Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2023

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De burgerinitiatiefnemers Gerard Hoogerwaard (erfgoedadviseur) en Rob Stolk (HIJM) die in februari 2023 het pleidooi Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn schreven, zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die het beleid bepaalt voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en budgetten om verbeteringen te realiseren. De lokale vrijetijdseconomie en streekmusea profiteren hiervan. Het biedt educatief ook de nodige kansen.

De gemeente Zuidplas heeft de voortrekkersrol op zich genomen.

De Provincie heeft de boodschap van de gemeenten opgepakt en is nu ambtelijk met verkenningen bezig om het te integreren in het toekomstige erfgoedbeleid. Door de Statenverkiezingen is er wat tijd overheen gegaan, maar nu wordt het weer opgepakt onder de nieuwe gedeputeerde Meindert Stolk (CDA). Binnenkort vinden op ambtelijk niveau weer verkennende gesprekken plaats.

Rob Stolk en Gerard Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Het pleidooi kun je via onderstaande link downloaden. Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

Lees meer »
Week 28 2023

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »
Week 19 2023

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Ook presenteert Rob Stolk zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over het verleden van Steenplaats Hitland. Naast de ontwikkeling, het bakproces, aandacht voor de steenbakkersfamilies: Vranck, Rook, Berkhouwer, Vonck en Mijnlieff. De laatste stopte ermee in 1964. Hitland was de laatste steenpfabriek die sloot langs de IJssel. Al deze families hadden banden met oudere steenbakkerijen die verspreid langs de hele rivier lagen, hoe dat in elkaar stak, komt ook aan bod. De dynastie Mijnlieff waaierde in de tweede helft van de negentiende eeuw uit naar andere plekken, zoals Woerden, Oudewater, Vianen, Jutphaas, Herwijnen en Hagenstein en werd een begrip in de wereld van de grofkeramiek.

U kunt de tentoonstelling bezoeken op 27, 28 en 29 mei (Pinksterweekend) en in juni op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.  Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Dit is onderdeel van het archeologieporject van Stichting Steenovens Klein Hitland, gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland. In het kader hiervan zijn er publieksdagen geweest en is een reconstructie gemaakt van het woonhuis 'de smederij' naar de oostelijke turfschuur waar de tentoonstelling plaatsvind.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Er werd vier keer zoveel turf verbruikt als klei voor de productie van baksteen. Het laden en lossen van turf was een van de belangrijkste werkzaamheden aan de kades van de steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel. Hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging kun je op dit filmpje van de historische vereniging Oud Meppel mooi zien.

Lees meer »
Week 07 2023

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die beleidsbepalend is voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en deuren opent voor overheidsinvesteringen. Zo kan er meer aandacht komen voor unieke zaken zoals de vroegere ijsselsteenindustrie, waterhuishouding, scheepvaart, maar ook voor de gevolgen van vervening en industrialisatie, waardoor miljoenen mensen meters diep onder NAP moeten wonen en de rivier de vuilste werd van Nederland.

Aansluiting op de Erfgoedlijn Waterdriehoek vinden Hoogerwaard en Stolk het meest logisch, al biedt een verbinding met de erfgoedlijn Trekvaarten ook kansen. Streekmusea, erfgoedlocaties en oudheidskamers, kunnen daardoor meer bezoekers verwachten. De lokale vrijetijdseconomie profiteert hiervan. Het biedt ook educatief de nodige kansen.

Namens alle participanten leggen Stolk en Hoogerwaard de gedrukte versie op woensdagmiddag 22 februari voor aan een delegatie van de Provincie Zuid-Holland die voor dit doel naar het Raadhuis van Zuidplas komt om over de mogelijkheden te praten. Burgemeester Han Weber is daar de gastheer. Ook wethouder Frans Klovert van erfgoed en cultuur is daarbij aanwezig en de betrokken beleidsmedewerkers.

Stolk en Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

 

Lees meer »
Week 01 2023

Opnamen van Spreeuwenhoek 1937

De Spreeuwenhoek was het decor voor deze film die door een onbekende cineast werd gemaakt voordat deze steenplaats rond 1940 werd doorgegraven om de scherpe bocht af te korten in de Hollandsche IJssel die regelmatig voor omgeslagen zeillende vrachtschepen had gezorgd. De orginele loop werd deels gedempt, waardoor de directiewoning van Spreeuwenhoek van de familie Mijnlieff in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel terecht kwam. In het filmpje die het productieproces uitlegt is te zien dat het bedrijf nog volop in bedrijf was.

 

Lees meer »

Welke steenfabriek is dit?

Op Youtube is onderstande film te zien waarin duidelijk beelden zijn van een ijsselsteenfabriek. Welke dit kan dit zijn? Waarschijnlijk de Spreeuwenhoek in Ouderkerk, waar ook de fragmenten vandaan komen op de fragmenten van een deel van de film die bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is.

Lees meer »
Week 50 2022

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Het fietspad onder aan de dijk kan dan een lommerrijke wandellaan worden en de groenvoorziening ernaast ondermeer een speeltuin, hondenuitrengebied, sporttoestellen en een bloemenweide. Als de bedrijven langs de dijk hun verrommelde buitenterrein netjes maken, ontstaat er een ecologische aangename wandelzone tussen Capelle-West en het bos in Kralingseveer.

Op maakcapelle.nl vragen ze stakeholders en overheden om een donatie te doen om hun ideeën door een architectenbureau te kunnen laten visualiseren en presenteren. Hiermee is ruim 8.000 euro gemoeid. De buurtgroep heeft zelf al een duit van 1.000 euro in het potje gestopt.

Lees meer »

HIJM.info op Facebook

De Hollandsche IJsselregio leeft. Het afgelopen half jaar trok onze Facebook-pagina maar liefst 17.240 kijkers. Daar melden we wat bovenlokaal interessant is om te beleven aan de Hollandsche IJssel.

Lees meer »
Week 47 2022

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »
Week 44 2022

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Dankzij deze vele positieve bijdragen konden de initiatiefnemers Gerard Hoogewaard en Rob Stolk het verhaal verfijnen. De essentie blijft: De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn. De meest recente pdf van de notitie, ingeleid met de korte historie van de IJssel vind je hier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een Programma Faro gestart met als doel burgerinitiatief en -participatie tot een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. 

Lees meer »

Bloot zonder boot

Steenbakker Dirk Bloot van Ver-Hitland keek in de zomer van 1913 vreemd op toen hij zag dat zijn roeiboot verdwenen was. Een briefje dat hij aan de wal vond, leek geruststellend. De roeiboot was ongevraagd geleend door een Gouwenaar die beloofde hem terug te brengen waar hij hem had gepakt. Een berichtje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1913 laat zien dat degene die de boot geleend had zijn woord nog niet was nagekomen. Anno nu, meer dan een eeuw later, ligt er op de plek waar dit gebeurde een roeiboot op de dijk. Twee kille dames bewaken deze praam bij de afrit van Het Leefgoed, met een cortenstalen blik.

Lees meer »

NIEUWS


Boa’s vallen in slangenkuil

Als het is wat het lijkt, dan is het flink mis met de reputatie van handhaving in de gemeente Zuidplas. Het heeft er namelijk alle schijn van dat twee, misschien zelfs vier van de zes boa’s die in dienst van de gemeente moeten toezien op het correcte gedrag van haar inwoners, afgelopen weekend dingen in het verlaten raadhuis deden, die niet door de beugel kunnen. De videobeelden van ramen waarachter simultaan mogelijk sexuele handelingen door de boa’s worden verricht gingen viraal. Deze laten weinig aan de verbeelding over. Omdat het in een shot van twee ramen op verschillende verdiepingen van het nieuwe raadhuis in Nieuwerkerk aan den IJssel plaatsvindt, komt het bijna surrealistisch over. Heel Nederland had het erover, van Jinek, Dumpert tot Hart van Nederland, Binnenlands Bestuur. Zelfs in België haalde de absurditeit Het Laatste Nieuws (HLN.be). Lokale en landelijke kranten en social media staan er bol van en iedereen heeft er een mening over.

Lees meer »

Poëzieroute in Haastrecht

Landschapsdichter Henk Kooijman (1928-1988) was een kind van Haastrecht. Tijdens zijn zwerftochten door polders en dorpen werd hij geïnspireerd tot het schrijven van zijn gedichten. De ‘poldersjamaan’ die in 1972 naar Gouda verhuisde, kon het zichtbare landschap rijmen met de innerlijke wereld. Je kunt van vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september een poëziewandeling maken in de Hoogstraat, die begint bij het Museum Paulina Bisdom van Vliet (foto). Deze wandeling voert je langs 20 gedichten en is een initiatief van oud polderdichter Corrie Grootendorst, vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, die de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toedragen. De uitvoering werd mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener Kunstwaard en particulieren.

Lees meer »

Waarom Goudse Schouwburg krap bij kas zit

In een paginagroot interview in de Goudse Post van afgelopen woensdag leggen theaterdirecteur Tineke Maas en Nina Angkotta aan redacteur Marianka Peters uit waardoor de succesvolle Goudse Schouwburg nu krap bij kas kwam te zitten, dat er 37 medewerkers moesten worden ontslagen. En dat ondanks de twee ton subsidie van de gemeente Gouda om de boel dit jaar te redden. Deze bijdrage aan het zo belangrijke theater, dat een bovenlokale functie vervult, bracht de Goudse SGP ertoe om te opperen om de kaarten voor niet-Gouwenaars duurder te maken, of de omringende gemeente te vragen bij te dragen aan de instandhouding van dit culturele instituut, dat wat de artiesten betreft tot de fijnste zalen in Nederland behoort om op te treden. De succesformule en slimme programmering, die ervoor zorgde dat het theater tot op heden zonder overheidbijdragen kon bestaan, werkt nu averechts, omdat het niet het reguliere gesubsidieerde circuit bekend is.

Lees meer »

Concordia baadt in rood

Gisteren werd overal in Nederland red alert gegeven voor de evenementenbranche die harde klappen krijgt door de Coronacrisis. Dat gebeurde symbolisch door de cultuurgebouwen rood te verlichten. Ook Theater Concordia in Haastrecht deed mee om hier aandacht voor te krijgen en Janet de Graas maakte daar een foto van.

Lees meer »

Halve Maen op de IJssel

De social media staan er bol van. Oude tijden keren weer. Een VOC-schip dat zaterdag over de Hollandsche IJssel vaart richting Gouda oogst veel bewondering. Wat is dat voor schip en waarom vaart hij daar? Wel, het gaat om een replica van het jachtschip de Halve Maen die in 1989 in Amerika werd gebouwd door The New Netherlands Museum. Dit gebeurde op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks. Hij deed rondvaarten voor schoolkinderen op de Hudsonrivier. Niet zomaar is voor dit schip gekozen, want met de oorspronkelijke Halve Maen (1606 Amsterdam - 1618 Batavia) uit voer ontdekkingsreiziger Henry Hudson, in opdracht van de VOC langs de Amerikaanse kust en ontdekte ondermeer de rivier die naar hem werd vernoemd en waar nu New York domineert.

Lees meer »

Fulcotheater heropent coronaproef

Het Fulcotheater in IJsselstein heeft de gedwongen sluitingsperiode goed benut door alles te renoveren en coronaproef te maken. Vanaf maandag 17 augustus kan het weer open. Er worden dan tot en met 30 augustus twee films vertoond voor jong en oud: De Beentjes van Sint-Hildegard en Spike en de Magische Steen. De kaartjes kosten in het kader van de 1,5 meter afstand die moet worden gerespecteerd, € 1,50 per stuk.

Lees meer »

Expositie Beeldentuin verlengd

De Beeldentuin op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel ging vanwege de Coronacrisis een maand later open, daarom heeft de organiserende stichting Leefgoed de Olifant besloten de sluitingsdatum ook een maand te verlaten. De finissage, zoals de feestelijke sluiting heet, is op zondag 11 oktober. Vanaf 17.00 uur zijn de meeste deelnemende kunstenaars op het terras van De Dames om dit te vieren. Je kan op dat moment komen en horen wat ze over hun werk te vertellen hebben. Je kunt de Beeldentuin gratis bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Parkeren kan bij Restaurant & terras De Dames, Groenendijk 325. Hier kun je ook je e-bike opladen.

Lees meer »

Pleziervaart moet voorzichtig omgaan met gas

AD.nl/Alphen wijdt een groot artikel aan het gevaar van het gebruik van gas aan boord van pleziervaartuigen. Het komt nogal eens voor dat er een explosie ontstaat door een gaslekkage. Onlangs ging een boot in Wilnis daardoor in vlammen op en raakte een man door een explosie gewond bij Leimuiden. Volgens kenners is de oorzaak een verouderde installatie. Leidingen moeten namelijk iedere drie jaar worden vervangen en dat weten de eigenaren niet. Het lekkend gas is zwaarder dan lucht en zakt onderin de boot. Een waakvlammetje doet de rest. Een gasfles moet daarom in een gasbun staan. Dat is een vat met een ventilatieopening buiten de boot. Als het om aanleg van een nieuwe installatie gaat kun je beter voor een elektrische verwarmingsoplossing kiezen. Het hele artikel lees je hier.

Lees meer »

GOUDasfalt mag blijven van Gouda

Door toestemming te geven voor het plaatsen van een zonnedak op GOUDasfalt gaf de gemeente Gouda het eigenlijk al aan: GOUDasfalt mag doorgaan aan de Hollandsche IJssel. Het bestuur en alle vrijwilligers van de stichting die het voormalige terrein van Koudasfalt met veel inventiviteit duurzaam omtoverde in een gebied waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, heeft bewezen haar beloftes na te kunnen komen. De huurovereenkomst van vier jaar, die tot 2020 duurde, is daarom officieel omgezet in een erfpacht voor onbepaalde tijd. Dat betekent zekerheid voor de gebruikers van het terrein, waar ondermeer een bierbrouwerij en horecabedrijf De Vrijheid aan het stadsstrand zijn gevestigd. GOUDasfalt is de afgelopen vier jaar niet alleen een belangrijk centrum geworden voor festivals en culturele evenementen, maar ook een plek waar wordt geëxperimenteerd met, kunst, recycling, groenaanleg en groente en fruit. Het plan om er een broedplaats voor creativiteit van ambachtelijke ondernemers en bewoners te maken, kan verder gestalte krijgen, want nu kunnen partijen die er iets willen starten of met hun activiteit willen doorgaan, verantwoord in hun projecten gaan investeren.

Lees meer »

Flyer voor de recreatievaart op Rotte

Het vaargebied van de Rotte is vooral in de zomerperiode een populair toevluchtsoord om de warmte te ontvluchten. Omdat veel mensen er zo over denken, gaat het soms mis op het water. Soms zitten de roei,- en zeilboten, kano’s en sloepjes elkaar in de weg, of veroorzaken ze overlast voor de omwonenden. De heldere flyer die nu door het recreatieschap is uitgebracht, geeft het vaargebied van de Rotte weer met tips en spelregels om het varen voor iedereen leuk te houden.

Lees meer »

Nieuw eetcafé in Ouderkerk: Biefstuk & Broodjes

In Dorpsstraat 56 in Ouderkerk draait donderdag eetcafé Biefstuk & Broodjes proef. Het is van Tineke Helleman en Jeanette Gelderblom. De dames uit Lekkerkerk hebben het pand waar het Italiaanse restaurant Trattoria Casa Caminata omgebouwd. Chefkok Patricia Hammen heeft een uitgebreide menukaart samengesteld met, waar mogelijk, ingrediënten lokaal gekweekte of gemaakt ingrediënten. Vanaf 1 augustus gaan ze de hele week open. 

Lees meer »

Sanering gif Stormpolderdijk kost miljoenen meer

Het Kontakt besteedt deze week aandacht de sanering van de voormalige koolteerfabriek in Krimpense Stormpolder, waar later afgewerkte olie werd verwerkt. De kosten van het schoonmaken lopen daar aardig uit de hand, omdat de damwand niet sterk genoeg lijkt om te garanderen dat het goed blijft gaan tijdens de sanering. Ook is de hoeveelheid vervuilde grond veel meer dan gepland. De thermische verontreinigde grond moet chemisch worden gereinigd bij een gespecialiseerd bedrijf. Het schoonmaken zal daarom langer gaan duren dan gepland. Het is nog onduidelijk wie er voor de extra kosten moet opdraaien. Als dit deel van de Stormpolder klaar is krijgt het weer een industriële bestemming. Meer erover vind je via www.hetkontakt.nl.

Lees meer »