Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 46 2020

Zes struikelstenen gelegd in Krimpen aan den IJssel

In Europa liggen inmiddels al meer dan 75 duizend stolpersteine- of sturikelstenen voor de huizen waar mensen hebben gewoond die zijn omgekomen dor nazi-overheersing. Op de steentjes staat informatie over de overledene. Het is een initiatief van kunstenaar Duitser Gunter Demnig. Burgemeester Martin Vroom van Krimpen aan den IJssel heeft zes van deze steentjes gelegd  Met deze steentjes worden de Krimpense slachtoffers herdacht. Op het mssingplaatje is ook te zien waar het slachtoffer is omgebracht. Wie ze wil bezoeken, ze zijn te vinden aan de IJsseldijk 338-340, Kruisstraat 13, Koning Wilhelminaplein 3, Waalstraat 46, Poldersedijk 4 en Schaardijk 21. Maar liefst 258 Stolpersteine liggen in Gouda, waarvan 56 voor de bewoners van het voormalig Joods Bejaardentehuis aan de Oosthaven. Daar komen er de komende jaren nog 128 bij. Op de foto negen stenen die in Gouda bij de Ridder van Catweg 61 liggen (Jeufdfarm Catharinehoeve). In Oudewater liggen er drie.

Lees meer »

Stemmingmakerij over ontslag medewerkers Goudse Schouwburg

DeGouda.nl van 7 november pakt uit met het verhaal dat directeur Tineke Maas van de Goudse Schouwburg de twaalf medewerkers die in juli zijn ontslagen vijf minuten gaf om hun spullen te pakken en het pand te verlaten. Onder hen mensen die er tien  tot vijftien jaar hadden gewerkt. Bovendien moesten de medewerkers om voor een ontslagvergoeding in aanmerking te komen, tekenen voor zwijgplicht.  Volgens een andere bron van DeGouda waren al eerder twee financieel medewerkers vervangen door twee duurdere externe krachten. Alle financiële consequenties die dit met zich meebrengt komen ten laste van de schouwburg, zo meldt de redactie. Dit laatste wordt in het licht gezien van de twee ton die de schouwburg van de gemeente kreeg om de coronacrisis door te komen. Het overleven van de culturele sector is een ding, dat is zeker, maar om zo ongenuanceerd naar buiten te brengen dat er dingen fout zijn gegaan maakt het er voor de betrokkenen van het meest gastvrije theater van Nederland niet vrolijker op.

Op 24 juli schreef het AD al uitgebreid over het ontslag van de betrokken medewerkers. Ook Omroep West besteedde er aandacht aan. Maas maakt overduidelijk dat ze het betreurt dat de contracten moesten worden beëindigd en ze hoopte dat er weer ruimte komt na de crisis om terug in dienst te keren. Het ging overigens niet alleen om medewerkers van de schouwburg, maar tevens om medewerkers van Cinema Gouda.

Het bedrag van de gemeente was voorwaarde om het dubbele van de overheid te kunnen krijgen. Hiermee konden de directe schulden worden voldaan die ondermeer het gevolg waren van overkoepelende afspraken over betaling aan artiesten die niet konden optreden. Maas heeft dat uit en te na uitgelegd, ook in de Goudse Post. Ook op de website van het theater zelf staat duidelijk wat er speelt. Van drie mensen die eerder afscheid was genomen, liep het kontrakt af, of ging het om iemand die een andere baan had gevonden. Die functies zijn niet opnieuw ingevuld. Er staan nog steeds 75 mensen op de payroll van de organisatie.

Het is duidelijk dat de directie en de overgebleven mensen van de schouwburg alle zeilen bij moet zetten om te overleven. Het ontslag van personeel waar tijdelijk niets voor te doen is, is een zure maar een legitieme keuze die voorkomt dat alles omvalt. Dat er door de corona even op zure appels moet worden gebeten is logisch.

Lees meer »

Drijvend Middeleeuws Kasteel in de IJssel

Museumschip kasteel Vlotburg drijft in de Hollandsche IJssel aan de kade bij Gouda. Het herbergt een tentoonstelling over de middeleeuwen. Je kunt er zien hoe mensen leefden, wat ze aten en wat voor kleding ze drogen. Ook worden ambachten getoond uit die periode. Het kasteel is een concept van de exploitant Lenny Vries en werd gebouwd in Zaandam gebouwd op een 50 meter lang voormalig vrachtschip. Sindsdien doet de attractie de steden langs de grote rivieren aan.

Het is de bedoeling om voor publiek open te gaan van 19 november tot 4 januari van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is 5 euro voor volwassenen en kinderen van 3 tot 13 betalen 4 euro.

Foto van Lenny Vliet is van website Vlotburg www.vlotburg.nl 

Lees meer »

220 mille voor archeologisch onderzoek van ondermeer steenovens

Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) uit Nieuwerkerk krijgt een deel uit de pot van 220.000 euro voor in totaal 17 projecten waarmee de Provincie Zuid-Holland archeologisch onderzoek dichter bij de inwoners wil brengen. Afgelopen maand hebben amateurarcheologen van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) vooronderzoek naar de locatie met rijksmonument Steenovens Klein Hitland gedaan. Ze hebben bestudeerd hoe groot de kans is dat er meer te ontdekken valt naast de linkerturfschuur, waar laatst woning stond, maar waar daarvoor een schuur stond die smederij werd genoemd. Rob Stolk ontdekte vorig jaar dat daar nog eerder de plek was waar een oudere steenoven heeft gestaan. Een stuk ovenwand was geïntegreerd in de woning en een deel daarvan is nog zichtbaar.

SSKH wil met de studenten archeologie en toerisme het heden en verleden van de voormalige steenfabriek in beeld te brengen en het op een aantrekkelijke manier onder aandacht brengen.

Voorzitter Theo de Vlaming heeft op de Facebook-pagina van SSKH gemeld dat de behoefte om de linker turfschuur te verbouwen steeds groter wordt. Hij vraagt wethouder Jan Verbeek om meer aandacht voor de behandeling van de verbouwingsplannen van SSKH.

 

Onderzoekslocatie

Door oude topografische kaarten over elkaar heen te leggen, ontdekte Rob Stolk, initiatiefnemer van HIJM, in april van dit jaar, dat de contouren van de schuur die rechts op de tekening staat naast de turfschuur van oven A, overeenkomen met een deel van een oudere dubbele steenoven die eronder zichtbaar is. De dikke inpandige scheidingswand staat op de plek van de ovenwand. Hij veronderstelt dat overblijfselen van de vuurmonden in die muur lager te vinden zijn. Deze dubbele oven moet voor 1809 zijn gebouwd, want op een kaart van toen, gemaakt in opdracht van Waterstaat, staat de dubbele oven al op deze plek. Waar nu de dubbele oven staat, was toen nog een enkele oven.

Kaarten van eerder datum, zoals onderstaande waterschapskaart uit 1653 zijn minder accuraat, maar tonen slechts een enkele oven op Klein Hitland.

Lees meer »

Leefgoed de Olifant wint Cultuurprijs 2020 Zuidplas

De jaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas is dit jaar gewonnen door Leefgoed de Olifant. Namens de gemeente overhandigde juryvoorzitter Henk ten Hoopen afgelopen woensdag in De Kas op het Leefgoed de trofee gemaakt door kunstenaar Ron van Savoijen, met een cheque van 850 euro aan Bart Belonje van de stichting. De jury van deze eerste lustrumeditie van de cultuurprijs had veel waardering voor de culturele activiteiten rond erfgoed Steenoven De Olifant, waarvan de gratis toegankelijke Beeldentuin het belangrijkst is die dit jaar ook ruimte bood aan een aantal land artprojecten, gemaakt in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Daarnaast omdat Leefgoed laat zien dat horeca en culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen, concerten en een jaarlijkse kunstmarkt goed samengaan.  Andere genomineerden waren de IJsclub Zevenhuizen en Stichting Molen Kortenoord.

‘Het Leefgoed is hier bijzonder trots op’, zei Belonje namens alle andere leden van stichting Leefgoed de Olifant, die vanwege de coronamaatregelen niet aanwezig waren bij de overhandiging van de prijs. ‘We timmeren nu al zeven jaar aan de weg met een agenda met theater, poëzie en de jaarlijkse Beeldentuin. Dit is een kroon op ons werk, een kers op de taart.’

Ariann Kraaijeveld, mede-organisator van de culturele activiteiten van de stichting, liet ons weten dat ze blij verrast was en dat zo’n prijs meer met haar en haar echtgenote Ahja Sipkema deed dan ze hadden verwacht. Via Youtube zagen ze hoe Bart, die de sjaal droeg van Ariann en de trui aan had van Ahja, zodat ze er toch een beetje bij waren, zijn verhaal deed. Ze vonden het allebei wel jammer dat ze niet bij de uitreiking konden zijn. ‘We doen dit om voor onze gasten een fijne ambiance te creëren op het Leefgoed en niet om prijzen te winnen, maar we zijn wel heel blij en zeer vereerd met alle aandacht en de grote waardering’.

Hoe het Leefgoed de prijs wil besteden moet nog worden bezien. Het zal zeker worden ingezet voor toekomstige culturele activiteiten op het Leefgoed..

In de Youtube-video van de gemeente Zuidplas, vakkundig geproduceerd door Zuidplasbewoner Hans Heesterbeek, kun je de uitzending die woensdagavond om 20.00 uur voor het eerst werd getoond, terugzien.

 

Lees meer »
Week 45 2020

Isala Theater wil 18 november weer films vertonen

In het Isala Theater in Capelle aan den IJssel zijn tot 1 januari geen theatervoorstellingen. Alleen de optredens van het Capelse Jongerentheater Quint zullen doorgaan. Wie al kaarten betaald heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Als een geplande voorstelling niet verplaatst kan worden, wordt het geld teruggestort. Mochten de maatregelen weer worden teruggedraaid, dan gaan wel de filmvoorstellingen vanaf woensdag 18 november weer van start. Voor de laatste ontwikkelingen www.isalatheater.nl 

Lees meer »

Alles op slot

De regering is er helder over: cultuur moet in winterslaap tot half december. Wat er daarna gaat gebeuren is niet duidelijk, daarom voorlopig geen cultuuragenda en exposities op onze site.

Lees meer »

Nieuw asfalt op IJsseldijk 17 tot en met 20 november

Van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 november wordt de de dijk tussen Gouda en Ouderkerk aan den IJssel geasfalteerd tussen 7.00 en 17.00 uur. Om de overlast voor de weggebruikers zo minimaal mogelijk te laten zijn, wordt de weg tijdens de werkzaamheden voor de helft afgezet. Door de werkzaamheden kunnen vertragingen ontstaan van langer dan een half uur.

Dit geldt niet voor hulpdiensten want die kunnen er langs.

Foto en bron hhsk.nl

Lees meer »
Week 44 2020

Marge RWS bij voorspelling waterstand in IJssel tien centimeter groter

De zekerheidsmarge van 15 centimeter die Rijkswaterstaat hanteerde voor het sluiten van de Hollandsche IJsselkering wordt 25 centimeter. In de praktijk bleek vorige seizoen drie keer duidelijk dat door inschattingsfouten de kering niet op tijd werd gesloten, met alle gevolgen van dien voor de buitendijkse gebieden. De hoge waterstanden ontstaan alleen tijdens stormvloeden. De wind zorgt dan niet alleen voor hogere golven maar stuwt het water na de kering op tegen de dijken, waardoor het zelfs met een maximale waterstand van 2,25 boven NAP tussen Capelle en Krimpen toch voor problemen verderop zorgt. Door de marge te verhogen hopen de betrokkenen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.

Karel Engel, initiatiefnemer van Bewonersbelangen Hollandsche IJssel Buitendijks (BBHIJB) is blij met het behaalde resultaat en wil met de bewoners voor Rijkswaterstaat meetpunten maken die meer inzicht moeten geven in het onderzoek dat in 2021 wordt gedaan naar de consequenties van het hanteren van de nieuwe zekerheidsmarge. De belangrijkste reden om de stuw niet eerder te sluiten is economisch. Bij sluiting moet immers alle scheepvaartverkeer via de sluis en dat zorgt voor het nodige oponthoud.

Buitendijkse bewoners worden nu al door de gemeente Krimpenerwaard via internet op de hoogte gehouden van de waterstanden als die hoger dan 1,9 meter boven NAP dreigen te komen. Ook belanghebbenden buiten deze gemeente kunnen zich hiervoor aanmelden door te e-mailen naar info@krimpenrwaard.nl 

Lees meer »

Zuidplas verliest van glastuinders. Bestemmingsplannen Zuidplas Noord en Gouweknoop nietig verklaard.

De gemeente Zuidplas wilde in het bestemmingsplan Zuidplas Noord en Gouweknoop ten onrechte een aantal glastuinders beletten uit te breiden, zonder alternatieven te bieden waar groei dan wel mogelijk is. Glastuinbouw Nederland (GN) ging daartegen in beroep en won bij De Raad van Staten, die 28 oktober het bestemmingsplan nietig verklaarde. Daardoor gelden de oude bestemmingsplannen van de gemeente Zevenhuizen uit 1990 en van gemeente Moordrecht 1996 nu weer voor dit gebied. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de realisatie van de geplande woningbouw en toegangswegen voor het zogenaamde nieuw te bouwen Vijfde Dorp in Zuidplas. De gemeente moet terug naar de tekentafel.

Het betreft percelen tussen het Zaaipad, de Bredeweg, de Noordelijke Dwarsweg en de A12, een deel tussen de spoorlijn, de Noordelijke Dwarsweg en bij de Vierde Tocht, en de percelen Oogstpad 8 en 10, Zaaipad 4, Bredeweg 68a en Bredeweg 59, waar nu alleen glastuinbouwbedrijven en openlucht tuinbouwbedrijven zijn toegelaten. Ook ging De Raad van State mee met de problemen die GN heeft met de voorziene bouwhoogte van acht meter voor kassen, dit had Zuidplas uit de oude bestemmingsplannen voor glastuinbouw overgenomen, maar niet geactualiseerd. De glastuinbouw heeft inmiddels tien meter goothoogte nodig om mee te kunnen met de nieuwe ontwikkelingen en die wordt in de toekomst 15 meter als er twee keer zoveel moet worden geproduceerd op hetzelfde oppervlak. 

‘Met deze wijze van bestemmen heeft de raad naar het oordeel van de Afdeling onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de glastuinbouwers [...], gezien de ligging van de betreffende gronden in het "Glastuinbouwgebied in Westland-Oostland". Het bestreden besluit is [...] in strijd met de bij het voorbereiden van een besluit te betrachten zorgvuldigheid.’

Dit betekent ondermeer dat de gemeente in bestemmingsplan Herziening Zuidplaspolder de grens van woningbouwbestemming rond deze bedrijven moet aanpassen. 

De complete uitspraak: www.raadvanstaten.nl

Lees meer »

Leefgoed opent Landwinkel

Restaurant & terras De Dames in het buurtschap Ver-Hitland in Nieuwerkerk mag niet open vanwege de coromaatregelen. Dat is niet alleen vervelend voor de stichting die de inkomsten nodig heeft om Leefgoed de Olifant in stand te houden, maar ook voor de vaste gasten die er nu niet kunnen eten, of gebruik kunnen maken van het terras. Het Leefgoedteam  bedacht daarom een alternatief: de Leefgoed Landwinkel. Mensen kunnen nu eten bestellen via de website om af te halen, of veilig te laten bezorgen in heel Nieuwerkerk of de nabijgelegen wijken van Capelle. Afhalen van een week- of wildmenu, of andere culinaire gerechten kan in de tijdelijke Landwinkel in het restaurant. Hier kunnen u niet alleen terecht om af te halen, maar ook om direct te producten kopen, die zijn gemaakt door de keuken, of een lokale producent. Denk aan eigengemaakte soep, appelmoes,  appelstroop, jams, zelfgerookte zalm, honing van het Leefgoed, maar ook koek van Korenmolen Windlust. Daarnaast kunnen wandelaars en fietsers er terecht voor koffie en broodjes ‘to go’. De pop up winkel is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer vindt u via deze link.

Lees meer »
Week 43 2020

Snijkopzuiger voor Suezkanaal te water gelaten

Uit de fabriekshal op de scheepswerf van IHC op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel is vrijdag een nieuwe snijkopzuiger Hussein Tantawy te water gelaten. Het schip is gebouwd in opdracht van de Suez Canal Authority (SCA). Het is het zusterschip van de Mohab Mameesh die in mei uit de fabriek gleed. Deze zal eind dit jaar klaar zijn voor een proefvaart. De schepen zijn bijna 150 meter lang en kunnen tot 35 meter diep baggeren. Ze worden ingezet om het Suezkanaal bevaarbaar te houden.

IHC kwam in april in beeld omdat het failliet dreigde te gaan. Een injectie van 400 miljoen waarbij de regering bijdroeg met een aantal bedrijven en banken kon voorkomen dat het in handen kwam van de Chinese overheid, waardoor de kennis op gebied van de bouw van baggerschepen uit Nederland verdwijnen zou..

Onlangs kwam ook smeergeldaffaire van 13 miljoen aan het licht bij een aanbesteding in 2013/2014 van tien pijpleggers, waarmee 1,5 miljard euro gemoeid was. Dit werd ontdekt door accountantskantoor KPMG. Dit zou buiten beeld van Royal IHC zijn gegaan. Een actie van hun Braziliaanse agent.

Foto IHC

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »