HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
Mei 2020

Windmolenpark in Lopikerwaard een ramp

23 mei 2020

De VVD in de Krimpenerwaard noemt de plannen om in de Lopikerwaard windmolens te plaatsen een ramp. Het zorgt voor een aanslag op het cultuurlandschap en de natuur door horizonvervuiling, lawaai en slagschaduw. De Utrechtse regio U16 wil in de Zuidzijderpolder zes tot acht grote windturbines van 200 meter hoog bouwen tussen Cabauw en Polsbroek. De inpact hiervan raakt de Krimpnerwaard, vindt de VVD en die vraagt het College van Krimpenerwaard dan ook om in conclaaf te gaan met de buurgemeente Lopik.

Lees meer »

Zwembaden gaan weer open

23 mei 2020

Van alle kanten komen de berichten binnen dat de zwembaden weer open gaan. Onder voorwaarden kan er gezwommen worden en vaak dient er te worden gereserveerd of mogen er alleen baantjes worden gezwommen. Kijk dus eerst bij het zwembad waar u naartoe wilt wat de voorwaarden zijn en of u vantevoren moet reserveren.

Lees meer »

Controles veenkades nu al nodig

22 mei 2020

Eerder dan in de recordjaren 1976 en 2018 moet het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard droogtegevoelige kades controleren. Door het neerslagtekort is dat nu al nodig omdat er kans is dat veenkades uitdrogen, waardoor scheuren kunnen ontstaan en ze wegschuiven. Bij een hoge grondwaterstand en voldoende neerslag blijft veen nat en is een kade zwaar en sterk genoeg om water uit een rivier of kanaal tegen te houden, maar bij droogte verdampt water uit veen en kan de kade te licht worden om water tegen te houden. Door extra controles kunnen op tijd maatregelen worden genomen als dat nodig is en de veenkades worden gerepareerd en verstevigd door scheuren op te vullen met klei, of door er klei tegenaan en op te leggen.

Lees meer »

Beeldentuin Leefgoed de Olifant gaat open

22 mei 2020

Door de coronamaatregelen werd het spannend wat Leefgoed de Olifant op Ver Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel met de jaarlijkse Beeldentuin zou gaan doen. Gelukkig kan het opengaan, zij het onder heel andere omstandigheden dan voorgaande jaren. De opening valt nu op 6 juni, maar noodgedwongen in besloten kring. De dag erna gaat het voor bezoekers open. Een preview van een Land-Art Festival, dat twee-jaarlijks moet gaan plaatsvinden in Park Hitland, maakt deel uit van de expositie. Dit werd financieel mogelijk gemaakt  door de gemeente Zuidplas in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Er mogen niet meer dan 10 mensen tegelijkertijd op het terrein rondwandelen. U dient daarom vooraf via internet een toegangsticket te kopen voor de gekozen dag en het gekozen tijdstip. Een vrijwillige begeleider van stichting Leefgoed de Olifant zorgt ervoor dat vanaf 11 uur tot 17 uur ieder uur de poort opengaat en begeleidt de bezoekers gedurende de 50 minuten die het kost om de objecten te aanschouwen. 

Lees meer »

In Gouda moeten wandelaars rechts houden

20 mei 2020

In de Goudse binnenstad staan gele strepen op de wandelstraten om de bezoekers anderhalve meter afstand te laten houden. Met pijlen borden worden de looproutes aangegeven, waarbij iedereen zoveel mogelijk rechts moet houden. Beter is uitsluitend naar de stad te gaan als het echt nodig is.

Lees meer »

Advertorial gemeente Capelle aan den IJssel als redactioneel stuk gebracht

20 mei 2020

OPINIE - De IJssel- en Lekstreek plaatst deze week een halve pagina onder de kop 'Rivium wordt een hippe Capelse wijk’. Het is een verhaal van Annemarie van der Ploeg over de inhoud van de woningplannen in de wijk Rivium. Het is allemaal joeghee, want wat blijkt? De pagina is tot stand gekomen dankzij steun van de gemeente. De vraag is of dit artikel dan wel journalistiek moet worden gebracht. Netter zou zijn als er 'advertorial' boven had gestaan en de opmaak een andere look had gekregen dan de reguliere opmaak. Waar blijft de geloofwaardigheid van de redactie en hoeveel invloed heeft de gemeente op de inhoud van deze tekst? Zijn de superlatieven over de plannen wel geloofwaardig? Als de gemeente werkelijk een arme uitgever wil steunen, dan kan dat beter in een andere vorm worden opgenomen in een krant. Nog beter zou zijn als de gemeente voor de gemeentepublicaties fatsoenlijk het reguliere tarief betaalt voor de advertentieruimte die ze afneemt, dan zijn dit soort vreemde  'steunoperaties' helemaal niet nodig.

Lees meer »

Vage berichtgeving over toegankelijkheid parkeerplaatsen recreatiegebieden

20 mei 2020

Het lijkt erop dat door gebrekkig bijhouden van websites tegengestelde berichtgeving naar buiten wordt gebracht. Volgens Recreatieschap Hitland zijn de parkeerplaatsen van Park Hitland wel bereikbaar op Hemelvaartsdag en in de weekenden, maar bij de gemeente wordt dat in een ouder bericht van 8 mei tegengesproken. Intussen waren deze week wel de hekken en zandzakken in Park Hitland verwijderd. Gaat u op zeker, dan blijft u sowieso thuis, maar houdt vooral rekening met de mogelijkheid dat u voor gesloten terreinen komt te staan, ook al wordt er via sommige kanalen, zoals ook bij ons het geval was, gecommuniceerd dat ze wel open zijn. Pas op, want de boetes zijn flink.

Lees meer »

Beter Bereikbaar Gouwe komt online samen

20 mei 2020

De samenwerkende overheden in Beter Bereikbaar Gouwe organiseren online bijeenkomsten van 2 tot 10 juni. Deze bijeenkomsten gaan over veertien nieuwe ideeën van bewoners, voor het oplossen van verkeersknelpunten rondom de Gouwe. De overheidsbestuurders willen geen overhaast traject doorzetten. Belanghebbenden kunnen daarom hun mening geven over deze inbreng. Een voorstel voor varianten van een samenhangend maatregelpakket volgt later dit jaar.  

Lees meer »

Knetter-gekken weg van onze dijken

19 mei 2020

OPINIE: De openbare weg is er voor iedereen. Alleen mensen die op motoren recreëren zijn niet meer welkom. Dat geldt wat het CDA van de Krimpenerwaard betreft voor de IJsseldijk, de Lekdijk en de Vlisterdijk. Een aantal bewoners langs die wegen klaagt al jaren over het geluid en weggedrag van toerende motoren: teveel herrie, te hard rijden, gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat irriteert natuurlijk het meest als je bij mooi weer rustig in je tuin wilt zitten om van de natuur te genieten. Dus is de oplossing een verbod voor alle motoren op die voor toerrijders aantrekkelijke wegen.

Lees meer »

Parkeerterreinen recreatiegebieden Zuidplas weer toegankelijk

18 mei 2020

De hekken en de zandzakken die moesten voorkomen dat er teveel bezoekers naar Park Hitland en het recreatiegebied Rottemeren in de gemeente Zuidplas zouden gaan zijn verwijderd. De versoepeling van het beleid is mogelijk omdat de kans op besmetting met het coronisvirus stabiel is. Voor bezoekers geldt nog wel de strikte anderhalvemeterregel en het samenscholingsverbod. Dus houdt afstand en zorg ervoor dat anderen je ruim voorbij kunnen.

Lees meer »

Galerie Honingen open op Hemelvaartsdag

18 mei 2020

Galerie Honingen toont op dit moment een selectie van de reguliere collectie. De Goudse Galierie aan de Tiendweg is sinds eind vorige eeuw toonaangevend in hedendaags realisme en vertegenwoordigt een select aantal gerenommeerde kunstenaars. Veel van hen zijn al vanaf de oprichting aan de galerie verbonden. Kunstenaars van de galerie zijn Angelo Moyano, Anton ter Braak, Bart Somers, Ekaterina Yastrebova, Frans van Straaten, Grégory Asselbergh, Hadrien David, Hans Musters, Hermien Buytendijk, Hieke Meppelink, Jantina Peperkamp, Karen Boekholt, Leon Veerman, Lion Arie Feijen, Maarten Boffé, Michael Parkes, Michiel Schrijver, Natascha van den Berg, Paul Wieggers, Peter Boekholt, Ruud Verkerk, Suzan Visser, Tom Seerden, Valéry Vecu Quitard, Wim Bals. De galerie is van donderdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur, ook op Hemelvaartsdag.

Lees meer »

Gebak! 25 Jaar museum Gemaal DHBaH

18 mei 2020

Vandaag is op de kop af 25 jaar geleden dat de Commissaris van de Koningin Joan Leemhuis-Stout, de officiële opening verrichtte van museum Gemaal De Hooge Boezen achter Haastrecht. Door de corona-ellende kan dit niet feestelijk gevierd worden in groepsverband en bedacht het bestuur om de 64 vrijwlligers een bon te geven waarmee ze een gebakje kunnen ophalen bij bakker Van der Eijk. Vanmorgen beten voorzitter Gerdien Tober, Rineke Lief en Gijsbert Rietveld het spits af.

Lees meer »

‘Grutto’s gedijen goed tussen vlaaien’

18 mei 2020

Uit een onderzoek dat werd gehouden door het Louis Bolk Instituut gedijen grutto’s het best op grasland waar koeien grazen. De koeien zorgen ervoor dat het gras laag blijft, zodat de jongen niet verstrikt raken, en de koeienvlaaien trekken insecten en larven die als voedsel voor de grutto’s dienen. In principe grazen de koeien om de nesten heen. Het kan wel eens mis gaan als er teveel koeien lopen en ze tegen elkaar duwen, ook dartelende kalveren vormen een gevaar, maar dat risico weegt niet op tegenover de voordelen die het de grutto’s biedt vergeleken met verwilderd grasland. Dit geeft een heel ander beeld op de manier waarop land moet worden ingericht dan er eerder was.

Lees meer »

Eerste woning op 24 kavels aan IJsseldijk

18 mei 2020

De eerste woning gaat binnenkort gebouwd worden op de 24 nieuwe bouwkavels aan de Groenendijk op Ver-Hitland met een openbaar park. Het gaat om plan IJsselmaere dat Heijmans Vastgoed en Bouwbedrijf heeft ontwikkeld voor dit terrein aan de oever van de IJssel. Bewoners kunnen er zelf met een architect in de slag, maar kunnen ook gebruik maken van de vier voorstellen die op verzoek van de ontwikkelaar zijn gemaakt door Wubben Chan Architecten uit Naaldwijk. De woning die gebouwd wordt is dan ook van de hand van dit bureau. Inmiddels is 75 procent van de percelen verkocht, op een perceel is een optie. Tim Korndörfer van Heijmans verwacht dat het project in 2021 kan worden afgerond. (Tekening Wubbe Chan)

Lees meer »

Aquacapelle loopt langzaam vol

18 mei 2020

Sportcomplex Aquapelle nadert het moment dat het open kan. Wie denk dat je een zwembad even vol kan laten lopen en warm laten worden, komt bedrogen uit, want alles moet vooral langzaam gebeuren om te voorkomen dat er schade ontstaat door druk en warmteverschillen. Daarom kan het met maar vijf centimeter per uur worden gevuld en mag de temperatuur per 24 uur maar een graad stijgen. Het complex heeft naast dit wedstrijdbad dat 2,5 meter diep is en 25 bij 15 meter groot is een zogenaamd doelgroepbad van 2 meter diep en 15 bij 10 meter. In beide baden ligt een beweegbare bodem. Ze bevatten in totaal 1,5 miljoen liter water. Een sporthal die door middel van vouwwanden in vieren kan worden verdeeld, is onderdeel van het complex. Zoals het er nu naar uitziet kan het in september worden geopend en blijven de kosten binnen de begroting. (Impressie Sportcomplex Aquapelle)

Lees meer »

Molenfundament in Hitland ligt er verloren bij

18 mei 2020

Van de oude molentweegang in Park Hitland is weinig meer over. Tot 1866 maalde de molen, waarvan de fundering bij de fietsbrug met blauwe leuningen over de wetering te zien is, niet ver van de parkeerplaats tussen het evenemententerrein en Topparken. Hij maalde in zijn eentje het poldertje Esse leeg in een boezem die bij eb loosde in de IJssel. Jammergenoeg hebben pogingen van de historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) er niet toe geleid dat de eigenaar Recreatieschap Hitland meer aandacht wil schenken aan dit fundament, want dit vertelt de geschiedenis van de waterhuishouding van Park Hitland. Het schap is wel bereid om het beheer van het fundament aan HVN over te doen, maar de vereniging kan daar niet op ingaan, want die heeft zijn handen al vol aan het beheer van de Oudheidkamer aan de ’s-Gravenweg. Gelukkig is er wel een laagje beton op het restant gesmeerd om te voorkomen dat de ijsselsteentjes door voorbijgangers worden meegenomen of in de sloot worden gegooid. 

Lees meer »

Buren b&b in Goejanverwellesluis naar Raad van State

18 mei 2020

Hoe romantisch is het om te overnachten in het sluiswachtershuisje van de historische Goejanverwellesluis in Hekendorp (gemeente Oudewater)? Dat bedacht de eigenaar van het pand die er een bed en breakfast locatie van wil maken. Het ligt aan de sluis en tegenover de boerderij waar Wilhelmina van Pruisen eeuwen geleden door de Patriotten werd vastgehouden. Zijn plan staat echt haaks op wat de buren daarvan vinden, want die vrezen voor overlast, vooral vanwege de parkeerproblemen die er nu al vaak zijn. De Utrechtse bestuursrechter kwam eraan pas en oordeelde dat dit soort problemen je lot is als je ervoor kiest om in een historische kern te wonen. De rechter kon zich daarom niet vinden in het probleem van de bewoners en vindt dat die een minder privacy en een zekere mate van geluidshinder maar moeten aanvaarden. De Hekendorpers zijn daar echter niet blij mee en hebben besloten nog een ultieme poging te wagen om het besluit ongedaan te maken door naar de Raad van State te stappen. Volgens RTV Utrecht overwegen ze zelfs om actie te gaan voeren.

Lees meer »

Gouda zinkt dus moet er iets gebeuren

18 mei 2020

De gemeente Gouda heeft door verzakkingen flink te kampen met wateroverlast. Op sommige plekken klotst het water letterlijk over de kades. Om erger te voorkomen heeft de stad een kaderplan ontwikkeld met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de historische binnenstad niet verloren gaat. Het heet Gouda Stevige Stad - Ontwerp Kaderplan Bodemdaling Binnenstad. De keuze van aanpak komt neer op geleidelijke verlaging van het oppervlaktewater in de grachten. Tegenstanders van deze aanpak wijzen erop dat dit tot verder inklinken van de bodem leidt, maar alternatieven, zoals het opkrikken van woningen en kades zijn onbetaalbaar. Ook het verlagen van de waterstand, waar nu voor gekozen is, heeft gevolgen. Vooral voor panden die op houten palen staan, want de koppen kunnen bloot komen te liggen en gaan rotten. Daarvoor is een compensatieregeling. Maar niet alle kosten worden gecompenseerd. Wie geïnteresseerd is in het plan, kan het downloaden.

Lees meer »

Vanaf 21 mei weer 'gewoon' varen

18 mei 2020

Goed nieuws voor de watersportliefhebbers. De provincies hebben besloten om vanaf 21 mei te stoppen met het winterregime voor brug- en sluisbediening. Dit was aangehouden in verband met de coronacrisis. Dit betekent dat mensen met een pleziervaartuig weer langere tochtjes kunnen maken, mits de geldende coronamaatregelen in acht worden genomen: houd minimaal 1,5 meter afstand en mijd drukke plekken. Voor uw en andermans gezondheid!

Lees meer »

Snijkopzuiger te water gelaten bij IHC

18 mei 2020

In de grote loods op de werf van IHC i de Krimpense Sotrmpolder is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een baggerschip van het type snijkopzuiger. Een enorm gevaarte van bij 150 meter lang met enorme torens op het achterschip. Het bakbeest kan tot 35 meter diep baggeren. Het werd gebouwd in opdracht van de Suez Cancal Authority (SCA) van Egypte, waarvan de directie in handen is van admiraal Osama Rabie. Er wordt nog een tweede exemplaar gebouwd dat komend najaar van de helling moet lopen.

Lees meer »

Hotel Restaurant Abrona redt het niet

18 mei 2020

Het eerste hotel-restaurant dat werkplekken bood aan mensen met een verstandelijke beperking bestaat niet meer. Hotel Restaurant Abrona, gevestigd in een rijksmonument in Oudewater, moet na ruim twee decennia de deuren sluiten. De coronacrisis is niet de oorzaak, want het was al eerder lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. De sluiting was onvermijdelijk, oordeelde de stichting, omdat het instandhouden van de verlieslijdende horecagelegenheid ten koste ging van de investeringen in zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling van cliënten. Abrona biedt namelijk op vijftig locaties werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doet er nu alles aan om een alternatief te vinden voor de klanten en medewerkers. Stichting Abrona gaat kijken of het gebouw dat nu een driesterren-hotel is met 24 kamers, kan worden verkocht. (Foto Abrona)

Lees meer »

Cinema Gouda start 1 juni met aangepast programma

16 mei 2020

De bioscopen mogen per 1 juni weer open, zij het voor maximaal derig bezoekers per filmzaal. Cinema Gouda kan niet wachten tot die datum en zal komen met een aangepast aanbod. Het wordt een mix van oude films en nieuw aanbod. Langzaam moet dat weer gaan groeien naar meer nieuwe films. Zoals het ernaar uitziet kunnen mogen er per 1 juli honderd bezoeker in een filmzaal. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de anderhalve meter afstand die moet worden gehouden. De Goudse Schouwburg wil vanaf 1 juli weer beginnen door het programma dat stond gepland voor de kleine zaal in de grote zaal te zetten. In de andere zalen en in het café worden aparte dingen georganiseerd. Het theater ontwikkelt horecapakketten die mensen in de grote zaal kunnen worden genuttigd.

Lees meer »

Goudse Cookhouse maken feelgood videoclip

16 mei 2020

Ook de broers Ronald en Jeroen Hendriksen van de Goudse band Cookhouse zitten thuis zonder gigs. Een goed moment om na te denken over een manier om alle thuisblijvers een hart onder de riem te steken, dachten ze en schreven het lied Hard Times en maakten deze videoclip.

Lees meer »

Oude anticonceptiemiddelen drijven in Park Hitland

15 mei 2020

Wat is dat nou weer? Olie op het water, rare gedrochten die hun kop opsteken? Een wandeling langs de watergangen in Park Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel levert altijd wel wat op. Zoals deze foto van een van de waterleliewortelstokken die door baggeren los zijn geraakt in de watergang van de voormalige ondermolen naar de voormalige bovenmolen van de Blaardorp, Gansdorp en Nessepolder. Geen ramp, want ze groeien als kool, dus straks zijn ze weer in volle glorie te bewonderen. Voor wie dat interesseert: Plinius schrijft dat je nieren koud worden als je een afstreksel hiervan drinkt en dat het sperma wegtrekt en doodt. In de Scandinavisch landen werd er daarom een kuisheidslikkepot van gemaakt. ‘De pil‘ avant la lettre. Monniken en zusters gebruikten het poeder van deze wortelstok, ook wel rhizoom genoemd, door het eten om de zinnen in te tomen. Daarentegen geeft het een goede en vaste stem en zou het een goed mondkruid zijn. Dit dus alleen op dokteradvies gebruiken. Wat je wel veilig kunt doen is het vermalen, dan wordt het een mooie donkerbruine kastanjekleurige verf. (Foto Rob Stolk).

Lees meer »

Kwikstaartjes in steenovens

15 mei 2020

Een bezoekje aan de steenovens op Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel is altijd verrassend. De rijke cultuurhistorie die dit rijksmonument vertegenwoordigt, zal dit witte kwikstaartje een worst zijn. Die heeft alleen interesse voor insecten en larfjes die tussen de ijsselstenen vloer van de ovens leven. De staart van het beestje is op deze foto is onscherp. Het beest heet niet voor niets kwikstaartje. Aan het snelle op en neer bewegen van die staart heeft het zijn naam te danken. Overigens is dit niet de enige telg van de kwikstaartenfamilie, er zijn er nog drie: de grote gele kwikstaart, de gele kwikstaart en de zeldzamere rouwkwikstaart. En het bijzonder aardige is dat ze meestal broeden in de menselijke omgeving, in schuren, nissen of onder dakpannen, maar ook in slootkanten. (Foto Rob Stolk)

Lees meer »

Doe mee met Popquiz Theaterbakkerheij

15 mei 2020

Na de succesvolle Popquiz die op 2 mei werd gehouden, komt de Theaterbakkerheij op zaterdag 16 mei terug met nieuwe vragen en dezelfde hoeveelheid gezelligheid! Swing mee en test je kennis over de muziek van vroeger en nu! Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er op tijd bij! Hoe gaat dit in z´n werk? Meedoen is heel eenvoudig. Koop een ticket op de website en vul je emailadres in. Daarop zul je een link ontvangen naar een virtuele videoruimte (Zoom). Wat je nodig hebt is een computer, pen en papier. Eén ding is verplicht, namelijk een hapje & drankje bij het inloggen, zodat de deelnemers gezamenlijk kunnen toosten!  Je wordt verwelkomd met een live performance door de hosts Robin van Beek & Michelle Splietelhof om de sfeer er gelijk goed in te brengen en vervolgens start de quiz. Tot slot zingen Robin & Michelle nog een aantal nummers (verzoekjes zijn welkom) en wordt afgesloten met een toost.

Lees meer »

75 verhalen, 75 jaar vrijheid

15 mei 2020

Op 5 mei 2020 was het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland werd bevrijd. In de 75 dagen voorafgaand aan die dag, heeft de gemeente Capelle dagelijks een verhaal over vrijheid van een Capellenaar, of iemand die een speciale band met Capelle heeft, gepubliceerd. Wat verstaan zij onder vrijheid? Deze verhalen zijn gebundeld tot het boek ’75 jaar vrijheid - 75 verhalen’. Slechts 250 exemplaren zijn gratis beschikbaar voor Capellenaren. Zolang de voorraad strekt kunnen die vanaf maandag 18 mei een exemplaar op het gemeentehuis afhalen. Let op de openingstijden van de gemeente, want die zijn anders dan anders zijn in verband met de coronacrisis.

Lees meer »

Witte muurleeuwenbek op steenovens

15 mei 2020

De schattige muurleeuwenbekjesvarianten die vooral op oude wanden groeien, zijn geen inheemse planten. Oorspronkelijk kwamen ze alleen voor in het zuiden van Europa. Maar, zoals Dodonaeus in zijn kruidenboek in 1644 schreef, is  'de neerstigheydt van de Cruydmebinners' het kruidje in Delft gaan kweken om 'brugghe oft eenigh stadtgebouw cierlijck' mee te bekleden. Geen wonder dat dit plantje het heeft voorzien op de wanden van de ovens van rijksmonument Steenovens Klein Hitland. Mieren zijn de belangrijkste verspreiders van het zaad, waarmee ze hun larven voeden. Als muren een beetje vochtig blijven, zoals bij kademuren of aan de schaduwzijde van de dikke muren van de ijsselsteenovens in Nieuwerkerk aan den IJssel het geval is, dan weet het plantje uit de varenklasse met klimopachtige blaadjes en lange stengels goed stand te houden. Wie inzoomt op de kleine paarslila bloemen, die vrijwel het hele jaar bloeien, ziet dat ze iets weg hebben van orchideetjes. Het is een teken dat de dikke muren vochtig blijven en de zachte ijsselsteentjes die voor de wanden zijn gebruikt, ’s winters kapot kunnen vriezen.

Lees meer »

Waterschap maait eerst boven en later onderkant dijken

14 mei 2020

Vanaf nu worden de dijken gemaaid. Dit gebeurt in twee fasen om te voorkomen dat teveel dieren er onder lijden. Eerst de bovenstrook, vanwege het zicht voor verkeer, dat gebeurd wat golvend. De volgende maand wordt onderkant gedaan. Zo krijgen de planten, vogels, vlinders en bijen meer kans zich te ontwikkelen. Het grasmaaisel wordt vervolgens verwerkt tot ondermeer bokashi; een soort compost. Ook wordt er biobrandstof van gemaakt. Beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Zo wil het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard haar doelstelling om 100 procent circulair te worden halen. Wie wil weten wanneer waar wordt gemaaid, kan naar www.hhsk.nl/regels/maaien 

Lees meer »

Gouda750 start later door corona

14 mei 2020

In 2021 bestaat de stad Gouda 750 jaar. Dat moet gevierd, maar de corona gooit roet in het eten. Wethouder Thierry van Vugt  meldt namelijk in de Goudse Post van deze week dat de start van de feestelijkheden die geplan waren vanaf 1 juli 2021 tot en met augustus 2022, worden opgeschoven naar 2022. De Stuurgroep en het Fonds Gouda750 wil kunnen anticiperen op wat nog kan na de coronacrisis. Dit heeft met de anderhalvemeter samenleving en financiële mogelijkheden te maken. Ook Gouda Waterstad, dat in 2021 zou plaatsvinden verhuist naar het jaar daarop.

Lees meer »

Reconstructie Hitlandselaan klaar

14 mei 2020

Honderden populieren die meer dan een eeuw langs de Nieuwerkerkse Hitlandselaan stonden, moesten worden gerooid voor de herinrichting van de laan. De finishing touch was het herstellen van de brug over de Watering tussen Park Hitland en het vakantieoord Topparken. Bezwaren tegen de kap van de markante bomenrijen konden vorig jaar niet voorkomen dat ze omgingen. De wortels zouden te zwak zijn, waardoor de kans dat de bomen konden vallen te groot was geworden. Er is na inspraakrondes gekozen voor de goedkoopste oplossing: niet een reconstructie van de bestaande weg, die ooit als toegangsweg diende voor de rijksmonumenten Steenovens Klein Hitland, met populieren, maar voor het aanplanten van wilgen aan weerszijde van de laan. Voorzitter Daan de Haas van stichting Recreatieschap Hitland, de eigenaar van Park Hitland, meent, nu de werkzaamheden gedaan zijn, dat het een 'karakteristiek laan' is geworden die 'gezien mag worden.’ Voor het autoverkeer tussen de ’Gravenweg en de Groenendijk is er weinig veranderd. De weg is te smal om elkaar te passeren, dat moet in de verhoogde passeerkommen gebeuren. Voor voetgangers is er een alternatief wandelpad parallel aan de laan aangelegd, dus die kunnen kiezen voor een veilige route.

Lees meer »

Gratis handboek voor coronaprotocollen

14 mei 2020

Ruimtelijk ontwerpbureau Tom Postma Design (TPD) heeft drie geïllustreerde handboeken gemaakt met ruimtelijke en praktische tips voor musea en erfgoedinstellingen, kunstbeurzen en galeries. De handboeken voor musea, erfgoedinstellingen en kunstbeurzen met tips over o.a. inrichting, routing, bezoekersstromen binnen de anderhalvemeter maatschappij zijn hier gratis te downloaden https://tompostmadesign.nl/news .

Lees meer »

Capelle sleept verkeerd geparkeerde auto’s weg

14 mei 2020

De gemeente Capelle aan den IJssel kent geen pardon voor verkeerdparkeerders. Met name automobilisten die misbruik maken van parkeerplaatsen die bestemd zijn voor vergunninghouders, gehandicapten, laden en lossen, markttereinen of voetgangersgebieden. Een berginsbedrijf brengt de voertuigen naar een van de bewaarplaatsen aan de Hoofdweg 8 of de Plantsoenstraat 13A. Het kost minimaal € 157,30 om je auto terug te krijgen. Iedere dag dat de auto laten wordt opgehaald kost € 15,13 extra. Voor auto’s zwaarder dan 3,5 ton gelden hogere boetes. Als de kosten oplopen tot een bedrag dat meer is dan de wagen waard is, zal de gemeente hem verkopen. Dit treedt na twee weken in werking.

Lees meer »

Optreden cellliste Aristizabal Puga en pianiste Lever

13 mei 2020

Op donderdag 15 mei om 20.30 uur prestenteert Jos Bol De muzikale proeverij via een livestream over het internet. Oliha Aristizaval Puga en pianiste Lineke Lever vertellen over hun programma met werk van Tsaijkovsky, Wagner en Debussy, waar je kunt stemmen welke twee stukken ze zullen spelen. Onder de stemmers wordt de CD La Lecture verloot. Aanmelden kan via het organiserende platform van Museum IJsselstein floor@snijders@museumijsselstein.nl Toegang op donatiebasis via de website.

Lees meer »

Ed Struijlaart treedt live op

9 mei 2020

De Krimpenaar Ed Struijlaart is bekend van zijn uitverkochte concerten in de kleine zaal van het Isala Theater en zijn optredens tijdens de Proloog en SMAACK. Zaterdag 16 mei treedt hij voor thuisblijvers live op om 20.30 uur. Dit is te bezien en beluisteren via de link op de website www.IsalaTheater.nl En wie dat leuk vindt kan meedoen aan de viruele meet and greet via de chat. Ed bedacht Nederlands eerste virtuele theatertour ‘Van Huis Uit’. Via impresariaat AT Next werd contact gezocht met de theaters en binnen een paar dagen stonden de eerste 10 shows gepland. De shows worden uitgezonden via de kanalen van de theaters (Facebook en YouTube), waaronder Isala. Een kaartje kopen is niet nodig, want de toegang is gratis. Wie hem wil steunen geld in een virtuele gitaarkoffer gooien tijdens de voorstelling.

Lees meer »

Dijk Moordrecht Nieuwerkerk tot 18 mei afgesloten

8 mei 2020

Door werkzaamheden aan de dijk tussen het Westeinde en de Snelle Sluis is verkeer tussen Moordrecht en Nieuwerkerk niet mogelijk van maandag 11 tot en met maandag 18 mei. Het is de bedoeling om de rijbaan met zijn fundering geheel te vervangen. De bus zal een andere route nemen, daardoor komen een aantal haltes te vervallen.

Lees meer »

Streekarchief heropent studiezaal weer op 14 mei

8 mei 2020

Door versoepeling van de coronamaatregelen kunnen mensen weer op afspraak terecht in de Chocoladefabriek in Gouda om onderzoek te doen en orginele stukken te raadplegen van Streekarchief Midden-Holland. De openingstijden zijn dinsdag tot en vrijdag 11.00-17.00 uur. Wel moet eerst telefonisch of e-mail een afspraak worden gemaakt. Onderzoek kan de eerste of tweede drie uur van de dag. De studiezaal is zo ingericht dat er voldoende afstand kan worden bewaard.

Lees meer »

Platform Mooi Zuidplas brengt ontwikkelingsvisie in kaart

8 mei 2020

Platform Mooi Zuidplas staat positief tegenover de impressie van de Landschappelijke schakel in de Ontwikkelingsvisie middengebied Zuidplaspolder. Dit gebiedt creëert een ecologische zone waar natuur, cultuurhistorie en recreatie met elkaar in evenwicht zijn. Het vormt een groene corridor tussen de Rotte en de Hollandsche IJssel en sluit aan op Park Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Met iconen is aangegeven hoe het gebied kan worden ingericht. De in de ijstijd gevormde kreekruggen krijgen een herkenbare plaats, zodat het cultuurhistorisch landschap behouden blijft.

Lees meer »

Japanse duizendknoop blijft woekeren

6 mei 2020

Het lukt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maar niet om de Japanse duizendknoop onder controle te houden. Evenals voorgaande jaren woekert de invasieve plant voort aan de oever van de Hollandsche IJssel, zoals op de foto die werd genomen aan de Groenendijk. Op de achtergrond de kerktoren van Ouderkerk.

Lees meer »

Hollandsche IJsselkering dicht voor voorjaarsbeurt

6 mei 2020

Jaarlijks wordt de Hollandsche IJsselkering schoongemaakt na het sotrmseizoen.  Zo ook deze week. Vanaf het water worden het sediment en de aangroei verwijderd. Door deze schonmaakoperatie gaat het staal en de corrosielaag langer mee. Het wegverkeer heeft er geen hinder van.

Lees meer »

Historisch tijdschrift Moerdregt krijgt meer formaat

6 mei 2020

Het laatste april-nummer van Moerdregt, het historische tijdschrift van de Historische Vereniging Moordrecht, bevatte een aantal boeiende verhalen en foto’s over de oorlogsjaren en de bevrijding. Onder meer over de boerderij van Van Velzen die te lijden had onder de bombardementen op de spoorlijn en waar mensen aanklopten die uit de treinen waren ontsnapt. Uiteindelijk staken de Duitsers de boerderij in brand. Piet Twigt schreef zijn verhaal over de tijd die hij als dwangarbeider in Duitsland heeft gewerkt. Ook het verhaal over Wiggert van den Heuvel die als lid van de Prinses Irenebrigade via de Normandische kust meehielp met de bevrijding van Europa.

Lees meer »

Ga voor pluche bij Isala Theater

6 mei 2020

Isala hoopt dat theaterliefhebbers een steentje willen bijdragen om het theater een hart onder de riem te steken. Daarom biedt ze een Pluche+lidmaatschap aan vanaf € 49,50 per jaar. De leden van dit abonnement krijgen straks voorrang bij de kaartverkoop en voordeel bij last-minuteaanbiedingen. Meer info www.isalatheater.nl 

Lees meer »

Fuiks maakte 1700 potten aspergesoep

6 mei 2020

Het Capelse restaurant Fuiks Eten & Drinken aan de Hollandsche IJssel heeft 12.000 asperges verwerkt tot 1.700 potten soep voor 2 personen. Mensen konden ouderen aanmelden bij wie inmiddels 600 potten gratis zijn bezorgd. Binnen 24 uur waren daar dan duizend aanmeldingen voor binnengekomen, meer dan de 600 waarop was gerekend. Als  er voldoende van de overige potten die 10 euro kosten, wordt verkocht, willen ze het initiatief om gratis potten bij ouderen te bezorgen verlengen.

Lees meer »

Gouds evenementenbureau op de fles

5 mei 2020

Grand Canyon is failliet. Het bedrijf met twaalf vaste medewerkers, die in Gouda evenementen organiseerde, had te weinig vlees op de botten om de tegenslag van de Coronacrisis te overleven. Dat betekent een eind aan de vertrouwde jaarlijkse activiteiten waaaronder de schaatsbaan rond het Stadhuis op de Markt, de Gouda Beach Experience en de Roze Zaterdag. Ook was het bedrijf nauw betrokken bij de organisatie van de wekelijkse kaasmarkt, de haringparty en de Goudse VVV. Er is in de 25 jaar dat de onderneming bestaat te weinig gereserveerd, omdat alle winst in verbetering van de evenementen is gestopt, Daarvoor betaalt eigenaar Remko van der Hammen nu de tol. Of er een doorstart komt is nog niet bekend. Stijn Tielemans van AD.nl interviewde Van der Hammen.

Lees meer »

Campings bij Hekendorp zijn er klaar voor

4 mei 2020

De eigenaars van de camping Groen Geluk en De Boogaard in Hekendorp, halverwege Haastrecht en Oudewater, hebben er alles aan gedaan om te voldoen aan de anderhalvemeter richtlijn. Ze konden de afgelopen periode daarom gewoon openblijven voor gasten, als waren dat er niet veel. Bij Groen Geluk hebben ze een mobiele badkamer geplaatst. Ze denken er nu ook over om een tijdslot te maken op het sanitairgebouw zodat mensen er niet tegelijkertijd in kunnen. Er is ruimte genoeg op de campeerboerderij met 1,5 hectare terrein voor 35 plaatsen. Ze verwachten meer mensen die in eigen land op vakantie gaan, of moeders uit steden die met hun kinderen liever in de buitenlucht zitten zolang de scholen gesloten zijn.

Lees meer »

Oudewaterse foto in landelijke WOII expositie

4 mei 2020

Vandaag verschijnen 100 foto’s die een oorlogsbeeld geven van de Tweede Wereldoorlog op www.in100fotos.nl Het is in het kader van de landelijke actie 75 Jaar Vrijheid. Deze foto rolde uit de selectie van Utrechtse foto’s die zijn ingezonden naar dit project. Deze Utrechtse selectie bestond uit 50 beelden die eerder tentoongesteld werden in Amersfoort en Stichtse Vecht. Vanwege de Coronacrisis kon een expositie in Rhenen en Utrecht niet doorgaan.

Lees meer »

Zoek de IJsselsteen

2 mei 2020

Een leuke actie. Bedacht in IJsselstein ter ere van het 710 jarig bestaan, maar het is er een die beslist navolging verdient in andere IJsselgemeenten: zoek de IJsselsteen. Moeder en dochter Joke en Fleur van Rooijen bedachten deze speurtocht waaraan iedereen in IJsselstein kan deelnemen, jong en oud. De IJsselsteen verwijst naar het ontstaan van het kasteel IJsselstein waarvan alleen een toren rest in het Kronenburgplantsoen. De geel/zwarte kei waaraan een geplastificeerd briefje met uitleg is gehangen met QR-code van de Facebookpagina, heeft al heel wat plekken gezien, volgens weekkrant Zenderstreeknieuws, die er deze week aandacht aan besteedt. Het is de bedoeling dat de vinder hem meeneemt, op een volgende plek binnen de gemeente neerlegt en er daar een foto van maakt om die op de Facebookpagina te posten. Wie wil zien hoe dat werkt, kijkt naar FB IJsselstein. 

Lees meer »

Gemeenten en waterschap eens over ontwikkeling Lopikerwaard

1 mei 2020

De vijf Lopikerwaard-gemeenten: Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein en Woerden hebben samen met het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) de ‘Regionale Omgevingsagenda Lopikerwaard 2040’ gemaakt. Provincie Utrecht heeft hier een rol bij gespeeld. Dit gaat over de ontwikkeling van wonen, werken, mobiliteit, energie en recreatie. Het geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkeling van de kernen en het polderlandschap. Het bestuur van het HDSR heeft het al overgenomen. Na vaststelling door de gemeenteraden moet het werken als bouwsteen voor de omgevingsvisies die in de gemeenten worden samengesteld in samenspraak met inwoners en maatschappelijke organisaties. 

Lees meer »
  • (7 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info