Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 17 2020

Gemeente Zuidplas zonder zenders tijden coronacrisis

Omroep Zuidplas heeft afgelopen vrijdag de stekker eruit getrokken, omdat het Commissariaat voor de Media heeft bepaald dat Zuidplas-FM de komende vijf jaar zendgemachtigde mag zijn in gemeente Zuidplas, terwijl deze nieuwkomer nog niet klaar is om te starten. Geen lokaal nieuws meer op de buis of radio dus. Een ongelukkiger moment had niet kunnen worden gekozen voor zo’n bruuske overgang. Tijdens deze coronacrisis moeten  immers alle zeilen worden bijgezet om de laatste maatregelen van de gemeente onder een zo breed mogelijk publiek te kunnen verspreiden. Vooral veel ouderen gebruiken de radiozender achter de kabelkrant om te horen wat er speelt. Dit is nu niet mogelijk.

Het mediabedrijf achter Zuidplas-FM, dat ook Gouda-FM, Gouda TV en Weekblad deGouda exploiteert, zal zich volgens de website van Gouda-FM de komende maanden beraden over de manier waarop ze invulling gaat geven aan de programmering. Tot het zover is, is er radiostilte.

 

De website geeft nog geen informatie: Screenshot Zuidplas.fm

Lees meer »
Week 16 2020

Samen eten of borrelen met virtuele gasten

Als je gedwongen thuis zit met je gezin kun je het toch nog wel extra gezellig maken tijdens een verjaardag of in het weekend? Met de formule Samen thuis uit eten, wil Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel deze periode overbruggen en tegelijkertijd misschien een nieuwe markt creëren voor de toekomst. Ook een idee voor werkgevers die met thuiswerkers te maken hebben.

Bedrijfsleider Erwin de Visser: ‘We hebben bedacht dat je het ook op een andere manier gezellig kunt maken als je fysiek niet samen kunt komen of uit kunt gaan. Dan moet je van de nood een deugd maken of misschien een nieuwe trend zetten,’ zegt hij lachend. 

‘Hoe leuk is het om samen te borrelen, of dezelfde dingen te eten tijdens een videoconference met vrienden of familie? Ik zie het wel zitten: je organiseert een videochatparty en eet met zijn allen iets culinairs dat je niet een twee drie zelf zou maken, of snaait lekker uit precies hetzelfde borrelpakket. Dat geeft binding, saamhorigheid en je praat over dingen, waar je het normaal niet over hebt, want wie vindt wat lekker? En hoe kun je het mooi presenteren?

Hetzelfde kun je doen tijdens een videomeeting met je familie en vrienden tijdens een verjaardag, tijdens een vergadering of als alternatief voor een bedrijfsfeestje, vooral veel gedwongen thuiswerkers zullen dat zeker waarderen. Je kunt net zoveel mensen uitnodigen om tegelijk mee te doen als je wilt!’

Om die reden maken we, behalve de culinaire  gerechten met presentatietips en bijpassende wijnen, ook feestelijke complete High Tea- en borrelpakketten. Voor Koningsdag maken we speciale Woningsdag borrelboxen, inclusief een flesje wijn of bierpakket.’

De pakketten worden kant-en-klaar gemaakt voor ophalen of bezorging. Sommige gerechten moeten een paar minuutjes worden opgewarmd of afgebakken.. Heeft u vragen of ook een idee? Bel gerust 0180-323 414.

Fotobijschrift: Erwin de Visser: ‘Je kunt door videoconferencing ook gezellig samen eten of borrelen zonder fysiek bij elkaar te komen.’

Lees meer »

Rechtstreex doet nu goede zaken

Het Reformatorisch Dagblad schreef over Michel en Lisette van Capellen. Zij verkopen streekproducten in het rijksmonument Gemaal Reinier Blok, Breekade 2 in Krimpen aan den IJssel. Hun winkel is afhaalpunt van Rechtstreex, een Rotterdams initiatief om de lokale voedselketen te stimuleren. Ook hier zien ze dat in deze crisisperiode de belangstelling voor lokale producten enorm is toegenomen. Met meer dan de helft om precies te zijn. Rechtstreex biedt in de regio Rotterdam via een website de producten aan voor lokale boeren. Die krijgen zo een hoger bedrag voor hun producten en zorgen er zelf voor dat het bij de afhaalpunten terecht komt. Wat tot en met woensdag wordt besteld kan op vrijdag en zaterdag worden afgehaald. De klant krijgt de factuur thuisgestuurd.

De familie van Capellen levert nu ook producten van toeleveranciers van de horeca die met hun producten blijven zitten, denk aan krekelburgers, oesters en linzensoep. Bezoekers kunnen en passent een blik werpen op het prachtige pand. Het gemaal is van stedenbouwkundige waarde als markering van een eeuwenoud lozingspunt in het landschap en maakt functioneel en visueel onderdeel uit van de historische structuur van het gebied.

Ook Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312 is een afhaalpunt van Rechtstreex

Lees meer »

Waterberging voor natuurgebied Nesse gesaboteerd?

In natuurgebied de Nesse, vlakbij Berkenwoude, is in het paasweekende een stuw vernield van een terrein van 250 hectare waar in de afgelopen maanden regenwater was opgeslagen. De Stichting Zuid-Hollands Landschap die beheerder is van het natuurgebied, heeft met het waterschap aangifte gedaan bij de politie. De stuw aan de Nesse Tiendweg was speciaal aangelegd om een waterbuffer te maken waarmee graslanden vochtig gehouden kunnen worden tijdens het broedseizoen van weidevogels. Het gebied dreigt te verdrogen. Met een noodpomp wordt daarom oppervlaktewater in het gebied gepompt.

Foto: trekker met noodpomp (HHSK)

Lees meer »

Sluiting dreigt voor Museum IJsselstein

De Stichting Museum IJsselstein heeft de cultuurwethouder van de gemeente IJsselstein laten weten dat het museum haar deuren zal moeten sluiten als de gemeente op korte termijn financiëel geen zekerheid kan bieden over de toekomst. De stichting heeft voor de programmering van 2021 opnieuw 250.000 euro nodig, net zoveel als ze de afgelopen vier jaar jaarlijks kon inzetten. Het jaar daarop is 50.000 euro meer nodig voor een nieuwe museumdirecteur die de taken van de afscheidnemende Bert Murk moet gaan overnemen. Hij heeft er dan tien jaar opzitten als onbezoldigd directeur. De gemeente wil wel een overeenkomst voor 2021 aangaan, maar niet voor een langere periode. Hiervoor wil ze eerste een nieuwe cultuurnota afwachten.

Een eenjarige overeenkomst is volgens de stichting echter geen optie, omdat het museum continuïteit moet kunnen bieden om haar doelstellingen te verwezenlijken. Voor de verzelfstandiging in 2012 kostte het Stadsmuseum IJsselstein de gemeente nog 4 tot 5 ton per jaar. Vergelijkbare Nederlandse musea krijgen 6 ton per jaar. De stichting, die ervoor heeft gezorgd dat het museum veel in de belangstelling is geweest, is zeer teleurgesteld in de opstelling van de gemeente en serieus van plan te stoppen als de gemeente niet snel duidelijkheid geeft. Het museum biedt werk aan vier freelance professionals en er zijn tachtig enthousiaste vrijwilligers in touw. Het vervult vele functies: ze toont niet alleen bijzondere kunst en de cultuurhistorie van het stadje, maar verzorgt ook educatieve projecten en activiteiten die erop gericht zijn om banden te creëren binnen en begrip voor alle geledingen van de samenleving. Door de eigenzinnige aanpak heeft het museum, ondanks zijn ruimtelijke beperkingen, een groot aanzien verworven.

Meer over het museum dat nu helaas vanwege de Coronacrisis is gesloten www.museumijsselstein.nl 

Foto: Museum IJsselstein

Lees meer »

Ook COVID-19-tegemoetkoming voor beheerders rijksmonumenten

Eigenaren die inkomsten uit rijksmonumenten missen, waarmee ze normaliter monument in stand houden, komen ook in aanmerking voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Ondernemingen die bij de Kamer van Koophandel de SBI-code 91.03 hebben (monumentenzorg) kunnen een aanvraag doen. Dit is het resultaat van overleg door Kunsten ’92 en Nederland Monumentenland, vertegenwoordigd door Marlo Reeders, en de Federatie van Instandhouding Monumenten (FIM) en andere erfgoedorganisaties, vertegenwoordigd door Martine van Lier, met Minister van Engelshoven.

Organisaties die een monument beheren met inkomsten uit verhuring of bezoekers, zien hun exploitatiecijfers teruglopen. Daardoor ontstaat er een tekort voor het beheer en de instandhouding van het momenten, met alle risico’s van dien. Een tegemoetkoming voor personeelskosten zet qua lastenverlichting vaak geen zoden aan de dijk, omdat er vooral met vrijwilligers wordt gewerkt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, dat ondermeer musea vertegenwoordigd, is op verzoek van Minister van Engelshoven extra uitgebreid om de schade voor de cultuur en erfgoed in beeld te brengen. ‘Erfgoedondernemers zijn over het algemeen gewend hun eigen broek op de houden, maar kunnen extra hulp nu goed gebruiken. De meesten zullen voldoende hebben aan een overbruggingskrediet of renteloze lening wat later kan worden terugbetaald,’ meent Reeders.

Bron www.Erfgoedstem.nl 

Lees meer »

Lammetjes te over

Veel is stilgevallen door de coronacrisis, maar het het leven op de boerderij gaat gewoon door. Voor wandelaars een genot om te zien: lammetjes. Heel veel lammetjes. Deze foto is gemaakt vanaf het wandel/fietspad tussen de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel en het spoorwegviaduct achter de voetbalvelden.

Lees meer »

Provincie wil meer woningen per vierkante meter

Provincie Zuid-Holland heeft een quickscan laten verrichten naar de mogelijkheid om woningen dichter op elkaar te zetten. Daardoor kunnen de komende twee decennia 90.000 meer woningen kunnen gebouwd binnen de bestaande kernen en profiteren van de aanwezige voorzieningen. Er is gekeken naar huizen die met de achterkant tegen elkaar kunnen staan of driehoog appartementengebouwen in plaats van rijtjeswoningen, en minder parkeerplaatsen per woning. Drie nieuwe VINEX-locaties kunnen worden geschrapt als eenderde van de mogelijkheden op de nieuwe manier wordt ingevuld, dus 30.000 woningen. De provincie wil met bebouwing in hogere dichtheid de bouw versnellen, mobiliteit verduurzamen en de leefomgevingskwaliteit verbeteren. Een manier om dit te bereiken is door 'prikkels in de grondprijssystematiek'.

Of dit gevolgen heeft voor de nieuwe dorpskern die in Zuidplas moet verrijzen is niet bekend.

Bron www.Zuid-Holland.nl 

Lees meer »

Bijenvolkje op bijeneiland al actief

De honingbijen op het zogenaamde bijeneiland aan de Hoofdweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn al aardig actief met het verzamelen van pollen. De korven van de ZZZZuidplasbijtjes zien er landelijk uit, maar blijken deels gemaakt van flexibele electriciteitsbuis. Ze huisvesten aardig wat kolonies van imker Cor Bos die graag meer informatie hierover wil geven via telefoon 06-23274362.

Lees meer »

Lokale producenten in beeld

Voor wie in het kader van duurzaamheid of lokale betrokkenheid liefst bij lokale producenten koopt is de site www.steundeondernemer.nl een aanrader. Daar staan kwekerijen en boeren, ook bij ons uit de regio, die van huis uit verkopen. Planten, bloemen, kaas, vlees, groente of fruit. Ken je een bedrijf dat er nog niet bij staat, dan mag je die zelf toevoegen.

Lees meer »

Stichting Molen Kortenoord nog steeds op zoek naar voorzitter

Sinds Rien Maaskant vorige jaar november is teruggetreden als voorzitter van Stichting Molen Kortenoord, heeft secretaris Robert Rosbergen het voorzitterschap ad interim op zich genomen. De stichting die zich bezighoudt met het behoud en de exploitatie van Molen Windlust met aanlegsteiger aan de Hollandsche IJssel, is daardoor alweer een tijdje op zoek naar een nieuwe voorzitter. De stichting bestaat inmiddels 20 jaar. Ze heeft het niet alleen voor elkaar gekregen dat de molenstomp nieuwe leven werd ingeblazen, maar ook dat de korenmolen al 15 jaar productie draait en nu fungeert als levend museum, waar veel bezoekers van kunnen genieten.

Gelukkig kan de stichting bouwen op veel vrijwilligers die de molen niet alleen letterlijk draaiend houden, maar die wekelijks ook in touw zijn als gids, bemanning van de molenwinkel en theeschenkerij. Wie hart heeft voor dit rijksmonument en als vrijwillig bestuurder de belangen van de stichting wil behartigen bij overheden, molenorganisaties en ketenpartners, wordt gevraagd een e-mail te sturen naar RobertRosbergen@ziggo.nl 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »