Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 50 2020

Schieten van carbid wordt ’m niet

Carbidschieten wordt vooral op het platteland veel gedaan, zeker met oud en nieuw. Door water op een brok van dat spul te gieten ontstaat het gas acetyleen dat kan worden ontstoken. Per kilo 309 liter gas. Als dat explodeert in een melkbus, ontstaat er een enorme knal. En dat is niet zonder gevaar. Door het vuurwerkverbod loopt het nu storm bij de verkopers van dit goedje dat in een carbidfabriek wordt gemaakt van cokes en gebrande kalk. Dit jaar heeft een aantal gemeenten het geheel verboden. Capelle, Zuidplas en Gouda melden zich al als gemeenten die er een stokje voor steken. De APV zal daarvoor moeten worden aangepast. Binnenkort wordt waarschijnlijk goedgekeurd door de gemeenteraden...

In Krimpen aan den IJssel werden vorig jaar plekken aangewezen waar het gecontroleerd mocht. De Krimpenerwaard roept mensen op die van plan zijn met carbid te gaan knallen om zich te melden voor een vergunning, deze kan daarna worden ingetrokken als daar aanleiding toe is. Het idee erachter is dat dit jaar de ziekenhuizen moeten worden ontzien. Carbidschieten staat sinds 2014 als Nederlandse traditie op de lijst van cultureel erfgoed. Carbid, of calciumcarbide, wordt gebruikt als gewasbeschermer in de land- en tuinbouw en is een populair alternatief voor vuurwerk omdat het niet onder dezelfde wet- en regelgeving valt. Vroeger waren er lantaarns die op carbid brandden.

Lees meer »

Historische omgevingskaart 500 jaar oud

Deze bijzondere manuscriptkaart in de collectie van Streekarchief Midden-Holland bestaat dit jaar 500 jaar! Ter gelegenheid van dat jubileum brengt het streekarchief de kaart nu uit als A2-poster en te koop voor € 7,50. De kaart, waarop ondermeer de Hollandsche IJssel is afgebeeld, werd in 1520 opdracht van Gouda gemaakt door Pieter Crabeth. Het laat schetsmatig het rivierenlandschap in onze regio zien met de steden Gouda, Schoonhoven, Dordrecht, Alphen, Rotterdam, Woerden en Oudewater. Veel dorpen zijn terug te vinden aan de hand van de kerken. Krimpen aan de IJssel ontbreekt nog en Nieuwerkerk was niet de moeite waar om af te beelden, het was immers per schip niet bereikbaar. Kortenoord staat er daarentegen wel op.

Glazenier en schilder Pieter Crabeth uit Cuyk, vestigde zich rond 1511 in Gouda. Hier werden zijn zonen Dirck en de wereldberoemde kunstenaar Wouter Crabeth geboren. Zij maakten een deel van de prachtige Goudse Glazen in de Sint Janskerk.

De kaart klopt niet in verhouding, de driepuntsmeting moest nog worden toegepast. De bovenkant ligt ook niet in het zuiden, dat werd pas veel later gebruikelijk. De afbeelding lijkt gebaseerd op de oudste kaart uit de collectie van het streekarchief uit 1498 waarop oplossingen staan om de verzanding van de Hollandsche IJssel tegen te gaan, een probleem dat nooit is opgelost. Beide kaarten laten veel dezelfde details zien, zoals de IJsseldam in de 13e eeuwse aftakking van de Lek, die de verzanding veroorzaakte. Verder bruggen, molens en waterlopen die uitkomen op de rivieren. In 1993 werd de kaart gerestaureerd en gedigitaliseerd, zodat u op de kleinste details kunt inzoomen op onze website www.samh.nl of op de poster thuis. De collectie van het Streekarchief is ondergebracht in Moordrecht.

Het formaat is 59,4x42 cm en is voor € 7,50 verkijgbaar in de pop-upwinkel van Kruim in de Chocoladefabriek in Gouda, of via de webshop.

Lees meer »

Steenovens Klein Hitland krijgt bezoekerscentrum

De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om een ton te investeren in een nieuw bezoekerscentrum in Rijksmonument Steenovens Klein Hitland aan de Hollandsche IJssel in Nieuwerkerk aan den IJssel. Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) zet zich al zes jaar in om een passende herbestemming te vinden voor het fabriekscomplex waar eeuwenlang ijsselsteen werd gebakken. Het bezoekerscentrum moet komen in de linker turfschuur van de steenoven die in de 80er jaren werd gerestaureerd. De overige drie open veldsteenovens werden in 2009 hersteld tegen verder verval.

Aanvankelijk wilde de SSKH het beheer van het gemeentecomplex niet op zich nemen, maar slechts zoeken naar passende gebruikers. Dat was vergeefs. Intussen organiseerde het bestuur wel de nodige activiteiten om de ovens in beeld te brengen. Nadat de ambitieuze plannen werden afgeblazen van de projectgroep Hollandsche IJssel Meetingpoint (HIJM), die er een ecomuseum en horecavoorzieningen wilden realiseren, besloot De SSKH het complex zelf in beheer te nemen en aantrekkelijker te maken voor bezoekers en vrijwlligers.

Ze wil voorzieningen treffen in de linkerturfschuur, zoals toiletten en verwarming. Ook wordt de schuur geschikt gemaakt voor educatieprojecten. Met de totale verbouwing is zo’n 2,6 ton gemoeid, waarvan door sponsors is al 40 mille toegezegd.

Nu meer dan de helft wordt gefinancierd, verwacht het bestuur van SSKH uit andere fondsen voldoende bijdragen te kunnen krijgen om de rest te bekostigen. Ook al heeft de stichting nog geen concreet plan overlegd, cultuurwethouder Jan van Beek heeft er het volste vertrouwen in dat de toegezegde ton goed terecht komt.

Lees meer »
Week 49 2020

Goudse Verzekeringen stort 75 mille in Fonds Gouda750

De eerste hoofdsponsor voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda heeft zich gemeld. Goudse Verzekeringen doet 75.000 euro in het zakje van Fonds Gouda750, waar de gemeente ook aan bijdraagt. Het is de bedoeling om het feest van april tot en met september 2022 te vieren. Een feest der herkenning met veel plannen. De gemeente roept inwoners en ook andere bedrijven op om bij te dragen om de stad nog inspirerender, mooier en leuker te maken. Meer op www.gouda750.nl.

Het fonds wordt bestuurd door voorzitter Hans de Leeuw, secretaris Gea Witvoet (Hof Hoorneman Bankiers) en penningmeester Geert Bouwmeester (Goudse Verzekeringen). Het is de bedoeling die de gelden die via crwodfunding en sponsoring worden ontvangen worden verdeeld over de aangemelde projecten. Wie een idee heeft en aanspraak wil maken op een financiële bijdrage, kan zich via de site melden.

Lees meer »

Hologram vertelt fietsers licht aan te doen

Haastrecht kreeg de primeur van Nederland: een hologramprojector die fietsers die zonder licht rijden maant voor goede verlichting te zorgen. Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpnerwaard viel de eer te beurt om het apparaat in werking te stellen. Het is onderdeel van de Licht-AAN campagne van N228 Veiliger en Regionaal Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. De dagen, tijden en plekken om een gratis verlichtingscheck en reparatie te laten verrichten vind je via deze link.

 

Lees meer »

Trailer Gouda bij Kaarslicht

Omdat Gouda bij Kaarslicht niet door kan gaan maakt Theaterbakkerheij een unieke film, met in de hoofdrol kinderburgmeeester Ruben Mourik die de binnenstad van Gouda van kaarsen moet voorzien om de 65e editie van Kaarsjesavond te redden. Gaat dat hem lukken? Vrijdag 11 december om 1900 wordt de film vertoond op TV West. Hier vast een voorproefje...

Lees meer »
Week 48 2020

Denk mee over windmolens en zonneparken in je achtertuin

De regio Midden-Holland moet plaats gaan bieden aan energieopwekkingscentrales die in totaal 0,435 Terrawattuur aan energie kunnen opwekken. Dat zouden 67 mega-windmolens kunnen zijn of een gebied van tegen de vijf en halve vierkante kilometer vol zonnepanelen. Dit moet ook ergens in de gemeenten Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Gouda en Waddinxveen gebeuren. Bewoners van deze Regio Midden-Holland wordt gevraagd mee te denken om een regionale energiestrategie (RES) op te stellen. Ook de bewoners van Gouda, waar weinig plaats is voor voor dergelijke centrales. De kans dat die met ideeën komen die nadelig uitpakken voor bewoners van de plattelandsgebieden is groot, dus die moeten zeker ook hun stem laten horen. Er zijn nog heel wat daken van bedrijven, appartementencomlexen en nutsinstellingen die nog onbenut. Waar het plaatsen van zonnepanelen alleen maar winst kunnen opbrengen. Misschien zijn er mensen die out-of-the-box willen denken en een oplossing weten om de getijden in de Hollandsche IJssel te benutten om stroom op te wekken. Ideeën zijn welkom, dus schroom die niet te delen via resmiddenholland.nl 

Lees meer »

Knuffelteckel Teun, wie wil hem niet?

Het was een idee van medewerker Lianne van social enterprise Ortho Innovatief in Nieuwerkerk aan den IJssel: teckel Teun. Een knuffelbeest gemaakt van restafval van de maatwerk ortopedische zitoplossingen die het bedrijf produceert. Teun werd niet alleen de mascotte van het bedrijf, maar is zo populair geworden dat het een eigen leven is gaan leiden. In de werkplaats op de Vijf Boeken is inmiddels een werkplaats ingericht waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de unieke knuffels maken van restafval. Echt handwerk en allemaal anders. Wie een teckel Teun kan gebruiken mag er een vragen...

Arie van Tienhoven die samen met zijn vrouw Brigitte leiding geeft aan deze social enterprise, denkt graag uit de box en is dolenthousiast over het feit dat ze met zelfs met het afval van hun productieproces mensen blij kunnen maken. ‘Op de eerste plaats krijgen de klanten die een maatwerk zitoplossing afnemen, zo’n knuffel die een steuntje in de nek is. Het past in de filosofie van ons bedrijf, zoveel mogelijk circulair werken. Zo worden nieuwe en aanpassingen van rolstoelen bijvoorbeeld, waar mogelijk gedaan met gebruikte onderdelen. Niet alleen kostenbesparend, maar ook goed voor het millieu. De zitschaal wordt na metingen en een analyse van de beste zithouding, met een robot perfect op maat uit schuim gesneden en daarna met de hand gestoffeerd. Waar mogelijk werkt het bedrijf met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees meer »

Steinse Groen krijgt nestelwanden voor ijsvogel

De komende periode wordt er druk gewerkt om het recreatiegebied Steinse Groen dat onderdeel is van de groene corridor Reeuwijkse Plassen - Hollandsche IJssel - Krimpenerwaard bij Gouda Goverwelle ‘natuurlijker’ te maken. Er worden drie wanden gemaakt waarin ijsvogels kunnen nestelen, de oevers van twee sloten worden wilder gemaakt bij de Tiendweg komt een loopplank, zodat dieren makkelijker het water in en uit kunnen. Het gebied wordt daarmee bever- en ottervriendelijk gemaakt. Voor ringslangen worden broeihopen aangelegd en stokken grond worden omgewoeld en ingezaaid met inheemse planten en bloemen...

Al is het een smal gebied, de bevers en otters kunnen het gebruiken om te migreren tussen de Biesbosch en het IJsselmeer. Ook de waterspitsmuis, de groene glazenmaker (libellensoort) en de rugstreeppad kunnen hier gebruik van maken. De werkzaamheden beginnen aan de Steinsedijk bij de Hollandsche IJssel en schuiven vervolgens richting het noorden. Veenweiden Gouwe Wiericke verwacht dat de klus in maart geklaard is.

Lees meer »

NRD voor de MER na vaststelling VKA KIJK

Dat de vereenvoudiging van taalgebruik bij publieke instanties nog niet overal wordt toegepast, toont waterschap Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard wel aan met een fraai staaltje proza over het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). Het nieuwsbericht over deze versterkingsoperatie van de dijk tussen Gouda en Krimpen aan den IJssel, dat 16 november het daglicht zag op de website van het waterschap, staat vol afkortingen en terminologie waar een niet ingewijde geen soep van kan koken. Na bestudering blijkt dat de boodschap is dat de komende maanden wordt bestudeerd wat op detailniveau nodig is, nu de voorkeursaanpak (VKA) per dijksectie is geformuleerd. Er moet nu worden vastgesteld wat voor impact de beoogde aanpak heeft. Dit gaat niet alleen over de omgeving die op sommige plekken grondig verandert, maar ook wat benodigde werkzaamheden voor gevolgen hebben op het milieu. Dat alles is weer nodig voor de milieueffectrapportage (MER) waar de Omgevingswet om vraagt. Het waterschap heeft voor dit document een naam met bijpassende afkorting bedacht: Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Zodra deze NRD klaar is, krijgen belanghebbenden zes weken tijd om daar hun plasje over te doen. Wanneer het allemaal voldoet aan de milieueisen en geen ander er procedureel een stokje voor steekt, kan de NRD worden geïntegreerd in de VKA voor een verdergaand plan van aanpak.

Pogingen van de door de omliggende gemeenten in het leven geroepen stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, die deze werkzaamheden wilde aangrijpen om plannen in te breien die de waterrecreatie en vrijetijdseconomie ten goede komen, zijn gestrand. Noch het waterschap, noch de betrokken gemeenten willen daarin investeren. Ook Rijkswaterstaat ligt dwars, want die ziet leeuwen en beren voor de veiligheid van waterrecreanten vanwege de drukke beroepsvaart op dit traject. De dijken worden zo dus wel krachtiger, maar niet veel aantrekkelijker.

Lees meer »

Mallemolen houdt 24-uurs marathon

De Mallemolen aan de Moordrechtse Tiendeweg 3 in Gouda gaat 24 uur non-stop draaien. De Goudse Molenaarsvereniging viert zo het feit dat de molen nieuwe zeilen heeft gekregen. Vrijdag 16.00 uur is de start. Via de sociale media-kanalen gaat de Vereniging van Goudse Molenaars zoveel mogelijk mensen bij dit evenement betrekken, omdat het fysiek bijwonen op dit moment niet mogelijk is. De zeilen werden vorige week tijdens een speciale instructiedag voor leerling molenaars aangebracht...

De molen van de gemeente Gouda is een grondzeiler en bemaalt de wijk Korte Akkeren. Hij werd in 1804 gebouwd door Leendeert van der Starre uit Zevenhuizen. Een eeuw later nam een machinaal gemaal de klus over en werd hij buiten gebruikt gesteld. In 1907 werd de Malle Molen ontmanteld en omgebouwd tot woonhuis van de machinist van het gemaal. Tien jaar geleden ging er een andere wind waaien werd hij in oude glorie hersteld en kreeg hij opnieuw een bemalingsfunctie voor het gebied dat er sinds het ontstaan van de Oostpolder heel anders is gaan uitzien. Nu maar hopen dat het vrijdag en zaterdag waait.

Foto www.goudsemolens.nl 

Lees meer »

Jongerentheater Quint zoekt acteurs en figuranten voor My Roots

Heb je affiniteit met film en acteren? Dan kan Jongerentheater Quin uit Capelle je goed gebruiken voor de film My Roots die ze wil maken. Jaarlijks maakt de theatergroep een jongeren- en familievoorstelling met jongeren uit deze regio. My Roots gaat over een 16-jarig meisje dat aan de armoede wil ontsnappen. Er zijn voor de film nog 14 jongeren en 10 volwassenen nodig met diverse culturele achtergronden. De meeste rollen kosten drie tot acht dagdelen. Er zijn vier rollen die wel de nodige tijd kosten. Lijkt het je wat, dan kun je je voor 5 december melden via jongerentheaterquint.nl. Voor met informatie: secretariaat@jongerentheaterquint.nl 

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »