dat wordt ingelaten bij Bergambacht.

Kleinschalige Wateraanvoervoorziening

Als de situatie verergert, wordt ook de Kleinschalige Wateraanvoervoorziening (KWA) ingezet. Water uit de Lek bij Vreeswijk en het IJ (IJsselmeer) kan via gemaal De Aanvoerder uit het Amsterdam-Rijnkanaal worden ingelaten. Via de Leidsche en Oude Rijn, de Enkele Wiericke, het gekanaliseerde deel van de Hollandsche IJssel en Gouwe kunnen de diepe polders van Schieland en de Rijnlanden op peil worden gehouden. Met noodpompen kan dit met 15 kubieke meter per seconde. Deze oplossing heeft in 2018 zijn nut voor het eerst bewezen. Dit veroorzaakt wel hinder voor de scheepvaart.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is nu voor een natuurlijke doorstroming met net zoveel capaciteit bezig. Dit gebeurt door de kades bij Harmelen te verhogen, zodat de watergangen meer waterdruk leveren om de stroomsnelheid te verhogen. Daarvoor moeten ook bruggen worden verlengd bij Fort Wierickerschans en in Nieuwerbrug en komt er een nieuwe inlaat bij Haarrijn. Op die manier kan het zoetwater zonder vaarproblemen en zonder inzet van noodpompen worden gedistribueerd. Volgend jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Bronnen: hdsr.nl en www.hhsk.nl 

Lees meer »

Dijkleger gaat veenkades controleren

Het waterschap voor Schieland en de Krimpenerwaard zet half juni het dijkleger in om te helpen bij de controle van veenkades die door de aanhoudende droogte schade kunnen oplopen. De vrijwillige dijkwachten moeten vaste medewerkers helpen om eventuele scheuren bijtijds op te sporen, zodat er snel actie kan worden genomen. De maanden april en mei waren dramatisch droog, waardoor veel water uit het veen is verdampt. Er valt niet voldoende regen om dit te compenseren. De kades worden dan te licht, kunnen de waterdruk niet weerstaan en schuiven weg.

Lees meer »

Waterschap gaat illegale Amerikanen vangen

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat op op honderd plekken in het beheersgebied op jacht naar de Amerikaanse rivierkreeft om meer zicht krijgen in leefplekken, aantallen en soorten. Dit is om te peilen hoeveel invloed deze exoot op het watersysteem heeft.  Een onderzoeksbureau plaatst op elke onderzoekslocatie ruim tien kreeftenkorven met lokaas. Per korf wordt het aantal, de soort en de grootte van de kreeften die de volgende dag worden aangetroffen geregistreerd. Met deze gegevens hoopt het waterschap de risico’s beter te kunnen inschatten en  maatregelen te kunnen treffen met de verantwoordelijke instanties. Dit onderzoek wordt jaarlijks herhaald.
De Amerikaanse rivierkreeft komt van nature niet in Nederland voor. Met de invoer van de rode en andere Noord-Amerikaanse rivierkreeften is de zoetwaterkreeftenpest in Europa geïntroduceerd. De inheemse zoetwaterkreeft is hier niet tegen bestand en daarom in grote delen van Europa uitgestorven. Mede hierdoor heeft de rode rivierkreeft zich snel kunnen uitbreiden. Ze zorgen voor overlast omdat ze waterbodem omwoelen en holen graven. Waterplanten raken los en kades verzwakken en kalven af. Zo wordt de sloot troebel en komt er meer bagger in. De kreeften eten veel planten en dieren die hier van nature voorkomen en planten zich snel voort. Zo kunnen ze de ecologische balans verstoren en de biodiversiteit in gevaar brengen.

Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard | Foto CCO

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »