Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2023

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De burgerinitiatiefnemers Gerard Hoogerwaard (erfgoedadviseur) en Rob Stolk (HIJM) die in februari 2023 het pleidooi Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn schreven, zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die het beleid bepaalt voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en budgetten om verbeteringen te realiseren. De lokale vrijetijdseconomie en streekmusea profiteren hiervan. Het biedt educatief ook de nodige kansen.

De gemeente Zuidplas heeft de voortrekkersrol op zich genomen.

De Provincie heeft de boodschap van de gemeenten opgepakt en is nu ambtelijk met verkenningen bezig om het te integreren in het toekomstige erfgoedbeleid. Door de Statenverkiezingen is er wat tijd overheen gegaan, maar nu wordt het weer opgepakt onder de nieuwe gedeputeerde Meindert Stolk (CDA). Binnenkort vinden op ambtelijk niveau weer verkennende gesprekken plaats.

Rob Stolk en Gerard Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Het pleidooi kun je via onderstaande link downloaden. Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

Lees meer »
Week 28 2023

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »
Week 19 2023

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Ook presenteert Rob Stolk zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over het verleden van Steenplaats Hitland. Naast de ontwikkeling, het bakproces, aandacht voor de steenbakkersfamilies: Vranck, Rook, Berkhouwer, Vonck en Mijnlieff. De laatste stopte ermee in 1964. Hitland was de laatste steenpfabriek die sloot langs de IJssel. Al deze families hadden banden met oudere steenbakkerijen die verspreid langs de hele rivier lagen, hoe dat in elkaar stak, komt ook aan bod. De dynastie Mijnlieff waaierde in de tweede helft van de negentiende eeuw uit naar andere plekken, zoals Woerden, Oudewater, Vianen, Jutphaas, Herwijnen en Hagenstein en werd een begrip in de wereld van de grofkeramiek.

U kunt de tentoonstelling bezoeken op 27, 28 en 29 mei (Pinksterweekend) en in juni op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.  Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Dit is onderdeel van het archeologieporject van Stichting Steenovens Klein Hitland, gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland. In het kader hiervan zijn er publieksdagen geweest en is een reconstructie gemaakt van het woonhuis 'de smederij' naar de oostelijke turfschuur waar de tentoonstelling plaatsvind.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Er werd vier keer zoveel turf verbruikt als klei voor de productie van baksteen. Het laden en lossen van turf was een van de belangrijkste werkzaamheden aan de kades van de steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel. Hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging kun je op dit filmpje van de historische vereniging Oud Meppel mooi zien.

Lees meer »
Week 07 2023

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die beleidsbepalend is voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en deuren opent voor overheidsinvesteringen. Zo kan er meer aandacht komen voor unieke zaken zoals de vroegere ijsselsteenindustrie, waterhuishouding, scheepvaart, maar ook voor de gevolgen van vervening en industrialisatie, waardoor miljoenen mensen meters diep onder NAP moeten wonen en de rivier de vuilste werd van Nederland.

Aansluiting op de Erfgoedlijn Waterdriehoek vinden Hoogerwaard en Stolk het meest logisch, al biedt een verbinding met de erfgoedlijn Trekvaarten ook kansen. Streekmusea, erfgoedlocaties en oudheidskamers, kunnen daardoor meer bezoekers verwachten. De lokale vrijetijdseconomie profiteert hiervan. Het biedt ook educatief de nodige kansen.

Namens alle participanten leggen Stolk en Hoogerwaard de gedrukte versie op woensdagmiddag 22 februari voor aan een delegatie van de Provincie Zuid-Holland die voor dit doel naar het Raadhuis van Zuidplas komt om over de mogelijkheden te praten. Burgemeester Han Weber is daar de gastheer. Ook wethouder Frans Klovert van erfgoed en cultuur is daarbij aanwezig en de betrokken beleidsmedewerkers.

Stolk en Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

 

Lees meer »
Week 01 2023

Opnamen van Spreeuwenhoek 1937

De Spreeuwenhoek was het decor voor deze film die door een onbekende cineast werd gemaakt voordat deze steenplaats rond 1940 werd doorgegraven om de scherpe bocht af te korten in de Hollandsche IJssel die regelmatig voor omgeslagen zeillende vrachtschepen had gezorgd. De orginele loop werd deels gedempt, waardoor de directiewoning van Spreeuwenhoek van de familie Mijnlieff in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel terecht kwam. In het filmpje die het productieproces uitlegt is te zien dat het bedrijf nog volop in bedrijf was.

 

Lees meer »

Welke steenfabriek is dit?

Op Youtube is onderstande film te zien waarin duidelijk beelden zijn van een ijsselsteenfabriek. Welke dit kan dit zijn? Waarschijnlijk de Spreeuwenhoek in Ouderkerk, waar ook de fragmenten vandaan komen op de fragmenten van een deel van de film die bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is.

Lees meer »
Week 50 2022

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Het fietspad onder aan de dijk kan dan een lommerrijke wandellaan worden en de groenvoorziening ernaast ondermeer een speeltuin, hondenuitrengebied, sporttoestellen en een bloemenweide. Als de bedrijven langs de dijk hun verrommelde buitenterrein netjes maken, ontstaat er een ecologische aangename wandelzone tussen Capelle-West en het bos in Kralingseveer.

Op maakcapelle.nl vragen ze stakeholders en overheden om een donatie te doen om hun ideeën door een architectenbureau te kunnen laten visualiseren en presenteren. Hiermee is ruim 8.000 euro gemoeid. De buurtgroep heeft zelf al een duit van 1.000 euro in het potje gestopt.

Lees meer »

HIJM.info op Facebook

De Hollandsche IJsselregio leeft. Het afgelopen half jaar trok onze Facebook-pagina maar liefst 17.240 kijkers. Daar melden we wat bovenlokaal interessant is om te beleven aan de Hollandsche IJssel.

Lees meer »
Week 47 2022

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »
Week 44 2022

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Dankzij deze vele positieve bijdragen konden de initiatiefnemers Gerard Hoogewaard en Rob Stolk het verhaal verfijnen. De essentie blijft: De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn. De meest recente pdf van de notitie, ingeleid met de korte historie van de IJssel vind je hier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een Programma Faro gestart met als doel burgerinitiatief en -participatie tot een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. 

Lees meer »

Bloot zonder boot

Steenbakker Dirk Bloot van Ver-Hitland keek in de zomer van 1913 vreemd op toen hij zag dat zijn roeiboot verdwenen was. Een briefje dat hij aan de wal vond, leek geruststellend. De roeiboot was ongevraagd geleend door een Gouwenaar die beloofde hem terug te brengen waar hij hem had gepakt. Een berichtje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1913 laat zien dat degene die de boot geleend had zijn woord nog niet was nagekomen. Anno nu, meer dan een eeuw later, ligt er op de plek waar dit gebeurde een roeiboot op de dijk. Twee kille dames bewaken deze praam bij de afrit van Het Leefgoed, met een cortenstalen blik.

Lees meer »

NIEUWS


Gemeente steunt waardse boeren

De petitie over bemesting van grasland, die de boeren vorige week in Ouderkerk aan de raad van Krimpenaard hebben aangeboden, krijgt steun van de gemeente. Die is het met de boeren eens en brengen hun probleem, dat ze niet mogen gieren bij temperaturen boven de twintig graden, bij landbouwminister Carola Schouten. De maatregel moet vanaf volgend jaar ingaan. De gemeente verzoekt de minister om nader onderzoek teneinde verstoring van de Krimperwaardse samenleving te voorkomen.

Lees meer »

Van Hattum en Blankevoort en Boskalis gaan IJsseldijk versterken

De uitvoering van werkzaamheden aan het dijktraject Krimpen aan den IJssel - Gouda in het kader van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK), is door het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HSKK) aanbesteed bij Van Hattum en Blankevoort uit Vianen, een dochter van het grootste bouwbedrijf van Nederland, Koninklijke Volker Wessels Stevin, die het met ondermeer baggeraar Boskalis gaat uitvoeren. Naast de bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos zijn ook de VolkerWessels-ondernemingen Volker Staal en Funderingen (VSF) en VolkerWessels Infra Competence Centre (VWICC) bij het project betrokken. 

Lees meer »

Bas Lont doet hond Willem van Oranje de das om

De toezegging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff vorige jaar aan de toenmalige burgemeester Pieter Verhoeve Oudewater van om de fout te herstellen dat de naam Oudewater ontbrak op de sokkel van de steden, die Willem van Oranje steunden, bleek lariekoek. Het kwam uit bij de onthulling door prinses Beatrix op 19 oktober vorige jaar. Stom foutje, de kunstenaar wist niet beter. Maar toen het erop aankwam bleek herstel te begrotelijk. Dus bleef het maar fout. Wethouder Bas Lont van Oudewater en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht hebben er nu een ludieke draai aan gegeven door het idee van Adri de Heer uit Zwijndrecht uit te voeren. Bas Lont heeft een sjaal van voetbalvereniging FC Oudewater aan het hondje bij het beeld gehangen. Beter iets dan niets. Een hondje dat er overigens bij staat om de trouw van de steden te symboliseren.

Lees meer »

Boeren protesteren vanavond in Ouderkerk

Boer Floor de Jong uit de Krimpenerwaard heeft www.boerderij.nl laten weten dat er vanavond meer dan zestig boeren richting het gemeentehuis in Ouderkerk gaan om een daar petitie aan te bieden. Ze willen dat de gemeente bij de hogere overheid bezwaar maakt tegen het mestuitrijdverbod met sleepvoetbemesters als het warmer is dan 20 graden. Dat is verboden, maar door zomerse temperaturen onwerkbaar. Een alternatieve manier om het land te bemesten is er voor de Krimpenerwaardse boeren niet voor de slappe veengrond.

Lees meer »

Heemschut dient opnieuw handhavingsverzoek in voor verkrottende Geertruidahoeve

De momentale Geertruida-hoeve die in 1848 werd gebouwd aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk staat al tien jaar te verkrotten. Erfgoedliefhebbers zijn het zat en vinden dat gemeente Zuidplas de eigenaar moet verplichten het rijksmonument in stand te houden.  D66 Zuidplas wil dat de gemeente gebruik maakt van de wettelijke handhavingsbevoegdheid om de eigenaar van het rijksmonument te dwingen onderhoud te plegen. Dit kwam in het verleden niet verder dan het opnieuw afdekken van het pand met zeilen en het dichttimmeren van kapotte ramen en deuren.

Lees meer »

Montmartre in Gouda start weer op

Vanaf volgende week woensdag (15 juli) keert Montmartre iedere woensdag terug op de Goudse Markt, zij het in afgeslankte vorm. Vanwege corona staan er in plaats van 140 kramen 100 kramen. Dat biedt meer mogelijkheid om te voldoen aan de coronamaatregelen. Deze zomerse curiosa- en antiekmarkt is al tientallen jaren een begrip in de regio en trekt duizenden toeristen. Samen met de mogelijkheid om mensen te ontvangen op de dubbelgrote terrassen rond het Stadhuys, komt de economie in de binnenstad weer een beetje op gang.

Lees meer »

Burgemeester Verhoeve Gouda: ‘mooiste waterstad!’

Een bordje aan de ingang van Gouda met ‘Mooiste waterstad van Zuid-Holland’, was de tip die burgmeester Pieter Verhoeve tijdens een rondvaart op de trekschuit Jan Salie aan Pim Arts van de de Wateralliantie gaf, om Gouda als waterstad in de picture te zetten. In Oudewater, waar hij eerder burgemeester was,  was dat ook gedaan en daardoor werd dit direct tot mooiste stadje van het Groene Hart gebombardeerd. Verhoeve kan het zeggen, zonder Oudewaternaren tegen zich in het harnas te jagen, want Oudewater ligt in Utrecht. Het Goudse water is de drager van de stadsmarketingactiviteiten van Gouda die gericht is op een langer verblijf in de stad. De Wateralliantie biedt de activiteiten die met het water in en rond de stad te maken hebben via www.GoudaWaterstad.nl een platform en praat mee bij de ontwikkeling van festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van de stad die in 2022 moeten plaatsvinden. 

Lees meer »

Open Monumentendag Montfoort in handen van lokale historische clubs gelegd

De organisatie van Open Monumentendag in Montfoort/Linschoten is nu in handen van de historische clubs uit Linschoten en Montfoort. Voorgaande jaren werd het door de Stichting Open Monumentendag Montfoort/Linschoten (SOMML) georganiseerd. De komst van de Vereniging Oud-Linschoten in 2013 en de Stichting Oud Montfoort in 2019, die belangrijke bijdragen leverden tijdens de laatste edities, heeft de SOMML, die 15 jaar geleden werd opgericht, eigenlijk overbodig gemaakt. Voorzitter Evert de Jong sluisde daarom symbolisch de verantwoordelijk voor de organisatie van Open Monumentendag over op beide lokale instanties. Open Monumentendag vindt altijd plaats op de tweede zaterdag van september.

Lees meer »

Directeur Museum IJsselstein: ‘2020 wordt ons beste jaar ooit...’

Ondanks de lock down laat Museum IJsselstein (MIJ) zich flink zien in het stadje. In het Kronenburgplantsoen rond de Nicolaaskerk, via een film op de website en een bijlage met informatie over het museum was het museum zichtbaarder dan ooit. De manier om thema’s niet alleen in het musuem, maar ook op straat naar buiten te brengen werkt en is ook de aanpak van de tentoonstelling ‘Empathie | Geen mens is een eiland’, die afgelopen zaterdag in de Kasteeltoren  is gestart. Ook de tekst op het stadhuis ‘Hallo ik wil vrienden met je zijn, ik hoor graag van je’ en de wereldvlag op de Plaats hoort daarbij en straks in september de foto-expositie in het Kronenburgplantsoen, het Molenplantsoen en het Kasteelpark. Directeur Bert van Murk zegt in Zenderstreeknieuws deze week vol goede moed ‘2020 wordt ons beste jaar ooit voor wat betreft impact en zichtbaarheid, zelfs landelijk’. Zie ook EXPOSITIES

Lees meer »

Museum Bisdom van Vliet uitgebreid

Het Museum Paulina Bisdom van Vliet wordt groter. Het is de stichting vorig jaar gelukt om het ernaast gelegen koetshuis te verwerven dat  bij het statige huis hoort. Vanaf september wordt dit ingericht met de tentoonstelling ‘Kom kijken in het Koetshuis’. Het gaat  over de geschiedenis van Haastrecht en daarmee de familie Bisdom van Vliet die daarin een regenteske rol speelde. Er is tekst en beeld, maar er zijn ook voorwerpen die normaal niet in de voormalige woning, nu een rijksmonument te zien zijn. Het oorspronkelijke museum is overigens dit jaar gesloten, wegens restauratie- en onderhoudswerkzaamheden.

Lees meer »

Goudse Gidsen Gilde maakt weer zomerwandelingen

Het Goudse Gidsen Gilde gaat evenals voorgaande jaren elke zaterdagmiddag met groepen een zomerwandeling door de Goudse binnenstad maken. Het is nu nog vanwege coronamaatregelen beperkt tot 10 personen per groep. Je loopt met een van de meer dan 20 gidsen in het heden langs het verleden van de historische stad, waarvan het stratenplan sinds de middeleeuwen ongewijzigd is. Natuurlijk ontbreken de Waag, de Sint-Janskerk en het Stadhuys niet, maar ook wat rest van de vele kloosters en kappellen die de stad kende voor de reformatie. Voorinschrijven kan voor € 3,50 via www.goudsegidsengilde.nl of op de dag zelf bij de VVV in de Waag op de Markt. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. De start is om 14.00 uur achter de Waag.

Lees meer »

Toerisme in Oudewater komt weer op gang

Het TIP-kantoor in Oudewater is weer geopend. De anderhalvemeternorm zorgt ervoor dat de Grachtenvaart met de Geelbuik beperkt blijft tot acht personen en de Touwtrein blijft nog even in de remise. Ook de torenbeklimming kan nog niet doorgaan. Wel zijn rondleidingen mogelijk in de Sint Franciscuskerk en door de stad. Ook komen er op zaterdagen weer een gratis concerten in de Sint Michaelskerk.  Nieuw is de QR-speurtocht voor kinderen van 5-8 jaar door de stad. In Zenderstreeknieuws meldt de manager van TIP Oudewater, Trudi van Eck,  dat de herdenking van de Oudewaterse Moord en Monumentendag in aangepaste vorm door zullen gaan en dat de trekvaarten van Reederij de IJsel naar Hekendorp voor in totaal 15 passagiers weer zijn begonnen.

Lees meer »