Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 19 2020

Japanse duizendknoop blijft woekeren

Het lukt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maar niet om de Japanse duizendknoop onder controle te houden. Evenals voorgaande jaren woekert de invasieve plant voort aan de oever van de Hollandsche IJssel, zoals op de foto die werd genomen aan de Groenendijk. Op de achtergrond de kerktoren van Ouderkerk.

Lees meer »

Hollandsche IJsselkering dicht voor voorjaarsbeurt

Jaarlijks wordt de Hollandsche IJsselkering schoongemaakt na het sotrmseizoen.  Zo ook deze week. Vanaf het water worden het sediment en de aangroei verwijderd. Door deze schonmaakoperatie gaat het staal en de corrosielaag langer mee. Het wegverkeer heeft er geen hinder van.

Lees meer »

Historisch tijdschrift Moerdregt krijgt meer formaat

Het laatste april-nummer van Moerdregt, het historische tijdschrift van de Historische Vereniging Moordrecht, bevatte een aantal boeiende verhalen en foto’s over de oorlogsjaren en de bevrijding. Onder meer over de boerderij van Van Velzen die te lijden had onder de bombardementen op de spoorlijn en waar mensen aanklopten die uit de treinen waren ontsnapt. Uiteindelijk staken de Duitsers de boerderij in brand. Piet Twigt schreef zijn verhaal over de tijd die hij als dwangarbeider in Duitsland heeft gewerkt. Ook het verhaal over Wiggert van den Heuvel die als lid van de Prinses Irenebrigade via de Normandische kust meehielp met de bevrijding van Europa.

Het historische tijdschrift wordt groter, zo meldt de website van de vereniging. Tot nu verscheen het op A5-formaat, maar vanaf het volgende nummer wordt het groter, om de foto’s nog beter tot hun recht te laten komen. Wie geïnteresseerd is in de historie, of de activiteiten van de vereniging een hart onder de riem wil steken, kan lid worden. Wie dat doet krijgt bovendien het boek Moordrecht van Toen t.w.v. € 12,50 cadeau. Meer vind je via www.historischeverenigingmoordrecht.nl 

Lees meer »

Ga voor pluche bij Isala Theater

Isala hoopt dat theaterliefhebbers een steentje willen bijdragen om het theater een hart onder de riem te steken. Daarom biedt ze een Pluche+lidmaatschap aan vanaf € 49,50 per jaar. De leden van dit abonnement krijgen straks voorrang bij de kaartverkoop en voordeel bij last-minuteaanbiedingen. Meer info www.isalatheater.nl 

Lees meer »

Fuiks maakte 1700 potten aspergesoep

Het Capelse restaurant Fuiks Eten & Drinken aan de Hollandsche IJssel heeft 12.000 asperges verwerkt tot 1.700 potten soep voor 2 personen. Mensen konden ouderen aanmelden bij wie inmiddels 600 potten gratis zijn bezorgd. Binnen 24 uur waren daar dan duizend aanmeldingen voor binnengekomen, meer dan de 600 waarop was gerekend. Als  er voldoende van de overige potten die 10 euro kosten, wordt verkocht, willen ze het initiatief om gratis potten bij ouderen te bezorgen verlengen.

Meer info www.fuiks.nl 

Lees meer »

Gouds evenementenbureau op de fles

Grand Canyon is failliet. Het bedrijf met twaalf vaste medewerkers, die in Gouda evenementen organiseerde, had te weinig vlees op de botten om de tegenslag van de Coronacrisis te overleven. Dat betekent een eind aan de vertrouwde jaarlijkse activiteiten waaaronder de schaatsbaan rond het Stadhuis op de Markt, de Gouda Beach Experience en de Roze Zaterdag. Ook was het bedrijf nauw betrokken bij de organisatie van de wekelijkse kaasmarkt, de haringparty en de Goudse VVV. Er is in de 25 jaar dat de onderneming bestaat te weinig gereserveerd, omdat alle winst in verbetering van de evenementen is gestopt, Daarvoor betaalt eigenaar Remko van der Hammen nu de tol. Of er een doorstart komt is nog niet bekend. Stijn Tielemans van AD.nl interviewde Van der Hammen.

Lees meer »

Campings bij Hekendorp zijn er klaar voor

De eigenaars van de camping Groen Geluk en De Boogaard in Hekendorp, halverwege Haastrecht en Oudewater, hebben er alles aan gedaan om te voldoen aan de anderhalvemeter richtlijn. Ze konden de afgelopen periode daarom gewoon openblijven voor gasten, als waren dat er niet veel. Bij Groen Geluk hebben ze een mobiele badkamer geplaatst. Ze denken er nu ook over om een tijdslot te maken op het sanitairgebouw zodat mensen er niet tegelijkertijd in kunnen. Er is ruimte genoeg op de campeerboerderij met 1,5 hectare terrein voor 35 plaatsen. Ze verwachten meer mensen die in eigen land op vakantie gaan, of moeders uit steden die met hun kinderen liever in de buitenlucht zitten zolang de scholen gesloten zijn.

Het bezoek aan De Boogaard laat nog te wensen over. Die zijn aan het puzzelen gegaan en kunnen zo’n dertig procent in plaats van 40 plekken verhuren om voldoende ruimte te garanderen. Normaal gesproken zitten ze vol in mei.

Landal Green Park in Reeuwijk neemt geen recreanten aan, die huisvest ziekenhuispersoneel voor het Groene Hart Ziekenhuis en zakelijke mensen. De huisjes hebben ieder apart sanitaire en kookvoorzieningen, dus qua maatregelen zijn daar geen problemen. De directie ziet verwacht geen problemen voor de vakantiegangers en ziet de zomervakantie vol vertrouwen tegemoet.

DeGouda.nl besteedt er deze week aandacht aan.

Lees meer »

Oudewaterse foto in landelijke WOII expositie

Vandaag verschijnen 100 foto’s die een oorlogsbeeld geven van de Tweede Wereldoorlog op www.in100fotos.nl Het is in het kader van de landelijke actie 75 Jaar Vrijheid. Deze foto rolde uit de selectie van Utrechtse foto’s die zijn ingezonden naar dit project. Deze Utrechtse selectie bestond uit 50 beelden die eerder tentoongesteld werden in Amersfoort en Stichtse Vecht. Vanwege de Coronacrisis kon een expositie in Rhenen en Utrecht niet doorgaan.

De foto van de kaalgeschoren dames werd gemaakt in de Kapellestraat in het toen nog Zuidhollandse Oudewater. Na de bevrijding werden vrouwen die een relatie hadden met Duitse militairen, publiekelijk te schande gezet. Ze werden uitgescholden voor ‘moffenmeiden’, ‘moffenhoeren’ en ‘moffenkleders’. Deze vrouwen en jonge meisjes werden uit hun huis gesleurd en op een boerenkar door de straten gereden, bespuugd, uitgescholden, besmeurd met hakenkruizen en in het openbaar kaalgeschoren. Er zijn daarbij ook vergissingen gemaakt. In dat geval kon er aanspraak gemaakt worden op een compensatie van 200 gulden. Vaak kozen ze niet voor een relatie omdat ze het Naziregime steunden, maar uit naïviteit, armoe, of om aan eten te komen.

De NOS zal vanavond na de Dodenherdenking een speciaal programma uitzenden over dit project NPO2 (20.35-21.25 uur).

Lees meer »
Week 18 2020

Zoek de IJsselsteen

Een leuke actie. Bedacht in IJsselstein ter ere van het 710 jarig bestaan, maar het is er een die beslist navolging verdient in andere IJsselgemeenten: zoek de IJsselsteen. Moeder en dochter Joke en Fleur van Rooijen bedachten deze speurtocht waaraan iedereen in IJsselstein kan deelnemen, jong en oud. De IJsselsteen verwijst naar het ontstaan van het kasteel IJsselstein waarvan alleen een toren rest in het Kronenburgplantsoen. De geel/zwarte kei waaraan een geplastificeerd briefje met uitleg is gehangen met QR-code van de Facebookpagina, heeft al heel wat plekken gezien, volgens weekkrant Zenderstreeknieuws, die er deze week aandacht aan besteedt. Het is de bedoeling dat de vinder hem meeneemt, op een volgende plek binnen de gemeente neerlegt en er daar een foto van maakt om die op de Facebookpagina te posten. Wie wil zien hoe dat werkt, kijkt naar FB IJsselstein. 

We vernemen graag wie zo’n speurtocht maakt in een andere gemeente.

Foto Facebook IJsselstein

Lees meer »

Gemeenten en waterschap eens over ontwikkeling Lopikerwaard

De vijf Lopikerwaard-gemeenten: Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein en Woerden hebben samen met het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) de ‘Regionale Omgevingsagenda Lopikerwaard 2040’ gemaakt. Provincie Utrecht heeft hier een rol bij gespeeld. Dit gaat over de ontwikkeling van wonen, werken, mobiliteit, energie en recreatie. Het geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkeling van de kernen en het polderlandschap. Het bestuur van het HDSR heeft het al overgenomen. Na vaststelling door de gemeenteraden moet het werken als bouwsteen voor de omgevingsvisies die in de gemeenten worden samengesteld in samenspraak met inwoners en maatschappelijke organisaties. 

Woningbouw
De agenda gaat uit van de ontwikkeling van circa 300 woningen in Lopik, 430 woningen in Montfoort, 700 woningen in Oudewater, 2.500 woningen in IJsselstein en 4.700 woningen in Woerden. Zowel binnen als buiten de huidige zogeheten 'rode contouren' moeten die worden gebouwd. Ook in vrijgekomen agrarisch gebied rond de woonkernen.

Recreatie
Het open en waterrijke landschap van het Groene Hart is ook voor inwoners van de stad Utrecht een belangrijk recreatiegebied. De Lopikerwaard-gemeenten willen daarom ruimte geven aan natuur en een bio-divers landschap, daarnaast aandacht besteden aan educatie. Verder zijn meer wandel- en fietspaden nodig met veilige oplossingen bij kruisingen met snelverkeer.

Vervoer
De regio is sterk auto-afhankelijk omdat het openbaar vervoer rond de kleine kernen niet rendabel is. Daarom moeten er OV-overstappunten in IJsselstein en Woerden komen en het regionaal fietsnetwerk worden versterkt.

Werk
De Lopikerwaard-gemeenten willen ruimte voor de lokale maakindustrie en de agrarische sector die historisch verbonden is met het landschap. Samen met andere overheden en betrokken boeren willen ze werken aan kringlooplandbouw. 

Energietransitie
De vijf gemeenten wekken in hun gebied voldoende energie op om in de eigen behoefte te voorzien. Daarnaast willen ze in U16 verband de steden Utrecht en Nieuwegein in hun energiebehoefte voorzien, mits die steden alle eigen mogelijkheden volop hebben benut. De benodigde energieinstallaties moeten dan wel in het landschap passen en de lokale inwoners moeten er ook van kunnen profiteren.

Lees meer »

Geen doorgang Gouwe komende zondag en dinsdag

De zomerbedieningstijden beginnen normaal gesproken op 1 april, maar om te besmetting door COVID-19 van medewerkers te voorkomen blijven de wintertijden voor de bruggen en sluizen in Zuid-Holland gehandhaafd tot het kabinet de maatregelen afschaalt. In dringende gevallen kan in overleg van de vastgestelde bedieningstijden worden afgeweken. Zo blijven de vaarwegen beschikbaar voor scheepvaartverkeer.

Zaterdag 2 mei is de bediening van sluizen en bruggen in Zuid-Holland van 9.00 tot 13.00 uur. Voor de Gouwe is de bediening van 6.00-18.00 uur (Julianasluis van 5.00-19.00 uur).  Op zondag 3 mei is er geen bediening. Dat geldt ook voor Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei. Maandag 4 mei is de bediening van 6.00 uur tot 24.00 uur op de Gouwe.

Lees meer »

75 jaar Bevrijding in Montfoort in de etalage

De Stichting Oud Montfoort (SOM) wilde 4 en 5 mei de deuren openen van hun nieuwe onderkomen in de Keizerstraat met een expositie over 75 jaar Bevrijding. Het coronavirus gooit dat in de war, maar SOM gooide niet de handdoek in de ring. De expositie vindt nu plaats in de etalage van het voormalige winkelpand. Er staan panelen met foto’s uit de oorlogsjaren, zoals van voedseldroppings. Ook liggen er voorwerpen uit die tijd, zoals een knijpkat (door handenergie aangedreven lamp), radio, carbidlampen en een jerrican. De raamexpositie is tot 1 juni te bezichtigen. 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »